Timp estimat pentru citit: 9 minute
Vă tentează o plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor? Atunci aceasta rețetă este perfectă pentru voi! Este ușor de preparat, delicioasă și ideală pentru zilele de vară când găsim dovlecei din abundență. Hai să vedem cum o pregătim!
Plăcinta cu dovlecei și telemea este ideală pentru orice moment al anului, dar mai ales vara, când dovleceii sunt în plin sezon. Este o rețetă simplă, inspirată din bucătăria tradițională românească și este perfectă pentru o masă ușoară sau un picnic. Se face rapid, cu ingrediente simple și accesibile, iar combinația de telemea și dovlecei mereu câștigătoare.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de plăcintă cu dovlecei și telemea
- Cum facem plăcintă cu dovlecei - rețeta video
- Mod de preparare - rețeta detaliată pas cu pas
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete ușoare de plăcintă sărata
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de plăcintă cu dovlecei și telemea
Doar câteva ingrediente simple, ieftine și bune în această plăcintă delicioasă cu dovlecei! Le vedeți dintr-o privire în fotografia de mai jos:
- 200 g foi subțiri de plăcintă (½ de pachet) - acestea vor adăuga textură și vor ajuta la legarea ingredientelor.
- 1 kg dovlecei (3-4 dovlecei medii) - răzuiți și scurși bine de apă.
- 400 g telemea - rasă grosier pentru un gust sărat și cremos.
- 200 g iaurt - adaugă umiditate și ușurință în umplutură.
- 5 ouă - pentru legarea ingredientelor.
- 3-4 fire ceapă verde - tocate mărunt pentru prospețime.
- 2-3 căței de usturoi - pisați pentru aromă.
- 1 legătură mică de pătrunjel - tocat mărunt pentru un plus de prospețime.
- câteva frunze de busuioc sau mentă proaspătă - opțional, pentru o aromă specială
- ½ linguriță nucșoară rasă - pentru o aromă subtilă.
- sare și piper - după gust
Pentru deasupra:
- 1 ou - pentru a sigila și rumeni plăcinta.
- 150 ml iaurt -pentru un strat cremos.
- 50 g brânză rasă fin - pentru a crea o crustă aurie și crocantă.
- 2 lingurițe semințe de negrilică - pentru aspect și o aromă ușor picantă
Pentru uns tava:
- 2 linguri de ulei - pentru a preveni lipirea.
- 3 linguri de pesmet - pentru a absorbi excesul de umiditate.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, dacă doriți să tipăriți lista de ingrediente și modul de preparare.
Cum facem plăcintă cu dovlecei - rețeta video
Dacă preferați rețetele video, unde puteți avea parte de o mulțime de detalii despre modul de preparare, găsiți plăcinta cu dovlecei și telemea și pe canalul meu de YouTube.
Dacă vă sunt de folos detaliile video, nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați atunci când apare o rețetă nouă!
Mod de preparare - rețeta detaliată pas cu pas
1. Tăiați foile de plăcintă fâșii cu o foarfecă sau le rupeți pur și simplu cu mâna. Lăsați-le răsfirate într-o tavă ca să se usuce puțin cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.
2. Ungeți bine tava cu ulei atât baza, cât și pereții. Presărați pesmet și mișcați tava astfel încât să se așeze uniform. Scuturați excesul.
3. Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărați cu puțină sare și îi lăsați într-o sită pentru15 minute ca să elimine apa în exces.
4. Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari, ceapa verde o tocați mărunt, la fel și pătrunjelul, iar usturoiul îl treceți prin presă.
5. Într-un castron mare spargeți ouăle și le spumați puțin cu un tel de mână ca să se desfacă bine, apoi adăugați telemeaua, iaurtul, ceapa, verdeața, usturoiul și dovleceii bine storși. Condimentați cu sare, piper și nucșoară.
6. La final încorporați fâșiile de foi de plăcintă, adăugându-le pe rând în castron, nu toate deodată ca să nu se lipească între ele. Amestecați cu grijă pentru ca toate foile să se umezească.
7. Puneți toată compoziția în tavă și deasupra întindeți cu o lingură oul bătut împreună cu iaurtul.
8. Presărați brânza rasă și semințele de negrilică din loc în loc.
9. Coaceți plăcinta cu dovlecei și telemea pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când e frumos rumenită la suprafață.
10. Lăsați plăcinta să se răcească în tavă, apoi o tăiați în bucăți potrivite și o serviți ușor călduță sau rece.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Dovleceii pot fi înlocuiți cu zucchini.
