Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire

184 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Visați la un griș cu lapte cremos ca în copilărie? Vă voi arăta mai jos două variante simple de a obține cel mai bun și mai rapid desert. Bonus: 3 variante delicioase de topping cu care să îl serviți. Pentru toate gusturile! 😉

gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara

Grișul cu lapte este desertul care a îndulcit copilăria multora noi. Este fin, cremos și atât de bun! Fie că îl servim cu dulceața preferată, cu sos de zahăr ars sau doar cu un praf de scorțișoară, este un desert minunat pe care nimeni nu îl refuză.

Dacă vă e dor de deserturile simple de demult, încercați și rețeta mea de orez cu lapte sau rețeta de bază pentru clătite fine și subțiri.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de bază
  • Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!
  • Preparare
  • Variante de servire
  • Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte
  • Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?
  • Extra sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete delicioase cu griș
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de bază

Ca toate deserturile bunicilor noastre, și pentru a face un griș cu lapte cremos și delicios nu avem nevoie decât de câteva ingrediente simple și sănătoase, care se găsesc mai mereu în orice casă.

ingrediente de baza pentru gris cu lapte

Iată mai jos ingredientele pentru rețeta de bază pentru un griș cu lapte simplu:

  • lapte - folosim lapte integral, cu min. 3,5% grăsime
  • griș - pentru un gust autentic, ca în copilărie, puteți alege orice pachet de griș de grâu din magazine. În magazinele naturiste sau online veți găsi și alte tipuri mai speciale de griș, de exemplu: griș din grâu integral , griș din mei sau griș din orez integral, fără gluten. Pentru dozare (raport lapte/griș), urmați instrucțiunile de pe pachet. Tipul de griș folosit va influența timpul de fierbere, dar gustul va fi foarte bun, orice ați alege.
  • zahăr tos - după gust
  • un praf de sare - scoate în evidență toate aromele
  • vanilie - pentru aromă

Vrei un griș cu lapte cremos? Iată două variante!

Pentru că laptele din comerț nu prea mai seamănă cu cel din copilăria noastră la țară, eu am două metode prin care să aduc grișul cu lapte la consistența și gustul de demult:

Varianta 1 - cu frișcă

Prima variantă presupune combinarea laptelui cu smântână pentru frișcă. Practic, folosesc 80% lapte și 20% frișcă. De exemplu dacă vreau să fac 6 porții de griș cu lapte cum sunt cele din fotografii, pun 800 ml de lapte și 200 ml de smântână. Smântâna aduce un plus de grăsime, de culoare și de gust. Rezultatul va fi un griș cu lapte cremos și fin.

Smântâna pentru frișcă o găsiți cu ușurință în magazine, ambalată UHT în cutii de carton. Are procent de grăsime între 30-36%.

Varianta 2 - cu unt

A doua metodă prin care putem obține un griș cu lapte cremos și cu o aromă deosebită este să adăugăm la final, un cub de unt care să se topească delicios în amestecul fierbinte și să aducă un plus de grăsimi, de gust și o textură superbă!

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

lapte turnat in oala

Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.

sare si zahar peste lapte

Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.

gris in ploaie peste lapte

Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.

vanilie in gris cu lapte

După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.

Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.

Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.

Variante de servire

Gris cu lapte si sirop de zahar ars
cu sirop de zahar ars
Castron alb cu gris cu lapte si dulceata de afine
cu dulceață de afine
bol cu gris si scortisoara
cu scorțișoară

Grișul cu lapte se poate servi simplu, ca atare. Va avea o aromă superbă de vanilie.

Dar dacă doriți să duceți acest desert la un alt nivel, eu vă propun să încercați 3 variante de servire, toate la fel de bune:

  1. cu sirop de zahăr ars - aroma de caramel se potrivește de minune cu laptele
  2. cu dulceața preferată - de afine, de vișine sau chiar cu o lingură de gem sau miere
  3. cu un praf de scorțișoară - o variantă pe cât de simplă, pe atât de elegantă și de gustoasă

Cum se face siropul de zahăr ars pentru griș cu lapte

Siropul de zahăr ars era varianta mea preferată în copilărie. Se face ușor, în doar 5 minute și completează minunat aroma blândă a laptelui cu vanilie.

Pentru sirop aveți nevoie de:

  • 50 g zahăr tos
  • 150 ml de apă clocotită.

Preparare:

  1. Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
  2. Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
  3. Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
  4. Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
  5. Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!

Ați făcut prea mult? Cum se păstrează?

Din fericire, grișul cu lapte este foarte bun atât cald, cât și rece. Dacă ați făcut mai mult, îl puteți păstra la frigider, timp de 1-2 zile, acoperit ca să nu se usuce deasupra.

