Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.

Publicat la 7 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

17 shares

Gelatină foi sau granule, care e mai bună? Vrei să faci un desert cu gelatină și ți-e teamă că "nu iese"? Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre utilizarea gelatinei în deserturi.

tipuri de gelatina foi si granule

Mergi direct la:
  • Ce este gelatina?
  • Din ce se face gelatina?
  • Proprietăți
  • La ce se folosește?
  • Tipuri de gelatină
  • Gelatină foi sau granule - care e mai bună?
  • Cum se folosește gelatina
  • De ce nu se întărește gelatina?
  • Alte articole la fel de utile

Ce este gelatina?

Gelatina este o proteină naturală derivată din colagenul brut , care este un produs secundar al industriei cărnii. Gelatina acționează ca un fel de adeziv natural în alimente precum jeleuri, bomboane, creme, înghețată, etc. 

Cu toate acestea, dacă sunteți consumator de carne, mai mult ca sigur consumați destul de multă gelatină fără să vă dați seama.

Ori de câte ori gătiți carne cu oase sau cu piele, în esență procesați colagenul în gelatină.

Când facem piftie sau răcitură pentru Crăciun, gelatina din oasele fierte este cea care le încheagă atât de bine, încât nu este nevoie să folosim nimic altceva.

Data viitoare când gătiți un pui la cuptor, uitați-vă la tavă după ce s-a răcit: puteți observa că s-a format un jeleu cu sucurile scurse în timpul gătirii. Aceasta este gelatină naturală, formată ca rezultat al procesului de gătire.

Când este încălzit, colagenul brut este descompus și transformat în gelatină lichidă care se gelifică la răcire. 

Gelatina pe care o consumăm în mod natural este aceeași cu gelatina folosită în industria alimentară. Singura diferență este că gelatina produsă industrial a trecut printr-un proces de extracție care ajută la rafinarea și purificarea gelatinei, astfel încât să poată fi folosită atât în cofetărie, cât și la preparate din carne sau chiar în industria farmaceutică.

Din ce se face gelatina?

Gelatina este de obicei făcută din piei de porc sau de bovine și oase de vită și porc, care au o concentrație mare de colagen brut. 

Aceste materii prime sunt produse secundare ale industriei cărnii care dacă nu s-ar fi folosit pentru producere de gelatină, s-ar fi aruncat.Prin urmare, producția de gelatină ajută la prevenirea risipei alimentare și, prin urmare, este considerată durabilă și o parte a economiei circulare.

tipuri de gelatina foi si granule

Proprietăți

  • Deoarece gelatina se topește la temperatura corpului, oferind o senzație plăcută în gură, este ideală pentru produse de cofetărie, cum ar fi creme, spume, bezele, bomboane, precum și produse lactate sau din carne (aspic, tobă);
  • Fiind un produs natural, gelatina este pe deplin compatibilă cu corpul uman și nu provoacă alergii;
  • Fiind o proteină naturală, gelatina este considerată un aliment obișnuit și nu un aditiv pentru industria alimentară, de aceea nu i s-a atribuit un număr E, așadar este perfectă pentru produsele cu etichetă curată;
  • Este reversibilă termic, ceea ce înseamnă că poate fi încălzită până ajunge în stare lichidă, răcită, apoi încălzită și răcită din nou fără a-și pierde proprietățile, cu condiția să nu ajungă la temperatura de fierbere;
  • Este transparentă și fără aromă proprie, așa că se poate folosi atât în cofetărie cât și în produse sărate, în multe combinații de culori și arome.

La ce se folosește?

Gelatina este un ingredient de bază în industria alimentară, iar acasă o folosim mai ales la deserturi gen: budinci, bomboane, bezele, creme cu gelatină, tort Diplomat, înghețată, panna cotta, etc. 

Gelatina se solidifică pe măsură ce se răcește și, în general, deserturile cu gelatină au nevoie să stea la rece 4-6 ore. 

