• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 apr. 2025 · Publicată: 24 ian. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
159 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Cu această rețetă de brânzoaice moldovenești, veți obține plăcinte aurii, pufoase și pline de umplutură! O bucurie pentru întreaga familie! Rețeta este explicată pas cu pas ca să vă fie ușor de preparat și să obțineți cele mai bune brânzoaice din lume! 🙂

reteta branzoaice moldovenesti sau poale-n brau

Unii le știm ca brânzoaice moldovenești sau brânzoici, alții le spun plăcinte poale-n brâu, alții pur și simplu plăcinte moldovenești. Oricum le-am spune, acest desert rustic aduce bucurie în orice familie pentru că nu e nimeni care să refuze o plăcintă aurie cu aluat de cozonac, plină de umplutură delicioasă!

Brânzoaicele moldovenești se pot face și în varianta cu brânză sărată (telemea sau caș) și sunt minunate, dar în rețeta de astăzi le vom face cu brânză de vaci, dulce și untoasă, vom adăuga stafide și arome naturale: coajă rasă de citrice și multă vanilie.

Din același aluat și cu aceeași umplutură, puteți face și păscuțe cu brânză dulce, numai bune de împărțit copiilor de Paște sau de Înălțare.

reteta branzoaice moldovenesti sau poale-n brau
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru brânzoaice
  • Cum se fac brânzoaicele moldovenești
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru brânzoaice

Ca la orice rețetă de desert tradițional, ingredientele pentru brânzoaice sau poale-n brâu sunt simple și la îndemâna oricui. Mai jos puteți vedea lista ingredientelor ca să vă asigurați că le aveți pe toate la îndemână.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării.

ingrediente pentru aluat

Aluatul pentru brânzoaice este la fel ca cel pentru cozonac, bogat în grăsimi și în arome:

  • făină - de patiserie, tip 000
  • unt - cu 82% grăsime, topit și răcit
  • lapte - integral, cu 3.5% grăsime. Trebuie să fie ușor călduț, la maxim 40 de grade.
  • zahăr tos
  • gălbenușuri - nu folosim albușurile nici în aluat, nici în umplutură
  • drojdie - uscată sau proaspătă
  • arome: coaja rasă de lămâie, coajă rasă de portocală, esență sau extract de vanilie
  • sare

umplutura

  • brânză de vaci - adică brânză dulce, grasă și scursă bine de zer
  • stafide - brune sau aurii
  • gălbenușuri
  • zahăr tos
  • arome: coaja rasă de lămâie, esență de vanilie
  • sare
  • griș - doar la nevoie, dacă brânza e prea umedă

în plus

  • ou bătut și ulei - pentru uns brânzoaicele
  • zahăr pudră pentru servit - opțional

Cum se fac brânzoaicele moldovenești

framantare aluat la robot

Cerneți făina într-un bol, adăugați zahărul, drojdia uscată, cojile de citrice și sarea. Peste gălbenușuri puneți esența de vanilie, apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin din ingredientele lichid (unt topit și lapte) peste cele uscate. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.

aluat dospit pentru branzoaice poale in brau

Dacă ați frământat la robot, transferați aluatul într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).

umplutura de branza si stafide pentru reteta branzoaice moldovenesti

Între timp, într-un castron amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Dacă ați avut o brânză mai umedă, adăugați și 1 lingură rasă de griș.

cum se fac branzoaicele

După dospire, întindeți aluatul cu un sucitor într-o foaie pătrată de aprox. 35x35 cm. Tăiați fiecare latură în 3 părți egale și astfel obțineți 9 pătrate mai mici. Distribuiți umplutura de brânză pe cele 9 pătrate.

cum se modeleaza placintele moldovenesti

Lipiți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Ca să fiți siguri că nu se desfac, le puteți unge cu puțin ou bătut.

poale-n brau asezate in tava

Așezați brânzoaicele într-o tavă cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să mai dospească încă 15 minute.

