Timp estimat pentru citit: 7 minute
O rețetă de post delicioasă și sănătoasă gata în doar 30 de minute: mâncare de năut cu bulgur și măsline. O combinație savuroasă pentru o masă echilibrată și plină de nutrienți care trebuie încercată neapărat! Sunt convinsă că o să vă placă!
În perioadele de post ortodox, ne plac mâncărurile rapide, cu ingrediente simple care țin bine de foame. De multe ori prefer să folosesc bulgur în locul orezului pantru că are un conținut mai mare de nutrienți, fiind o cereală integrală.
Pe blog, găsiți un articol detaliat care lămurește ce este bulgurul, de unde îl cumpărăm și cum îl gătim, precum și mai multe rețete în care l-am folosit.
Și năutul este o leguminoasă pe care o folosesc nu doar la rețetele de hummus, ci și la ciorbe, în salate sau mâncăruri.
Așadar această mâncare de năut cu bulgur și măsline reunește ingrediente naturale, valoroase din punct de vedere nutritiv. Este și foarte gustoasă, iar de asta vă veți convinge, cu siguranță, dacă o încercați!
Mergi direct la:
Ingrediente
Năutul și bulgurul sunt vedetele acestei rețete. Restul ingredientelor sunt dintre cele simple, pe care le avem mai mereu în casă. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți în cardul rețetei de la final, de unde le puteți tipări.
- ulei - pentru calit legumele
- legume - ceapă uscată, morcov, ardei gras sau kapia
- bulgur - indiferent de granulație
- năut - avem nevoie de năut fiert, puteți folosi năut din conservă sau îl puteți fierbe voi
- măsline - de preferat fără sâmburi
- supă de legume - se poate înlocui cu apă
- suc de roșii - dă gust, culoare și reglează aciditatea
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem mâncare de năut cu bulgur și măsline - rețeta pas cu pas
Mâncarea de năut cu bulgur și măsline se face ușor și e gata în maxim jumătate de oră. Vă las mai jos rețeta cu fotografii de preparare, ușor de urmărit:
1. Tăiați legumele cuburi și le căliți în uleiul încins până când se înmoaie puțin iar ceapa devine ușor translucidă.
2. Puneți apoi bulgurul și căliți-l împreună cu legumele pentru 1-2 minute.
3. Adăugați apoi năutul fiert, măslinele și turnați supa. Potriviți gustul de sare și piper. Lăsați mâncarea să se gătească la foc mic, sub capac, cam 10-12 minute.
4. Când bulgurul e fiert și a absobit supa din tigaie, turnați sucul de roșii. Dacă mai e nevoie de lichid, mai adăugați supă sau apă. Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 5 minute.
5. Stingeți focul, presărați pătrunjelul tocat mărunt și lăsați mâncarea să se aromatizeze sub capac timp de 5 minute înainte de servire.
6. Mâncarea de năut cu bulgur și măsline e bună și caldă, dar și rece, așa că e ideală și pentru caserola cu pachetul pentru serviciu.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să adaptați rețeta în funcție de ingredientele pe care la aveți la îndemână, iată ce puteți schimba în rețetă:
- năut - îl puteți înlocui cu boabe de fasole fiartă, fie că e fasole albă sau fasole roșie, din conservă sau fiartă de voi în prealabil
- bulgur - puteți folosi în locul acestuia orez, boabe de porumb fiert, cuscus, quinoa.
- măsline - dacă nu aveți sau nu vă plac, puteți renunța la ele, dar să știți că echilibrează gustul mâncării și aduc multă aromă
- legume - puteți adăuga și alte legume în mâncare, de exemplu dovlecel, cuburi de vinete, rădăcinoase: țelină sau rădăcină de păstârnac date pe răzătoare
Cum se servește
Mâncarea de năut cu bulgur se poate servi ca atare, simplă. E bună atât caldă, cât și rece și potrivește foarte bine lângă o salată de legume. Vă las mai jos câteva sugestii:
Cum se păstrează
Păstrați mâncarea de năut la frigider, în caserole cu capac, până la 4 zile
Întrebări frecvente
Năutul este în mod natural sărac în grăsimi saturate, dar foarte bogat în nutrienți . Are un conținut bogat de proteine și fibre alimentare. Este, de asemenea, o sursa importantă de fier, vitamina C și fosfor.
În mod natural, năutul nu conține gluten. De altfel, năutul nu are nici colesterol.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de năut cu bulgur și măsline
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov
- 1 ardei kapia
- 130 g bulgur
- 240 g năut fiert (năutul dintr-o conservă de 400 g)
- 80 g măsline fără sâmburi
- 360 ml supă de legume
- 250 ml suc de roșii
- sare și piper
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați legumele cuburi și le căliți în uleiul încins până când se înmoaie puțin iar ceapa devine ușor translucidă.
- Puneți apoi bulgurul și căliți-l împreună cu legumele pentru 1-2 minute.
- Adăugați apoi năutul fiert, măslinele și turnați supa. Potriviți gustul de sare și piper. Lăsați mâncarea să se gătească la foc mic, sub capac, cam 10-12 minute.
- Când bulgurul e fiert și a absobit supa din tigaie, turnați sucul de roșii. Dacă mai e nevoie de lichid, mai adăugați supă sau apă. Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 5 minute.
- Stingeți focul, presărați pătrunjelul tocat mărunt și lăsați mâncarea să se aromatizeze sub capac timp de 5 minute înainte de servire.
- Mâncarea de năut cu bulgur și măsline e bună și caldă, dar și rece, așa că e ideală și pentru caserola cu pachetul pentru serviciu.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu