Oricât de bune, ieftine și la îndemână sunt pastele cumpărate din magazine, trebuie să recunoaștem că nimic nu se compară acei tăieței de casă cu ou, galbeni și pufoși care plutesc într-o sfântă supă de găină!
Cred că mulți dintre noi încă ne amintim cu mare drag mâinile mamei sau ale bunicii întinzând foile de aluat subțiri de te vedeai prin ele, făcându-le apoi sul, tăindu-le în tăieței fini, pe care apoi îi întindeau să se usuce pe șervete albe de bumbac. Prin ochi de copil tot procesul acesta părea magic.
Mult timp am crezut că eu nu voi putea face niciodată așa ceva, nici să încerc nu voiam. Până într-o zi, când, mi-am luat inima-n dinți și am descoperit că nu e deloc greu să faci tăieței de casă. E o activitate plăcută, iar la final, când presari tăiețeii făcuți cu mâna ta într-o supă clară de vită, de exemplu, satisfacția e atât de mare!
Vestea bună este că din exact aceleași ingrediente și mod de preparare se pot face nu doar tăiței fini, ci și paste de casă: tagliatelle sau foi de lasagna, de exemplu.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru tăieței de casă cu ou sau paste de casă sunt doar 3 la număr și sunt dintre cele mai banale. Le avem mereu în frigider și în cămară.
- făină - folosim făină pentru pâine, tip 650
- ouă - folosim ouăle întregi, adică și albușurile și gălbenușurile
- sare - ca la orice aluat, și la tăieței punem un praf de sare care să le dea gust
Mod de preparare
- Frământați un aluat, de mână, la robot sau la mașina de făcut pâine. Nu puneți de la început toată făina, dați deoparte 2 linguri pe care le veți adăuga doar la nevoie.
- Aluatul pentru tăieței trebuie să fie tare, ferm, mai "vârtos" cum se zice în popor. Dacă aluatul e prea moale, în funcție de tipul de faină și de mărimea ouălor poate fi nevoie să mai adăugați din făina păstrată deoparte până ajungeți la consistența dorită.
- Înainte să îl întindeți, aluatul are nevoie de 20 de minute de odihnă pentru a se relaxa. Lăsați-l pe blatul de lucru, acoperit cu un castron.
- Presărați făină pe blatul de lucru și împărțiți aluatul în 3 bucăți ca să vă fie mai ușor să îl întindeți.
- Întindeți aluatul cu sucitorul în bucăți lungi și înguste (aprox. 50x25cm) cu grosimea de 1mm.
- Lăsați bucățile de aluat să se usuce întinse pe un un prosop de bucătărie din bumbac.
- Dacă doriți să faceți foi de lasagna, acum este momentul să le tăiați la dimensiunea potrivită.
- Pudrați fâșiile de aluat cu făină pe ambele părți ca să nu se lipească când le tăiați, apoi le rulați pe latura lungă.
Tăiați sulul de aluat în două. Tăiați tăieții cu un cuțit bine ascuțit.
- Tăiați sulul de aluat în două și suprapuneți cele două părți una peste alta.
- Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați tăiețeii atât de fini cum vi-i doriți. Dacă vreți să faceți paste de casă (tagliatelle) tăiați fâșii mai late.
- Pe măsură ce îi tăiați, răsfirați tăiețeii ca să nu rămână lipiți.
Și gata aventura! Acum aveți cei mai buni tăieței de casă cu ou! Bucurați-vă de ei! 🙂
Echipamente necesare
Dacă ne gândim la mamele și la bunicile noastre, ne dăm seama că pentru a face tăieței de casă nu avem nevoie decât de un sucitor din lemn și de un cuțit bine ascuțit.
Totuși, dacă aveți o familie mai numeroasă sau dacă intenționați să faceți și paste de casă, nu doar tăieței pentru supă, să știți că un robot care să frământe aluatul în locul vostru și o mașină pentru paste vor fi de mare ajutor.
Chiar și cu o mașină pentru paste relativ ieftină aluatul se va întinde ușor și uniform, mai subțire decât reușim noi să îl întindem cu sucitorul.
Cum se păstrează
Tăiețeii sau pastele proaspete pregătite după această rețetă, se pot păstra la frigider, într-o caserolă cu capac pentru 3-4 zile.
Dacă nu îi consumați proaspeți, tăiețeii se lasă la uscat timp de 2-3 zile întinși pe un șervet de bumbac. După uscare se păstrează în pungi de hârtie sau într-un borcan de sticlă chiar și 2 luni.
Paste proaspete păstrate la frigider Tăieței uscați păstrați in borcan
Întrebări frecvente despre rețetă
Puteți folosi și făină 000, dar e posibil să fie nevoie de ceva mai multă decât este prevăzut în rețeta de mai jos.
Tăiețeii proaspeți se fierb direct în supă sau ciorbă, nu trebuie fierți separat.
Tăiețeii proaspeți, fierb foarte repede, cam în 3-4 minute, depinde cât de groși sunt. Tăiețeii de casă uscați, fierb cam în 6-8 minute.
Tăiețeii de casă au aprox. 285 kcal/100 g.
Alte rețete la fel de utile
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tăieței de casă cu ou
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g făină tip 650
- 2 ouă mari ((aprox. 50g/bucata))
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți faina într-un castron. Dați deoparte 2 linguri de făină.
- Bateți ouăle cu un praf de sare, apoi puneți-le peste faină.
- Amestecați la început cu o furculiță, până când umeziți toată faina, apoi începeți să frământați cu mâna.
- Aluatul trebuie să fie vârtos și greu de frământat. Dacă e prea moale, adăugați puțin câte puțin din făina păstrată deoparte. Frământați aluatul 10-15 minute.
- După ce ați obținut un aluat fin și omogen, lăsați-l să se odihnească timp de 20 de minute acoperit cu un castron.
- Împărțiți aluatul în 3 bucăți. Presărați făină pe blatul de lucru și întindeți pe rând fiecare bucată de aluat în fâșii lungi și subțiri, cu grosimea de 1-2 mm.
- Lăsați fâșiile de aluat să se usuce timp de 20 de minute întinse pe un șervet de bumbac.
- Pudrați o fâșie de aluat cu puțină făină pe ambele părți, apoi o rulați pe latura lungă și o tăiați în două jumătăți.
- Suprapuneți cele două fâșii de aluat una peste alta și începeți să tăiați tăiețeii cu un cuțit bine ascuțit, atât de subțiri cât vi-i doriți.
- Răsfirați tăiețeii ca să nu rămână lipiți și sunt gata de folosire.
- Dacă nu îi folosiți imediat, se pot păstra la frigider timp de 2-3 zile sau îi lăsați să se usuce foarte bine, apoi îi păstrați în pungi de hârtie sau într-un borcan de sticlă până la 1 lună.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu