Timp estimat pentru citit: 8 minute
Ți-e dor de minciunele fine și crocante ca în copilărie? Încearcă această rețetă veche a Silviei Jurcovan! Aluatul se face fără drojdie, deci fără dospire, așa că rețeta e cum nu se poate mai simplă și mai rapidă!
Minciunelele pudrate cu zahăr vanilat sunt unul dintre deserturile simple care mi-au îndulcit copilăria. Mama mea, ca de altfel multe gospodine din generația ei, gătea foarte mult cu cartea Silviei Jurcovan în față. Printre alte deserturi de poveste, îmi amintesc cu mare drag de minciunelele pe care ea le întindea și le tăia, iar pe mine mă lăsa să le " înnod".
Rețeta de minciunele pe care v-am adus-o astăzi este exact așa cum o făcea mama. Au același gust și aceeași aromă ca atunci!
E posibil ca în alte zone ale țării să găsiți desertul acesta sub altă denumire, la fel de simpatică. De exemplu: uscățele, fundițe, ciurigăi sau ciurighele, scorușe iar în engleză minciunelele se numesc tare frumos: „angel wings” , adică aripi de înger.
Dacă vă e dor și de alte rețete simple din copilărie vă recomand să încercați rețeta de colărezi (frecăței) cu lapte sau budinca însiropată de griș.
Mergi direct la:
Care e diferența dintre minciunele și gogoși
Am văzut că sunt multe rețete de minciunele pe internet, foarte diferite între ele. Din punctul meu de vedere, diferența dintre minciunele și gogoși este faptul că la minciunele nu folosim drojdie, deci nu avem un aluat dospit.
Minciunelele noastre nu vor crește foarte mult în volum și nu or fi pufoase, așa cum sunt gogoșile. Aluatul este fraged, este aerat, dar minciunelele sunt mai degrabă uscate, crocante. De aceea în unele zone se numesc "uscățele".
Aluatul de minciunele se întinde subțire "ca muchia cuțitului" așa cum zice Silvia Jurcovan. La prăjire, minciunelele formează mici bășicuțe umplute cu aer care le fac atât de crocante și de delicioase!
Ingrediente
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de minciunele, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați minciunelele. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
- smântână - folosiți de preferat smântână grasă, cu 20-25% grăsime. totuși, să știți că eu am făcut uneori minciunele și cu iaurt gras în loc de smântână și au ieșit foarte bine.
- ouă - pentru că în acest aluat avem nevoie de multe grăsimi, vom folosi 1 ou întreg și un gălbenuș
- unt - gras, cu 80-82% grăsime, foarte moale
- alcool - are rolul de a frăgezi și de a afâna aluatul. Folosiți un alcool tare: vodcă, țuică, palincă, rom. Eu cumpăr cea mai mică sticlă mică de vodcă pe care o găsesc (de 100 sau 200 ml) și o păstrez în dulapul cu ingrediente pentru patiserie 🙂 Dacă folosiți rom, de exemplu un rom Stroh pe care poate îl folosiți și la cremele pentru prăjituri (nu esență de rom, ci rom adevărat!) veți avea o aromă minunată în aluat.
- sare - un praf de sare, echilibrează gustul și potențează aromele din aluat. Să nu o uitați!
- arome: zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie
- făină - folosiți făină de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650
- ulei pentru prăjit - minciunelele se prăjesc în baie de ulei. În funcție de tigaia folosită poate fi nevoie de aprox. 700-800 ml de ulei
- zahăr pudră - pentru servit
Preparare
Minciunelele după rețeta Silviei Jurcovan se fac aproape la fel de ușor ca orice rețetă de gogoși.
Aluatul e moale, suplu și foarte ușor de frământat și de întins în foaie subțire.
Puneți într-un vas: smântâna, ouăle, sarea, alcoolul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și untul moale. Amestecați cu un tel de mână, apoi cerneți făina.
Frământați aluatul timp de10 minute, îi dați formă de bilă, apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute pe masă, acoperit cu un castron.
Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 40x40 cm și 1,5-2 mm grosime. Tăiați fășii late de 3 cm și lungi de 12-15 cm.
