Mousse de căpşuni cu frișcă naturală, un desert la pahar ideal pentru zile călduroase. Este extraordinar de aromat și se face foarte ușor.
Voi ce pregătiţi bun şi deosebit când vi se anunţă musafiri într-o după-amiază frumoasă de primăvară? Cu puţină frişcă şi câteva căpşuni, în doi timpi și trei mișcări (pe numărate dacă nu ma credeți! 🙂 ) rezolvăm problema în cel mai simplu şi elegant mod: cu un mousse de căpșuni.
Recunosc că am o slăbiciune pentru genul acesta de deserturi la pahar, de aceea am și strâns atât de multe astfel de rețete pe blog.
Nu doar că se fac foarte ușor și din ingrediente puține, dar deserturile acestea reușesc să arate extraordinar de elegant și de apetisant cu atât de puțin efort! În plus, sunt mereu foarte apreciate de familie și de prieteni. La urma urmei, cine ar putea refuza o cremă fină, aerată și atât de aromată, așa cum sunt de obicei genul acesta de gustări dulci!
Ce este important de știut pentru reușita rețetei de mousse de căpşuni cu frișcă naturală
- Căpșunile au o aromă naturală absolut minunată, dar aceasta poate fi cu ușurință diluată de alte ingrediente, chiar și de frișcă. De aceea trebuie să le gătim puțin înainte, pentru a le intensifica aroma. Așadar vom fierbe pentru câteva minute căpșunile, împreună cu zahărul și puțină coajă și suc de lămâie. Exact ca la gem!
- Trebuie să folosim cantitatea potrivită de gelatină în acest desert, în așa fel încât să avem un echilibru de texturi perfect. Vrem ca spuma noastră de căpșuni să capete un pic de fermitate, dar dacă punem mai multă gelatină decât trebuie, riscăm să o transformăm într-un jeleu și nu asta ne dorim.
- Puteți renunța la gelatină dacă doriți și în acest caz veți avea o spumă mai puțin fermă, iar dacă doriți să o păstrați de pe o zi pe alta, chiar și la frigider e posibil să se separe zerul din frișcă de sucul din fructe.
- Sfatul meu este să folosiți mai puțină gelatină decât indicațiile de pe pachet. De exemplu un pachet cu 10 g de gelatină este recomandat de producător pentru 500 g compozitie lichidă. Cam atât avem și noi în rețetă, dar eu am folosit doar 6 grame de gelatină.
- Vă recomand să folosiți gelatină foi și nu granule și să o adăugați în siropul de căpșuni cât timp acesta este călduț pentru a ajuta la dizolvarea ei.
- Lăsați amestecul de căpșuni și gelatină să se răcească la temperatura camerei înainte să îl amestecați cu frișca bătută.
- Odată montate paharele, lăsați-le la frigider pentru 2 ore înainte de servire, timp necesar pentru ca gelatina să își facă treaba și să ofere consistență spumei de căpșuni.
Alte rețete cu căpșuni pe care vei dori să le încerci
Căpșunile abia au apărut, așa că avem în față o întreagă perioadă în care să ne bucurăm de aroma și culoarea lor. Vă recomand mai jos câteva deserturi în care căpșunile vor fi vedetele. Sunt sigură că vor fi și pe gustul vostru.
- tort cu spumă de căpșuni
- Tiramisu cu căpșuni
- Eton Mess cu căpșuni, bezele și frișcă naturală
- sorbet de căpșuni si banane
- tort vegan de înghețată cu cocos și căpșuni
Mod de preparare mousse de căpşuni cu frișcă naturală
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu acest desert, cum trebuie să arate piureul de căpșuni și cât de mult se bate frișca.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mousse de căpşuni cu frișcă naturală
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
cantitățile de mai jos sunt pentru 4 pahare de aprox. 170 ml
- 200 ml smântână pentru frişcă ((30-32% grăsime))
- 500 g căpşuni ((300+200))
- 70 g zahăr pudră
- 20 g zahăr Bourbon ((10+10))
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 lingură suc de lămâie
- 6 g gelatină foi ((3 foi și ½))
decor
- 200 ml smântână pentru frişcă ((30-32% grăsime))
- 10 g zahăr Bourbon - optional ((eu nu am pus))
- 1-2 căpșuni proaspete
- frunze de mentă
Instrucțiuni de preparare
- Spălați căpșunile și îndepărtați codițele.
- Tăiați cubulețe mici 200 g de căpșuni. Pe acestea le vom pune în pahare.
- Tăiați cuburi mai mari restul de 300 g căpșuni. Puneți-le într-o crăticioară împreună cu zahărul pudră, 10 g de zahăr Bourbon, sucul și coaja de lămâie.
- Puneți crăticioara pe foc pentru 10 minute, doar cât să se dizolve zahărul, să se înmoaie puțin căpșunile și să se formeze un sirop aromat. Amestecați din când în când.
- Cât timp fierb căpșunile puneți foile de gelatină la hidratat în apă cât să le acopere bine.
- După ce căpșunile au fiert, le pasați cu blenderul până devin ca un sirop gros, omogen.
- Stoarceți foile de gelatină în palme și le puneți peste siropul de căpșuni. Amestecați cu o spatulă să se dizolve gelatina și lăsați amestecul deoparte să se răcorească.
- Între timp bateți smântâna cu restul de 10 g de zahăr Bourbon, doar până când se întărește, nu mai mult!
- Puneți frișca bătută peste siropul de căpșuni cu gelatină și amestecați foarte ușor cu un tel de mână. Amestecul va avea consistența unei creme foarte fluide. Se va întări mai târziu, la frigider.
- Puneți jumătate din cuburile de căpșuni pe fundul paharelor, apoi distribuiți în pahare jumătate din crema de căpșuni
- Încă un strat de căpșuni și din nou cremă.
- Bateți și frișca pentru decor și o distribuiți în pahare. Decorați cu jumătăți de căpșuni și frunzulițe proaspete de mentă.
- Desertul trebuie să stea la frigider cam 2 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Rețeta de mousse de căpşuni a fost publicată prima dată pe blog la 28 aprilie 2014 și actualizată la 6 mai 2021. Fotografia de mai jos face parte din articolul original și a fost făcută în 2014.
Aura Carolina Popa a zis
Ti-a iesit minunat ...
Iuliana a zis
Multumesc pentru reteta, Aura! 🙂