Mâncarea de linte cu legume este foarte gustoasă, consistentă și plină de arome. Este perfectă pentru un prânz sau o cină de post!
Această rețetă cu linte este perfectă pentru perioadele de post ortodox sau dacă ați adoptat un stil de viață vegan. Se gătește ușor și rapid, are doar ingrediente naturale și sănătoase, este ieftina și sățioasă!
În posturi ne plac mâncărurile ușoare, din ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă și care se gătesc ușor, iar lintea este printre ingredientele noastre preferate în astfel de perioade.
Din linte pregătesc de multe ori chifteluțe de linte la cuptor pe care le mâncăm la micul dejun sau le luăm la pachetul de la serviciu. Tot cu linte fac și o minunată supă cremă de linte roșie, catifelată și atât de hrănitoare!
Mergi direct la:
Ingrediente
Când vine vorba despre mâncăruri simple și sănătoase, lintea este este mereu printre cele mai bune alegeri. Este bogată în proteine și nutrienți și este foarte sățioasă, ceea ce înseamnă că ține bine de foame întreaga zi.
Această mâncare de post este o modalitate simplă de a introduce lintea în meniu. Este perfectă pentru prânz sau o cină ușoară pe tot parcursul săptămânii. Iată de ce aveți nevoie:
- linte - folosiți linte verde sau linte maro. Lintea roșie nu este potrivită pentru această rețetă pentru că boabele nu se păstrează întregi după fierbere. Păstrați lintea roșie pentru a face de exemplu un pate de linte pentru micul dejun.
- legume - ceapă, morcov, usturoi
- suc de roșii - aduce un strop de aciditate în mâncarea de linte. Folosiți suc de roșii concentrat, cu pulpă.
- ulei - pentru călit legumele
- condimente - sare, piper, semințe de chimen, boia afumată și cimbru uscat
- apă - proporția folosită va fi de 3:1, adică 3 părți de apă la 1 parte de linte
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
Rețeta pe care v-o propun eu mai jos este una de bază, destul de "cuminte" în arome și ingrediente. Dar dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie, iată ce puteți schimba în rețetă:
- condimente - puteți folosi arome diferite dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie. De exemplu, lintea se potrivește de minune cu rozmarinul, cu ierburile de Provence sau cu menta. De asemenea, dacă doriți o mâncare picantă, puteți folosi boia iute în locul celei afumate sau să le folosiți împreună.
- verdețuri- puteți adăugați aprox. 100 g de spanac proaspăt sau rucola spre sfârșitul fierberii. Vor da o aromă deosebită și veți avea mai multe vitamine în farfurie.
- cartofi - dacă doriți o mâncare și mai consistentă, nu vă sfiiți să adăugați la fiert și 1-2 cartofi albi, făinoși, tăiați cubulețe.
- linte - puteți folosi linte gata fiartă, din conservă, ceea ce va scurta considerabil timpul de gătire, cu mai bine de 30 de minute.
Cum se păstrează
Mâncarea de linte cu legume se păstrează foarte bine pentru mai multe zile. Este o opțiune foarte bună pentru persoanele ocupate care doresc să gătească o cantitate mai mare în avans pe care să o păstreze la frigider pentru mai multe zile sau la congelator. Iată cum puteți păstra tocana de linte:
- la frigider pana la 4 zile - e chiar mai bună a doua sau a treia zi, pentru că aromele se împrietenesc mai bine, iar gustul se îmbunătățește.
- la congelator până la 3 luni - puneți-o în caserole din sticlă sau din plastic prevăzute cu capac etanș.
Alte rețete de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de linte cu legume, rețeta de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g linte verde (sau maro)
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2-3 căței usturoi
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță chimen
- 1 linguriță boia afumată
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper, după gust
- 200 ml suc de roșii
- 600 ml apă (aprox.)
Instrucțiuni de preparare
- Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Morcovul tăiați-l rondele sau jumătăți de rondele.
- Într-o cratiță mare, puneți uleiul la încins și căliți legumele timp de 3-4 minute până când se înmoaie puțin și devin translucide. Tot acum puneți sarea și semințele de chimen.
- Puneți lintea spălată sub un jet de apă și adăugați 600 ml de apă. Adăugați piper, cimbru și boia. Lăsați lintea să fiarbă la foc mediu spre mic, cu capac, timp de aprox. 30-40 de minute, până când devine fragedă.
- Adăugați sucul de roșii și potriviți gustul de sare. Lăsați să mai fiarbă încă 5-10 minute.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
adda a zis
Credeti c-as putea sa pun chimen macinat?
As vrea sa incerc mancarica aceasta de linte, dar e posibil sa nu manance copilul daca gaseste seminte de chimen (pentru ca au o aroma puternica).
Pana acum am folosit seminte de chimen exclusiv in saratele, nu stiu ce gust au intr-o mancarica.
Iuliana Sbîrnea a zis
Puteți să puneți chimen măcinat sau puteți să îl omiteți de tot dacă vreți să fiți mai sigură.