Timp estimat pentru citit: 9 minute
Rețeta simplă pentru cei mai pufoși langoși ungurești! Află cum poți face acasă langoși tradiționali pe care îi poți servi cu brânză și smântână, usturoi, bacon sau chiar cu dulceață!
Langoșii sunt o gustare delicioasă și îi cumpărăm adesea de la tarabele cu mâncare stradală. Totuși, se fac atât de ușor acasă și firește că sunt mult mai buni și mai ieftini decât cei cumpărați! Oricând vreți să vă bucurați familia cu o gustare delicioasă, faceți o porție de langoși! Nu va refuza nimeni un langoș pufos și moale peste care fiecare își poate presăra toppingul care îi place de la usturoi și brânză, până la gem și cremă de ciocolată!
Din aceeași categorie de preparate care bucură pe toată lumea, mai puteți încerca și rețeta mea de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală sau pe cea de minciunele subțiri și crocante ca în copilărie!
Mergi direct la:
Scurtă istorie a langoșilor
Langoșii sunt o gustare tradițională ungurească. Se spune că aceștia au apărut pentru prima dată în perioada invaziilor turcilor în Europa, când soldații turci ar fi pregătit o variantă a acestei gustări, care a fost apoi adaptată și preluată de locuitorii din regiunea Transilvaniei.
Numele acestei gustări provine de la cuvântul láng, ce în maghiară înseamnă „flacără”.
Astăzi, langoșii sunt o gustare foarte populară în întreaga Ungarie și sunt serviți în multe moduri diferite. Langoșii se găsesc în brutării și pe tarabele din piețe, dar sunt foarte des preparati și acasă, cu rețete transmise din generație în generație.
Langoșii se fac de obicei dintr-un aluat dospit care are doar câteva ingrediente de bază: făină, lapte sau apă, sare și zahăr. Adăugarea de smântână, iaurt sau piure de cartofi în aluat este opțională, dar este foarte populară.
De-a lungul timpului, langoșii au devenit o adevărată specialitate culinară, reprezentând nu doar o gustare delicioasă, ci și o parte importantă a patrimoniului cultural al Ungariei.
Ce ne trebuie
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de langoși ungurești, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
- făină - puteți folosi făină albă, de patiserie, tip 000, 550 sau făină pentru pâine, tip 650
- drojdie - folosiți drojdie instant sau drojdie proaspătă. Aici găsiți un tabel de conversie pentru toate tipurile de drojdie.
- zahăr tos - potențează acțiunea drojdiei
- sare - echilibrează gustul, nu o omiteți!
- lapte sau apă - orice lichid folosiți, e bine să fie ușor călduț pentru ca aluatul să dospească mai repede
- ulei - destul de mult! Îl vom folosi nu doar pentru prăjit, ci și pentru uns masa, mâinile și pentru întins aluatul.
Vedeți cardul de rețetă pentru cantitățile exacte.
Cum se fac langoșii
Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.
Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.
Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.
Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.
Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).
Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.
Cu ce servim acești langoși ungurești
Iată câteva idei de servire pentru langoși pufoși și delicioși:
- Mujdei - stropiți langoșii cu mujdei de usturoi. Este, poate cel mai simplu mod de servire, dar și unul dintre cele mai bune!
- Cu sos de usturoi - sosul de usturoi este unul dintre cele mai populare sosuri pentru langoși. Este un sos simplu, făcut din smântână sau iaurt grecesc, usturoi, sare și piper.
- Cu cașcaval - doar presărați cașcaval ras peste un langoș pufos și fierbinte. Cașcavalul se va înmuia și va fi delicios!
- Cu brânză și smântână: langoșii se pot servi cu o combinație de brânză rasă (cașcaval, telemea, caș de vaci, de capră sau de oi) și smântână grasă. Acest amestec poate fi aromatizat cu sare, piper, cozi de ceapă verde și mărar.
- Cu bacon și ceapă prăjită: baconul și ceapa prăjită sunt o altă opțiune populară de servire. Acestea se taie în bucăți mici și se presară peste langoși calzi.
- Simpli - doar presărați cu zahăr pudră. Langoșii ungurești sunt atât de pufoși și de buni, încât uneori nu le trebuie nimic altceva decât un pic de zahăr deasupra.
- Cu gem sau dulceața preferată
- Cu cremă de ciocolată - de exemplu cu Finetti sau Nutella
Cum se păstrează
Dacă nu îi serviți imediat, păstrați langoșii calzi în cuptorul încălzit. Astfel se vor menține fragezi și pufoși.
Dacă se răcesc, langoșii se pot reîncălzi în cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 10 minute sau în 2-3 minute la microunde.
Langoșii se pot congela după ce au fost prăjiți și după ce s-au răcit complet. Puneți langoșii într-o pungă sau într-o caserolă cu capac.
Extra-sfaturi
- Asigurați-vă că aluatul are o consistență moale și ușor lipicioasă. În funcție de făina folosită poate fi nevoie să mai adăugați puțină apă. Dacă aluatul este prea uscat, langoșii nu or fi puoși, ci dimpotrivă, vor fi tari. Dacă aluatul este prea moale, se vor desface în timpul prăjirii.
- Încălziți bine uleiul înainte de a prăji langoșii. Acest lucru va ajuta la obținerea unei cruste care împiedică absorbția excesivă de ulei.
- Pentru prăjire alegeți un vas larg și adânc, pentru că langoșii sunt mari în diametru (~ 22-25 cm) și trebuie prăjiți în baie de ulei, astel încât să nu atingă fundul vasului.
- La prăjire, atunci când vreți să îi întoarceți, nu înțepați langoșii cu furculița! Dacă găuriți crusta formată, pe acolo va intra uleiul în interior. Folosiți un clește sau o paletă mai lată.
Întrebări frecvente
Langoș este o mâncare tradițională ungurească, un fel de gogoașa mai mare și aplatizată, care se servește de obicei ca mâncare stradală sau gustare rapidă. Aceștia sunt făcuți dintr-un aluat de drojdie pufos și se prăjesc în ulei până devin aurii. Langoșii se servesc cu diferite toppinguri: mujdei, smântână, brânză rasă, etc.
Aluatul pentru langoși ungurești este făcut din făină, drojdie, apă sau lapte, sare și zahăr. Aluatul este foarte moale și elastic și trebuie lăsat să crească timp de aproximativ o oră înainte de a fi prăjit.
Langoșii se prăjesc în ulei încins până devin aurii și rumeniți. Este important să așteptați ca uleiul să fie bine încins înainte de a prăjire. În acest fel veți obține o crustă care împiedică absorbția excesivă de ulei.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină (000 sau 650)
- 7 g drojdie instant (25 g drojdie proaspătă)
- 10 g zahăr
- 10 g sare
- 200 ml lapte ușor călduț (se poate înlocui cu apă)
- 150 ml apă
- 50 ml ulei (pentru uns și întins)
- 1 litru ulei (pentru prăjit)
pentru servit - la alegere
- mujdei
- smântână
- cașcaval
- telemea
- mărar, ceapă verde, usturoi
- gem sau dulceață
- Nutella
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.
- Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.
- Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.
- Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.
- Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).
- Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu