Plăcintă cu spanac și orez, o rețetă simplă și gustoasă, potrivită în perioadele de post ortodox sau dacă v-ați decis să adoptați un stil de viață vegan sau vegetarian.
Pentru că de astăzi începem Postul Crăciunului, m-am gândit să vă aduc o rețetă simplă și bună, așa cum v-am obișnuit că sunt toate rețetele mele de post.
Plăcinta cu spanac de astăzi, este minunată la prânz, la cină sau într-o caserolă pentru pauza de prânz de la serviciu. Umplutura e bogată și gustoasă, iar orezul o leagă suficient cât să stea la locul ei atunci când tăiem plăcinta. Foile devin crocante la copt și îmbracă delicios plăcinta noastră cu spanac și orez.
>>> Click aici pentru a vedea toate cele peste 100 DE REȚETE DE POST de pe blog <<<
Dacă vreți o comparație, plăcinta de azi e un fel de mâncare de spanac cu orez frumos ambalată în foi de plăcintă. Este la fel de ușor de făcut și la fel de gustoasă, dar eu prefer această prezentare pentru că e mai ușor de luat la pachet și merge mâncată și fără pâine.
Nu mai zic că are și un aspect mai frumos, o puteți servi cu încredere și unor musafiri veniți în vizită.
Cam în aceeași idee am făcut mai demult și plăcinta cu spanac și ciuperci. Este tot o rețetă de post pe care vă recomand să o încercați. O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Dacă doriți, folosind aceeași umplutură și aceleași foi de plăcintă cumpărate, puteți face în loc de plăcintă, niște trigoane. Se fac la fel de ușor, dar parcă sunt mai spornice și se pretează mai bine să le servim la aperitiv. Pentru inspirație, vedeți și rețeta de trigoane cu ciuperci din fotografia de mai jos.
Mod de preparare plăcintă cu spanac și orez
Am copt plăcinta de post cu spanac într-o tigaie de fontă. Așa arăta când am scos-o din cuptor, era rumenită frumos și mirosea grozav, a ceva bun 🙂
Mi-am pregătit întâi umplutura, din spanac, cu legume puțin călite și orez. Am uns tigaia cu ulei și am așezat câteva foi pe fundul acesteia, suprapuse în așa fel încât să îmi rămână marginile în afară cu care să pot acoperi plăcinta. Îmi pare tare rău că la acest pas nu am făcut o fotografie mai explicită, dar sunt convinsă că vă veți descurca de minune.
Am pus umplutura de spanac și am adus marginile foilor peste aceasta. Deasupra am pus alte câteva foi ale căror margini le-am decupat după forma tigăii și le-am ascuns de această dată sub plăcintă.
Am stropit ultima foaie cu ulei și am presărat semințe de susan alb și negru. Minunat! 🙂
Vă las și vouă mai jos rețeta în formatul pe care îl puteți salva sau îl puteți scoate la imprimantă pentru a-l avea la îndemână atunci când gătiți. Să îmi spuneți cum v-a ieșit, da? Post cu folos, vă doresc!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă subțiri (eu am folosit doar 10 foi)
- 1 pungă spanac frunze congelat (450 g)
- 1 ceapă mijlocie
- ½ ardei gras roșu
- 2 căței de usturoi
- 80 g de orez cu bob rotund
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
în plus
- aprox. 30 ml ulei pentru uns foile
- 1 linguriță semințe de susan alb și negru (sau alte semințe: negrilică, in, mac, dovleac, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați mărunt ceapa și ardeiul gras. Treceți usturoiul prin presă.
- Căliți legumele de mai sus pentru câteva minute în ulei, doar cât să își dezvolte ceapa aroma și să devină sticloasă.
- Adăugați orezul ales și spălat și puțină apă, apoi puneți spanacul congelat, sare, piper și puțin cimbru uscat, după gust.
- Amestecați și adăugați din când în când câte puțină apă, pe măsură ce orezul se gătește. În total ar trebui să ajungeți cam la 220-250 ml de apă, dar depinde și de tipul de orez folosit.
- Când orezul este gătit, umplutura este gata, trebuie doar să o lăsăm să se răcească puțin.
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă care va merge la cuptor. Eu am folosit o tigaie de fontă cu diametrul de 26 cm. Ungeți forma cu ulei.
- De obicei pachetele cu foi de plăcintă au cam 15 foi în interior. Eu am folosit 10 din cele 15 foi, cu restul de 5 foi am facut altceva (trigoane cu mere).
- Foile trebuiesc ușor unse cu ulei înainte să le punem în formă. Folosiți o pensulă de bucătărie.
- Așezați la baza formei 8 foi de plăcintă, în așa fel încât acestea să se suprapună doar pe jumătate în interiorul formei, iar marginile să rămână în exterior.
- Turnați umplutura în formă și acoperiți cu marginile foilor de plăcintă.
- Ungeți cu ulei și suprapuneți celelalte 2 foi de plăcintă rămase. Acoperiți cu ele plăcinta și ascundeți marginile în interior, sub plăcintă.
- Ungeți foaia de deasupra cu puțin ulei și presărați semințele.
- Dați plăcinta la cuptor pentru 35-40 de minute, până când este frumos rumenită deasupra.
- Lăsați plăcinta să se răcorească puțin înainte să o tăiați. Este bună și când e caldă, dar nouă ne place mai mult rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu