Timp estimat pentru citit: 9 minute
Cu această rețetă de brânzoaice moldovenești, veți obține plăcinte aurii, pufoase și pline de umplutură! O bucurie pentru întreaga familie! Rețeta este explicată pas cu pas ca să vă fie ușor de preparat și să obțineți cele mai bune brânzoaice din lume! 🙂
Unii le știm ca brânzoaice moldovenești sau brânzoici, alții le spun plăcinte poale-n brâu, alții pur și simplu plăcinte moldovenești. Oricum le-am spune, acest desert rustic aduce bucurie în orice familie pentru că nu e nimeni care să refuze o plăcintă aurie cu aluat de cozonac, plină de umplutură delicioasă!
Brânzoaicele moldovenești se pot face și în varianta cu brânză sărată (telemea sau caș) și sunt minunate, dar în rețeta de astăzi le vom face cu brânză de vaci, dulce și untoasă, vom adăuga stafide și arome naturale: coajă rasă de citrice și multă vanilie.
Din același aluat și cu aceeași umplutură, puteți face și păscuțe cu brânză dulce, numai bune de împărțit copiilor de Paște sau de Înălțare.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru brânzoaice
Ca la orice rețetă de desert tradițional, ingredientele pentru brânzoaice sau poale-n brâu sunt simple și la îndemâna oricui. Mai jos puteți vedea lista ingredientelor ca să vă asigurați că le aveți pe toate la îndemână.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării.
ingrediente pentru aluat
Aluatul pentru brânzoaice este la fel ca cel pentru cozonac, bogat în grăsimi și în arome:
- făină - de patiserie, tip 000
- unt - cu 82% grăsime, topit și răcit
- lapte - integral, cu 3.5% grăsime. Trebuie să fie ușor călduț, la maxim 40 de grade.
- zahăr tos
- gălbenușuri - nu folosim albușurile nici în aluat, nici în umplutură
- drojdie - uscată sau proaspătă
- arome: coaja rasă de lămâie, coajă rasă de portocală, esență sau extract de vanilie
- sare
umplutura
- brânză de vaci - adică brânză dulce, grasă și scursă bine de zer
- stafide - brune sau aurii
- gălbenușuri
- zahăr tos
- arome: coaja rasă de lămâie, esență de vanilie
- sare
- griș - doar la nevoie, dacă brânza e prea umedă
în plus
- ou bătut și ulei - pentru uns brânzoaicele
- zahăr pudră pentru servit - opțional
Cum se fac brânzoaicele moldovenești
Cerneți făina într-un bol, adăugați zahărul, drojdia uscată, cojile de citrice și sarea. Peste gălbenușuri puneți esența de vanilie, apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin din ingredientele lichid (unt topit și lapte) peste cele uscate. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
Dacă ați frământat la robot, transferați aluatul într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Între timp, într-un castron amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Dacă ați avut o brânză mai umedă, adăugați și 1 lingură rasă de griș.
După dospire, întindeți aluatul cu un sucitor într-o foaie pătrată de aprox. 35x35 cm. Tăiați fiecare latură în 3 părți egale și astfel obțineți 9 pătrate mai mici. Distribuiți umplutura de brânză pe cele 9 pătrate.
Lipiți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Ca să fiți siguri că nu se desfac, le puteți unge cu puțin ou bătut.
Așezați brânzoaicele într-o tavă cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să mai dospească încă 15 minute.
Încălziți cuptorul la 190 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Ungeți brânzoaicele cu ou bătut în care ați pus o lingură de ulei, apoi dați tava la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute sau până când brânzoaicele sunt rumenite frumos.
Lăsați brânzoaicele să se răcească înainte de servire. Opțional, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Ce puteți înlocui în rețetă
Putem face destul de puține modificări la rețeta de brânzoaice pentru că fiecare ingredient are rolul lui. Totuși iată mai jos ce se poate înlocui:
- Unt - puteți înlocui untul din aluat cu ulei
- Brânza de vaci - știu că mulți cititori locuiesc în alte țări unde nu se găsește acest tip de brânză. Puteți înlocui brânza de vaci cu brânză quark cheese, cottage cheese sau cu ricotta (care seamănă cu urda noastră).
- Stafide - le puteți înlocui cu picături de ciocolată termostabilă (care nu se topește și nu curge în cuptor) sau puteți renunța la ele.
Pentru celiaci, aceste brânzoaice moldovenești se pot pregăti și în varianta fără gluten, dacă folosiți făină și drojdie specială. Dacă umplutura e prea umedă, folosiți puțin amidon de porumb în loc de griș.
Cum se păstrează
Plăcintele moldovenești "poale-n brâu" pregătite după această rețetă se păstrează foarte bine 2-3 zile. Aluatul ca de cozonac, cu multe grăsimi, se păstrează fraged și pufos.
