Nu mă decid dacă să mai scriu ceva despre tortul ăsta sau să las fotografiile să vorbească în locul meu cu certitudinea că o vor face chiar mai bine.
Cred că nu are rost să vă mai spun că e plin, da' plin de ciocolată de 2 feluri: neargă şi cu lapte. Blatul e însiropat... cu ce credeţi? Cu sirop de ciocolată. Glazura e fireşte din ciocolată, iar ca decor am folosit...aţi ghicit! Ciocolată! 😀 Mai exact nişte bomboane de ciocolată asortată primite cadou de la iepuraşul de Paşte. Căci dacă nici iepuraşul nu ştie ce-mi place, atunci cine?
Ok, ca să nu fie 100% numai ciocolată, am găsit de cuviinţă, fiind primăvara în toi, să îl decorez cu câteva flori plăpânde de liliac parfumat. Tare bine i-a stat tortului meu aşa frumos aranjat! Numai că n-a durat prea mult că s-a şi isprăvit! Se spune că mâncăm mai întâi cu privirea, iar când ceva arată atât de bine precum tortul ăsta (nu că e al meu, că doar mă ştiţi că-s modestă, dar chiar arată bine 🙂 ) e de aşteptat să nu reziste prea mult neatacat în frigider.
Deoarece cremele de ciocolată conțin gelatină, poate e interesant pentru voi să citiți articolul de pe blog despre gelatina foi sau granule, cum se folosește fiecare și ce riscuri sunt să nu se întărească 😉
Mod de preparare tort Duo Chocolat
Ca să vă încurajez să purcedeţi la treabă, o să vă spun că reţeta e foarte simplă şi de ne-greşit. Blatul e un pandişpan cu cacao căruia i-am pus un strop de ulei ca să nu fie chiar uscat ca pandişpanul clasic. Cum spuneam, eu l-am însiropat cu lichior de ciocolată, dar la fel de bine îi puteţi face un sirop clasic din apă şi zahăr sau îl puteţi lasa neînsiropat, cum doriţi.
Cremele sunt şi ele extrem de uşor de făcut: ciocolată topită în smântână pentru frişcă, puţină gelatină ca să le ţină cremoase şi cam atât. O glazură din ciocolată topită va desăvârşi capodopera. Decorul rămâne la alegerea voastră, dar eu vă spun că nişte flori comestibile de sezon, jumulite gratis din vreo grădină, trandafiri, toporaşi, flori de salcâm, de soc, lavandă sau liliac, îi vor da aşa, un aer elegant şi delicat, care va masca faptul că el e de fapt o bombă calorică cu ciocolată.
E o plăcere să faci tortul ăsta! Atâtea castroane, teluri şi linguri delicioase de lins! Plus câte o bomboană furată din decor, că doar nu le numără nimeni! Hai, la treabă c-am vorbit destul! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pt. o formă cu diametrul de 18 cm şi pereţi detaşabili
- 3 ouă
- 90 g zahăr
- 70 g făină
- 20 g cacao
- 20 g unt topit
- un praf de sare
pentru însiropat
- 40 ml lichior de ciocolată
crema de ciocolată neagră
- 200 g ciocolată neagră
- 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 15 ml lichior de ciocolată
- 5 g gelatină granule
crema de ciocolată cu lapte
- 200 g ciocolată cu lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 5 g gelatină granule
glazură
- 70 g ciocolată neagră sau cu lapte, la alegere
- 1 lingură de ulei cu gust neutru (floarea soarelui)
decor
- bomboane de ciocolată
- flori de liliac sau alte flori comestibile
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o formă rotundă de 18 cm şi pereţi detaşabili.
- Mixaţi ouăle cu zahărul şi un praf de sare până se albesc şi îşi dublează volumul (cam 5-7 minute).
- Turnati untul topit şi mixati scurt să se omogenizeze.
- Adăugaţi făina şi pudra de cacao cernute şi încorporaţi-le folosind o spatulă, cu mişcări uşoare de jos în sus pentru a nu elimina aerul înglobat în ouăle bătute.
- Turnați compoziţia în fomă şi coaceţi timp de 30-35 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
- Scoateţi blatul din formă şi lăsaţi-l să se răcească pe un grătar.
- Tăiaţi blatul pe orizontală în 2 straturi egale.
crema de ciocolată neagră
- Puneţi smântâna să se încălzeazcă pe aragaz la foc potrivit, amescând continuu ca să nu se prindă de fundul vasului. Nu trebuie să fiarbă, la primele semne că începe să bolborosească pe margini, stingeţi focul şi puneţi ciocolata mărunţiţă cu un cuţit.
- Lăsaţi ciocolata să se răcească lent în smântâna fierbinte cel puţin 5-7 minute. După acest timp, adăugaţi lichiorul şi omogenizați crema folosind o spatulă sau un tel de mână.
- Puneţi gelatina la hidratat în 50 ml de apă, apoi o topiţi la bain marie (dacă aveţi experienţă, o puteţi încălzi scurt la microunde, dar atenţie să nu ajungă la punctul de fierbere pentru că îşi pierde proprietăţile!).
- Turnaţi gelatina topită în crema de ciocolată neagră şi omogenizaţi.
- Aşezaţi blatul superior pe un platou şi însiropaţi-l cu 20 ml de lichior. Nu trebuie să fie prea umed, ci va fi mai mult stropit pe ici, pe colo cât să capete aroma lichiorului.
- Montaţi inelul de tort în jurul blatului, apoi turnaţi crema de ciocolată neagră.
- Daţi platoul la frigider pentru 30 de minute, cât să se închege bine crema şi să putem turna al doilea strat.
crema de ciocolată cu lapte
- Procedaţi exact la fel ca mai sus, la crema de ciocolată neagră, doar că la această cremă nu punem lichior.
- Scoateţi platoul din frigider şi turnaţi crema de ciocolată cu lapte peste cea de ciocolată neagră.
- Daţi din nou tortul la rece, de data aceasta pentru 15 minute. Vrem să se închege crema, dar nu de tot, în aşa fel încât blatul superior să facă priză cu crema încă moale şi să nu alunece când îl taiem.
- Însiropăm uşor şi blatul superior, apoi îl punem peste crema de ciocolată cu lapte cu partea plată (cea care a fost în contact cu tava) în sus.
- Dăm din nou tortul la rece pentru 15-20 de minute.
glazura şi decor
- Topiţi ciocolata mărunţită cu cuţitul la bain marie (sau de 3 ori câte 1 minut la microunde), adăugaţi uleiul şi omogenizaţi.
- Cât ciocolata e încă fierbinte şi lichidă, turnati glazura peste tort cu mişcări circulare. Dacă doriţi o glazură plană, nu o atingeţi deasupra, lăsaţi-o să se aşeze de la sine. Dacă o doriţi ca a mea, în valuri, le puteţi crea cu dosul unei linguriţe.
- Lasaţi glazura să se răcească, dar cât încă mai este moale, aşezaţi bomboanele de ciocolată în forma dorită, apoi florile comestibile. În acest fel se vor lipi şi vor rămâne la locul lor.
- Păstraţi tortul la frigider până în momentul servirii.
- Pentru a nu crăpa glazura, feliaţi tortul cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
PS: La Dana-Prăjiturici şi altele găsiţi varianta alb-negru, adică cu ciocolată albă şi neagră, ne-glazurat, dar decorat tot cu bomboane şi flori. Superb!
Vă doresc poftă bună la tort Duo Chocolat!
Amy a zis
Esti minunata! DIn mainile tale ies adevarate opere de arta! <3 Arata demential tortul, iar pozele tale mi-au facut rau, da' rau de tot, pofta de ceva duulce!
O zi frumoasa!
Iuliana a zis
Multumesc Amy! Hai la o felie de tort! 🙂
Amy a zis
Acus' vin! 😀
Te pup, esti o draguta!