se ung branzoaicele cu ou batut

Încălziți cuptorul la 190 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Ungeți brânzoaicele cu ou bătut în care ați pus o lingură de ulei, apoi dați tava la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute sau până când brânzoaicele sunt rumenite frumos.

branzoaice cu branza dulce si stafide

Lăsați brânzoaicele să se răcească înainte de servire. Opțional, le puteți presăra cu zahăr pudră.

reteta branzoaice moldovenesti sau poale-n brau

Ce puteți înlocui în rețetă

Putem face destul de puține modificări la rețeta de brânzoaice pentru că fiecare ingredient are rolul lui. Totuși iată mai jos ce se poate înlocui:

  • Unt - puteți înlocui untul din aluat cu ulei
  • Brânza de vaci - știu că mulți cititori locuiesc în alte țări unde nu se găsește acest tip de brânză. Puteți înlocui brânza de vaci cu brânză quark cheese, cottage cheese sau cu ricotta (care seamănă cu urda noastră).
  • Stafide - le puteți înlocui cu picături de ciocolată termostabilă (care nu se topește și nu curge în cuptor) sau puteți renunța la ele.

Pentru celiaci, aceste brânzoaice moldovenești se pot pregăti și în varianta fără gluten, dacă folosiți făină și drojdie specială. Dacă umplutura e prea umedă, folosiți puțin amidon de porumb în loc de griș.

Cum se păstrează

Plăcintele moldovenești "poale-n brâu" pregătite după această rețetă se păstrează foarte bine 2-3 zile. Aluatul ca de cozonac, cu multe grăsimi, se păstrează fraged și pufos.

Păstrați brânzoaicele la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bumbac.

Dacă doriți, se pot încălzi ușor la microunde, pentru 1-2 minute.

Puteți congela brânzoaicele într-o caserolă cu capac sau în pungi groase, speciale pentru congelator ca să nu prindă mirosuri de la alte alimente.

Când doriți să le consumați, lăsați-le să se dezghețe lent, la temperatura camerei, peste noapte. A doua zi la micul dejun vor fi perfecte pentru servit.

reteta branzoaice moldovenesti sau poale-n brau

Extra sfaturi

  • Dacă aveți o brânză mai umedă, lăsați-o cel puțin o oră într-o sită, ca să se scurgă bine de zer.
  • Nu hidratați stafidele înainte să le puneți în umplutură! Ele se vor umfla în contact cu umiditatea din brânza de vaci.
  • Cu albușurile rămase de la rețetă puteți face o omletă sau le puteți folosi la bezele sau la un chec pufos din albușuri.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă "poale-n brâu"?

Poale-n brâu sunt niște plăcinte moldovenești, din aluat de cozonac umplute cu brânză dulce și stafide. Denumirea face referire la felul în care, pe vremuri, femeile își prindeau poalele rochiilor atunci când spălau rufele la râu.

Ce fel de brânză se folosește la brânzoaice sau poale-n brâu?

Tradițional, brânzoaicele se fac cu brânză de vaci, dulce, ușor acidă, grasă și scursă bine de zer. Există și rețete de brânzoiace sărate, la care se folosește telemea sau caș.

Ce este brânza de vaci?

Brânza de vaci este o brânză dulce, obținută din lapte prins (lapte bătut), care este apoi tratat termic până la temperatura de 50 de grade

Din ce se face aluatul pentru brânzoaice?

Tradițional, aluatul pentru brânzoaice este similar celui de cozonac, adică un aluat dospit, bogat în grăsimi (unt, lapte, gălbenușuri) și aromatizat plăcut cu coji de citrice și vanilie.

Rețete asemănătoare

Vă plac aluaturile dulci? Încercați și alte rețete de pe blog:

  • tava cu opt pariziene pudrate cu zahar
    Cornuri cu mere și stafide. Rețeta de pariziene pufoase cu mere.
  • Melci cu nuca
    Melci cu nucă din aluat de cozonac
  • Cele mai simple cornulete cu ciocolata
    Cornulețe cu ciocolată cu aluat fraged de casă
  • Cozonac cu nuca
    Cozonac cu nucă pufos și aromat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

reteta branzoaice sau poale-n brau

Brânzoaice pufoase cu brânză dulce. Rețeta de poale-n brâu.

Cu această rețetă de brânzoaice moldovenești, veți obține plăcinte aurii, pufoase și pline de umplutură! O bucurie pentru întreaga familie!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 15 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 10 minutes minutes
Număr de porții: 9 brânzoaice
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat

  • 500 g făină tip 000
  • 50 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
  • 200 ml lapte 3.5% grăsime (ușor călduț, max. 40 de grade)
  • 60 g zahăr tos
  • 2 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță sare

umplutura

  • 400 g brânză de vaci (brânză dulce) (scursă bine de zer)
  • 50 g stafide
  • 2 gălbenușuri
  • 60 g zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță sare
  • 1 lingură griș - doar la nevoie, dacă brânza e prea umedă

pentru uns

  • 1 ou
  • 1 lingură ulei

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un bol, adăugați zahărul, drojdia uscată, cojile de citrice și sarea. Amestecați să se omogenizeze. Peste gălbenușuri puneți esența de vanilie, apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin din ingredientele lichid (unt topit și lapte). Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
  • Dacă ați frământat la robot, transferați aluatul într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
  • Între timp, într-un castron amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Dacă ați avut o brânză mai umedă, adăugați și 1 lingură rasă de griș.
  • După dospire, întindeți aluatul cu un sucitor într-o foaie pătrată de aprox. 35x35 cm. Tăiați fiecare latură în 3 părți egale și astfel obțineți 9 pătrate mai mici. Distribuiți umplutura de brânză pe cele 9 pătrate.
  • Lipiți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Ca să fiți siguri că nu se desfac, le puteți unge cu puțin ou bătut.
  • Așezați brânzoaicele într-o tavă cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să mai dospească încă 15 minute.
  • Încălziți cuptorul la 190 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Ungeți brânzoaicele cu ou bătut în care ați pus o lingură de ulei, apoi dați tava la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute sau până când brânzoaicele sunt rumenite frumos.
  • Lăsați brânzoaicele să se răcească înainte de servire. Opțional, le puteți presăra cu zahăr pudră.

Bine de știut:

  • Dacă aveți o brânză mai umedă, lăsați-o cel puțin o oră într-o sită, ca să se scurgă bine de zer.
  • Nu hidratați stafidele înainte să le puneți în umplutură! Ele se vor umfla în contact cu umiditatea din brânza de vaci.
  • Cu albușurile rămase de la rețetă puteți face o omletă sau le puteți folosi la bezele sau la un chec pufos din albușuri.
Nutrition Facts
Brânzoaice pufoase cu brânză dulce. Rețeta de poale-n brâu.
Amount per Serving
Calorii
395
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
125
mg
42
%
Carbohidrați
 
64
g
21
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
15
g
17
%
Proteine
 
14
g
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
159 shares

Comentarii

  1. Mihaela Newton a zis

    martie 18, 2023 at 9:51 am

    Buna ziua
    De ce nu se folosesc albusurile la aluat?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 18, 2023 at 9:56 am

      E un aluat de cozonac, are nevoie de grăsimi. Albușurile conțin multă apă, ceea ce ar cere să folosim mai multă făină. Mai multă făină înseamnă un aluat mai dur, nu moale și pufos.

      Răspunde
      • Mihaela Newton a zis

        martie 20, 2023 at 9:24 am

        Nu v-am ascultat și am plătit pentru asta: plăcintele au ieșit pâinoase.
        Câte zile am nu mai pun albușuri în aluatul de cozonac.
        Amin!

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 20, 2023 at 1:19 pm

          Nu-i nimic, nu vă necăjiți, așa învățăm! 🙂

          Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.