Timp estimat pentru citit: 10 minute
Dacă sunteți în căutarea unui desert delicios de post, această plăcintă însiropată cu nucă este răspunsul! Făcută rapid, cu foi subțiri, cumpărate, nucă crocantă și un sirop cu arome de citrice și rom. Este dovada că deserturile simple sunt cele mai bune!
Plăcinta aceasta amintește oarecum de rețeta de turte de Crăciun cu nucă care se face în Moldova. Practic, ingredientele sunt aceleași: foi simple, doar din făină, apă și sare, umplutură de nucă cu zahăr și un sirop cu miere. Doar modul de preparare este mult mai simplu, pentru că nu coacem separat, foie cu foaie, ci toată plăcinta se usucă bine în cuptor, apoi se însiropează.
Unii ar spune că seamănă mai degrabă cu baclavaua sau cu un desert oriental. E posibil și asta, dar cel mai important este că plăcinta aceasta simplă e foarte bună și arată nemaipomenit de apetisant cu acele straturi de foi crocante și nucă.
Dacă sunteți amatori de deserturi tradiționale autentice, vă recomand să încercați și rețeta de turte cu julfă din semințe măcinate de cânepă, așa cum se face în Moldova și Bucovina.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru plăcintă însiropată cu nucă
- Cum facem plăcintă însiropată cu nucă - rețeta video detaliată
- Mod de preparare plăcintă cu nucă și foi cumpărate - rețeta pas cu pas
- Cum fac această plăcintă însiropată cu nucă mai puțin calorică?
- Cum se servește
- Cum se păstrează plăcinta de post ca să nu se usce
- Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă creață cu nuci
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de plăcinte pe care să le încerci
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru plăcintă însiropată cu nucă
Pentru plăcintă
- 400 g foi de plăcintă (1 pachet) – folosiți foi proaspete sau lăsate la decongelat peste noapte.
- 50 ml ulei (de floarea soarelui) – pentru ungerea foilor. Dacă nu țineți post, pentru o aromă mai plăcută, puteți folosi unt topit.
- 400 g miez de nucă – măcinat mediu, nici prea fin, dar nici grosier. Nucile conferă textura și aroma specifică.
- 90 g zahăr – puteți folosi zahăr tos, zahăr brun sau muscovado pentru o aromă de caramel. Cantitatea se poate adapta după gust.
- 1 linguriță scorțișoară - este opțională, dar adaugă o notă caldă, parfumată.
- ½ linguriță de sare – nu se va simți ca gust, dar evidențiază aromele și echilibrează dulceața, așa că e bine să nu o omiteți!
Pentru sirop
- 500 ml apă
- 120 g miere de albine (~ 5 linguri) – îndulcește subtil și natural și aduce o notă florală. Se poate înlocui cu zahăr.
- 5 g coji de citrice deshidratate – sau coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală, pentru prospețime și aromă.
- 25 ml rom - eu folosesc rom Stroh 40 dar puteți înlocui cu esență de rom sau de vanilie, după gust.
Sfat: în magazine veți găsi multe mărci de foi de plăcintă. Alegeți un produs cu eticheta cât mai "curată". Ar trebui să conțină doar: apă, făină și sare, plus amidon presărat între foi ca să nu se lipească. Evitați produsele pe a căror etichetă sunt trecute grăsimi nesănătoase precum margarina sau ulei de palmier.
Dacă vreți să faceți foi de casă pentru plăcintă, folosiți această rețetă.
Cum facem plăcintă însiropată cu nucă - rețeta video detaliată
Vedeți rețeta video pe canalul meu de YouTube pentru a descoperi trucuri utile și modul corect de asamblare a plăcintei. Nu uitați să vă abonați la canal pentru mai multe rețete delicioase: Abonează-te aici!
Mod de preparare plăcintă cu nucă și foi cumpărate - rețeta pas cu pas
După preferințe, puteți folosi o tavă rotundă cu diametrul de 30 cm sau o tavă rectangulară de 35×20 cm.
1. Ungeți cu ulei 3 foi de plăcintă, le încrețiți ușor și le așezați în tava unsă cu ulei atât pe fund, cât și pe margini. Acestea vor forma baza plăcintei.
2. Ungeți apoi fiecare foaie de plăcintă cu ulei, presărați pe toată suprafața amestec de miez de nucă, zahăr, sare și scorțișoară. Încrețiți foile ca un evantai și așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
3. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~30 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante. Stingeți cuptorul și mai lăsați plăcinta în cuptor încă 15 minute ca să se usuce bine.
4. Între timp pregătiți siropul: într-un vas puneți apa, mierea și cojile de citrice. Lăsați siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, cât să se lege puțin. Stingeți focul și după ce se răcorește 5 minute, turnați romul.
5. Scoateți tava din cuptor și turnați siropul aromat uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
6. Acoperiți plăcinta cu un șervet și lăsați-o să se răcească complet înainte să o tăiați.
Cum fac această plăcintă însiropată cu nucă mai puțin calorică?
O porție din această plăcintă delicioasă de post are ~464 kcal. Dacă o considerați prea calorică și greu de introdus în meniu, iată câteva modificări simple pe care le puteți aduce rețetei pentru a o face mai prietenoasă cu silueta:
- Eliminați uleiul pentru foi - pur și simplu nu ungeți foile cu nimic, ci doar le presărați cu nucă. Nu vă faceți griji, se vor usca la fel de bine. Doar de aici rezultă o economie de aprox. 40 kcal/porție.
- Zahărul - în loc de zahăr, folosiți îndulcitor natural cu zero calorii, cum ar fi eritritolul sau xilitolul. Alternativ, puteți reduce cantitatea de zahăr la jumătate.
- Reduceți cantitatea de nucă - folosiți doar 300 g nucă și completați cu 100 g fulgi de ovăz măcinați fin sau migdale mai puțin grase. Încă aprox. 26 kcal/porție reduse!
- Evitați aromele cu alcool - deși romul Stroh pe care vi l-am recomandat pentru sirop are cea mai plăcută aromă, acesta vine la pachet cu destul de multe calorii (are 74 kcal la 25 ml). Puteți folosiți în schimb esență de vanilie sau de rom ci zero calorii.
- Mierea - folosiți o cantitate mai mică de miere (2-3 linguri în loc de 5) sau înlocuiți-o cu sirop de agave light, care are un indice glicemic mai mic.
Cum se servește
Pentru a simți mai bine aromele și texturile, serviți această plăcintă creață cu nuci și sirop aromat numai după ce se răcește bine. Astfel siropul va avea timp să hidrateze uniform toate foile, iar aromele vor avea timp să se combine.
Plăcinta are un aspect minunat cu toate acele foi încrețite, dar dacă vreți să o mai "luminați" puțin înainte să o prezentați la masă, o puteți "ninge" cu foarte puțin zahăr pudră.
Cum se păstrează plăcinta de post ca să nu se usce
Această plăcintă însiropată cu miez de nucă și zahăr se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și uscat, de preferință într-o cutie ermetică sau într-o tavă acoperită cu folie alimentară. În mod normal, se poate păstra la temperatura camerei timp de 3-4 zile, fără a se strica.
Nu o păstrați la frigider, deoarece umiditatea ar putea afecta textura foilor de plăcintă!
Dacă vreți să păstrați plăcinta cu nucă pentru mai mult timp, o puteți congela pentru 1-2 luni în caserole de plastic cu capac etanș.
Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă creață cu nuci
- Când ungeți foile, nu exagerați cu grăsimea! Câteva picături de ulei sau unt topit sunt suficiente.
- Presărați miezul de nucă uniform pe toate foile ca să aveți umplutură egală și același gust în toată plăcinta.
- Așezați foile în tavă circular, începând din mijloc către margini și presați bine, să încapă toate.
- Folosiți miere la sirop, are cea mai plăcută aromă! Nu vă temeți, mierea nu devine toxică dacă este încălzită, ci doar își pierde o parte din proprietățile benefice.
- Lăsați siropul să se răcorească câteva minute înainte să adăugați romul, altfel temperatura înaltă ar putea dilua aroma.
- Dacă nu vă plac cojile de citrice în plăcintă, puteți strecura siropul înainte să îl turnați în tavă. Eu am îndepărtat doar câteva dintre ele, scoțându-le cu o sită de ceai.
- Și siropul, și plăcinta trebuie să fie calde, cam la aceeași temperatură.
- După ce turnați siropul, acoperiți plăcinta lejer, cu un șervet de bumbac, nu cu capac sau folie alimentară, ca să poată respira.
Întrebări frecvente
Sigur că da, va fi cu atât mai bună, chiar dacă va necesita mai mult timp și îndemânare.
Da, înlocuiți cu zahăr brun sau sirop de arțar.
Desigur, aceasta este doar opțională.
Poți înlocui romul cu esență de rom, de vanilie sau de migdale.
Alte rețete de plăcinte pe care să le încerci
Ți-a plăcut această plăcintă simplă cu nuci? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
Ingrediente
- 400 g foi de plăcintă (1 pachet)
- 50 ml ulei (de floarea soarelui)
pentru umplutura de nucă măcinată
- 400 g miez de nucă (măcinat)
- 90 g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară (opțional)
- ½ linguriță de sare
pentru siropul aromat cu citrice
- 500 ml apa
- 120 g miere de albine (~ 5 linguri)
- 5 g coji de citrice deshidratate (sau coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală)
- 25 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom, esență de vanilie)
Instrucțiuni de preparare
tavă rotundă de 30 cm sau rectangulară de 35×20 cm
- Ungeți cu ulei 3 foi de plăcintă, le încrețiți ușor și le așezați în tava unsă cu ulei atât pe fund, cât și pe margini. Acestea vor forma baza plăcintei.
- Ungeți apoi fiecare foaie de plăcintă cu ulei, presărați pe toată suprafața amestec de miez de nucă, zahăr, sare și scorțișoară. Încrețiți foile ca un evantai și așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
- Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~30 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante. Stingeți cuptorul și mai lăsați plăcinta în cuptor încă 15 minute ca să se usuce bine.
- Între timp pregătiți siropul: într-un vas puneți apa, mierea și cojile de citrice. Lăsați siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, cât să se lege puțin. Stingeți focul și după ce se răcorește 5 minute, turnați romul.
- Scoateți tava din cuptor și turnați siropul aromat uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
- Acoperiți plăcinta cu un șervet și lăsați-o să se răcească complet înainte să o tăiați.
Bine de știut:
- Când ungeți foile, nu exagerați cu grăsimea! Câteva picături de ulei sau unt topit sunt suficiente.
- Presărați miezul de nucă uniform pe toate foile ca să aveți umplutură egală și același gust în toată plăcinta.
- Așezați foile în tavă circular, începând din mijloc către margini și presați bine, să încapă toate.
- Folosiți miere la sirop, are cea mai plăcută aromă! Nu vă temeți, mierea nu devine toxică dacă este încălzită, ci doar își pierde o parte din proprietățile benefice.
- Lăsați siropul să se răcorească câteva minute înainte să adăugați romul, altfel temperatura înaltă ar putea dilua aroma.
- Dacă nu vă plac cojile de citrice în plăcintă, puteți strecura siropul înainte să îl turnați în tavă. Eu am îndepărtat doar câteva dintre ele, scoțându-le cu o sită de ceai.
- Și siropul, și plăcinta trebuie să fie calde, cam la aceeași temperatură.
- După ce turnați siropul, acoperiți plăcinta lejer, cu un șervet de bumbac, nu cu capac sau folie alimentară, ca să poată respira.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu