• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 oct. 2025 · Publicată: 12 dec. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Un comentariu
7 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Dacă sunteți în căutarea unui desert delicios de post, această plăcintă însiropată cu nucă este răspunsul! Făcută rapid, cu foi subțiri, cumpărate, nucă crocantă și un sirop cu arome de citrice și rom. Este dovada că deserturile simple sunt cele mai bune!

tava cu plăcintă creață însiropată cu nucă

Plăcinta aceasta amintește oarecum de rețeta de turte de Crăciun cu nucă care se face în Moldova. Practic, ingredientele sunt aceleași: foi simple, doar din făină, apă și sare, umplutură de nucă cu zahăr și un sirop cu miere. Doar modul de preparare este mult mai simplu, pentru că nu coacem separat, foie cu foaie, ci toată plăcinta se usucă bine în cuptor, apoi se însiropează.

Unii ar spune că seamănă mai degrabă cu baclavaua sau cu un desert oriental. E posibil și asta, dar cel mai important este că plăcinta aceasta simplă e foarte bună și arată nemaipomenit de apetisant cu acele straturi de foi crocante și nucă.

Dacă sunteți amatori de deserturi tradiționale autentice, vă recomand să încercați și rețeta de turte cu julfă din semințe măcinate de cânepă, așa cum se face în Moldova și Bucovina.

plăcintă cu miez de nucă însiropată cu sirop aromat cu coji de citrice și rom
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru plăcintă însiropată cu nucă
  • Cum facem plăcintă însiropată cu nucă - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare plăcintă cu nucă și foi cumpărate - rețeta pas cu pas
  • Cum fac această plăcintă însiropată cu nucă mai puțin calorică?
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează plăcinta de post ca să nu se usce
  • Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă creață cu nuci
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de plăcinte pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru plăcintă însiropată cu nucă

Ingrediente listate cu etichete pentru reteta de placinta insiropata cu nuca

Pentru plăcintă

  • 400 g foi de plăcintă (1 pachet) - folosiți foi proaspete sau lăsate la decongelat peste noapte.
  • 50 ml ulei (de floarea soarelui) - pentru ungerea foilor. Dacă nu țineți post, pentru o aromă mai plăcută, puteți folosi unt topit.
  • 400 g miez de nucă - măcinat mediu, nici prea fin, dar nici grosier. Nucile conferă textura și aroma specifică.
  • 90 g zahăr - puteți folosi zahăr tos, zahăr brun sau muscovado pentru o aromă de caramel. Cantitatea se poate adapta după gust.
  • 1 linguriță scorțișoară - este opțională, dar adaugă o notă caldă, parfumată.
  • ½ linguriță de sare - nu se va simți ca gust, dar evidențiază aromele și echilibrează dulceața, așa că e bine să nu o omiteți!

Pentru sirop

  • 500 ml apă
  • 120 g miere de albine (~ 5 linguri) - îndulcește subtil și natural și aduce o notă florală. Se poate înlocui cu zahăr.
  • 5 g coji de citrice deshidratate - sau coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală, pentru prospețime și aromă.
  • 25 ml rom - eu folosesc rom Stroh 40 dar puteți înlocui cu esență de rom sau de vanilie, după gust.

Sfat: în magazine veți găsi multe mărci de foi de plăcintă. Alegeți un produs cu eticheta cât mai "curată". Ar trebui să conțină doar: apă, făină și sare, plus amidon presărat între foi ca să nu se lipească. Evitați produsele pe a căror etichetă sunt trecute grăsimi nesănătoase precum margarina sau ulei de palmier.

Dacă vreți să faceți foi de casă pentru plăcintă, folosiți această rețetă.

eticheta foi fine cumparate pentru reteta de placinta insiropata cu nuca

Cum facem plăcintă însiropată cu nucă - rețeta video detaliată

Vedeți rețeta video pe canalul meu de YouTube pentru a descoperi trucuri utile și modul corect de asamblare a plăcintei. Nu uitați să vă abonați la canal pentru mai multe rețete delicioase: Abonează-te aici!

Mod de preparare plăcintă cu nucă și foi cumpărate - rețeta pas cu pas

După preferințe, puteți folosi o tavă rotundă cu diametrul de 30 cm sau o tavă rectangulară de 35×20 cm.

foi de placinta asezate in tava pentru reteta de placinta insiropata cu miez de nuca

1. Ungeți cu ulei 3 foi de plăcintă, le încrețiți ușor și le așezați în tava unsă cu ulei atât pe fund, cât și pe margini. Acestea vor forma baza plăcintei.

foi subtiri de placinta umplute cu miez de nuca si asezate circular in tava

2. Ungeți apoi fiecare foaie de plăcintă cu ulei, presărați pe toată suprafața amestec de miez de nucă, zahăr, sare și scorțișoară. Încrețiți foile ca un evantai și așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.

