Timp estimat pentru citit: 14 minute
Află din această rețetă cum să faci prăjitura Albinița sau foi cu miere umplute cu o cremă delicioasă de griș cu lapte și unt! Este una dintre cele mai iubite prăjituri românești, elegantă și delicioasă, nelipsită de la sărbătorile noastre.
Cu toate că nu-i știm prea bine originea, știm sigur că rețeta prăjiturii Albinița e foarte veche pentru că o făceau și mamele noastre, ba chiar și bunicile.
Este o prăjitură pe cât de bună, pe atât de ieftină, deoarece ingredientele folosite sunt dintre cele mai simple și le avem mereu la îndemână.
Albinița este, de asemenea, și o prăjitură foarte spornică. Având 4 foi de aluat, este consistentă, așa că se taie și se servește în porții mici, fiind ideală pentru platourile de sărbători, pe care așezăm mai multe prăjituri asortate.
În plus, foile cu miere, asemănătoare cu cele de la rețeta de tort rusesc Medovik, se pot face dinainte, iar prăjitura rezistă mult timp în frigider fără să își schimbe calitățile, ba chiar se păstrează perfect și la congelator.
Poate o cunoașteți sub denumirea de Dulcineea, iar în unele cofetării din Brașov se vinde cu numele de "prăjitura Claudia".
Oricum s-ar numi, este una dintre cele mai bune prăjituri datorită aromelor blânde de caramel din foile coapte cu miere și a umpluturii de o simplitate cuceritoare: cremă de griș cu lapte și un strat de gem aromat. Haideți să vă arăt pas cu pas cum se face!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru prăjitura Albinița
Cum spuneam, la prăjitura cu miere, sau Albinița, cum este cunoscută, folosim doar ingrediente simple și care sunt la îndemâna oricui. Am detaliat mai jos ingredientele separat pentru foile fragede cu miere și pentru crema de griș cu lapte și unt.
Ca să vă fie mai ușor când gătiți, puteți tipări ingredientele și modul de preparare din cardul rețetei pe care îl găsiți la finalul postării.
ingrediente pentru foi cu miere
La foi vom folosi atât miere, cât și zahăr pentru că fiecare ingredient are rolul lui. Miere dă aromă și culoare, iar zahărul face foile mai fragede.
- 100 g unt - folosiți doar unt gras, cu 82% grăsime. Untul mai slab are o fracție mai mare de apă și schimbă proporția ingredientelor
- 150 g miere - poate fi lichidă sau zaharisită, important este să o cântăriți, pe cântar, nu măsurată în linguri
- 100 g zahăr - puteți folosi zahăr tos sau zahăr pudră ca să se dizolve mai repede
- 10 g zahăr vanilinat
- ½ linguriță de sare - nu o omiteți! Foile fără sare vor fi fade.
- 10 g bicarbonat de sodiu alimentar (~ 1 lingură rasă)
- 1 ou - atât gălbenușul, cât și albușul
- 550 g făină - de patiserie, tip 000
- ~50 ml lapte - sau cât cere aluatul
ingrediente pentru crema de griș cu unt
Baza cremei cu care vom umple foile este un griș cu lapte mixat apoi cu unt moale.
Eu obișnuiesc să aleg aroma pe care o folosesc în crema de unt în funcție de gemul pe care îl am la dispoziție. De exemplu: la gemul de caise, vișine sau prune mi se pare că merge minunat o esență de migdale. La zmeură, căpșuni, piersici, măceșe folosesc extract pur de vanilie.
- 400 ml lapte - cu 3,5% grăsime
- 80 g zahăr tos - poate fi și mai mult, după gust
- ½ linguriță de sare
- 100 g griș
- 250 g unt - cu 82% grasime. Trebuie să fie foarte moale, e bine să îl scoateți din frigider cu aprox. 4 ore înainte.
- ~ 2 lingurițe esență de migdale sau de vanilie - sau orice aromă la alegere
în plus
- un borcan de 400 g cu gemul preferat (vișine, caise, măceșe, prune, etc)
- opțional - zahăr pudră pentru finisat
Cum facem prăjitura Albinița - rețeta pas cu pas
Această Dulcinee se face destul de ușor și v-am pregătit mai jos rețeta cu imagini pentru fiecare pas de preparare ca să fie ușor de urmărit.
Singurul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când ne propunem să facem această prăjitură pentru vreo sărbătoare, este faptul că foile odată răcite sunt foarte uscate și casante și au nevoie de mult timp să se înmoaie în contact cu crema de griș și cu gemul, astfel că trebuie să stea destul de mult la presat și la rece.
Sfatul meu este să vă apucați de prăjitură cu 2-3 zile înainte de eveniment. Sau puteți face foile chiar cu 1-2 săptămâni în avans și să le umpleți cu cremă cu 2-3 zile înainte. În acest fel, prăjitura are timp să se înmoaie și va fi fragedă, perfectă pentru a fi servită la masă.
mod de preparare foi cu miere și bicarbonat
1. Puneți untul, mierea, sarea, zahărul și zahărul vanilinat să se încălzească într-un vas pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat, apoi lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se întărește.
2. Cerneți făina împreună cu bicarbonatul într-un castron încăpător. Turnați aici amestecul lichid de unt și miere, apoi oul bătut puțin cu furculița.
3. Amestecați la început cu o lingură, până când se umezește toată făina, apoi frământați adaugând lapte puțin câte puțin până când aluatul capătă consistență. Nu adăugați mai mult lichid decât este nevoie să se lege aluatul! Eu am pus ~50 ml.
4. Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale. Modelați cele 4 bucăți de aluat în formă de bilă.
5. Pe măsură ce întindeți o foaie, păstrați-le pe celelate într-un castron acoperit cu folie alimentară, la loc cald. De exemplu, puteți așeza castronul deasupra oalei cu apă caldă în care ați topit mai devreme untul la bain marie (dar cu focul stins!). Dacă untul și mierea din aluat se răcesc și se întăresc, foile vor fi mai greu de întins.
6. Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat într-o foaie de dimensiuni apropiate de dimensiunea tăvii (la mine ~30x25 cm). Ca să vă fie mai ușor, lucrați direct pe hârtia de copt și înfăinați puțin sucitorul ca să nu se lipească de aluat.
7. "Peticiți" foaia de aluat pe unde este nevoie și îndreptați marginile. Înțepați aluatul cu dinții unei furculițe ca să nu se umfle la copt.
8. Trageți foaia de aluat cu tot cu hârtia de copt în tavă și coaceți fiecare foaie în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru ~6 minute sau până când devin aurii. Foile calde sunt foarte moi și fragile, manevrați-le cu grijă să nu se rupă sau să se deformeze!
9. Lăsați foile să se răcească pe un grătar. După ce se răcesc foarte bine, vor deveni casante și se rup ușor.
mod de preparare crema de griș cu lapte și unt
10. Puneți laptele la fiert împreună cu sarea și zahărul. Când începe să se umfle, turnați grișul în ploaie și amestecați cu un tel de mână. Fierbeți grișul 3-4 minute la foc mic, apoi lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.
11. Puneți untul moale într-un castron și peste el grișul răcit și esența de migdale sau de vanilie. Mixați până când crema devine spumoasă și omogenă. Nu va fi foarte fină, ci ușor granulată datorită grișului fiert.
12. Așezați una dintre foi într-o tavă (poate fi tava în care ați copt). Cântăriți crema de griș și puneti jumătate din ea peste foaia de aluat. Nivelați cu o spatulă.
13. Peste cremă puneți încă o foaie, presați ușor cu palmele din loc în loc, și peste ea întindeți gemul.
14. Urmează încă o foaie, presati din nou cu palmele, apoi puneti restul de cremă de unt și ultima foaie deasupra.
15. Așezați un fund de lemn peste prăjitură și câteva greutăți deasupra care să preseze prăjitura. De exemplu niște cărți mai groase sau 2 pungi de orez, zahăr, etc. Eu am pus cutia în care păstrez făina. Lăsați prăjitura la presat pe blatul de lucru până a doua zi. Foile trag mai bine umiditatea din cremă și din gem la temperatura camerei decât la frigider.
16. A doua zi îndepărtați greutățile, acoperiți tava cu folie alimentară și băgați prăjitura la frigider pentru încă 8-12 ore.
17. Înainte de servire îndreptați marginile de jur împrejur, apoi tăiați prăjitura în dreptunghiuri sau romburi și la final, opțional, o puteți pudra cu zahăr.
Cum se păstrează
E o prăjitură foarte rezistentă. O puteți păstra 4-5 zile la frigider într-un recipient etanș sau ambalată în folie alimentară.
De asemenea o puteți congela până la 4 luni. Când doriți să o serviți, o scoateți din congelator și o lăsați să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.
Dacă faceți foile în avans, le puteți păstra chiar și 1-2 săptămâni într-o cămară, separate între ele cu hârtie de copt și ambalate în folie alimentară.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Avem un aluat fraged, nu îl frământați prea mult pentur că devine dur și cauciucat!
- Culoarea foilor depinde de mierea folosită. Mierea polifloră dă foi mai închise la culoare, iar dacă folosești miere de tei sau salcâm, foile vor fi mai "blonde".
- Crema se poate tăia dacă o mixați prea mult. Când s-a omogenizat, vă opriți din mixat.
- Dacă totuși s-a tăiat crema, dați-o la frigider pentru 1-2 ore și apoi mixați din nou.
- Dacă folosiți ca mine, esență de migdale, adăugați puțin câte puțin și gustați crema. Esențele sunt diferite, unele dintre ele sunt foarte intense și riscați să faceți crema mai aromată decât vă doriți.
- Din cele 4 foi coapte, dați-o deoparte pe cea mai frumoasă și păstrați-o ca să o folosiți deasupra. Mai ales în cazul în care nu vreți să pudrați prăjitura cu zahăr, aspectul foii de deasupra e foarte important.
- Alegeți un gem ceva mai gros, care nu curge ușor. Dacă e prea fluid, va curge dintre foi când presați prăjitura.
- Nu încercați să tăiați prăjitura mai devreme de 24 de ore după asamblare. Foile vor fi încă uscate, nu veți reuși să tăiați felii frumoase și veți fi dezamăgiți de gust! E o prăjitură care are nevoie de timp.
- Ca să aveți felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Întrebări frecvente
Mierea o punem pentru aroma de caramel și pentru culoarea foilor. Zahărul frăgezește foile. Dacă folosiți doar miere sau dacă micșorați cantitatea de zahăr, foile vor ieși mai tari și se vor înmuia greu.
Da, făra probleme! Praful de copt este de fapt bicarbonat de sodiu + un acid (de obicei acid citric) + amidon.
Foile vor mirosi a bicarbonat doar cât sunt calde, imediat după ce le scoateți din cuptor. Când se răcesc, mirosul dispare.
Da, foile pot fi făcute cu 1-2 săptămâni înainte și păstrate în cămară, separate între ele cu foi de hârtie de copt și apoi ambalate în folie alimentară. Se umplu cu 2 zile înainte de a servi prăjitura ca să aibă timp să se înmoaie bine.
Da, puteți congela prăjitura ambalată în pungi groase de plastic, ca să nu prindă mirosuri de la alte alimente.
Alte rețete de prăjituri pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Albinița
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru foi cu miere - dimensiuni tavă ~ 30x25 cm
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 150 g miere
- 100 g zahăr
- 10 g zahăr vanilinat (1 pliculeț)
- ½ linguriță de sare
- 10 g bicarbonat de sodiu alimentar (~ 1 lingură rasă)
- 1 ou
- 550 g făină tip 000
- ~50 ml lapte, la temperatura camerei (sau cât cere aluatul)
pentru crema de griș cu lapte și unt
- 400 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 80 g zahăr tos (sau mai mult, după gust)
- ½ linguriță de sare
- 100 g griș
- 250 g unt cu 82% grasime ( foarte moale)
- 2 lingurițe esență de migdale (sau de vanilie)
în plus
- 400 g gem (vișine, caise, măceșe, prune, etc)
- opțional - zahăr pudră pentru finisat
Instrucțiuni de preparare
foi cu miere
- Puneți untul, mierea, sarea, zahărul și zahărul vanilinat să se încălzească într-un vas pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat, apoi lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se întărește.
- Cerneți făina împreună cu bicarbonatul într-un castron încăpător. Turnați aici amestecul răcit de unt și miere, apoi oul bătut puțin cu furculița.
- Amestecați la început cu o lingură, până când se umezește toată făina, apoi frământați adaugând lapte puțin câte puțin până când aluatul capătă consistență. Nu adăugați mai mult lichid decât este nevoie să se lege aluatul! Eu am pus ~50 ml.
- Cântăriți aluatul și îl împărțiți în 4 părți egale. Modelați cele 4 bucăți de aluat în formă de bilă.
- Pe măsură ce întindeți o foaie, păstrați-le pe celelate într-un castron acoperit cu folie alimentară, la loc cald. De exemplu, puteți așeza castronul deasupra oalei cu apă caldă în care ați topit mai devreme untul la bain marie (dar cu focul stins!). Dacă untul și mierea din aluat se răcesc și se întăresc, foile vor fi mai greu de întins.
- Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat într-o foaie de dimensiuni apropiate de dimensiunea tăvii (la mine ~30x25 cm). Ca să vă fie mai ușor, lucrați direct pe hârtia de copt și înfăinați puțin sucitorul ca să nu se lipească de aluat.
- "Peticiți" foaia de aluat pe unde este nevoie și îndreptați marginile. Înțepați aluatul cu dinții unei furculițe ca să nu se umfle la copt.
- Trageți foaia de aluat cu tot cu hârtia de copt în tavă și coaceți fiecare foaie în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru ~6 minute sau până când devin aurii. Foile calde sunt foarte moi și fragile, manevrați-le cu grijă să nu se rupă sau să se deformeze!
- Lăsați foile să se răcească pe un grătar. După ce se răcesc foarte bine, vor deveni casante și se rup ușor. Le puteți păstra chiar și 1-2 săptămâni înainte de umplere, într-o cămară, separate între ele cu hârtie de copt, apoi ambalate în folie alimentară.
crema de griș cu lapte și unt
- Puneți laptele la fiert împreună cu sarea și zahărul. Când începe să se umfle, turnați grișul în ploaie și amestecați cu un tel de mână. Fierbeți grișul 3-4 minute la foc mic, apoi lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei.
- Puneți untul moale într-un castron și peste el grișul răcit și esența de migdale sau de vanilie. Mixați până când crema devine spumoasă și omogenă. Nu va fi foarte fină, ci ușor granulată datorită grișului fiert.
asamblarea prăjiturii
- Așezați una dintre foi într-o tavă (poate fi tava în care ați copt). Cântăriți crema de griș și puneti jumătate din ea peste foaia de aluat. Nivelați cu o spatulă.
- Peste cremă puneți încă o foaie, presați ușor cu palmele din loc în loc, și peste ea întindeți gemul.
- Urmează încă o foaie, presati din nou cu palmele, apoi puneti restul de cremă de unt și ultima foaie deasupra.
- Așezați un fund de lemn peste prăjitură și câteva greutăți deasupra care să preseze prăjitura. De exemplu niște cărți mai groase sau 2 pungi de orez, zahăr, etc. Eu am pus cutia în care păstrez făina. Lăsați prăjitura la presat pe blatul de lucru până a doua zi. Foile trag mai bine umiditatea din cremă și din gem la temperatura camerei decât la frigider.
- A doua zi îndepărtați greutățile, acoperiți tava cu folie alimentară și băgați prăjitura la frigider pentru încă 8-12 ore.
- Înainte de servire îndreptați marginile de jur împrejur, apoi tăiați prăjitura în dreptunghiuri sau romburi și la final, opțional, o puteți pudra cu zahăr.
Bine de știut:
- Avem un aluat fraged, nu îl frământați prea mult pentur că devine dur și cauciucat!
- Culoarea foilor depinde de mierea folosită. Mierea polifloră dă foi mai închise la culoare, iar dacă folosești miere de tei sau salcâm, foile vor fi mai "blonde".
- Crema se poate tăia dacă o mixați prea mult. Când s-a omogenizat, vă opriți din mixat.
- Dacă totuși s-a tăiat crema, dați-o la frigider pentru 1-2 ore și apoi mixați din nou.
- Dacă folosiți ca mine, esență de migdale, adăugați puțin câte puțin și gustați crema. Esențele sunt diferite, unele dintre ele sunt foarte intense și riscați să faceți crema mai aromată decât vă doriți.
- Din cele 4 foi coapte, dați-o deoparte pe cea mai frumoasă și păstrați-o ca să o folosiți deasupra. Mai ales în cazul în care nu vreți să pudrați prăjitura cu zahăr, aspectul foii de deasupra este important.
- Alegeți un gem ceva mai gros, care nu curge ușor. Dacă e prea fluid, va curge dintre foi când presați prăjitura. Cel mai bine se potrivesc gemurile acrișoare și aromate.
- Nu încercați să tăiați prăjitura mai devreme de 24 de ore după asamblare. Foile vor fi încă uscate, nu veți reuși să tăiați felii frumoase și veți fi dezamăgiți de gust! E o prăjitură care are nevoie de timp.
- Ca să aveți felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu