Învingeți căldura verii cu această rețetă ușoară de supă rece de roșii, numită de spanioli "gazpacho"! Făcută cu legume de vară, această supă este bogată în vitamine și răcoritoare.
Dacă nu sunteți familiarizat cu gazpacho, să știți că este o supă rece a cărei rețetă originală provine din Andalucía, Spania.
Rețeta tradițională se face cu roșii dulci de vară, castraveți, ardei gras, usturoi, ulei de măsline, puțin oțet și se servește cu pâine prăjită sau crutoane.
La fel de bogată și de gustoasă este și supa de roșii cu orez pe care o puteți servi atât rece, cât și caldă. Iar dacă doriți o supă cu mai multe proteine, încercați rețeta de supă tarator, o supă rece de castraveți cu iaurt.
Mergi direct la:
Ingrediente
- Roșii – Orice varietate de roșii va funcționa bine aici. Alegeți-le pe cele mai bune pe care le puteți găsi la piața de fermieri sau la magazinul alimentar!
- Castraveți – Tăiați niște castraveți și rezervați-l pentru garnitură. Apoi, decojiți restul și amestecați-l în supă!
- Ardei gras - Gazpacho nu ar fi complet fără un ardei gras dulce și crocant.
- Ceapă roșie - Nu vă faceți griji dacă aroma de ceapă crudă pare copleșitoare în blender. Se înmoaie considerabil pe măsură ce supa se răcește în frigider.
- Ulei de măsline - alegeți un ulei de măsline extravirgin, cu aromă intensă
- Usturoi - doar un cățel, pentru aroma
- Oțet - un strop de oțet face ca această supă să prindă viață.
- Sare și piper - după gust
- Busuioc sau pătrunjel - pentru un plus de prospețime la servire
- Crutoane din pâine - pentru servit
Cum se servește
Puteți servi această rețetă de supă rece de roșii (gazpacho andaluz) în două moduri: în boluri sau în pahare.
O puteți servi ca pe o băutură, în pahare, la o gustare de după amiază într-o zi caniculară sau o puteți servi la masa de prânz în boluri, decorată consistent și însoțită de pâine prăjită
Extra sfaturi pentru cea mai bună supă rece de roșii
- Această rețetă de supă gazpacho necesită o o cantitate mare de roșii, așadar ele dau gustul și consistența supei. Cele mai bune roșii sunt cele cărnoase, de vară, cultivate în grădina proprie sau cumpărate de la producătorii locali. Faceți această rețetă vara, când orice roșie este mai dulce și mai suculentă decât ar fi în alte perioade ale anului.
- Aroma acestei supe devine mai complexă și mai aromată cu cât se răcește mai mult. Ba chiar are un gust mai bun după 2, 3 zile, așa că este o idee foarte bună să faceți o cantitate mai mare odată și să o păstrați la frigider.
- Ați putea fi tentați să serviți supa imediat după preparare sau să scurtați timpul de răcire, dar credeți-mă, așteptarea va merita din plin! Vă recomand să răciți supa cel puțin 2 ore înainte de a mânca. După ce aromele se împrietenesc și se dezvoltă în frigider, supa devine mai echilibrată, cu arome mai complexe și mai răcoritoare.
- Păstrați câteva felii sau cuburi din ingredientele principale pentru decor, mai ales dacă faceți supa pentru o masă la care aveți musafiri.
Alte rețete de supe pe care să le încercați vara aceasta
Dacă sunteți amatori de supe cu multe legume, care să poată fi servite deopotrivă reci sau calde, vă recomand mai jos câteva rețete delicioase și vă promit că toate sunt atât de ușor de făcut!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă rece de roşii (Gazpacho)
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru 4 porţii
- 2 kg roşii mari, bine coapte
- 500 g castraveți de grădină
- 1 ceapă roşie medie (sau 2 cepe verzi, doar partea albă)
- 1 ardei gras
- 1 cățel de usturoi
- 70 ml ulei de măsline (extravirgin)
- 2 linguri oțet
- sare și piper (upă gust)
- busuioc sau pătrunjel proaspăt
- crutoane sau pâine prăjită pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Curățați, spălați legumele și tăiați-le în bucăți potrivite pentru blender. Nu uitați să păstrați câteva felii sau cuburi de legume pentru decor!
- Dacă nu aveți un blender de capacitate mare, care să poată procesa toate ingredientele deodată, atunci va trebui să lucrați cu ele pe rând.
- Puneți legumele în blender și odată cu ele adăugați și uleiul de măsline, oțetul, sare și piper măcinat.
- Turnați supa într-un vas cu capac care va merge la frigider pentru cel puțin 2 ore.
- Înainte de servire, gustați supa și decideți dacă mai are nevoie de sare.
- Împărțiți supa în boluri și decorați-o cu legumele păstrate deoparte, cu crutoane crocante din pâine și cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt.
- Opțional, mai puteți adăuga câteva picături de ulei de măsline sau puteți presăra puțin busuioc uscat pentru o aromă mai intensă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
În clipul de mai jos puteți vedea cum fac eu crutoanele aromate din pâine, ce condimente folosesc și cât le țin la cuptor. Click pe fotografie pentru rețetă!
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul de YouTube, o poți face chiar acum pentru că săptămânal apar acolo rețete noi explicate pas cu pas. Click aici pentru abonare!
Lucia Nicu a zis
Cred ca este tare buna...eu o faceam pe foc cu ceva legume-n plus. Nu m-am gandit deloc ca as putea sa ocolesc aragazul, multumesc pt reteta.
Iuliana a zis
Cel putin vara, cand sunt rosiile bine coapte eu numai asa o fac 🙂
Laura a zis
Multumesc ca mi ai amintit de ea! Eu nu pun ceapa, pun un catel de usturoi si o mananc cu cubulete de branza, cascaval sau mozzarella si crutoane de wasa.
Iuliana a zis
Mmm, da, ai dreptate, cred ca i se potriveste de minune cateva cubulete de branza 🙂
Claudia a zis
E foarte buna supa asta raw cum i se mai zice... asa modern 🙂
Si noi facem des cand apar rosiile in gradina 😉
Iuliana a zis
Nici raw ăsta nu prea-mi place cum sună. Sunt cam conservatoare, după câte se pare 🙂