Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

Publicat la 21 aprilie 2024 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

178 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 13 minute

Află din această rețetă cum să faci prăjitura Albinița sau foi cu miere umplute cu o cremă delicioasă de griș cu lapte și unt! Este una dintre cele mai iubite prăjituri românești, elegantă și delicioasă, nelipsită de la sărbătorile noastre.

Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior

E o prăjitură spornică , ușor de făcut și rezistă mult timp în frigider sau la congelator. Stă cu mândrie pe orice masă festivă alături de alte deserturi, poate mai elaborate.

Foile cu miere sunt asemănătoare cu cele de la rețeta de tort rusesc Medovik, se pot face dinainte, iar prăjitura rezistă mult timp în frigider fără să își schimbe calitățile, ba chiar se păstrează perfect și la congelator. Hai să îți arăt pas cu pas cum se face această prăjitură clasică, cunoscută și ca Dulcineea sau Claudia.

Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior

Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru prăjitura Albinița
  • Prăjitura Albinița - rețeta video detaliată
  • Cum facem prăjitura Albinița - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de prăjituri pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru prăjitura Albinița

ingrediente pentru 4 foi fragede cu miere

La foi vom folosi atât miere, cât și zahăr pentru că fiecare ingredient are rolul lui. Miere dă aromă și culoare, iar zahărul face foile mai fragede.

Ingrediente listate cu etichete pentru foi de prajituri cu miere
  • 100 g unt - folosiți doar unt gras, cu 82% grăsime. Untul mai slab are o fracție mai mare de apă și schimbă proporția ingredientelor
  • 150 g miere - poate fi lichidă sau zaharisită, important este să o cântăriți, pe cântar, nu măsurată în linguri
  • 100 g zahăr - puteți folosi zahăr tos sau zahăr pudră ca să se dizolve mai repede
  • 10 g zahăr vanilinat 
  • ½ linguriță de sare - nu o omiteți! Foile fără sare vor fi fade.
  • 10 g bicarbonat de sodiu alimentar (~ 1 lingură rasă)
  • 1 ou - atât gălbenușul, cât și albușul
  • 550 g făină - de patiserie, tip 000
  • ~50 ml lapte - sau cât cere aluatul

ingrediente pentru crema de griș cu unt

Baza cremei cu care vom umple foile este un griș cu lapte mixat apoi cu unt moale.

Eu obișnuiesc să aleg aroma pe care o folosesc în crema de unt în funcție de gemul pe care îl am la dispoziție. De exemplu: la gemul de caise, vișine sau prune mi se pare că merge minunat o esență de migdale. La zmeură, căpșuni, piersici, măceșe folosesc extract pur de vanilie .

ingrediente listate cu etichete pentru crema de gris cu unt
  • 400 ml lapte - cu 3,5% grăsime
  • 80 g zahăr tos - poate fi și mai mult, după gust
  • ½ linguriță de sare
  • 100 g griș
  • 250 g unt - cu 82% grasime. Trebuie să fie foarte moale, e bine să îl scoateți din frigider cu aprox. 4 ore înainte.
  • ~ 2 lingurițe esență de migdale sau de vanilie - sau orice aromă la alegere

în plus

  • un borcan de 400 g cu gemul preferat (vișine, caise, măceșe, prune, etc)
  • opțional - zahăr pudră pentru finisat

Prăjitura Albinița - rețeta video detaliată

Dacă preferați rețetele video, unde puteți avea parte de o mulțime de detalii despre modul de preparare, găsiți rețeta și pe canalul meu de YouTube. Nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați atunci când apare o rețetă nouă!

Cum facem prăjitura Albinița - rețeta pas cu pas

Singurul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când ne propunem să facem această prăjitură pentru vreo sărbătoare, este faptul că foile odată răcite sunt foarte uscate și casante și au nevoie de mult timp să se înmoaie în contact cu crema de griș cu lapte și cu cu gemul, astfel că trebuie să stea destul de mult la presat și la rece.

