O rețeta toscană de creveți cu sos alb de smântână și parmezan. O mână de spanac și câteva roșii uscate completează minunat sosul cremos.
Atâtea arome și texturi irezistibile s-au strâns laolaltă în mâncarea aceasta de creveți cu influențe mediteraneene! Foarte rapidă, ușor de făcut și, ca mai toate mâncărurile italiene, e gata de pus pe masă în 15 minute! Veți fi impresionați!
Așadar, ce avem noi aici: avem creveți rumeniți în unt cu usturoi, apoi o ceapă mică călită și roșii uscate stinse cu vin alb. Urmează smântâna fină, o mână bună de spanac proaspăt și nelipsitul parmezan care dă consistență și cremozitate sosului. Să vă mai spun că la final am presărat puțin busuioc proaspăt? 🙂
Cum se servesc acești creveți cu sos alb
Răspuns corect: cum doriți voi pentru că în orice combinație vor fi delicioși. Vă las mai jos doar câteva idei:
- cu pâine prăjită care se va îmbiba delicios cu sosul din tigaie
- peste un orez fiert simplu, poate și cu ceva extra-parmezan deasupra
- peste o porție de paste, de preferat niște paste artizanale, autentice - aceasta a fost și alegerea noastră
- peste o porție de cuscus
- și în cele din urmă....simplu, așa cum îl vedeți în tigaie, de ce nu?
Un pahar de vin lângă creveții cu sos alb?
Da, desigur! Aș zice chiar că vinul nu ar trebui să lipsească de lângă mâncarea aceasta. Creveții cu sos alb merg de minune un vin alb, sec, de exemplu Chardonnay sau un Pinot Gris.
Mici secrete ale rețetei
Este o rețetă simplă și rapidă, dar știți cum e, orice rețetă are mici "secrete" pe care e bine să le știi dacă vrei să obții savoarea maximă pe care o poți avea în farfurie.
- rețeta se poate face atât cu creveți proaspeți cât și cu creveți congelați. Firește, cei proaspeți sunt întotdeauna mai buni, dar cei congelați sunt mereu la îndemână și atât de comod de folosit!
- puteți îndepărta cozile creveților înainte de gătire, dar eu vă recomand să le lăsați. Nu întâmplător creveții se vând cu codițele la locul lor și nu întâmplător marii bucătari nu le îndepărtează înainte de gătire. Foarte mult din aroma creveților este exact acolo!
- puteți folosi și ulei, eventual de măsline în locul untului, dar gustul sosului e mult mai bun și mai bogat cu unt.
- smântâna folosită va fi smântână lichidă, specială pentru gătit, cu grăsime între 20-32%. Nu folosiți smântână fermentată. Se va tăia!
- în principiu puteți folosi și roșii proaspete, dar va trebui să le lăsați să se gătească mai mult, până prind aroma aceea minunată de roșie coaptă. Totuși, roșiile uscate sunt mult mai potrivite pentru că vin cu aroma lor concentrată cu gust de vară și de soare.
- odată cu roșiile uscate adăugați în tigaie și o linguriță de ulei aromat din borcanul în care au stat.
- folosiți spanac proaspăt, în niciun caz congelat.
- nu, parmezanul nu se poate înlocui cu nicio altă brânză.
- dacă doriți un sos mai gros, mai bine legat, puteți adăuga odată cu smântâna și o lingură de amidon desfăcut în 2 linguri de apă. Eu nu am pus.
Alte rețete cu creveți pe care ai vrea să le încerci
Dacă ți-a plăcut rețeta aceasta cu creveți în sos cremos, atunci mai am pentru tine câteva rețete pe care sunt sigură că ai vrea să le încerci.
- salată de creveți cu cuscus
- creveți în crustă crocantă
- pilaf de creveți cu șofran și vin alb
- frigărui de creveți
Mod de preparare pentru rețeta de creveți cu sos alb (video inclus)
Ingredientele sunt puține, dar speciale și fiecare are importanța lui în ecuația întregului preparat, de la creveți și până la roșiile uscate și vinul alb. Vestea bună e că puteți găsi tot ce vă trebuie și cum vă trebuie, cu un singur drum la Selgros, magazinul dedicat pasionaților de bunătățuri.
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când o preparați sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu acești creveți delicioși cu sos de smântână și parmezan.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Creveți cu sos alb
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 25 g unt cu 82% grăsime
- 3 căței de usturoi
- 300 g creveți
- 1 ceapă mică
- 75 g roșii uscate
- 1 linguriță ulei aromat de la roșiile uscate
- 50 ml vin alb, sec
- 200 ml smântână pentru gătit, 20% grăsime
- 100 g baby spanac
- 50 g parmezan ras
- 1 linguriță oregano uscat
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- 1 lingură de amidon desfăcut în puțină apă - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Tocați mărunt ceapa și usturoiul.
- Puneți untul să se topească într-o tigaie. Adăugați usturoiul tocat și lăsați-l să se călească doar cât să își dezvolte aroma.
- Puneți creveții în tigaie și lăsați-i doar 2 minute pe fiecare parte, nu mai mult!
- Scoateți creveții pe o farfurie, iar în untul rămas în tigaie căliți ceapa pentru 2-3 minute cât să se înmoaie și să își dezvolte aroma.
- Puneți în tigaie roșiile tăiate cubulețe și 1 lingură din uleiul aromat în care au stat. Amestecați.
- Turnați vinul alb și amestecați din nou. Alcoolul se va evapora iar în tigaie va rămâne doar aroma grozavă de vin.
- Turnați smântâna pentru gătit. Asezonați cu puțin piper măcinat proaspăt. Dacă doriți să serviți creveții cu sos alb fără altă garnitură, acum este momentul să adăugați în sos și 1 lingură de amidon desfăcut în 2 linguri de apă rece.
- Puneți spanacul în sosul de smântână și amestecați 1-2 minute până când frunzele se înmoaie.
- Adăugați parmezanul ras și creveții. Amestecați din nou.
- La final adăugați oregano uscat și 2-3 frunze de busuioc proaspăt mărunțite.
- Creveții cu sos alb se pot servi pe felii de pâine prăjită, cu paste, cu orez, cu cușcuș sau simpli.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu