Timp estimat pentru citit: 9 minute
Când nu mai știi ce să gătești și trebuie să faci ceva rapid, dar care să sature și să placă tuturor celor din familie, cu această budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide vei merge la sigur.
E genul de preparat care merge perfect și ca desert, dar și ca o cină ușoară sau mic dejun sățios, mai ales dacă mai rămâne și o bucățică pentru a doua zi - rece e la fel de bună!

La mine tot ce trebuie pentru această budincă dulce se află pe lista de provizii esențiale pentru gătit rapid: paste mici tip cuscus, brânză de vaci, ouă, iaurt și câteva stafide pentru gust.
Se prepară rapid, în mai puțin de o oră cu totul, e ieftină, sănătoasă, și dacă o tai frumos, merge și la pachet pentru școală sau birou. O rețetă fără mofturi, dar care-și face treaba cu brio!

Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum facem budincă de cuscus cu brânză - rețeta video detaliată
- Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește budinca de cuscus cu brânză
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte deserturi ușoare de casă
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente

- 250 g cuscus - alegeți cuscus românesc (paste mici cu ou). Fierb în 10 minute, se umflă frumos și absorb aromele.
- 500 ml lapte
- un praf de sare
- 300 g brânză de vaci (brânză dulce, de preferat mai grasă)
- 4 ouă
- 100 g iaurt grecesc
- 50 g zahăr - sau adaptați după gust
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 60 g stafide
pentru uns și tapetat tava
- 1 lingură unt moale
- 1 lingură griș sau pesmet
Pe blog găsiți o întreagă colecție de rețete dulci sau sărate cu brânză de vaci. Aruncați o privire, poate vă inspiră și altceva!
Ce tip de couscous să alegi pentru budinca cu brânză?
Pentru această rețetă de budincă, trebuie să folosești cuscus românesc, adică acele paste mici, cu ou, cu granulație mare și rotundă, care se fierb ca niște paste normale, timp de 8-10 minute. Nu confunda cu couscous-ul marocan, care are granule fine și se prepară doar prin hidratare cu apă fierbinte.
- Cuscusul românesc (perlat, cu ou) are textura ideală pentru budincă - ferm, dar cremos după coacere.
- Couscous-ul marocan (semolina) se înmoaie prea tare și nu se leagă bine în compoziție - nu e potrivit pentru această rețetă.
În fotografia de mai jos vezi diferența clară între cele două tipuri - alege-l pe cel cu granulație mare și ou în compoziție.

Cum facem budincă de cuscus cu brânză - rețeta video detaliată
Vedeți în videoclipul de mai jos cum pregătesc pas cu pas această budincă, cum fierb cuscus-ul, textura finală și cât de ușor se amestecă toate. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru mai multe rețete simple și gustoase: Abonează-te aici
Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

1. Fierbeți cuscusul în lapte sau apă (500 ml lichid), cu un praf de sare, timp de 10 minute sau cât scrie pe ambalaj.
- Dacă fierbeți în apă, puteți păstra budinca mai light, perfectă pentru un desert mai ușor.
- Dacă folosiți lapte, amestecați des ca să nu se prindă de fundul vasului.

2. După fierbere:
- Clătiți cu apă rece doar dacă s-a lipit sau a fiert prea tare - apoi lăsați la scurs.
- NU clătiți dacă cuscusul e fiert perfect și nu s-a lipit - amidonul ajută la legarea budincii.
- Dacă vreți să se răcească mai repede, mutați cuscus-ul într-o tavă.

3. Într-un bol mare, mixați: brânza de vaci, gălbenușurile, zahărul, iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și stafidele (hidratate și scurse dacă ați ales să le înmuiați).

4. Adăugați cuscusul răcit peste amestecul de brânză și mixați din nou să se încorporeze.

5. Separat, bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare și încorporați-le ușor în compoziție, cu o spatulă, ca la chec.

6. Turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu griș sau pesmet.

7. Coaceți budinca la 180°C, timp de 35-40 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea și se rumenește frumos.

8. Lăsați să se răcească puțin înainte de servire. E delicioasă și caldă, și rece!
Ce puteți înlocui în rețetă
- Laptele se poate înlocui complet sau parțial cu apă, dacă vreți un desert mai ușor.
- Brânza de vaci poate fi înlocuită cu urdă sau ricotta, dar aveți grijă la umiditate.
- Iaurtul grecesc se poate omite sau înlocui cu smântână fermentată.
- Stafidele pot fi înlocuite cu merișoare, cubulețe de prune sau caise uscate, dar merge și cu fructe proaspete sau congelate, de exemplu afine sau vișine.
- Pentru o variantă fără zahăr, folosiți un îndulcitor termostabil.
- Dacă nu aveți coajă de lămâie la borcan, merge și portocală sau esență de rom.
Cum se servește budinca de cuscus cu brânză
Budinca de cuscus e bună oricum: caldă, la temperatura camerei sau rece de la frigider. Merge perfect:
- simplă, cu un praf de zahăr pudră deasupra,
- cu un sos de fructe sau dulceață de afine, caise, vișine,
- sau cu smântână dulce sau iaurt alături.
Merge excelent la mic dejun sau gustare, și e ușor de pus la pachet pentru școală sau serviciu. Vedeți și această rețetă de budincă de macaroane cu brânză - e pe același principiu.