Sfatul meu este să vă apucați de prăjitură cu 2-3 zile înainte de eveniment. Puteți face foile chiar cu 1-2 săptămâni în avans și să le umpleți cu cremă cu 2-3 zile înainte. În acest fel, prăjitura are timp să se înmoaie și va fi fragedă, perfectă pentru a fi servită la masă.

mod de preparare foi cu miere și bicarbonat

reteta prajitura Albinita - preparare aluat cu miere

1. Puneți untul, mierea, sarea, zahărul și zahărul vanilinat să se încălzească într-un vas pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat, apoi lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se întărește.

2. Cerneți făina împreună cu bicarbonatul într-un castron încăpător. Turnați aici amestecul lichid de unt și miere, apoi oul bătut puțin cu furculița.

reteta prajitura Albinita - framantare si cantarire aluat

3. Amestecați la început cu o lingură, până când se umezește toată făina, apoi frământați adaugând lapte puțin câte puțin până când aluatul capătă consistență. Nu adăugați mai mult lichid decât este nevoie să se lege aluatul! Eu am pus ~50 ml.

4. Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale. Modelați cele 4 bucăți de aluat în formă de bilă.

reteta prajitura Albinita - pregatire foi

5. Pe măsură ce întindeți o foaie, păstrați-le pe celelate într-un castron acoperit cu folie alimentară, la loc cald. De exemplu, puteți așeza castronul deasupra oalei cu apă caldă în care ați topit mai devreme untul la bain marie (dar cu focul stins!). Dacă untul și mierea din aluat se răcesc și se întăresc, foile vor fi mai greu de întins.

6. Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat într-o foaie de dimensiuni apropiate de dimensiunea tăvii (la mine ~30x25 cm). Ca să vă fie mai ușor, lucrați direct pe hârtia de copt și înfăinați puțin sucitorul ca să nu se lipească de aluat.

reteta prajitura Albinita - intindere si coacere foi cu miere

7. "Peticiți" foaia de aluat pe unde este nevoie și îndreptați marginile. Înțepați aluatul cu dinții unei furculițe ca să nu se umfle la copt.

8. Trageți foaia de aluat cu tot cu hârtia de copt în tavă și coaceți fiecare foaie în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru ~6 minute sau până când devin aurii. Foile calde sunt foarte moi și fragile, manevrați-le cu grijă să nu se rupă sau să se deformeze!

4 foi cu miere asezate pe un gratar de racire

9. Lăsați foile să se răcească pe un grătar. După ce se răcesc foarte bine, vor deveni casante și se rup ușor.

mod de preparare crema de griș cu lapte și unt

reteta prajitura Albinita - pregatire crema de gris cu lapte si unt

10. Puneți laptele la fiert împreună cu sarea și zahărul. Când începe să se umfle, turnați grișul în ploaie și amestecați cu un tel de mână. Fierbeți grișul 3-4 minute la foc mic, apoi lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.

11. Puneți untul moale într-un castron și peste el grișul răcit și esența de migdale sau de vanilie. Mixați până când crema devine spumoasă și omogenă. Nu va fi foarte fină, ci ușor granulată datorită grișului fiert.

reteta prajitura Albinita - montare foi si umplutura

12. Așezați una dintre foi într-o tavă (poate fi tava în care ați copt). Cântăriți crema de griș și puneti jumătate din ea peste foaia de aluat. Nivelați cu o spatulă.

13. Peste cremă puneți încă o foaie, presați ușor cu palmele din loc în loc, și peste ea întindeți gemul.

reteta prajitura Albinita - presare

14. Urmează încă o foaie, presati din nou cu palmele, apoi puneti restul de cremă de unt și ultima foaie deasupra.

15. Așezați un fund de lemn peste prăjitură și câteva greutăți deasupra care să preseze prăjitura. De exemplu niște cărți mai groase sau 2 pungi de orez, zahăr, etc. Eu am pus cutia în care păstrez făina. Lăsați prăjitura la presat pe blatul de lucru până a doua zi. Foile trag mai bine umiditatea din cremă și din gem la temperatura camerei decât la frigider.

reteta prajitura Albinita - pastrare si servire

16. A doua zi îndepărtați greutățile, acoperiți tava cu folie alimentară și băgați prăjitura la frigider pentru încă 8-12 ore.

17. Înainte de servire îndreptați marginile de jur împrejur, apoi tăiați prăjitura în dreptunghiuri sau romburi și la final, opțional, o puteți pudra cu zahăr.

Prajitura Albinita taiata pe platou alb

Cum se păstrează

E o prăjitură foarte rezistentă. O puteți păstra 4-5 zile la frigider într-un recipient etanș sau ambalată în folie alimentară.

De asemenea o puteți congela până la 4 luni. Când doriți să o serviți, o scoateți din congelator și o lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.

Dacă faceți foile în avans, le puteți păstra chiar și 1-2 săptămâni într-o cămară, separate între ele cu hârtie de copt și ambalate în folie alimentară.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Avem un aluat fraged, nu îl frământați prea mult pentur că devine dur și cauciucat!
  • Culoarea foilor depinde de mierea folosită. Mierea polifloră dă foi mai închise la culoare, iar dacă folosești miere de tei sau salcâm, foile vor fi mai "blonde".
  • Crema se poate tăia dacă o mixați prea mult. Când s-a omogenizat, vă opriți din mixat.
  • Dacă totuși s-a tăiat crema, dați-o la frigider pentru 1-2 ore și apoi mixați din nou.
  • Dacă folosiți ca mine, esență de migdale, adăugați puțin câte puțin și gustați crema. Esențele sunt diferite, unele dintre ele sunt foarte intense și riscați să faceți crema mai aromată decât vă doriți.
  • Din cele 4 foi coapte, dați-o deoparte pe cea mai frumoasă și păstrați-o ca să o folosiți deasupra. Mai ales în cazul în care nu vreți să pudrați prăjitura cu zahăr, aspectul foii de deasupra e foarte important.
  • Alegeți un gem ceva mai gros, care nu curge ușor. Dacă e prea fluid, va curge dintre foi când presați prăjitura.
  • Nu încercați să tăiați prăjitura mai devreme de 24 de ore după asamblare. Foile vor fi încă uscate, nu veți reuși să tăiați felii frumoase și veți fi dezamăgiți de gust! E o prăjitură care are nevoie de timp.
  • Ca să aveți felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

Întrebări frecvente

De ce se pune și miere și zahăr la prăjitura Albinița?

Mierea o punem pentru aroma de caramel și pentru culoarea foilor. Zahărul frăgezește foile. Dacă folosiți doar miere sau dacă micșorați cantitatea de zahăr, foile vor ieși mai tari și se vor înmuia greu.

Pot folosi praf de copt în loc de bicarbonat?

Da, făra probleme! Praful de copt este de fapt bicarbonat de sodiu + un acid (de obicei acid citric) + amidon.

Foile miros puternic a bicarbonat, ce să fac?

Foile vor mirosi a bicarbonat doar cât sunt calde, imediat după ce le scoateți din cuptor. Când se răcesc, mirosul dispare.

Pot face foile dinainte?

Da, foile pot fi făcute cu 1-2 săptămâni înainte și păstrate în cămară, separate între ele cu foi de hârtie de copt și apoi ambalate în folie alimentară. Se umplu cu 2 zile înainte de a servi prăjitura ca să aibă timp să se înmoaie bine.

Pot congela prăjitura după umplere?

Da, puteți congela prăjitura ambalată în pungi groase de plastic, ca să nu prindă mirosuri de la alte alimente.

Alte rețete de prăjituri pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • prajitura tosca
    Prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie - rețeta pas cu pas
  • prajitura cu foi fragede si crema de cacao
    Prăjitură cu foi fragede și cremă de cacao - o rețetă elegantă și delicioasă
  • prajitura Fanta
    Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
  • prăjitura chinezoaica
    Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior

Prăjitura Albinița

Cum să faci prăjitura Albinița, una dintre cele mai iubite rețete românești. Are foi cu miere și o cremă delicioasă de griș cu lapte.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 25 minutes minutes
presare și răcire: 1 day day
Timp total: 1 day day 1 hour hour 25 minutes minutes
Număr de porții: 25
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă de copt

Ingrediente
 

pentru foi cu miere - dimensiuni tavă ~ 30x25 cm

  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g miere
  • 100 g zahăr
  • 10 g zahăr vanilinat (1 pliculeț)
  • ½ linguriță de sare
  • 10 g bicarbonat de sodiu alimentar (~ 1 lingură rasă)
  • 1 ou
  • 550 g făină tip 000
  • ~50 ml lapte, la temperatura camerei (sau cât cere aluatul)

pentru crema de griș cu lapte și unt

  • 400 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 80 g zahăr tos (sau mai mult, după gust)
  • ½ linguriță de sare
  • 100 g griș
  • 250 g unt cu 82% grasime ( foarte moale)
  • 2 lingurițe esență de migdale (sau de vanilie)

în plus

  • 400 g gem (vișine, caise, măceșe, prune, etc)
  • opțional - zahăr pudră pentru finisat

Instrucțiuni de preparare
 

foi cu miere

  • Puneți untul, mierea, sarea, zahărul și zahărul vanilinat să se încălzească într-un vas pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat, apoi lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se întărește.
    Cuburi de unt, miere si zahar la topit la bain marie
  • Cerneți făina împreună cu bicarbonatul într-un castron încăpător. Turnați aici amestecul răcit de unt și miere, apoi oul bătut puțin cu furculița.
    Ou batut turnat in castronul cu faina
  • Amestecați la început cu o lingură, până când se umezește toată făina, apoi frământați adaugând lapte puțin câte puțin până când aluatul capătă consistență. Nu adăugați mai mult lichid decât este nevoie să se lege aluatul! Eu am pus ~50 ml.
    Lapte turnat în castronul cu aluat
  • Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale. Modelați cele 4 bucăți de aluat în formă de bilă.
    Cantarire aluat si impartire in 4 pentru 4 foi
  • Pe măsură ce întindeți o foaie, păstrați-le pe celelate într-un castron acoperit cu folie alimentară, la loc cald. De exemplu, puteți așeza castronul deasupra oalei cu apă caldă în care ați topit mai devreme untul la bain marie (dar cu focul stins!). Dacă untul și mierea din aluat se răcesc și se întăresc, foile vor fi mai greu de întins.
    pastrare bile de aluat in castron, la cald, deasupra unei oale cu apa calda
  • Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat într-o foaie de dimensiuni apropiate de dimensiunea tăvii (la mine ~30x25 cm). Ca să vă fie mai ușor, lucrați direct pe hârtia de copt și înfăinați puțin sucitorul ca să nu se lipească de aluat.
    Aluat pentru prajitura intins cu sucitorul pe hartia de copt
  • "Peticiți" foaia de aluat pe unde este nevoie și îndreptați marginile. Înțepați aluatul cu dinții unei furculițe ca să nu se umfle la copt.
    foaie de aluat cu miere intepata cu furculita
  • Trageți foaia de aluat cu tot cu hârtia de copt în tavă și coaceți fiecare foaie în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru ~6 minute sau până când devin aurii. Foile calde sunt foarte moi și fragile, manevrați-le cu grijă să nu se rupă sau să se deformeze!
    Foaie de aluat asezata in tava cu hartie de copt
  • Lăsați foile să se răcească pe un grătar. După ce se răcesc foarte bine, vor deveni casante și se rup ușor. Le puteți păstra chiar și 1-2 săptămâni înainte de umplere, într-o cămară, separate între ele cu hârtie de copt, apoi ambalate în folie alimentară.
    4 foi cu miere asezate pe un gratar de racire

crema de griș cu lapte și unt

  • Puneți laptele la fiert împreună cu sarea și zahărul. Când începe să se umfle, turnați grișul în ploaie și amestecați cu un tel de mână. Fierbeți grișul 3-4 minute la foc mic, apoi lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.
    gris turnat in oala cu lapte fierbinet
  • Puneți untul moale într-un castron și peste el grișul răcit și esența de migdale sau de vanilie. Mixați până când crema devine spumoasă și omogenă. Nu va fi foarte fină, ci ușor granulată datorită grișului fiert.
    Preparare crema pentru prajitura Albinita

asamblarea prăjiturii

  • Așezați una dintre foi într-o tavă (poate fi tava în care ați copt). Cântăriți crema de griș și puneti jumătate din ea peste foaia de aluat. Nivelați cu o spatulă.
    Strat de crema alba intinsa cu paleta peste foaie de aluat
  • Peste cremă puneți încă o foaie, presați ușor cu palmele din loc în loc, și peste ea întindeți gemul.
    Strat de gem rosu intins peste o foaie de prajitura Albinita sau Dulcineea
  • Urmează încă o foaie, presati din nou cu palmele, apoi puneti restul de cremă de unt și ultima foaie deasupra.
    Foaie de aluat asezata in tava pentru prajitura Albinita
  • Așezați un fund de lemn peste prăjitură și câteva greutăți deasupra care să preseze prăjitura. De exemplu niște cărți mai groase sau 2 pungi de orez, zahăr, etc. Eu am pus cutia în care păstrez făina. Lăsați prăjitura la presat pe blatul de lucru până a doua zi. Foile trag mai bine umiditatea din cremă și din gem la temperatura camerei decât la frigider.
    Prajitura Albinita sau Dulcineea la presat in tava
  • A doua zi îndepărtați greutățile, acoperiți tava cu folie alimentară și băgați prăjitura la frigider pentru încă 8-12 ore.
    tava cu prajitura acoperita cu foile alimenatra
  • Înainte de servire îndreptați marginile de jur împrejur, apoi tăiați prăjitura în dreptunghiuri sau romburi și la final, opțional, o puteți pudra cu zahăr.
    Tăiere margini de prajitura cu cutitul

Bine de știut:

  • Avem un aluat fraged, nu îl frământați prea mult pentur că devine dur și cauciucat!
  • Culoarea foilor depinde de mierea folosită. Mierea polifloră dă foi mai închise la culoare, iar dacă folosești miere de tei sau salcâm, foile vor fi mai "blonde".
  • Crema se poate tăia dacă o mixați prea mult. Când s-a omogenizat, vă opriți din mixat.
  • Dacă totuși s-a tăiat crema, dați-o la frigider pentru 1-2 ore și apoi mixați din nou.
  • Dacă folosiți ca mine, esență de migdale, adăugați puțin câte puțin și gustați crema. Esențele sunt diferite, unele dintre ele sunt foarte intense și riscați să faceți crema mai aromată decât vă doriți.
  • Din cele 4 foi coapte, dați-o deoparte pe cea mai frumoasă și păstrați-o ca să o folosiți deasupra. Mai ales în cazul în care nu vreți să pudrați prăjitura cu zahăr, aspectul foii de deasupra este important.
  • Alegeți un gem ceva mai gros, care nu curge ușor. Dacă e prea fluid, va curge dintre foi când presați prăjitura. Cel mai bine se potrivesc gemurile acrișoare și aromate. 
  • Nu încercați să tăiați prăjitura mai devreme de 24 de ore după asamblare. Foile vor fi încă uscate, nu veți reuși să tăiați felii frumoase și veți fi dezamăgiți de gust! E o prăjitură care are nevoie de timp.
  • Ca să aveți felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Valori nutriționale
Prăjitura Albinița
Valori per porție
Calorii
299
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Colesterol
 
32
mg
11
%
Carbohidrați
 
44
g
15
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
22
g
24
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
380
IU
8
%
Calciu
 
34
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
178 shares

Comentarii

  1. Mihaela Vintila a zis

    ianuarie 29, 2025 at 8:44 pm

    5 stars
    Este a doua oara când fac prajitura. Este foarte gustoasa și va mulțumesc pentru reteta!
    Data viitoare as modifica puțin cantitățile la foi deoarece le-as vrea o idee mai groase.
    Spor în toate!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 30, 2025 at 7:01 am

      Mă bucur că a ieșit bine și că vă place. Dacă vreți foi mai groase ați putea multiplica ingredientele pentru foi cu 1.25 sau chiar cu 1.5. Într-adevăr, foile sunt foarte bune, au aroma aceea de miere caramelizată și nu e o problemă să fie mai groase puțin. Succes!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x