Pe fiecare fâșie faceți o tăietură de 2 cm la mijloc. Treceți unul dintre capetele fâșiei prin tăietură și astfel formați minciunelele. Modelați toate minciunelele înainte să începeți prăjirea.
Puneți uleiul să se încingă foarte bine într-o tigaie adâncă. Prăjiți minciunelele pe ambele părți (durează cam 1 minut).
Scoateți minciunelele pe prosoape de hârtie absorbante și înainte de servire, presărați-le din abundență cu zahăr pudră.
Cum se păstrează
Minciunelele pregătite după această rețetă sunt foarte bune și calde, și reci. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite ca să nu se usuce.
Extra-sfaturi pentru cele mai reușite minciunele
- În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 2-3 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
- Întindeți foaia de aluat foarte subțire, la 1,5 - 2 mm grosime. Dacă aluatul e mai gros de atât, minciunelele nu vor mai fi crocante și vor avea o textură ușor cauciucată.
- Pentru că minciunelele se prăjesc foarte repede, este bine să le modelați pe toate și abia apoi să puneți uleiul să se încingă în tigaie.
- Minciunelele se prăjesc în baie de ulei. Trebuie să plutească în ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii.
- Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți minciunelele la prăjit. Faceți un test cu o bucățică mică de aluat. Dacă se ridică rapid la suprafață și uleiul sfârâie în jurul ei, înseamnă că a ajuns la temperatura potrivită.
- Folosiți un clește sau o paletă cu găuri pentru a întoarce și pentru a scoate minciunelele din tigaie. Nu le înțepați cu furculița!
Întrebări frecvente
Minciunelele sunt un fel de gogoși nedospite, delicate, crocante și uscate, făcute dintr-un aluat subțire cu ou, făină și smântână. Se servesc ca desert, pudrate cu zahăr.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Minciunele crocante - rețeta cu smântână, fără drojdie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 50 g smântână (20-25% grăsime)
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 20 g unt (foarte moale)
- 20 ml vodcă
- ½ linguriță sare
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 250 g făină
- ulei pentru prăjit (aprox. 700-800 ml)
- zahăr pudră (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un vas: smântâna, ouăle, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie, vodca și untul moale. Amestecați cu un tel de mână, apoi cerneți făina.
- Frământați aluatul timp de10 minute, apoi lăsați-l să se odihnească 30 de minute pe masă, acoperit cu un castron.
- Întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie de aprox. 40x40 cm și 1,5-2 mm grosime. Tăiați fășii late de 3 cm și lungi de 12-15 cm.
- Pe fiecare fâșie faceți o tăietură de 2 cm la mijloc. Treceți unul dintre capetele fâșiei prin tăietură și astfel formați minciunelele. Modelați toate minciunelele înainte să începeți prăjirea.
- Puneți uleiul să se încingă foarte bine într-o tigaie adâncă. Prăjiți minciunelele pe ambele părți (durează cam 1 minut).
- Scoateți minciunelele pe prosoape de hârtie absorbante și înainte de servire, presărați-le din abundență cu zahăr pudră.
Bine de știut:
- În funcție de făina folosită, e posibil să aveți nevoie de puțină făină în plus. Dacă după 2-3 minute de frământare aluatul e prea moale și lipicios, mai adăugați o lingură rasă de făină și continuați să frământați.
- Întindeți foaia de aluat foarte subțire, la 1,5 - 2 mm grosime. Dacă aluatul e mai gros de atât, minciunelele nu vor mai fi crocante și vor avea o textură ușor cauciucată.
- Pentru că minciunelele se prăjesc foarte repede, este bine să le modelați pe toate și abia apoi să puneți uleiul să se încingă în tigaie.
- Minciunelele se prăjesc în baie de ulei. Trebuie să plutească în ulei, astfel încât să nu atingă fundul tigăii.
- Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți minciunelele la prăjit. Faceți un test cu o bucățică mică de aluat. Dacă se ridică rapid la suprafață și uleiul sfârâie în jurul ei, înseamnă că a ajuns la temperatura potrivită.
- Folosiți un clește sau o paletă cu găuri pentru a întoarce și pentru a scoate minciunelele din tigaie. Nu le înțepați cu furculița!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu