Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

Publicat la 4 mai 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

955 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Rețeta simplă pentru cei mai pufoși langoși ungurești! Află cum poți face acasă langoși tradiționali pe care îi poți servi cu brânză și smântână, usturoi, bacon sau chiar cu dulceață!

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Langoșii sunt o gustare delicioasă și îi cumpărăm adesea de la tarabele cu mâncare stradală. Totuși, se fac atât de ușor acasă și firește că sunt mult mai buni și mai ieftini decât cei cumpărați! Oricând vreți să vă bucurați familia cu o gustare delicioasă, faceți o porție de langoși! Nu va refuza nimeni un langoș pufos și moale peste care fiecare își poate presăra toppingul care îi place de la usturoi și brânză, până la gem și cremă de ciocolată!

Din aceeași categorie de preparate care bucură pe toată lumea, mai puteți încerca și rețeta mea de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală sau pe cea de minciunele subțiri și crocante ca în copilărie!

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
Mergi direct la:
  • Scurtă istorie a langoșilor
  • Ce ne trebuie
  • Cum se fac langoșii
  • Cu ce servim acești langoși ungurești
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Scurtă istorie a langoșilor

Langoșii sunt o gustare tradițională ungurească. Se spune că aceștia au apărut pentru prima dată în perioada invaziilor turcilor în Europa, când soldații turci ar fi pregătit o variantă a acestei gustări, care a fost apoi adaptată și preluată de locuitorii din regiunea Transilvaniei.

Numele acestei gustări provine de la cuvântul láng, ce în maghiară înseamnă „flacără ”.

Astăzi, langoșii sunt o gustare foarte populară în întreaga Ungarie și sunt serviți în multe moduri diferite. Langoșii se găsesc în brutării și pe tarabele din piețe, dar sunt foarte des preparati și acasă, cu rețete transmise din generație în generație.

Langoșii se fac de obicei dintr-un aluat dospit care are doar câteva ingrediente de bază: făină, lapte sau apă, sare și zahăr. Adăugarea de smântână, iaurt sau piure de cartofi în aluat este opțională, dar este foarte populară.

De-a lungul timpului, langoșii au devenit o adevărată specialitate culinară, reprezentând nu doar o gustare delicioasă, ci și o parte importantă a patrimoniului cultural al Ungariei.

Ce ne trebuie

Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de langoși ungurești, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.

  • făină - puteți folosi făină albă, de patiserie, tip 000, 550 sau făină pentru pâine, tip 650
  • drojdie - folosiți drojdie instant sau drojdie proaspătă. Aici găsiți un tabel de conversie pentru toate tipurile de drojdie.
  • zahăr tos - potențează acțiunea drojdiei
  • sare - echilibrează gustul, nu o omiteți!
  • lapte sau apă - orice lichid folosiți, e bine să fie ușor călduț pentru ca aluatul să dospească mai repede
  • ulei - destul de mult! Îl vom folosi nu doar pentru prăjit, ci și pentru uns masa, mâinile și pentru întins aluatul.

Vedeți cardul de rețetă pentru cantitățile exacte.

Cum se fac langoșii

aluat framantat la robot

Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.

aluat

Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.

aluat împartit în portii

Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.

cum se intind langosii cu palmele

Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.

cum se prajesc langosi in ulei incins

Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).

langosi prajiti

Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Cu ce servim acești langoși ungurești

Iată câteva idei de servire pentru langoși pufoși și delicioși:

  • Mujdei - stropiți langoșii cu mujdei de usturoi. Este, poate cel mai simplu mod de servire, dar și unul dintre cele mai bune!
  • Cu sos de usturoi - sosul de usturoi este unul dintre cele mai populare sosuri pentru langoși. Este un sos simplu, făcut din smântână sau iaurt grecesc, usturoi, sare și piper.
  • Cu cașcaval - doar presărați cașcaval ras peste un langoș pufos și fierbinte. Cașcavalul se va înmuia și va fi delicios!
  • Cu brânză și smântână: langoșii se pot servi cu o combinație de brânză rasă (cașcaval, telemea, caș de vaci, de capră sau de oi) și smântână grasă. Acest amestec poate fi aromatizat cu sare, piper, cozi de ceapă verde și mărar.
  • Cu bacon și ceapă prăjită: baconul și ceapa prăjită sunt o altă opțiune populară de servire. Acestea se taie în bucăți mici și se presară peste langoși calzi.
  • Simpli - doar presărați cu zahăr pudră. Langoșii ungurești sunt atât de pufoși și de buni, încât uneori nu le trebuie nimic altceva decât un pic de zahăr deasupra.
  • Cu gem sau dulceața preferată
  • Cu cremă de ciocolată - de exemplu cu Finetti sau Nutella
langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Cum se păstrează

Dacă nu îi serviți imediat, păstrați langoșii calzi în cuptorul încălzit. Astfel se vor menține fragezi și pufoși.

Dacă se răcesc, langoșii se pot reîncălzi în cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 10 minute sau în 2-3 minute la microunde.

Langoșii se pot congela după ce au fost prăjiți și după ce s-au răcit complet. Puneți langoșii într-o pungă sau într-o caserolă cu capac.

Extra-sfaturi

  • Asigurați-vă că aluatul are o consistență moale și ușor lipicioasă. În funcție de făina folosită poate fi nevoie să mai adăugați puțină apă. Dacă aluatul este prea uscat, langoșii nu or fi puoși, ci dimpotrivă, vor fi tari. Dacă aluatul este prea moale, se vor desface în timpul prăjirii.
  • Încălziți bine uleiul înainte de a prăji langoșii. Acest lucru va ajuta la obținerea unei cruste care împiedică absorbția excesivă de ulei.
  • Pentru prăjire alegeți un vas larg și adânc, pentru că langoșii sunt mari în diametru (~ 22-25 cm) și trebuie prăjiți în baie de ulei, astel încât să nu atingă fundul vasului.
  • La prăjire, atunci când vreți să îi întoarceți, nu înțepați langoșii cu furculița! Dacă găuriți crusta formată, pe acolo va intra uleiul în interior. Folosiți un clește sau o paletă mai lată.

Întrebări frecvente

Ce este un langoș?

Langoș este o mâncare tradițională ungurească, un fel de gogoașa mai mare și aplatizată, care se servește de obicei ca mâncare stradală sau gustare rapidă. Aceștia sunt făcuți dintr-un aluat de drojdie pufos și se prăjesc în ulei până devin aurii. Langoșii se servesc cu diferite toppinguri: mujdei, smântână, brânză rasă, etc.

Cum se face aluatul pentru langoși?

Aluatul pentru langoși ungurești este făcut din făină, drojdie, apă sau lapte, sare și zahăr. Aluatul este foarte moale și elastic și trebuie lăsat să crească timp de aproximativ o oră înainte de a fi prăjit.

Cum se prăjesc langoșii?

Langoșii se prăjesc în ulei încins până devin aurii și rumeniți. Este important să așteptați ca uleiul să fie bine încins înainte de a prăjire. În acest fel veți obține o crustă care împiedică absorbția excesivă de ulei.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit
  • batoane cu mac în secțiune
    Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
  • Covrigi pufosi cu unt si susan
    Covrigi pufoși cu unt și susan. Rețetă turcească.
  • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
    Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

Rețeta simplă pentru cei mai pufoși langoși ungurești! Iată cum să faci acasă langoși tradiționali cu brânză și smântână, usturoi, bacon, etc.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 6 langoși
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g făină (000 sau 650)
  • 7 g drojdie instant (25 g drojdie proaspătă)
  • 10 g zahăr
  • 10 g sare
  • 200 ml lapte ușor călduț (se poate înlocui cu apă)
  • 150 ml apă
  • 50 ml ulei (pentru uns și întins)
  • 1 litru ulei (pentru prăjit)

pentru servit - la alegere

  • mujdei
  • smântână
  • cașcaval
  • telemea
  • mărar, ceapă verde, usturoi
  • gem sau dulceață
  • Nutella

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.
    aluat de langosi framantat la robot
  • Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.
    aluat framantat
  • Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.
    aluat împartit pentru langosi
  • Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.
    cum se intind langosii cu palmele
  • Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).
    cum se prajesc langosi in ulei incins
  • Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.
    langosi prajiti
Valori nutriționale
Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
Valori per porție
Calorii
427
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
13
g
20
%
Colesterol
 
4
mg
1
%
Carbohidrați
 
66
g
22
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
10
g
20
%
Vitamina A
 
81
IU
2
%
Calciu
 
61
mg
6
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
955 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x