Uneori poate fi dificil să apreciezi dacă un aluat este copt sau nu. Află cum te poate ajuta testul cu scobitoarea în astfel de situații!
Dacă vă uitați în cărțile vechi de bucate, veți remarca și voi ca indicațiile cu privire la coacere sunt foarte vagi. Pe vremuri toate se coceau..."până erau gata". Gospodinele nu aveau nevoie să le fie indicate temperaturi, minute exacte și poziția grătarului.
În zilele noastre, deși în rețete se indică cu o exactitate aproape exagerată atât timpii, cât și temperaturile de coacere, informațiile acestea se dovedesc absolut ineficiente fără un pic de implicare și de bunăvoință.
Să apreciezi dacă un aluat este copt suficient nu e deloc un lucru dificil, dacă știi ce indicii să cauți. Iar până la urmă, indiciul suprem este testul cu scobitoarea.
Mergi direct la:
Când trebuie să facem testul cu scobitoarea
Chiar dacă în rețetă sunt specificate temperatura și durata de coacere, trebuie să avem în vedere că timpii de coacere pot varia în funcție de mulți factori:
- tipul de cuptor - electric sau pe gaz
- acuratețea termometrului
- dimensiunea tăvii
- materialul tăvii - metal, sticlă, silicon, ceramică, etc.
- umiditatea ingredientelor
Așadar, oricât de riguroasă ar fi rețeta, tot trebuie să stăm cu ochii pe cuptor și să ne folosim toate simțurile atunci când gătim. Iar testul cu scobitoarea nu ne minte niciodată și este bine să îl facem oricând avem de copt:
- blat de tort
- checuri
- prăjituri cu aluat
- pandișpan
- cozonac
- blat de ruladă
- brioșe
- prăjituri turnate
Testul cu scobitoarea nu este relevant atunci când avem plăcinte sau prăjituri cu umpluturi care rămân umede în centru atunci când sunt gata, de exemplu: umplutură de fructe, ciocolată, gem, etc.
Nici la pâine nu se face testul cu scobitoarea!
Cum se procedează
Testul cu scobitoarea este o metodă de verificare ce nu dă greș. Când presupuneți că un aluat este gata, înțepați-l cu o scobitoare exact în centru:
- Dacă scobitoarea iese curată și uscată, sau are agățate de ea firimituri uscate, înseamnă că blatul este copt.
- Dacă scobitoarea iese umedă, cu îmbrăcată în aluat lipicios, înseamnă că blatul trebuie să mai stea în cuptor. Lăsați-l să mai stea câteva minute și repetați testul cu o scobitoare nouă.
Alte indicii pe care să le urmăriți pentru a fi siguri ca aluatul este copt:
- Blatul este elastic. Dacă apăsați ușor cu degetul pe suprafață adâncitura formată revine repede la loc.
- Blatul este ușor uscat la suprafață și rumenit uniform.
- Este ușor desprins de marginile laterale ale tăvii.
- Miroase frumos, a prăjitură coaptă.
Ce putem folosi în loc de scobitori
Scobitorile sunt mereu la îndemână, dar acestea pot fi uneori prea scurte, mai ales când vreți să testați blaturi mai înalte.
În astfel de cazuri, un băț de frigăruie este de mai mare ajutor. La fel de bine vă descurcați cu orice bețișor de lemn.
Există în magazine și niște instrumente speciale, metalice pentru testarea prăjiturilor. Acestea sunt suficient de lungi încât să testeze orice aluat și se pot spăla și refolosi la nesfârșit.
Alte articole la fel de utile
Ești pasionat de cofetărie și patiserie? Vrei să afli mai multe despre ingrediente și tehnici? Citește și articolele de mai jos, îți vor fi de mare ajutor!
Lasă un comentariu