Nu vă recomand să congelați grișul cu lapte!

desertul copilăriei - sase castronele albe umplute cu diferite toppinguri
Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire

Extra sfaturi

  • Cantitatea de griș din rețeta de bază poate varia ușor în funcție de preferințe: dacă vă place un griș cu lapte mai moale, mai fluid, puneți mai puțin griș.
  • Dacă preferați un griș cu lapte mai bine legat, lăsați-l la fiert 1-2 minute în plus.
  • Aveți în vedere că oricum, după răcire grișul cu lapte se va întări.
  • Dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
  • Pentru un aspect frumos, turnați toppingurile (sirop de zahăr, dulceață, scorțișoară) doar înainte de servire!
  • Dacă vreți să serviți grișul rece, răsturnat elegant pe o farfurioară, udați în prealabil castronelele cu apă rece și abia apoi turnați în ele grișul cu lapte. Răsturnați după ce s-a răcit și s-a închegat foarte bine.

Întrebări frecvente

Ce este grișul?

Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe cu granulație mai mare decât făina și se obține din miezul bobului de grâu. Este un aliment bogat în gluten, amidon și proteine.

Grișul cu lapte este bun pentru copii?

Grișul este excelent pentru copii. El poate fi introdus în alimentația bebelușilor după vârsta de 7-8 luni. Se digeră ușor și poate fi o primă masă solidă de care micuțul vostru să se bucure din plin.

Grișul conține gluten?

Grișul din grâu conține gluten, dar pe piață veți găsi și grâu din mei sau din orez, cereale care nu conțin gluten în mod natural. Oricum, ar trebui să verificați eticheta ca să vă asigurați grișul că a fost procesat corect, fără risc de contaminare de la alte cereale în timpul procesului de producție.

Alte rețete delicioase cu griș

  • budinca de gris insiropata cu lapte
    Budincă de griș însiropată cu lapte
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Budincă de griş cu smochine la cuptor
    Budincă de griş cu smochine la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara

Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire

Visezi la un griș cu lapte cremos ca în copilărie? Află cum să obții cel mai bun desert, plus 3 variante de toppinguri delicioase.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții mici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

ingrediente pentru griș cu lapte - rețeta de bază

  • 1 litru lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr (după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (sau păstaie de vanilie, esență de vanilie, zahăr Bourbon, etc.)

griș cu lapte cremos - varianta 1

  • 800 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr (după gust)
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie

griș cu lapte cremos - varianta 2

  • 1 litru lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g griș
  • 50-100 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 g unt (82% grăsime)

pentru servit

  • sirop de zahăr ars (50 g zahăr caramelizat+150 ml apă fierbinte)
  • dulceața preferată
  • pudră de scorțișoară

Instrucțiuni de preparare
 

Griș cu lapte cremos

  • Puneți laptele la fiert de preferat într-o cratiță antiaderentă. Dacă ați ales varianta 1, puneți tot acum și smântâna pentru frișcă.
  • Adăugați de la început sarea și zahărul, amestecați să se dizolve.
  • Când laptele începe să se umfle, turnați grișul în ploaie, în timp ce amestecați energic cu un tel de mână.
  • După ce ați încorporat grișul, puneți vanilia. Dacă ați ales varianta 2, puneți acum și untul.
  • Timpul de fierbere depinde de tipul de griș folosit, de calitatea și de granulația acestuia, dar în niciun caz nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute la foc mediu.
  • Sfat: gustați cu o linguriță și vedeți dacă este bine fiert. Când e gata, trebuie să fie moale, cremos și să nu simțiți deloc granule tari care rămân printre dinți.

Sos de zahăr ars

  • Puneți zahărul să se caramelizeze într-o tigaie mică.
  • Nu amestecați cu nimic, doar rotiți tigaia din când în când pentru ca zahărul să se așeze singur în strat uniform.
  • Dacă zahărul dă semne de fumegare, ridicați puțin tigaia de pe foc ca să scădeți temperatura. Zahărul nu trebuie să se ardă sau să fumege pentru că devine amar.
  • Când tot zahărul s-a lichefiat (durează 2-3 minute la foc mediu-mic), turnați apa fierbinte. Atenție la aburi!
  • Lăsați tigaia pe foc mic încă 1-2 minute la foc mic, cât să se dizolve zahărul caramelizat și sosul este gata!
  • Sfat: dacă alegeți să serviți grișul cu lapte cu sirop de zahăr ars, atunci faceți mai întâi siropul, lăsați-l să se răcească și abia apoi vă apucați să fierbeți laptele.
Valori nutriționale
Cel mai cremos griș cu lapte și 3 idei de servire
Valori per porție
Calorii
196
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
6
g
9
%
Colesterol
 
21
mg
7
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
8
g
16
%
Vitamina A
 
278
IU
6
%
Calciu
 
214
mg
21
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
184 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.