Iată mai jos câteva deserturi de pe blog la care am folosit gelatină:

  • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
    Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
  • Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan
    Cheese cake fără coacere cu caramel şi nuci pecan
  • mousse de capsuni cu frisca
    Mousse de căpşuni cu frișcă naturală
  • Tort Duo Chocolat
    Tort Duo Chocolat - rețeta de tort cu ciocolată

Tipuri de gelatină

Putem cumpăra gelatină din orice magazin, de la raionul de produse pentru patiserie. Este ambalată în plicuri mici sau mai mari și o găsim sub formă de granule (pudră) sau foi.

Gelatină foi sau granule - care e mai bună?

Ca performanțe, ambele tipuri de gelatină sunt la fel de bune. Avantajele sau dezavantajele țin mai mult de comoditatea folosirii și de preț.

În orice rețetă puteți înlocui gelatina granule cu cea foi și invers, folosind exact aceeași cantitate.

Gelatina foi - avantaje

  • Foile de gelatină sunt mai ușor de dozat în rețetă, pentru ca se pot tăia cu foarfeca obținând cantitatea potrivită. 
  • În plus, foile de gelatină pot fi înmuiate în orice cantitate de apă, nu e nevoie să măsurăm și de obicei se hidratează mai rapid și sunt gata de utilizare mai repede decât gelatina sub formă de pudră.
  • Se dizolvă încet în creme calde și rezultă un produs final mai limpede și cu un gust mai fin. 

Gelatina granule - avantaje

  • Gelatina granule este mai ieftină decât cea foi.
  • Granulele de gelatină se dispersează mai ușor în vas și se dizolvă mai repede.
  • Puteți găsi gelatină granule făcută din oase de pește (citiți eticheta!) ceea ce este de mare folos celor care nu consumă carne de porc.

Cum se folosește gelatina

Ce au în comun cele 2 tipuri de gelatină, foi și granule: înainte să le folosim, ambele trebuie să fie mai întâi hidratate în apă rece și apoi dizolvate într-un lichid cald. Mai departe, apar diferențele:

gelatina granule in castron alb

Gelatina granule se hidratează în apă rece timp de 10 minute, astfel: 10 g de gelatină în 50 ml apă. Granulele absorb apa și rezultă o masă groasă, fermă. Dacă adăugați gelatina într-un amestec cald, o puteți pune direct și amestecați viguros. Dacă o adăugați într-o cremă rece, trebuie să o încălziți ca să devină lichidă.

foi de gelatina dizolvate in apa

Gelatina foi se hidratează în apă rece cât să o acopere, timp de 5-10 minute până se înmoaie. Se scurge de apă și se adaugă într-un amestec cald: cremă, budincă, sos, etc.

Bine de știut! Gelatina se poate hidrata și în alte lichide din rețetă, nu doar în apă. De exemplu în lapte sau în suc, piure, sos de fructe.

Câtă gelatină folosim?

Cantitatea de gelatină folosită depinde de desertul pregătit și de consistența pe care vrem să o obținem. De exemplu un jeleu de fructe trebuie să fie foarte ferm, dar un mousse trebuie să fie mai moale, aerat.

Dacă folosim prea puțină gelatină, e posibil să nu se închege suficient crema de tort. În schimb, dacă folosim prea multă, crema rezultată va fi tare, cauciucată.

În general e bine să respectați indicațiile specificate de producător pe ambalaj sau lista de ingrediente ale rețetei pe care ați ales să o pregătiți.

De ce nu se întărește gelatina?

Există câteva situații în care produsele cu gelatină nu se întăresc. iată care ar ptea fi cauzele:

  • Ați încălzit gelatina peste punctul de fierbere. Fierberea distruge gelatina.
  • Fructele exotice crude precum: ananasul, papaya, kiwi sau smochinele conțin o enzimă care împiedică acțiunea gelatinei. Acest fel de fructe trebuie fierte înainte de a fi folosite în creme în combinație cu gelatina. Puteți folosi fără probleme fructe exotice din compot.
  • Alte ingrediente care pot afecta gelatina sunt: sarea și alcoolul cu concentrație de peste 40%.

Alte articole la fel de utile

  • sfaturi pentru deserturi reusite
    30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • cum masuram cu lingura
    Măsuri echivalente folosite în bucătărie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
17 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x