Cum se păstrează
- Budinca de cuscus cu brânză dulce gătită la cuptor se păstrează foarte bine timp de 3-4 zile la frigider, acoperită.
- Dacă doriți să o mâncați caldă, vă recomand să o încălzită la cuptor sau la microunde.
- Nu vă recomand congelarea, pentru că textura se schimbă, mai ales din cauza brânzei.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Fierbeți cuscusul exact cât scrie pe ambalaj - nici prea puțin, nici prea mult.
- Nu clătiți dacă nu e nevoie - amidonul ajută la legare.
- Brânza trebuie să fie bine scursă - dacă e prea apoasă, stoarceți-o în tifon.
- Albușurile bătute spumă dau o textură mai aerată - nu săriți peste ele!
- Nu exagerați cu zahărul - stafidele și vanilia aduc dulceață suficientă.
- Gustați compoziția înainte de coacere - puteți ajusta aromele după preferințe.
Întrebări frecvente
Da, dar budinca nu va fi la fel de pufoasă. Albușurile bătute fac diferența.
Nu, pentru că cel marocan nu necesită fierbere și are altă textură. Rămâne prea moale pentru budincă.
Alte deserturi ușoare de casă
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide - simplă, rapidă și hrănitoare
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru o tavă de ~ 22 cm diametru
- 250 g cuscus (românesc, adică paste mici cu ou)
- 500 ml lapte
- un praf de sare
- 300 g brânză de vaci (brânză dulce, de preferat grasă)
- 4 ouă
- 100 g iaurt grecesc
- 50 g zahăr (sau după gust)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 60 g stafide
- 1 lingură unt moale (pentru uns tava)
- 1 lingură griș sau pesmet (pentru tapetat tava)
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți cuscusul în lapte sau apă (500 ml lichid), cu un praf de sare, timp de 10 minute, cât scrie pe ambalaj.Dacă folosiți lapte, amestecați des ca să nu se prindă de fundul vasului.Dacă fierbeți în apă, puteți păstra budinca mai light, perfectă pentru un desert mai ușor.Dacă vreți să se răcească mai repede, mutați cuscus-ul într-o tavă.

- După fierbere:NU clătiți dacă cuscusul e fiert perfect și nu s-a lipit - amidonul ajută la legarea budincii.Clătiți cu apă rece doar dacă s-a lipit sau a fiert prea tare - apoi lăsați la scurs.

- Într-un bol mare, mixați brânza de vaci, gălbenușurile, zahărul, iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și stafidele (hidratate și scurse dacă ați ales să le înmuiați).

- Adăugați cuscusul răcit peste amestecul de brânză și mixați din nou să se încorporeze.

- Separat, bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare și încorporați-le ușor în compoziție, cu o spatulă, ca la chec.

- Turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu griș sau pesmet.

- Coaceți budinca la 180°C, timp de 40-50 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea și se rumenește frumos.

- Lăsați să se răcească puțin înainte de servire. E delicioasă și caldă, și rece!

Bine de știut:
- Fierbeți cuscusul exact cât scrie pe ambalaj - nici prea puțin, nici prea mult.
- Nu clătiți dacă nu e nevoie - amidonul ajută la legare.
- Brânza trebuie să fie bine scursă - dacă e prea apoasă, stoarceți-o în tifon.
- Albușurile bătute spumă dau o textură mai aerată - nu săriți peste ele!
- Nu exagerați cu zahărul - stafidele și vanilia aduc dulceață suficientă.
- Gustați compoziția înainte de coacere - puteți ajusta aromele după preferințe.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă v-a plăcut această rețetă de budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide, nu uitați să o salvați pentru data viitoare sau să o distribuiți cuiva care are nevoie de idei rapide și gustoase. Iar dacă o încercați, spuneți-mi în comentarii cum v-a ieșit - îmi place tare mult să aflu cum adaptați rețetele după gustul vostru.
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici









Ramona a zis
Excelentă rețetă! Simplu și foarte bună a ieșit.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur. Să vă fie de bine!