Păstrați brânzoaicele la temperatura camerei, acoperite cu un șervet de bumbac.
Dacă doriți, se pot încălzi ușor la microunde, pentru 1-2 minute.
Puteți congela brânzoaicele într-o caserolă cu capac sau în pungi groase, speciale pentru congelator ca să nu prindă mirosuri de la alte alimente.
Când doriți să le consumați, lăsați-le să se dezghețe lent, la temperatura camerei, peste noapte. A doua zi la micul dejun vor fi perfecte pentru servit.
Extra sfaturi
- Dacă aveți o brânză mai umedă, lăsați-o cel puțin o oră într-o sită, ca să se scurgă bine de zer.
- Nu hidratați stafidele înainte să le puneți în umplutură! Ele se vor umfla în contact cu umiditatea din brânza de vaci.
- Cu albușurile rămase de la rețetă puteți face o omletă sau le puteți folosi la bezele sau la un chec pufos din albușuri.
Întrebări frecvente
Poale-n brâu sunt niște plăcinte moldovenești, din aluat de cozonac umplute cu brânză dulce și stafide. Denumirea face referire la felul în care, pe vremuri, femeile își prindeau poalele rochiilor atunci când spălau rufele la râu.
Tradițional, brânzoaicele se fac cu brânză de vaci, dulce, ușor acidă, grasă și scursă bine de zer. Există și rețete de brânzoiace sărate, la care se folosește telemea sau caș.
Brânza de vaci este o brânză dulce, obținută din lapte prins (lapte bătut), care este apoi tratat termic până la temperatura de 50 de grade
Tradițional, aluatul pentru brânzoaice este similar celui de cozonac, adică un aluat dospit, bogat în grăsimi (unt, lapte, gălbenușuri) și aromatizat plăcut cu coji de citrice și vanilie.
Rețete asemănătoare
Vă plac aluaturile dulci? Încercați și alte rețete de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brânzoaice pufoase cu brânză dulce. Rețeta de poale-n brâu.
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat
- 500 g făină tip 000
- 50 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 200 ml lapte 3.5% grăsime (ușor călduț, max. 40 de grade)
- 60 g zahăr tos
- 2 gălbenușuri
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriță coajă rasă de portocală
- 1 linguriță esență de vanilie
- ½ linguriță sare
umplutura
- 400 g brânză de vaci (brânză dulce) (scursă bine de zer)
- 50 g stafide
- 2 gălbenușuri
- 60 g zahăr
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriță esență de vanilie
- ½ linguriță sare
- 1 lingură griș - doar la nevoie, dacă brânza e prea umedă
pentru uns
- 1 ou
- 1 lingură ulei
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un bol, adăugați zahărul, drojdia uscată, cojile de citrice și sarea. Amestecați să se omogenizeze. Peste gălbenușuri puneți esența de vanilie, apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin din ingredientele lichid (unt topit și lapte). Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
- Dacă ați frământat la robot, transferați aluatul într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Între timp, într-un castron amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Dacă ați avut o brânză mai umedă, adăugați și 1 lingură rasă de griș.
- După dospire, întindeți aluatul cu un sucitor într-o foaie pătrată de aprox. 35x35 cm. Tăiați fiecare latură în 3 părți egale și astfel obțineți 9 pătrate mai mici. Distribuiți umplutura de brânză pe cele 9 pătrate.
- Lipiți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Ca să fiți siguri că nu se desfac, le puteți unge cu puțin ou bătut.
- Așezați brânzoaicele într-o tavă cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să mai dospească încă 15 minute.
- Încălziți cuptorul la 190 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Ungeți brânzoaicele cu ou bătut în care ați pus o lingură de ulei, apoi dați tava la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute sau până când brânzoaicele sunt rumenite frumos.
- Lăsați brânzoaicele să se răcească înainte de servire. Opțional, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Bine de știut:
- Dacă aveți o brânză mai umedă, lăsați-o cel puțin o oră într-o sită, ca să se scurgă bine de zer.
- Nu hidratați stafidele înainte să le puneți în umplutură! Ele se vor umfla în contact cu umiditatea din brânza de vaci.
- Cu albușurile rămase de la rețetă puteți face o omletă sau le puteți folosi la bezele sau la un chec pufos din albușuri.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Newton a zis
Buna ziua
De ce nu se folosesc albusurile la aluat?
Iuliana Sbîrnea a zis
E un aluat de cozonac, are nevoie de grăsimi. Albușurile conțin multă apă, ceea ce ar cere să folosim mai multă făină. Mai multă făină înseamnă un aluat mai dur, nu moale și pufos.
Mihaela Newton a zis
Nu v-am ascultat și am plătit pentru asta: plăcintele au ieșit pâinoase.
Câte zile am nu mai pun albușuri în aluatul de cozonac.
Amin!
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu-i nimic, nu vă necăjiți, așa învățăm! 🙂