tava cu placinta cu nuca in cuptor

3. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~30 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante. Stingeți cuptorul și mai lăsați plăcinta în cuptor încă 15 minute ca să se usuce bine.

preparare sirop aromatizat cu citrice si rom pentru insiropat placinta de post cu nuca

4. Între timp pregătiți siropul: într-un vas puneți apa, mierea și cojile de citrice. Lăsați siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, cât să se lege puțin. Stingeți focul și după ce se răcorește 5 minute, turnați romul.

sirop aromat turnat in tava peste placinta cu nuca

5. Scoateți tava din cuptor și turnați siropul aromat uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.

tava de placinta insiropata cu nuca acoperita cu servet pentru racire

6. Acoperiți plăcinta cu un șervet și lăsați-o să se răcească complet înainte să o tăiați.

Cum fac această plăcintă însiropată cu nucă mai puțin calorică?

O porție din această plăcintă delicioasă de post are ~464 kcal. Dacă o considerați prea calorică și greu de introdus în meniu, iată câteva modificări simple pe care le puteți aduce rețetei pentru a o face mai prietenoasă cu silueta:

  • Eliminați uleiul pentru foi - pur și simplu nu ungeți foile cu nimic, ci doar le presărați cu nucă. Nu vă faceți griji, se vor usca la fel de bine. Doar de aici rezultă o economie de aprox. 40 kcal/porție.
  • Zahărul - în loc de zahăr, folosiți îndulcitor natural cu zero calorii, cum ar fi eritritolul sau xilitolul. Alternativ, puteți reduce cantitatea de zahăr la jumătate.
  • Reduceți cantitatea de nucă - folosiți doar 300 g nucă și completați cu 100 g fulgi de ovăz măcinați fin sau migdale mai puțin grase. Încă aprox. 26 kcal/porție reduse!
  • Evitați aromele cu alcool - deși romul Stroh pe care vi l-am recomandat pentru sirop are cea mai plăcută aromă, acesta vine la pachet cu destul de multe calorii (are 74 kcal la 25 ml). Puteți folosiți în schimb esență de vanilie sau de rom ci zero calorii.
  • Mierea - folosiți o cantitate mai mică de miere (2-3 linguri în loc de 5) sau înlocuiți-o cu sirop de agave light, care are un indice glicemic mai mic.

felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă

Cum se servește

Pentru a simți mai bine aromele și texturile, serviți această plăcintă creață cu nuci și sirop aromat numai după ce se răcește bine. Astfel siropul va avea timp să hidrateze uniform toate foile, iar aromele vor avea timp să se combine.

Plăcinta are un aspect minunat cu toate acele foi încrețite, dar dacă vreți să o mai "luminați" puțin înainte să o prezentați la masă, o puteți "ninge" cu foarte puțin zahăr pudră.

Cum se păstrează plăcinta de post ca să nu se usce

Această plăcintă însiropată cu miez de nucă și zahăr se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și uscat, de preferință într-o cutie ermetică sau într-o tavă acoperită cu folie alimentară. În mod normal, se poate păstra la temperatura camerei timp de 3-4 zile, fără a se strica.

Nu o păstrați la frigider, deoarece umiditatea ar putea afecta textura foilor de plăcintă!

Dacă vreți să păstrați plăcinta cu nucă pentru mai mult timp, o puteți congela pentru 1-2 luni în caserole de plastic cu capac etanș.

Alte sfaturi pentru cea mai bună plăcintă creață cu nuci

  • Când ungeți foile, nu exagerați cu grăsimea! Câteva picături de ulei sau unt topit sunt suficiente.
  • Presărați miezul de nucă uniform pe toate foile ca să aveți umplutură egală și același gust în toată plăcinta.
  • Așezați foile în tavă circular, începând din mijloc către margini și presați bine, să încapă toate.
  • Folosiți miere la sirop, are cea mai plăcută aromă! Nu vă temeți, mierea nu devine toxică dacă este încălzită, ci doar își pierde o parte din proprietățile benefice.
  • Lăsați siropul să se răcorească câteva minute înainte să adăugați romul, altfel temperatura înaltă ar putea dilua aroma.
  • Dacă nu vă plac cojile de citrice în plăcintă, puteți strecura siropul înainte să îl turnați în tavă. Eu am îndepărtat doar câteva dintre ele, scoțându-le cu o sită de ceai.
  • Și siropul, și plăcinta trebuie să fie calde, cam la aceeași temperatură.
  • După ce turnați siropul, acoperiți plăcinta lejer, cu un șervet de bumbac, nu cu capac sau folie alimentară, ca să poată respira.

Întrebări frecvente

Pot face plăcinta cu foi de casă?

Sigur că da, va fi cu atât mai bună, chiar dacă va necesita mai mult timp și îndemânare.

Pot omite mierea din sirop?

Da, înlocuiți cu zahăr brun sau sirop de arțar.

Se poate face fără scorțișoară?

Desigur, aceasta este doar opțională.

Ce pot pune în loc de rom în rețeta de plăcintă?

Poți înlocui romul cu esență de rom, de vanilie sau de migdale.

Alte rețete de plăcinte pe care să le încerci

Ți-a plăcut această plăcintă simplă cu nuci? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri - rețetă video rapidă și delicioasă
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • Cea mai usoara placinta cu mere
    Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
  • bucati de strudel cu visine si cupa de inghetata verde
    Ştrudel cu vişine în foi subțiri de plăcintă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tava cu plăcintă creață însiropată cu nucă

Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă

Descoperiți rețeta simplă de plăcintă însiropată cu nucă! Perfectă pentru post, delicioasă și aromată. Un desert ideal pentru orice ocazie!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
răcire: 4 hours hours
Timp total: 4 hours hours 45 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g foi de plăcintă (1 pachet)
  • 50 ml ulei (de floarea soarelui)

pentru umplutura de nucă măcinată

  • 400 g miez de nucă (măcinat)
  • 90 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară (opțional)
  • ½ linguriță de sare

pentru siropul aromat cu citrice

  • 500 ml apa
  • 120 g miere de albine (~ 5 linguri)
  • 5 g coji de citrice deshidratate (sau coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală)
  • 25 ml rom Stroh 40 (sau esență de rom, esență de vanilie)

Instrucțiuni de preparare
 

tavă rotundă de 30 cm sau rectangulară de 35×20 cm

  • Ungeți cu ulei 3 foi de plăcintă, le încrețiți ușor și le așezați în tava unsă cu ulei atât pe fund, cât și pe margini. Acestea vor forma baza plăcintei.
    foi de placinta asezate in tava pentru reteta de placinta insiropata cu miez de nuca
  • Ungeți apoi fiecare foaie de plăcintă cu ulei, presărați pe toată suprafața amestec de miez de nucă, zahăr, sare și scorțișoară. Încrețiți foile ca un evantai și așezați-le în tavă circular începând din mijloc către margini.
    foi subtiri de placinta umplute cu miez de nuca si asezate circular in tava
  • Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru ~30 de minute sau până când foile se usucă și se rumenesc, devenind tari și casante. Stingeți cuptorul și mai lăsați plăcinta în cuptor încă 15 minute ca să se usuce bine.
    tava cu placinta cu nuca in cuptor
  • Între timp pregătiți siropul: într-un vas puneți apa, mierea și cojile de citrice. Lăsați siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute, cât să se lege puțin. Stingeți focul și după ce se răcorește 5 minute, turnați romul.
    preparare sirop aromatizat cu citrice si rom pentru insiropat placinta de post cu nuca
  • Scoateți tava din cuptor și turnați siropul aromat uniform, având grijă să intre printre foile încrețite de plăcintă.
    sirop aromat turnat in tava peste placinta cu nuca
  • Acoperiți plăcinta cu un șervet și lăsați-o să se răcească complet înainte să o tăiați.
    tava de placinta insiropata cu nuca acoperita cu servet pentru racire

Bine de știut:

  • Când ungeți foile, nu exagerați cu grăsimea! Câteva picături de ulei sau unt topit sunt suficiente.
  • Presărați miezul de nucă uniform pe toate foile ca să aveți umplutură egală și același gust în toată plăcinta.
  • Așezați foile în tavă circular, începând din mijloc către margini și presați bine, să încapă toate.
  • Folosiți miere la sirop, are cea mai plăcută aromă! Nu vă temeți, mierea nu devine toxică dacă este încălzită, ci doar își pierde o parte din proprietățile benefice.
  • Lăsați siropul să se răcorească câteva minute înainte să adăugați romul, altfel temperatura înaltă ar putea dilua aroma.
  • Dacă nu vă plac cojile de citrice în plăcintă, puteți strecura siropul înainte să îl turnați în tavă. Eu am îndepărtat doar câteva dintre ele, scoțându-le cu o sită de ceai.
  • Și siropul, și plăcinta trebuie să fie calde, cam la aceeași temperatură.
  • După ce turnați siropul, acoperiți plăcinta lejer, cu un șervet de bumbac, nu cu capac sau folie alimentară, ca să poată respira.
Nutrition Facts
Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
Amount per Serving
Calorii
464
% Daily Value*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Carbohidrați
 
35
g
12
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
9
g
18
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
  • prajitura cu bulion
    Prăjitură cu bulion, rețeta de post cu 4 foi și cremă de griș
7 shares

Comentarii

  1. Liliana Morosanu a zis

    martie 28, 2025 at 7:45 am

    5 stars
    Super rețetă!

    Răspunde
5 from 1 vote

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.