Timp estimat pentru citit: 7 minute
Ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie, un desert perfect pentru orice ocazie, ușor de preparat și foarte elegant. Aroma gemului de căpșuni se îmbină minunat cu crema fină de vanilie, oferind o explozie de gust la fiecare felie.
Acest desert este ideal pentru sărbători speciale, dar și pentru momentele în care vrei să răsfeți familia cu ceva dulce și rafinat. Inspirată din rețetele clasice de rulade, această variantă adaugă o notă de prospețime datorită gemului de căpșuni. Este o rețetă versatilă și poate fi personalizată în funcție de preferințele fiecăruia. De asemenea, se prepară rapid și nu necesită ingrediente costisitoare.
Pentru cei care adoră deserturile ușoare și aromate, această ruladă va deveni cu siguranță un favorit. Dacă îți place această rețetă, îți recomand să încerci și Rulada cu cremă de ciocolată sau Rulada cu mere.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
- Mod de preparare ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente și răspunsuri
- Alte deserturi delicioase cu cremă de vanilie
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
pentru blatul de ruladă
- 6 ouă - baza pentru un blat pufos și aerat
- 6 linguri de zahăr tos - pentru a adăuga dulceață blatulului
- 6 linguri de făină - structura blatulului, asigurăți-vă că este făină tip 000
- ½ linguriță pudră de vanilie - pentru aromă
pentru umplutură
- 1 borcan de gem de căpșuni (400 g) - pentru umplutură, adaugă un gust proaspăt și fructat
- 6 gălbenușuri - baza cremei de vanilie
- 100 g zahăr - pentru a îndulci crema
- 500 ml de lapte - pentru cremozitate
- 30 g amidon alimentar - pentru a îngroșa crema
- 1 linguriță extract de vanilie - pentru o aromă intensă de vanilie naturală
pentru decor
- zahăr pudră
- fructe proaspete
- frunze de mentă
Mod de preparare ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
Blatul
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz (aprox. 40x35 cm).
- Bateți albușurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă și nu mai cad de pe teluri.
- Adăugați zahărul și mixați până când acesta este dizolvat și albușurile se întăresc din nou.
- Adăugați gălbenușurile și pudra de vanilie. Mixați scurt, doar cât să omogenizați compoziția.
- Încorporați făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoateți aerul înglobat în spuma de albușuri.
- Întindeți uniform compoziția în tavă și coaceți timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu și începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu și să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoateți tava din cuptor și lăsați blatul să se răcorească câteva minute.
- Pe o hârtie de copt de dimensiuni potrivite (de dimensiunea tăvii), presărați zahăr tos, apoi răsturnați blatul de ruladă. Facem acest lucru pentru că dorim să avem la interiorul ruladei partea de dedesubt, care este un pic mai rumenă pentru că a fost în contact cu tava. Partea de deasupra, aurie, netedă și frumoasă, va fi la exterior.
- Rulați blatul ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-l așa rulat până se răcește de tot și poate fi umplut. Între timp, ne ocupăm de cremă.
Dacă aveți nevoie de detalii suplimentare, puteți urmări modul de preparare pentru blatul de ruladă într-un videoclip postat pe canalul meu de YouTube.
Umplutura - cremă de vanilie
- Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, amidonul și 150 ml de lapte.
- Restul de 350 ml de lapte se pun la fiert într-un vas cu pereți groși (eu am folosit un ceaun mic).
- Când laptele începe să se umfle, turnăm amestecul de gălbenușuri și lăsăm crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
- Adăugăm extractul de vanilie și continuăm să amestecăm până când crema se îngroașă complet.
- Lăsăm crema să se răcească acoperită cu folie alimentară lipită pe suprafața acesteia ca să nu facă pojghiță.
Asamblare și decor
- Desfacem blatul rulat, îl ungem cu gemul de căpșuni peste care punem crema de vanilie pregătită mai sus. Rulăm din nou și așezăm prăjitura pe un platou.
- Dăm rulada la rece pentru 3-4 ore. Blatul se va înmuia în contact cu crema, iar aromele se vor combina.
- Înainte de servire, pudrăm cu zahăr și decorăm cu fructe proaspete și frunze de mentă.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Gem de căpșuni: puteți folosi gem de zmeură sau de afine pentru o variație de gust.
- Crema de vanilie: puteți folosi o cremă de mascarpone cu frișcă sau o cremă de cafea cu nuci
- Blatul: pentru aspect și aromă diferită puteți face un blat de ruladă cu cacao.
Cum se servește
Această ruladă este delicioasă atât rece, cât și la temperatura camerei. Se poate servi cu un pahar de lapte sau cu un ceai aromat. Merge perfect cu o lingură de frișcă proaspătă sau cu o înghețată de vanilie alături. De asemenea, poate fi savurată alături de un compot de fructe.
Cum se păstrează
Rulada se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile. Nu vă recomand să o congelați!
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că albușurile sunt bine bătute înainte de a adăuga zahărul.
- Amestecați ușor făina pentru a menține blatul pufos.
- Folosiți un gem de căpșuni făcut în casă pentru a controla cantitatea de zahăr și pentru a avea cea mai bună aromă.
- Răcoriți blatul înainte de a adăuga crema pentru a evita înmuierea acesteia.
- Lăsați rulada să se răcească complet înainte să o tăiați. Aromele au timp să se așeze iar blatul rece se taie mai ușor și veți obține felii mai frumoase.
- Nu aruncaţi albuşurie rămase de la crema de vanilie! Le puteţi păstra în congelator într-un borcan cu capac şi să le scoateţi când aveţi nevoie. Le puteți folosi la un chec din albușuri sau la rulouri umplute cu bezea.
Întrebări frecvente și răspunsuri
Da, gemul de zmeură sau afine sunt alternative excelente.
Da, puteți folosi doar gem sau o altă cremă la alegere. Uitati aici exemplu de rulade simple cu gem, cu blat alb sau cu blat de cacao.
Rulați blatul în timp ce este încă puțin cald. Va fi încă moale și elastic și nu va crăpa.
Da, dar blatul nu va fi la fel de pufor, iar textura va fi ușor diferită.
Alte deserturi delicioase cu cremă de vanilie
Iubitori de cremă de vanilie? Iată ce deserturi vanilate mai găsiți pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie
Ingrediente
am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x35 cm
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr tos
- 6 linguri de făină
- ½ linguriţă pudră de vanilie
umplutura
- 1 borcan de gem de căpşuni (de 400 g)
- 6 gălbenuşuri
- 100 g zahăr
- 500 ml de lapte
- 30 g amidon alimentar
- 1 linguriţă extract de vanilie
pentru ornat
- zahăr pudră
- fructe proaspete
- frunze de mentă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile şi pudra de vanilie. Mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor şi lăsăm blatul să se răcorească câteva minute.
- Pe o hârtie de copt de dimensiuni potrivite (de dimensiunea tăvii), presărăm zahăr tos, apoi răsturnăm blatul de ruladă. Facem acest lucru pentru că dorim să avem la interiorul ruladei partea de dedesubt, care este un pic mai rumenă pentru că a fost în contact cu tava. Partea de deasupra, aurie, netedă şi frumoasă, va fi la exterior.
- Rulăm blatul ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
umplutura
- Galbenuşurile se amestecă cu zahărul, amidonul şi 150 ml de lapte.
- Restul de 350 ml de lapte se pun la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun mic).
- Când laptele începe să se umfle, turnăm amestecul de gălbenuşuri şi lăsăm crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
- Adăugăm extractul de vanilie şi continuăm să amestecăm până când crema se îngroaşă complet.
- Lăsăm crema să se răcească acoperită cu folie alimentara lipită pe suprafaţa acesteia ca să nu facă pojghiţă.
asamblare şi decor
- Desfacem blatul rulat, îl ungem cu gemul de căpșuni peste care punem crema de vanilie pregătită mai sus. Rulăm din nou şi așezăm prăjitura pe un platou.
- Dăm rulada la rece pentru 3-4 ore. Blatul se va înmuia în contact cu crema, iar aromele se vor combina.
- Înainte de servire, pudrăm cu zahăr și decorăm cu fructe proaspete și frunze de mentă.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că albușurile sunt bine bătute înainte de a adăuga zahărul.
- Amestecați ușor făina pentru a menține blatul pufos.
- Folosiți un gem de căpșuni făcut în casă pentru a controla cantitatea de zahăr și pentru a avea cea mai bună aromă.
- Răcoriți blatul înainte de a adăuga crema pentru a evita înmuierea acesteia.
- Lăsați rulada să se răcească complet înainte să o tăiați. Aromele au timp să se așeze iar blatul rece se taie mai ușor și veți obține felii mai frumoase.
- Nu aruncaţi albuşurie rămase de la crema de vanilie! Le puteţi păstra în congelator într-un borcan cu capac şi să le scoateţi când aveţi nevoie. Le puteți folosi la un chec din albușuri sau la rulouri umplute cu bezea.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
S Anca
Ce dimensiuni are tava?
Iuliana
Am folosit tava din dotarea aragazului, care are cam 40x35 cm.