Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă

Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Când ai doi dovlecei în frigider și nu vrei să prăjești, să fierbi sau să te încingi în bucătărie, această salată de dovlecei copți în air fryer, cu iaurt și ou fiert, e exact ce trebuie. Seamănă cu o salată de vinete reinterpretată, dar cu un aer mai light și o cremă care aduce cu maioneza – doar că e făcută fără ou crud și fără tone de ulei.

Salată cremoasă de dovlecei copți cu iaurt și ou, decorată cu mărar, muguri de pin rumeniți și strop de ulei de măsline, servită într-un bol pe fundal rustic.

Dacă vă plac rețetele răcoroase și tartinabile, mai puteți încerca și salata de vinete cremoasă cu tahini – merg ambele de minune pe același platou, fără să se certe între ele.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 4 porții
  • Cum facem salată de dovlecei copți - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete ușoare cu dovlecei pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
  • 💬 Ați încercat salata de dovlecei cu tahini și iaurt?

Ingrediente pentru 4 porții

lista vizuala de ingrediente cu etichete pentru salata de dovlecei copti cu iaurt

Pentru salată:

  • 2 dovlecei medii (aprox. 500 g) – tăiați în bastonașe de 1 cm grosime
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin (15 ml) – pentru coacerea dovleceilor
  • ½ linguriță sare – pentru gust și pentru a scoate apa din dovlecei
  • piper proaspăt măcinat, după gust
  • 1 ou fiert tare – baza cremoasă, înlocuiește maioneza
  • 1 lingură de tahini - pentru aromă de nucă și grăsimi bune
  • 1 lingură de drojdie inactivă - va îngroșa și va adăuga umami.
  • 2 linguri iaurt grecesc (aprox. 60 g) – preferabil 10% grăsime
  • 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin (15-30 ml) – adăugat treptat după gust
  • 1 lingură zeamă de lămâie proaspăt stoarsă – pentru prospețime
  • 1 cățel de usturoi – sau ceapă verde tocată fin, dacă preferați o aromă mai blândă
  • 1 lingură mărar proaspăt tocat – pentru gustul specific de vară

Toppinguri opționale:

  • 1 lingură muguri de pin rumeniți în tigaie – pentru textură crocantă
  • un praf de sumac – pentru un contrast acrișor și culoare
  • coajă rasă de lămâie – opțional, pentru un parfum discret

Cum facem salată de dovlecei copți - rețeta video detaliată

Vedeți în videoclipul de mai jos cum tai dovleceii, cum îi coc în air fryer ca să iasă rumeniți, nu înmuiați, și cum pregătesc dressingul cremos direct în robot.
📌 Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube: https://www.youtube.com/@Iuliana_BucateAromate/videos

Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

Ideea e simplă: dovleceii tăiați bastonașe se coc ușor, fără să încingă bucătăria, iar apoi îi amestecăm cu un dressing cremos – de fapt e rețeta mea de maioneză dietetică – în care punem totul: iaurt, ou fiert, ulei de măsline, usturoi și lămâie.

Bastonașe de dovlecei asezonate, coapte la Air Fryer pentru salată dietetică

1. Tăiați dovleceii în bastonașe de 1 cm grosime, condimentați-i cu sare, piper și puțin ulei de măsline, apoi coaceți-i în air fryer la 180°C timp de 12-15 minute, direct în coș, fără hârtie de copt. Lăsați-i să se răcească.

Tahini și iaurt grecesc adăugate peste dovlecei copți și mărar, pentru salată cremoasă și sănătoasă

2. Puneți în robotul de bucătărie oul fiert, iaurtul grecesc, uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul (sau ceapa verde), tahini, drojdia inactivă și mărarul tocat.

Mixarea dovleceilor copți cu iaurt, tahini și mărar într-un robot de bucătărie pentru salată cremoasă

3. Adăugați dovleceii răciți peste ingredientele din robot și mixați totul până obțineți o cremă fină, dar ușor texturată. Gustați și ajustați aromele după preferință.

Ulei de măsline extravirgin turnat peste salata de dovlecei cu tahini, înainte de servire

4. Transferați salata într-un bol, decorați cu muguri de pin rumeniți, sumac și, dacă vreți, un strop de coajă rasă de lămâie. Lăsați-o la rece cel puțin o oră înainte de servire.

Cum se servește

Salata de dovlecei copți este ideală ca pastă tartinabilă pe pâine prăjită, crackers sau lipii. Se potrivește perfect lângă o salată de roșii sau ca garnitură pentru pește sau carne la grătar. Poate face parte dintr-un platou cu hummus, vinete sau zacuscă, pentru o masă cu puțin efort, dar cu mult gust.

Rețetă de vară: salată de dovlecei copți în air fryer, cu iaurt, ou, mărar și muguri de pin, servită cu pâine integrală pe fundal rustic.

Cum se păstrează

Se păstrează la frigider în borcan sau caserolă cu capac, până la 3 zile. Nu recomand congelarea – textura se schimbă din cauza iaurtului și dovleceilor.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu folosiți hârtie de copt în air fryer – lăsați apa să se scurgă prin coș, ca dovleceii să iasă bine rumeniți.
  • Nu mixați dovleceii cât sunt calzi, ca să nu se „taie” dressingul.
  • Nu vă temeți de iaurtul gras – 10% aduce cremozitate, fără să încarce.

Întrebări frecvente

Pot face salata fără robot?

Da, dar cu un blender vertical sau un tel, textura va fi mai rustică.

Salata de dovlecei cu tahini se poate face din timp?

Da, chiar e mai bună după ce stă 1-2 ore la frigider.

Cu ce pot înlocui oul?

2 linguri de caju hidratat sau o lingură de hummus gros funcționează bine.

Alte rețete ușoare cu dovlecei pe care să le încercați

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • reteta traditionala de ciulama de dovlecei cu smantana si marar
    Rețeta de ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - rapidă și gustoasă
  • Reteta pizza pe blat de dovlecei
    Pizza cu blat de dovlecei și mozzarella, rețeta simplă și delicioasă
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.

Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă

Salată de dovlecei copți la air fryer, cu dressing cremos de iaurt și ou fiert. Fără maioneză, ușoară și aromată – perfectă pentru vară!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Ingrediente
 

  • 2 dovlecei medii (aprox. 500 g)
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ou fiert tare
  • 1 lingură tahini
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactivă
  • 2 linguri iaurt grecesc (de preferat cu 10% grăsime)
  • 30 ml ulei de măsline extravirgin (~3 linguri)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 cățel de usturoi (sau ceapă verde tocată fin)
  • 1 lingură mărar proaspăt tocat

Toppinguri opționale:

  • 1 lingură muguri de pin rumeniți în tigaie
  • un praf de sumac
  • coajă rasă de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați dovleceii în bastonașe de 1 cm grosime, condimentați-i cu sare, piper și puțin ulei de măsline, apoi coaceți-i în air fryer la 180°C timp de 12-15 minute, direct în coș, fără hârtie de copt. Lăsați-i să se răcească.
    Bastonașe de dovlecei asezonate, coapte la Air Fryer pentru salată dietetică
  • Puneți în robotul de bucătărie oul fiert, iaurtul grecesc, uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul (sau ceapa verde), tahini, drojdia inactivă și mărarul tocat.
    Tahini și iaurt grecesc adăugate peste dovlecei copți și mărar, pentru salată cremoasă și sănătoasă
  • Adăugați dovleceii răciți peste ingredientele din robot și mixați totul până obțineți o cremă fină, dar ușor texturată. Gustați și ajustați aromele după preferință.
    Mixarea dovleceilor copți cu iaurt, tahini și mărar într-un robot de bucătărie pentru salată cremoasă
  • Transferați salata într-un bol, decorați cu muguri de pin rumeniți, sumac și, dacă vreți, un strop de coajă rasă de lămâie. Lăsați-o la rece cel puțin o oră înainte de servire.
    Ulei de măsline extravirgin turnat peste salata de dovlecei cu tahini, înainte de servire

Bine de știut:

  • Nu folosiți hârtie de copt în air fryer – lăsați apa să se scurgă prin coș, ca dovleceii să iasă bine rumeniți.
  • Nu mixați dovleceii cât sunt calzi, ca să nu se „taie” dressingul.
  • Nu vă temeți de iaurtul gras – 10% aduce cremozitate, fără să încarce.
Nutrition Facts
Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
Amount per Serving
Calorii
205
% Daily Value*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Grăsimi saturate
 
2
g
13
%
Grăsimi nesaturate
 
0.01
g
Grăsimi polinesaturate
 
5
g
Grăsimi monosaturate
 
8
g
Colesterol
 
47
mg
16
%
Carbohidrați
 
8
g
3
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
7
g
14
%
Net Carbohydrates
 
6
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

💬 Ați încercat salata de dovlecei cu tahini și iaurt?

Spuneți-mi în comentarii cum a ieșit și ce ați schimbat! Ați pus usturoi sau ceapă verde? Rețeta e suficient de versatilă încât să o adaptați după gust, iar rezultatul e mereu o salată de dovlecei cremoasă, sănătoasă și fără maioneză.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Salată de vară cu roșii zemoase și castraveți proaspeți, ca la mamaia
    Salată de vară țărănească cu roșii și castraveți – rețeta simplă și gustoasă ca la mamaia
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required