- Telemea: Puteți folosi brânză feta sau orice alt tip de brânză sărată sau chiar cu un amestec de brânzeturi pentru un gust diferit.
- Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână pentru o textură mai bogată.
- Nucșoară: Dacă nu vă place, puteți omite acest condiment sau puteți adăuga puțin cimbru.
- Semințe de negrilică: Pot fi înlocuite cu susan alb sau negru.
Cum se servește
Această plăcintă cu dovlecei și telemea se poate servi cu un sos tzatziki sau pur și simplu cu o lingură de iaurt grecesc.
Dacă doriți mai multe legume, seviți plăcinta alături de o salată verde sau o salată de roșii cu ceapă. Merge de minune și alături de castraveți covăsiți.
Este delicioasă atât caldă, cât și rece, fiind perfectă prânz, cină dar și pentru pachetul de la serviciu sau coșul pregătit pentru picnic.
Cum se păstrează
Plăcinta cu dovlecei și telemea se păstrează la frigider, într-un recipient ermetic, timp de 3-4 zile. Se poate congela până la 3 luni, dar textura ar putea fi afectată ușor. Se poate reîncălzi în cuptor sau la microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Stoarceți bine dovleceii după ce i-ați ras pentru a nu obține o plăcintă prea umedă.
- Fâșiile de foi de plăcintă trebuie adăugate treptat, pe măsură ce amestecați, altfel se lipesc între ele.
- Folosiți telemea de bună calitate pentru o aromă autentică.
Întrebări frecvente
Da, dar asigurați-vă că sunt bine scurși de apă după decongelare.
Puteți folosi griș sau chiar și mălai.
Desigur, ardei sau morcovi rași ar fi un adaos minunat.
Puteți încerca o variantă vegană cu tofu, dar gustul va fi diferit.
Puteți încerca cu înlocuitori de ouă sau mai mult iaurt, dar textura va fi diferită.
Alte rețete ușoare de plăcintă sărata
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor
Ingrediente
- 200 g foi subțiri de plăcintă (½ de pachet)
- 1 kg dovlecei (3-4 dovlecei medii)
- 400 g telemea
- 200 g iaurt
- 5 ouă
- 3-4 fire ceapă verde
- 4-5 căței de usturoi
- 1 legătură mică de pătrunjel
- câteva frunze de busuioc sau mentă proaspătă (opțional)
- ½ linguriță nucșoară rasă
- sare și piper după gust
deasupra
- 1 ou
- 150 ml iaurt
- 50 g brânză rasă fin (telemea, cașcaval, parmezan, etc.)
- 2 lingurițe semințe de negrilică (sau susan alb, negru)
pentru uns tava
- 2 linguri de ulei
- 3 linguri de pesmet (sau griș)
Instrucțiuni de preparare
pregătiri
- Tăiați foile de plăcintă fâșii cu o foarfecă sau le rupeți pur și simplu cu mâna. Lăsați-le răsfirate într-o tavă ca să se usuce puțin cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.
- Ungeți bine tava cu ulei atât baza, cât și pereții. Presărați pesmet și mișcați tava astfel încât să se așeze uniform. Scuturați excesul.
- Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, îi presărați cu puțină sare și îi lăsați într-o sită pentru15 minute ca să elimine apa în exces.
- Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari, ceapa verde o tocați mărunt, la fel și pătrunjelul, iar usturoiul îl treceți prin presă.
preparare umplutură de dovlecei și telemea
- Într-un castron mare spargeți ouăle și le spumați puțin cu un tel de mână ca să se desfacă bine, apoi adăugați telemeaua, iaurtul, ceapa, verdeața, usturoiul și dovleceii bine storși. Condimentați cu sare, piper și nucșoară.
- La final încorporați fâșiile de foi de plăcintă, adăugându-le pe rând în castron, nu toate deodată ca să nu se lipească între ele. Amestecați cu grijă pentru ca toate foile să se umezească.
- Puneți toată compoziția în tavă și deasupra întindeți cu o lingură oul bătut împreună cu iaurtul.
- Presărați brânza rasă și semințele de negrilică din loc în loc.
coacere și servire
- Coaceți plăcinta cu dovlecei și telemea pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când e frumos rumenită la suprafață.
- Lăsați plăcinta să se răcească în tavă, apoi o tăiați în bucăți potrivite și o serviți ușor călduță sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu