Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas

Publicat la 29 august 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

2 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Vă tentează o plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor? Atunci aceasta rețetă este perfectă pentru voi! Este ușor de preparat, delicioasă și ideală pentru zilele de vară când găsim dovlecei din abundență. Hai să vedem cum o pregătim!

tavă cu placinta cu dovlecei si telemea presărată cu negrilică

Plăcinta cu dovlecei și telemea este ideală pentru orice moment al anului, dar mai ales vara, când dovleceii sunt în plin sezon. Este o rețetă simplă, inspirată din bucătăria tradițională românească și este perfectă pentru o masă ușoară sau un picnic. Se face rapid, cu ingrediente simple și accesibile, iar combinația de telemea și dovlecei mereu câștigătoare.

cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de plăcintă cu dovlecei și telemea
  • Cum facem plăcintă cu dovlecei - rețeta video
  • Mod de preparare - rețeta detaliată pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete ușoare de plăcintă sărata
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de plăcintă cu dovlecei și telemea

Doar câteva ingrediente simple, ieftine și bune în această plăcintă delicioasă cu dovlecei! Le vedeți dintr-o privire în fotografia de mai jos:

ingrediente cu etichete reteta placinta cu dovlecei si telemea
  • 200 g foi subțiri de plăcintă (½ de pachet) - acestea vor adăuga textură și vor ajuta la legarea ingredientelor.
  • 1 kg dovlecei (3-4 dovlecei medii) - răzuiți și scurși bine de apă.
  • 400 g telemea - rasă grosier pentru un gust sărat și cremos.
  • 200 g iaurt - adaugă umiditate și ușurință în umplutură.
  • 5 ouă - pentru legarea ingredientelor.
  • 3-4 fire ceapă verde - tocate mărunt pentru prospețime.
  • 2-3 căței de usturoi - pisați pentru aromă.
  • 1 legătură mică de pătrunjel - tocat mărunt pentru un plus de prospețime.
  • câteva frunze de busuioc sau mentă proaspătă - opțional, pentru o aromă specială
  • ½ linguriță nucșoară rasă - pentru o aromă subtilă.
  • sare și piper - după gust

Pentru deasupra:

  • 1 ou - pentru a sigila și rumeni plăcinta.
  • 150 ml iaurt -pentru un strat cremos.
  • 50 g brânză rasă fin - pentru a crea o crustă aurie și crocantă.
  • 2 lingurițe semințe de negrilică - pentru aspect și o aromă ușor picantă

Pentru uns tava:

  • 2 linguri de ulei - pentru a preveni lipirea.
  • 3 linguri de pesmet - pentru a absorbi excesul de umiditate.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și modul de preparare.

Cum facem plăcintă cu dovlecei - rețeta video

Dacă preferați rețetele video, unde puteți avea parte de o mulțime de detalii despre modul de preparare, găsiți plăcinta cu dovlecei și telemea și pe canalul meu de YouTube .

Dacă vă sunt de folos detaliile video, nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați atunci când apare o rețetă nouă!

Mod de preparare - rețeta detaliată pas cu pas

foi de placinta taiate lasate la uscat in tava pentru placinta cu dovlecei si telemea

1. Tăiați foile de plăcintă fâșii cu o foarfecă sau le rupeți pur și simplu cu mâna. Lăsați-le răsfirate într-o tavă ca să se usuce puțin cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.

tava tapetata cu pesmet pentru reteta de placinta la cuptor cu branza si dovlecei

2. Ungeți bine tava cu ulei atât baza, cât și pereții. Presărați pesmet și mișcați tava astfel încât să se așeze uniform. Scuturați excesul.

dovlecel dat pe razatoare pregatit pentru placinta

3. Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărați cu puțină sare și îi lăsați într-o sită pentru15 minute ca să elimine apa în exces.

branza telemea pregatita pentru placinta

4. Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari, ceapa verde o tocați mărunt, la fel și pătrunjelul, iar usturoiul îl treceți prin presă.

umplutura pentru placinta cu dovlecei si telemea

5. Într-un castron mare spargeți ouăle și le spumați puțin cu un tel de mână ca să se desfacă bine, apoi adăugați telemeaua, iaurtul, ceapa, verdeața, usturoiul și dovleceii bine storși. Condimentați cu sare, piper și nucșoară.

foi de placinta puse in umplutura de branza si dovlecei rasi

6. La final încorporați fâșiile de foi de plăcintă, adăugându-le pe rând în castron, nu toate deodată ca să nu se lipească între ele. Amestecați cu grijă pentru ca toate foile să se umezească.

pregatire placinta cu dovlecei la cuptor

7. Puneți toată compoziția în tavă și deasupra întindeți cu o lingură oul bătut împreună cu iaurtul.

seminte de negrilica presarate in tava cu placinta

8. Presărați brânza rasă și semințele de negrilică din loc în loc.

tava cu placinta in cuptor pentru coacere

9. Coaceți plăcinta cu dovlecei și telemea pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când e frumos rumenită la suprafață.

tavă cu plăcintă sărată telemea și dovlecei

10. Lăsați plăcinta să se răcească în tavă, apoi o tăiați în bucăți potrivite și o serviți ușor călduță sau rece.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Dovleceii pot fi înlocuiți cu zucchini.
  • Telemea: Puteți folosi brânză feta sau orice alt tip de brânză sărată sau chiar cu un amestec de brânzeturi pentru un gust diferit.
  • Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână pentru o textură mai bogată.
  • Nucșoară: Dacă nu vă place, puteți omite acest condiment sau puteți adăuga puțin cimbru.
  • Semințe de negrilică: Pot fi înlocuite cu susan alb sau negru.

Cum se servește

Această plăcintă cu dovlecei și telemea se poate servi cu un sos tzatziki sau pur și simplu cu o lingură de iaurt grecesc.

Dacă doriți mai multe legume, seviți plăcinta alături de o salată verde sau o salată de roșii cu ceapă. Merge de minune și alături de castraveți covăsiți.

Este delicioasă atât caldă, cât și rece, fiind perfectă prânz, cină dar și pentru pachetul de la serviciu sau coșul pregătit pentru picnic.

felie de plăcintă cu dovlecei și brânză sărată pe farfurie decorată cu busuioc

Cum se păstrează

Plăcinta cu dovlecei și telemea se păstrează la frigider, într-un recipient ermetic, timp de 3-4 zile. Se poate congela până la 3 luni, dar textura ar putea fi afectată ușor. Se poate reîncălzi în cuptor sau la microunde.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Stoarceți bine dovleceii după ce i-ați ras pentru a nu obține o plăcintă prea umedă.
  • Fâșiile de foi de plăcintă trebuie adăugate treptat, pe măsură ce amestecați, altfel se lipesc între ele.
  • Folosiți telemea de bună calitate pentru o aromă autentică.

Întrebări frecvente

Pot folosi dovlecei congelați?

Da, dar asigurați-vă că sunt bine scurși de apă după decongelare.

Ce pot folosi în loc de pesmet pentru uns tava?

Puteți folosi griș sau chiar și mălai.

Pot adăuga alte legume?

Desigur, ardei sau morcovi rași ar fi un adaos minunat.

Se poate face această plăcintă și fără brânză?

Puteți încerca o variantă vegană cu tofu, dar gustul va fi diferit.

Plăcinta poate fi făcută fără ouă?

Puteți încerca cu înlocuitori de ouă sau mai mult iaurt, dar textura va fi diferită.

Alte rețete ușoare de plăcintă sărata

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • tava cu placinta decorata cu seminte negre
    Plăcintă cu brânză sărată, ceapă verde și mărar
  • placinta cu carne tocata
    Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
  • trei felii de burek cu brânză, spanac și kefir
    Plăcintă cu brânză, spanac și kefir - rețeta de burek cu spanac
  • Placinta cu peste
    Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

felie de plăcintă cu dovlecei și brânză sărată pe farfurie decorată cu busuioc

Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor

Această plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor este perfectă pentru o masă rapidă și gustoasă. Descoperă rețeta pas cu pas!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 55 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 25 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g foi subțiri de plăcintă (½ de pachet)
  • 1 kg dovlecei (3-4 dovlecei medii)
  • 400 g telemea
  • 200 g iaurt
  • 5 ouă
  • 3-4 fire ceapă verde
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • câteva frunze de busuioc sau mentă proaspătă (opțional)
  • ½ linguriță nucșoară rasă
  • sare și piper după gust

deasupra

  • 1 ou
  • 150 ml iaurt
  • 50 g brânză rasă fin (telemea, cașcaval, parmezan, etc.)
  • 2 lingurițe semințe de negrilică (sau susan alb, negru)

pentru uns tava

  • 2 linguri de ulei
  • 3 linguri de pesmet (sau griș)

Instrucțiuni de preparare
 

pregătiri

  • Tăiați foile de plăcintă fâșii cu o foarfecă sau le rupeți pur și simplu cu mâna. Lăsați-le răsfirate într-o tavă ca să se usuce puțin cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.
    foi de placinta taiate lasate la uscat in tava pentru placinta cu dovlecei si telemea
  • Ungeți bine tava cu ulei atât baza, cât și pereții. Presărați pesmet și mișcați tava astfel încât să se așeze uniform. Scuturați excesul.
    tava tapetata cu pesmet pentru reteta de placinta la cuptor cu branza si dovlecei
  • Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărați cu puțină sare și îi lăsați într-o sită pentru15 minute ca să elimine apa în exces.
    dovlecel dat pe razatoare pregatit pentru placinta
  • Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari, ceapa verde o tocați mărunt, la fel și pătrunjelul, iar usturoiul îl treceți prin presă.
    branza telemea pregatita pentru placinta

preparare umplutură de dovlecei și telemea

  • Într-un castron mare spargeți ouăle și le spumați puțin cu un tel de mână ca să se desfacă bine, apoi adăugați telemeaua, iaurtul, ceapa, verdeața, usturoiul și dovleceii bine storși. Condimentați cu sare, piper și nucșoară.
    umplutura pentru placinta cu dovlecei si telemea
  • La final încorporați fâșiile de foi de plăcintă, adăugându-le pe rând în castron, nu toate deodată ca să nu se lipească între ele. Amestecați cu grijă pentru ca toate foile să se umezească.
    foi de placinta puse in umplutura de branza si dovlecei rasi
  • Puneți toată compoziția în tavă și deasupra întindeți cu o lingură oul bătut împreună cu iaurtul.
    pregatire placinta cu dovlecei la cuptor
  • Presărați brânza rasă și semințele de negrilică din loc în loc.
    seminte de negrilica presarate in tava cu placinta

coacere și servire

  • Coaceți plăcinta cu dovlecei și telemea pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când e frumos rumenită la suprafață.
    tava cu placinta in cuptor pentru coacere
  • Lăsați plăcinta să se răcească în tavă, apoi o tăiați în bucăți potrivite și o serviți ușor călduță sau rece.
    tavă cu plăcintă sărată telemea și dovlecei
Valori nutriționale
Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor
Valori per porție
Calorii
223
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
13
g
20
%
Colesterol
 
120
mg
40
%
Carbohidrați
 
15
g
5
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
12
g
24
%
Vitamina A
 
491
IU
10
%
Calciu
 
280
mg
28
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
2 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x