Timp estimat pentru citit: 9 minute
Acesta este cel mai bun chec umed cu ciocolată pe care l-am făcut! Are o textură moale și o aromă bogată și intensă de cacao, iar glazura de ciocolată amăruie creează un contrast plăcut de texturi. Ușor de făcut, această rețetă delicioasă îi va impresiona cu siguranță pe iubitorii de ciocolată!
Învelit în arome bogate de ciocolată și cu o textură moale și catifelată, checul umed cu ciocolată este o delicatesă care te va încânta de la prima felie.
Un desert irezistibil, perfect alături de o ceașcă de cafea sau ceai, la desert, la pachet sau ca gustare dulce peste zi. După ce veți vedea cât de ușor se face, cu ingrediente simple și uzuale, cu siguranță va deveni rețeta voastră favorită pe care o veți repeta de multe ori!
Dacă vă plac deserturile ciocolatoase, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de brioșe puoase cu ciocolată. Vă veți îndrăgosti!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru a pregăti cel mai bun chec umed cu ciocolată.
- făină - pentru cele mai bune rezultate, folosiți făină de patiserie, tip 000
- praf de copt - este cel mai bun agent de creștere pentru a obține un chec bine crescut și cu miez aerat.
- sare - scoate în evidență toate aromele din aluat. Nu o omiteți din deserturi!
- cacao - este ingredientul cel mai important pentru că ea ne dă atât gustul, cât și culoarea acestui desert. Pentru un gust profund de ciocolată, folosiți o cacao neagră, de calitate cu conținut mare de unt de cacao.
- zahăr tos - pentru o aromă subtilă de caramel, puteți folosi zahăr brun
- ouă - la temperatura camerei. Cu cât mai proaspete, cu atât mai bine!
- unt - cu 82% grăsime și trebuie să fie foarte moale
- ulei - folosiți ulei obișnuit, de floarea soarelui
- arome - se potrivește foarte bine un extract vanilie sau de cafea, dar obțineți arome superbe și cu rom sau extract de portocale.
- lapte - interal, cu 3.5% grasime. Hidratează aluatul și îl face elastic.
- oțet - este ingredientul surpriză din această rețetă. Folosiți un oțet de 5 grade!
pentru glazura de ciocolată - opțional
Dacă doriți să îmbrăcați checul în ciocolată, mai aveți nevoie de:
- ciocolată amăruie, cu 50% cacao
- ulei de floarea soarelui - ajută la crearea unei consistențe perfecte a glazurii și dă un luciu frumos
- opțional - decoruri din ciocolată
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem chec umed cu ciocolată - rețeta pas cu pas
Rețeta e foarte ușoară: pregătim aluatul pentru chec, îl coacem la temperatură mică, apoi îl lăsăm să se răcească complet. După răcire, opțional, turnăm deasupra o glazură de ciocolată topită.
Recomand să folosiți un mixer de mână pentru această rețetă, pentru a omogeniza foarte bine ingredientele.
1. Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
2. În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
3. Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
4. Turnați aluatul în tava de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă apoi treceți cu un băț de frigăruie prin mijlocul aluatului pe toată lungimea tăvii. Checul va crește mult și va crăpa la copt. În felul acesta crapă controlat, pe mijloc.
5. Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.
6. Lăsați checul să se răcorească în formă timp de 5-7 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați pe un grătar să se răcească complet.
7. Pentru glazură: mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o la topit la bain marie. După ce se topește, adăugați o linguriță de ulei și amestecați bine.
8. Turnați ciocolata topită peste chec, nivelați cu dosul unei linguri, iar deasupra presărați decoruri de ciocolată.
Lăsați glazura să se întărească 30 de minute la frigider înainte să tăiați checul.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice rețetă, putem face câteva ajustări în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le avem la îndemână, în așa fel încât să nu afectăm gustul și calitatea checului:
- cacao - dacă indiferent de motiv, nu puteți folosi cacao, o puteți înlocui cu pudră de roșcove. Trebuie să știți, totuși că aroma va fi diferită.
- oțet de 5 grade - dacă nu aveți în casă decât oțet de 9 grade, amestecați într-un pahar 5 grame de oțet de 9 grade și 2 grame de apă.
- adaosuri - puteți duce acest chec umed la un alt nivel, adăugând în aluat: picături de ciocolată termostabilă, nuci, alune, fructe uscat, de exemplu: stafide, merișoare sau coajă confiată de portocale.
- lapte integral - puteți folosi lapte vegetal dacă aveți intoleranță la lactoză.
- ulei de floarea soarelui - puteți folosi ulei de măsline pentru o aromă deosebită
- cicolată - puteți glazura checul și cu ciocolată albă
- decor - puteți presăra peste glazură: miez de nucă, fistic sau alune mărrunțite, fulgi de migdale sau fulgi mari de cocos.
Cum se păstrează
Păstrați checul cu ciocolată la temperatura camerei, învelit în folie alimentară. În acest fel nu se va usca, ci se va menține fraged, moale și delicios chiar și 3-4 zile.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Checul crește destul de mult la cuptor, de aceea aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
- Nu coaceți checul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
- Înainte să scoateți checul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
- Puteți tăia checul imediat după ce s-a răcit, dar pentru cea mai bună textură, vă recomand să îl împachetați în folie alimentară și să îl lăsați la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta, abia apoi să îl glazurați. Va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
- Checul trebuie să fie complet răcit înainte de a turna glazura de ciocolată topită. Dacă checul este cald încă, glazura nu se va lipi.
Alte deserturi cu ciocolată
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec umed cu ciocolată
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
dimensiuni tavă ~18x7x8 cm
- 240 g făină (tip 000)
- 7 g praf de copt
- 4 g sare
- 65 g cacao neagră
- 220 g zahăr tos
- 2 ouă (mărime M)
- 60 g unt 82% grăsime (moale)
- 60 g ulei
- 1 lingură extract vanilie (sau rom, cafea, portocale)
- 260 ml lapte (3.5% grasime)
- 7 g oțet (de 5 grade)
opțional - glazura de ciocolată
- 100 g ciocolată amăruie (50% cacao)
- 1 linguriță ulei de floarea soarelui
- 1 lingură decor de ciocolată (sau miez de nucă măcinat, fulgi de migdale, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron puneți ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, cacao și zahăr. Amestecați cu un tel de mână să le omogenizați.
- În alt vas puneți toate ingredientele umede: untul moale, ulei, ouă, lapte, extract de cafea/vanilie și la final oțetul. Amestecați 1-2 minute cu un mixer de mână.
- Turnați ingredientele umede peste cele uscate și mixați scurt cu mixerul, doar până când aveți un aluat omogen.
- Turnați aluatul în tava de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu o spatulă apoi treceți cu un băț de frigăruie prin mijlocul aluatului pe toată lungimea tăvii. Checul va crește mult și va crăpa la copt. În felul acesta crapă controlat, pe mijloc.
- Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 155 de grade pentru aprox. 80-90 de minute.
- Lăsați checul să se răcorească în formă timp de 5-7 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați pe un grătar să se răcească complet.
- Dacă doriți să glazurați checul, mărunțiți ciocolata cu un cuțit și puneți-o la topit la bain marie. După ce se topește, adăugați o linguriță de ulei și amestecați bine.
- Turnați ciocolata topită peste chec, nivelați cu dosul unei linguri, iar deasupra presărați decoruri de ciocolată. Lăsați glazura să se întărească 30 de minute la frigider înainte să tăiați checul.
Bine de știut:
- Checul crește destul de mult la cuptor, de aceea aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
- Nu coaceți checul la temperatură mare și nu îl țineți în cuptor mai mult 90 de minute pentru că se va usca!
- Înainte sa scoateți checul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
- Puteți tăia checul imediat după ce s-a răcit, dar pentru cea mai bună textură, vă recomand să îl împachetați în folie alimentară și să îl lăsați la frigider pentru 4-6 ore sau de pe o zi pe alta, abia apoi să îl glazurați. Va deveni moale, umed și elastic cu o textură absolut delicioasă!
- Checul trebuie să fie complet răcit înainte de a turna glazura de ciocolată topită. Dacă checul este cald încă, glazura nu se va lipi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela a zis
Am facut doar unul, de proba. E foarte bun. A crescut, dar nu foarte tare. Eu am cuptorul electric si l-am pus fara ventilatie. De data asta am folosit doar ingredientele din reteta. Dar data viitoare am sa incerc sa-l coc cu ventilatie
si am sa fiu atenta si la arome. Multumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că v-a plăcut gustul și textura. Nu cred că va crește mai mult cu ventilație, e posibil să se usuce mai mult deasupra și să fie mai crocant. Dar depinde și de cuptor, merită să încercați. Succes!