Timp estimat pentru citit: 10 minute
Această rețetă clasică de paella cu fructe de mare este plină de arome spaniole și, credeți sau nu, este foarte ușor de făcut!
Această paella este încărcată cu arome spaniole, se face ușor și e gata în 30-40 de minute!
Știu că o paella făcută acasă poate părea o sarcină descurajantă, dar cu această rețetă veți depăși toate dificultățile. La urma urmei, vorbim despre o mâncare cu puține ingrediente și fără pași de preparare dificili.
În această postare, vă voi arăta cum să faceți rapid și ușor cea mai bună paella cu fructe de mare! Savurați unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare alături de familie și prieteni și vă veți simți că într-o vacanță în Spania!
Iar dacă doriți un meniu complet cu tematică spaniolă, puteți începe masa cu un gazpacho andaluz, celebra supa spaniolă cu roșii crude, atât de răcoritoare! La desert, vă recomand o cremă catalană plină de arome! Și neapărat, nu uitați să puneți pe masă și o carafă plină cu sangria rece!
Mergi direct la:
Ce este paella
Paella, este o mâncare tradițională din regiunea Valencia, Spania și constă într-un amestec de orez, legume și carne, pește sau fructe de mare, condimentat cu șofran.
Se crede că paella a fost creată în secolul al XVIII-lea de către fermierii care foloseau ingrediente simple, locale pentru a găti o masă simplă și gustoasă. Până astăzi, paella a rămas o mâncare foarte populară, atât în Spania, cât și în întreaga lume și este considerată esența bucătăriei spaniole.
Ce ne trebuie
Paella este o mâncare cu ingrediente puține și simple, de aceea calitatea lor este foarte importantă. Asigurați-vă că folosiți doar ingrediente proaspete și de calitate pentru a face o paella cu gust autentic.
Iată ce ne trebuie:
- mix de fructe de mare - creveți, calamar, scoici, tentacule de caracatiță. Puteți folosi fructe de mare proaspete sau congelate.
- ulei - de preferat ulei de măsline extravirgin
- legume - ceapă uscată, ardei gras roșu, usturoi
- roșii - cuburi sau pasate
- condimente - boia de ardei, sare și piper
- stock de pește - este o supă concentrată de pește, făcută din tacâmuri (oase), capete, cochilii de scoici sau de creveți, etc.
- șofran - aduce o aromă subtilă și o culoare frumoasă și intensă
- orez - alegeți orez Arborio, un orez cu bob rotund, bogat în amidon
- pentru servit - felii de lămâie, pătrunjel proaspăt
NOTĂ: pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul articolului.
Cum facem paella cu fructe de mare
Rețeta de paella este foarte ușoară, dar ca să obții gustul autentic, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante, iar unul dintre ele este să știi cum să reglezi intensitatea focului în anumite momente, astfel încât să obții mult-râvnitul "socarrat", cum îi spun spaniolii. Acesta este de fapt stratul de orez ușor caramelizat de pe fundul tigăii. Dacă obții socarrat, înseamnă că ai făcut o paella perfectă!
1.Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!
2. Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.
3. Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.
4. Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.
5. Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.
6. Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.
7. Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.
8. După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămâie alături.
Notă: eu am folosit scoici prefierte, de aceea le-am adăugat doar la final, înainte să sting focul.
Avem nevoie de tigaie specială pentru paella?
Ne place paella și o gătesc destul de des. De aceea, la un moment dat am considerat util să cumpăr o tigaie tipică pentru paella. În Spania, vasele de acest gen se numesc "paellera".
Paellera este de fapt o tigaie cu diametrul mare, cu margini joase și cu mânere laterale, făcută de obicei din oțel sau inox.
Tigaia pentru paella trebuie să fie suficient de adâncă pentru a putea găti toate ingredientele într-un singur strat, astfel încât orezul să poată absorbi toate aromele și să se gătească uniform.
Dacă nu aveți o astfel de tigaie, puteți folosi orice o cratiță mai largă sau orice tigaie aveți la îndemână. Totuși, trebuie să știți că la vasele mai groase, timpul de gătire va fi mai lung, iar la cele antiaderente, stratul de "socarrat" e posibil să nu se formeze.
Cum se păstrează
Ideal ar fi să serviți paella caldă, proaspătă, după cele 5 minute de odihnă cât stă acoperită cu un șervet.
Totuși, dacă ați gătit mai multă și a mai rămas, trebuie să evităm risipa alimentară, așa că puneți resturile într-o caserolă cu capac și păstrați paella la frigider pentru 2-3 zile.
O puteți încălzi în cuptor, la 180 de grade pentru 10 minute sau la microunde.
Puteți păstra paella și la congelator pentru 3-4 luni.
Extra-sfaturi pentru cea mai bună paella
- șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
- pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
- turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
- nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
- prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
- nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)
Întrebări frecvente
Paella și risotto sunt două feluri de mâncare cu orez originare din țări diferite și cu tehnici de preparare diferite. Paella este tradițională în Spania, în timp ce risotto este tradițional în Italia. Orezul pentru paella este fiert în întreaga cantitate de supă și amestecat cu legume, carne sau fructe de mare.
La risotto supa se adaugă puțin câte puțin, nu toată deodată, iar orezul este amestecat cu unt, parmezan ras și vin alb. În general, paella este un fel de mâncare mai uscat, în timp ce risotto este mai cremos și mai bogat în arome.
În mod tradițional, la prepararea paella se folosește orezul cu bob rotund, cum ar fi tipurile Bomba sau Calasparra. Acest tip de orez are capacitatea de a absorbi lichidul și a păstra aroma și textura ingredientelor, făcându-l ideal pentru prepararea acestui fel de mâncare. În România aceste tipuri de orez se găsesc mai greu, dar puteți folosi cu rezultate foarte bune orezul Arborio care se găsește în majoritatea magazinelor.
Desigur, puteți găti paella atât cu fructe de mare proaspete, cât și cu fructe de mare congelate, pe care le lăsați în prealabil la dezghețat. Modul de preparare este identic.
Alte rețete cu fructe de mare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g mix de fructe de mare (creveți, calamar, scoici, caractiță, etc.)
- 100 g scoici (prefierte)
- 50 ml ulei de măsline
- ½ ceapă
- ½ ardei gras (roșu)
- 2 căței de usturoi
- 60 ml roșii pasate
- ½ linguriță boia de ardei
- sare și piper (după gust)
- 400 ml stock de pește (sau de legume)
- 8 g fire de șofran
- 120 g orez Arborio
- lămâie (pentru servit)
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!
- Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.
- Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.
- Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.
- Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.
- Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.
- Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.
- După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămăie alături.
Bine de știut:
- șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
- pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
- turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
- nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
- prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
- nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mădălina a zis
Extraordinară a ieșit! Mulțumesc pentru rețetă. Nu mai facusem paella acasă și am avut emoții. Dar se face ușor și are exact gustul pe care îl știu din Spania!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că ați încercat rețeta și că v-a plăcut!
Așa este, nu e deloc greu de făcut acasă și se apropie mult de original 🙂