Cinci rețete de hummus ușoare și rapide, dar foarte sățioase, potrivite la orice masă a zilei. Bonus: rețeta de tahini făcut în casă!
Vorbind cu cei din jur, am observat că foarte puțini se gândesc la conservele de năut sau la năutul uscat ca la unele dintre cele mai bune, mai hrănitoare și mai versatile ingrediente de avut în cămară.
E drept că nu avem noi, românii, rețete tradiționale cu năut, dar eu îl consider un aliment de bază, ieftin, cu care poți face o mulțime de mâncăruri de la ciorbă, la mâncare de năut cu carne, chifteluțe la cuptor și până la hummusul delicios care te scoate în 5 minute din orice încurcătură culinară.
De ce m-am gândit să vă aduc astăzi rețete de hummus?
O conservă de năut se transformă în 5 minute într-un hummus care satură 4 membri ai unei familii. Iar variațiile sunt infinite. Eu vă las mai jos 5 rețete, apoi o să vă dați seama cum să îmbunătățiți voi rețeta de bază în funcție de ce mai aveți prin casă.
Rețeta de bază pentru hummus conține și pastă tahini, care este o pastă făcută din semințe de susan. Se găsește tahini în orice supermarket. Doar că e destul de scump, iar pasta tahini se face foarte ușor acasă dacă aveți o mână de semințe de susan. Vă las la finalul postării de azi și această rețetă în format video.
Mergi direct la:
Hummus libanez - rețeta clasică, de bază
Aceasta este rețeta clasică, de bază, cea mai simplă, din care derivă toate celelalte variante de hummus ale mele. Dacă nu ați mai făcut hummus până acum, poate e bine să începeți ca prima dată să faceți această rețetă. Ca să vă fie mai ușor, o avem în format video pe canalul de YouTube. Click pe fotografia de mai jos!
Hummus cu ardei copți
Mai aveți vreo pungă de ardei copți prin congelator sau la borcan? Îi pasați și îi amestecați cu hummus și obțineți o pastă de întins pe pâine absolut minunată.
Hummus cu usturoi copt
Aceasta este, probabil cea mai puțin rapidă rețetă de hummus, dar e de departe preferata mea. Nu am folosit tahini la ea, dar am folosit în schimb mult, mult usturoi copt. Gustul e deosebit, veți vedea!
Hummus cu avocado și lime
Avocado? Produs de lux acum, dar chiar ieri am văzut că încă se mai găsește, așa că dacă îl aveți la îndemână, să știți că se combină excelent cu năutul. Nu veți regreta dacă faceți combinația aceasta.
Hummus cu roșii uscate și busuioc
Dacă ai un pic de imaginație, nu te poți plictisi nicicând de hummus. Adaugi în el ce place familie și variantele sunt nelimitate. Aici am pus bucățele de roșii uscate și busuioc uscat și deja hummusul clasic s-a transformat delicios.
Dacă nu aveți roșii uscate, poate aveți de exemplu vreun borcan început de capere sau niște rondele de măsline fără sâmburi? 🙂
Tahini - pasta de susan făcută acasă
Poate aveți chiar acum în casă o punguță de semințe de susan cu care nu prea știți ce să faceți. Pentru un tahini nu aveți nevoie decât de susan rumenit puțin în tigaie, sare și un ulei: de susan, de măsline, de floarea soarelui....fără mofturi, da? 🙂 vedeți cât de ușor se face tahini în rețeta video se mai jos:
De obicei hummusul se servește însoțit de o salată tabouleh. Vă las mai jos cele două rețete de tabouleh de pe blog. Dacă aveți pătrunjel, treaba e ca și rezolvată, restul ingredientelor se mai pot omite sau adapta:
Sper să vă fie de folos aceste rețete de hummus din postarea mea de astăzi.
Vio
Super ideea! Parcă văd 😂că dispare și năutul din raft. Câteva obiecții, însă, așa cum te-am obișnuit (tocmai acum ești în zona mea😁). Hummus fără tahini nu mai este hummus. Apoi, nicio conservă de pe pământ nu se compară cu boabele pregătite acasă cu răbdare. Tahini cu ulei de măsline, prea amar. Cu ulei de susan sau floarea soarelui, perfect. Mai recomand două preparate cu năut: evident, falafel și o minunăție de hummus cald, M'sabah. Mmmm, ce poftă mi-a venit. Și încă una cu năut, dar și cu linte, ceapă și macaroane șoii sos de ardei picant. Ghici... Koshari, evident. Toate vegane, de post. Inclusiv M'sabah dacă eliminăm iaurtul. E perfect și fără. O zi frumoasă!
Iuliana
Sunt foarte de acord că hummusul nu e chiar complet fără tahini, dar în vremurile astea, când mii de job-uri au dispărut deja, cred că nu mai este nevoie să fim atât de riguroși. Eu una mi-aș îndemna cititorii să mute cei 20 ron cât costă un borcan de tahini în buzunarul celălalt. Sau să dea 5 ron pe o punguță cu susan și să facă tahini acasă, chiar dacă nu va avea textura celui din comerț. Sau să nu-l mai pună deloc, că nu-i bai. Va fi hummus românesc, fără tahini, dar sănătos, ieftin și bun. Să ne auzim sănătoși peste câteva luni și să ne permitem din nou tahini și ulei de susan și avocado și câte și mai câte 🙂
Vio
Oh, dar eu nu cumpăr tahini. E și păcat pt. că eu pun muuuult, în special la M'sabah, apoi îl folosesc și la supe, creme și sosuri de acompaniament. Fruntea sus, stați acasă, gătiți, citiți, ascultați muzică și vom trece cu bine peste toate nenorocirile. Baftă!
Iuliana
Nici eu nu cumpăr tahini, dar...o să râdeți, sunt singura persoană pe care o știu care nu-l cumpăra 😀
Prieteni, colegi de serviciu, cunoștințe, toată lumea îl cumpăra, ca dehh...erau vremuri bune.
Trecem noi și peste asta. Numai bine! 🙂