• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 ian. 2024 · Publicată: 23 nov. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
5 shares

Uneori poate fi dificil să apreciezi dacă un aluat este copt sau nu. Află cum te poate ajuta testul cu scobitoarea în astfel de situații!

testul cu scobitoarea pentru prajituri

Dacă vă uitați în cărțile vechi de bucate, veți remarca și voi ca indicațiile cu privire la coacere sunt foarte vagi. Pe vremuri toate se coceau..."până erau gata". Gospodinele nu aveau nevoie să le fie indicate temperaturi, minute exacte și poziția grătarului.

În zilele noastre, deși în rețete se indică cu o exactitate aproape exagerată atât timpii, cât și temperaturile de coacere, informațiile acestea se dovedesc absolut ineficiente fără un pic de implicare și de bunăvoință.

Să apreciezi dacă un aluat este copt suficient nu e deloc un lucru dificil, dacă știi ce indicii să cauți. Iar până la urmă, indiciul suprem este testul cu scobitoarea.

Mergi direct la:
  • Când trebuie să facem testul cu scobitoarea
  • Cum se procedează
  • Ce putem folosi în loc de scobitori
  • Alte articole la fel de utile

Când trebuie să facem testul cu scobitoarea

Chiar dacă în rețetă sunt specificate temperatura și durata de coacere, trebuie să avem în vedere că timpii de coacere pot varia în funcție de mulți factori:

  • tipul de cuptor - electric sau pe gaz
  • acuratețea termometrului
  • dimensiunea tăvii
  • materialul tăvii - metal, sticlă, silicon, ceramică, etc.
  • umiditatea ingredientelor

Așadar, oricât de riguroasă ar fi rețeta, tot trebuie să stăm cu ochii pe cuptor și să ne folosim toate simțurile atunci când gătim. Iar testul cu scobitoarea nu ne minte niciodată și este bine să îl facem oricând avem de copt:

  • blat de tort
  • checuri
  • prăjituri cu aluat
  • pandișpan
  • cozonac
  • blat de ruladă
  • brioșe
  • prăjituri turnate

Testul cu scobitoarea nu este relevant atunci când avem plăcinte sau prăjituri cu umpluturi care rămân umede în centru atunci când sunt gata, de exemplu: umplutură de fructe, ciocolată, gem, etc.

Nici la pâine nu se face testul cu scobitoarea!

Cum se procedează

Testul cu scobitoarea este o metodă de verificare ce nu dă greș. Când presupuneți că un aluat este gata, înțepați-l cu o scobitoare exact în centru:

  • Dacă scobitoarea iese curată și uscată, sau are agățate de ea firimituri uscate, înseamnă că blatul este copt.
  • Dacă scobitoarea iese umedă, cu îmbrăcată în aluat lipicios, înseamnă că blatul trebuie să mai stea în cuptor. Lăsați-l să mai stea câteva minute și repetați testul cu o scobitoare nouă.
Testul cu scobitoarea

Alte indicii pe care să le urmăriți pentru a fi siguri ca aluatul este copt:

  • Blatul este elastic. Dacă apăsați ușor cu degetul pe suprafață adâncitura formată revine repede la loc.
  • Blatul este ușor uscat la suprafață și rumenit uniform.
  • Este ușor desprins de marginile laterale ale tăvii.
  • Miroase frumos, a prăjitură coaptă.

Ce putem folosi în loc de scobitori

Scobitorile sunt mereu la îndemână, dar acestea pot fi uneori prea scurte, mai ales când vreți să testați blaturi mai înalte.

În astfel de cazuri, un băț de frigăruie este de mai mare ajutor. La fel de bine vă descurcați cu orice bețișor de lemn.

test cu scobitoarea pentru blaturi de tort

Există în magazine și niște instrumente speciale, metalice pentru testarea prăjiturilor. Acestea sunt suficient de lungi încât să testeze orice aluat și se pot spăla și refolosi la nesfârșit.

Alte articole la fel de utile

Ești pasionat de cofetărie și patiserie? Vrei să afli mai multe despre ingrediente și tehnici? Citește și articolele de mai jos, îți vor fi de mare ajutor!

  • sfaturi pentru deserturi reusite
    30 de sfaturi pentru deserturi reușite. Aplică-le și vezi diferența!
  • tipuri de gelatina foi si granule
    Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
  • praf de copt
    Praf de copt - când, cât și cum se folosește
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
5 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.