• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 24 nov. 2024 · Publicată: 13 sept. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
94 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie. În unele zone ale țării se mai numește și lapte îngroșat pentru că în el se pun cocoloașe de făină care se umflă delicios la fiert.

lingura de lemn cu lapte si frecatei

Colărezii sau frecățeii sunt un fel de tăieței de casă în varianta mai simplă, mai ieftină și mult mai rapidă. Se fac simplu, doar frecând între palme o mână de făină umezită cu apă sau cu lapte rece. Ceea ce rezultă după fierbere seamănă cu niște mici găluște pufoase și extraordinar de gustoase.

Dacă vă e dor și de alte rețete simple și bune ale copilăriei, încercați rețeta mea de griș cu lapte cremos în 3 variante de servire: cu sirop de zahăr ars, dulceață și scorțișoară.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Rețeta de colărezi cu lapte este exemplul perfect că nu avem nevoie de ingrediente multe, scumpe sau deosebite pentru a face un desert bun și hrănitor.

Sunt sigură că aveți în casă chiar acum cele necesare pentru rețeta aceasta:

  • lapte - cu cât mai gras, cu atât va fi mai gustos
  • zahăr - după gust, se poate omite dacă nu doriți să puneți
  • sare - pentru că scoate în evidență toate aromele
  • vanilie - de preferat naturală (extract, păstaie) dar se poate folosi și zahăr vanilat/vanilinat
  • făină - tip 000 sau 650, 550
  • apă sau lapte rece - cu care vom umezi făina pentru a modela colărezii

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Ca orice desert tradițional și colărezii se fac foarte repede și foarte ușor:

cum se fac colarezii

Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).

frecatei cernuti prin sita

Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.

oala neagra cu lapte si colarezi in lingura de lemn

Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.

strachina traditionala cu lapte si colarezi pe panza de sac

Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.

Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

  • Colărezii se pot face și cu ou, un aluat asemănător tăiețeilor de casă. Metoda de preparare este aceeași: se pune oul bătut peste făină, la nevoie se mai adaugă 1 lingură de apă și se freacă amestecul între palme.
  • Pentru aspect, e de preferat să folosiți făină albă de grâu, nu integrală sau de secară.
  • Dacă doriți un lapte mai îngroșat, puteți să nu cerneți colărezii prin sită. Excesul de făină va îngroșa laptele.
  • Deși colărezii sunt foarte gustoși atât calzi, cât și reci, e de preferat să faceți doar cât puteți mânca imediat. După ce se răcesc se îngroașă foarte mult, iar amestecul devine aproape solid.
  • După preferință, puteți servi colărezii presărați cu un praf de scorțișoară.
strachina cu dungi albastre cu lapte

Întrebări frecvente

Ce înseamnă colărezi?

Colărezii sunt bucăți mici de cocă care se fierb în lapte. În unele zone ale țării se mai numesc și frecăței, pentru că se prepară frecând între palme făină umezită cu apă sau lapte rece.

Colărezii au gluten?

În mod obișnuit colărezii se fac din făină de grâu, așadar conțin gluten. Totuși, dacă doriți, puteți face colărezi dintr-o făină fără gluten.

Când se împart colărezi pe frunze de nuc?

În unele zone ale țarii, mai ales în Muntenia, de Rusalii există obiceiul să se împartă colărezi așezați pe frunze verzi de nuc.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

lingura de lemn cu lapte si frecatei

Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 ml lapte (3.5% grăsime)
  • 30 g zahăr (sau după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat)

pentru colărezi (frecăței)

  • 80 g făină
  • un praf de sare
  • 3 linguri apă sau lapte rece

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).
  • Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.
  • Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.
  • Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.
Nutrition Facts
Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
Amount per Serving
Calorii
359
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
31
mg
10
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
28
g
31
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
strachina cu lapte si lingura traditionala din lemn

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
94 shares

Comentarii

  1. Simona a zis

    septembrie 13, 2022 at 1:17 pm

    Si la noi in familie ii facea bunica si mama, doar ca ii numeau "scrob". Ele mai bateau un ou si il amestecau cu apa. Si ii mai preparau si fierti in apa , scursi apoi si amestecati cu ceapa dunstuita cu putina boia si radeam branza deasupra. Buni si asa.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 13, 2022 at 2:09 pm

      Foarte interesant! La noi în familie scrob era omleta făcută din ouă bătute și amestecate în tigaie. Excelentă ideea cu brânza rasă deasupra, mulțumesc!

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.