Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

Publicat la 13 septembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

93 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie. În unele zone ale țării se mai numește și lapte îngroșat pentru că în el se pun cocoloașe de făină care se umflă delicios la fiert.

lingura de lemn cu lapte si frecatei

Colărezii sau frecățeii sunt un fel de tăieței de casă în varianta mai simplă, mai ieftină și mult mai rapidă. Se fac simplu, doar frecând între palme o mână de făină umezită cu apă sau cu lapte rece. Ceea ce rezultă după fierbere seamănă cu niște mici găluște pufoase și extraordinar de gustoase.

Dacă vă e dor și de alte rețete simple și bune ale copilăriei, încercați rețeta mea de griș cu lapte cremos în 3 variante de servire: cu sirop de zahăr ars, dulceață și scorțișoară.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Rețeta de colărezi cu lapte este exemplul perfect că nu avem nevoie de ingrediente multe, scumpe sau deosebite pentru a face un desert bun și hrănitor.

Sunt sigură că aveți în casă chiar acum cele necesare pentru rețeta aceasta:

  • lapte - cu cât mai gras, cu atât va fi mai gustos
  • zahăr - după gust, se poate omite dacă nu doriți să puneți
  • sare - pentru că scoate în evidență toate aromele
  • vanilie - de preferat naturală (extract, păstaie) dar se poate folosi și zahăr vanilat/vanilinat
  • făină - tip 000 sau 650, 550
  • apă sau lapte rece - cu care vom umezi făina pentru a modela colărezii

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Ca orice desert tradițional și colărezii se fac foarte repede și foarte ușor:

cum se fac colarezii

Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).

frecatei cernuti prin sita

Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.

oala neagra cu lapte si colarezi in lingura de lemn

Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.

strachina traditionala cu lapte si colarezi pe panza de sac

Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.

Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

  • Colărezii se pot face și cu ou, un aluat asemănător tăiețeilor de casă. Metoda de preparare este aceeași: se pune oul bătut peste făină, la nevoie se mai adaugă 1 lingură de apă și se freacă amestecul între palme.
  • Pentru aspect, e de preferat să folosiți făină albă de grâu, nu integrală sau de secară.
  • Dacă doriți un lapte mai îngroșat, puteți să nu cerneți colărezii prin sită. Excesul de făină va îngroșa laptele.
  • Deși colărezii sunt foarte gustoși atât calzi, cât și reci, e de preferat să faceți doar cât puteți mânca imediat. După ce se răcesc se îngroașă foarte mult, iar amestecul devine aproape solid.
  • După preferință, puteți servi colărezii presărați cu un praf de scorțișoară.
strachina cu dungi albastre cu lapte

Întrebări frecvente

Ce înseamnă colărezi?

Colărezii sunt bucăți mici de cocă care se fierb în lapte. În unele zone ale țării se mai numesc și frecăței, pentru că se prepară frecând între palme făină umezită cu apă sau lapte rece.

Colărezii au gluten?

În mod obișnuit colărezii se fac din făină de grâu, așadar conțin gluten. Totuși, dacă doriți, puteți face colărezi dintr-o făină fără gluten.

Când se împart colărezi pe frunze de nuc?

În unele zone ale țarii, mai ales în Muntenia, de Rusalii există obiceiul să se împartă colărezi așezați pe frunze verzi de nuc.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

lingura de lemn cu lapte si frecatei

Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 ml lapte (3.5% grăsime)
  • 30 g zahăr (sau după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat)

pentru colărezi (frecăței)

  • 80 g făină
  • un praf de sare
  • 3 linguri apă sau lapte rece

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).
  • Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.
  • Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.
  • Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.
Valori nutriționale
Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
Valori per porție
Calorii
359
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
31
mg
10
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
28
g
31
%
Proteine
 
13
g
26
%
Vitamina A
 
418
IU
8
%
Calciu
 
323
mg
32
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
strachina cu lapte si lingura traditionala din lemn

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
93 shares

Comentarii

  1. Simona a zis

    septembrie 13, 2022 at 1:17 pm

    Si la noi in familie ii facea bunica si mama, doar ca ii numeau "scrob". Ele mai bateau un ou si il amestecau cu apa. Si ii mai preparau si fierti in apa , scursi apoi si amestecati cu ceapa dunstuita cu putina boia si radeam branza deasupra. Buni si asa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 13, 2022 at 2:09 pm

      Foarte interesant! La noi în familie scrob era omleta făcută din ouă bătute și amestecate în tigaie. Excelentă ideea cu brânza rasă deasupra, mulțumesc!

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x