Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 sept. 2025 · Publicată: 17 sept. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
10 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Când nu mai știi ce să gătești și trebuie să faci ceva rapid, dar care să sature și să placă tuturor celor din familie, cu această budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide vei merge la sigur.

E genul de preparat care merge perfect și ca desert, dar și ca o cină ușoară sau mic dejun sățios, mai ales dacă mai rămâne și o bucățică pentru a doua zi - rece e la fel de bună!

Detaliu cu textura budincii de cuscus cu brânză și stafide

La mine tot ce trebuie pentru această budincă dulce se află pe lista de provizii esențiale pentru gătit rapid : paste mici tip cuscus, brânză de vaci, ouă, iaurt și câteva stafide pentru gust.

Se prepară rapid, în mai puțin de o oră cu totul, e ieftină, sănătoasă, și dacă o tai frumos, merge și la pachet pentru școală sau birou. O rețetă fără mofturi, dar care-și face treaba cu brio!

Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide, coaptă și pudrată cu zahăr
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem budincă de cuscus cu brânză - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește budinca de cuscus cu brânză
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte deserturi ușoare de casă
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

lista vizuala de ingrediente budinca de cuscus cu branza de vaci si iaurt
  • 250 g cuscus - alegeți cuscus românesc (paste mici cu ou). Fierb în 10 minute, se umflă frumos și absorb aromele.
  • 500 ml lapte
  • un praf de sare
  • 300 g brânză de vaci (brânză dulce, de preferat mai grasă)
  • 4 ouă
  • 100 g iaurt grecesc
  • 50 g zahăr - sau adaptați după gust
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 60 g stafide

pentru uns și tapetat tava

  • 1 lingură unt moale 
  • 1 lingură griș sau pesmet 

Pe blog găsiți o întreagă colecție de rețete dulci sau sărate cu brânză de vaci. Aruncați o privire, poate vă inspiră și altceva!

Ce tip de couscous să alegi pentru budinca cu brânză?

Pentru această rețetă de budincă, trebuie să folosești cuscus românesc, adică acele paste mici, cu ou, cu granulație mare și rotundă, care se fierb ca niște paste normale, timp de 8-10 minute. Nu confunda cu couscous-ul marocan, care are granule fine și se prepară doar prin hidratare cu apă fierbinte.

  • Cuscusul românesc (perlat, cu ou) are textura ideală pentru budincă - ferm, dar cremos după coacere.
  • Couscous-ul marocan (semolina) se înmoaie prea tare și nu se leagă bine în compoziție - nu e potrivit pentru această rețetă.

În fotografia de mai jos vezi diferența clară între cele două tipuri - alege-l pe cel cu granulație mare și ou în compoziție.

Ambalaje couscous marocan Panzani și cușcuș Monte Banato - diferențe între granulații
Două tipuri de couscous: în stânga couscous marocan cu granulație fină, în dreapta cușcuș cu ou și granulație mare.

Cum facem budincă de cuscus cu brânză - rețeta video detaliată

Vedeți în videoclipul de mai jos cum pregătesc pas cu pas această budincă, cum fierb cuscus-ul, textura finală și cât de ușor se amestecă toate. Nu uitați să vă abonați la canalul meu de YouTube pentru mai multe rețete simple și gustoase: Abonează-te aici

Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

Cuscus românesc fiert în lapte, pregătit pentru budincă

1. Fierbeți cuscusul în lapte sau apă (500 ml lichid), cu un praf de sare, timp de 10 minute sau cât scrie pe ambalaj.

  • Dacă fierbeți în apă, puteți păstra budinca mai light, perfectă pentru un desert mai ușor.
  • Dacă folosiți lapte, amestecați des ca să nu se prindă de fundul vasului.
Cuscus fiert și lăsat la răcit într-o tavă înainte de preparare

2. După fierbere:

  • Clătiți cu apă rece doar dacă s-a lipit sau a fiert prea tare - apoi lăsați la scurs.
  • NU clătiți dacă cuscusul e fiert perfect și nu s-a lipit - amidonul ajută la legarea budincii.
  • Dacă vreți să se răcească mai repede, mutați cuscus-ul într-o tavă.
Brânză dulce amestecată cu gălbenușuri și zahăr pentru budinca de cuscus

3. Într-un bol mare, mixați: brânza de vaci, gălbenușurile, zahărul, iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și stafidele (hidratate și scurse dacă ați ales să le înmuiați).

Compoziție de budincă de cuscus cu brânză dulce, mixată cu mixerul

4. Adăugați cuscusul răcit peste amestecul de brânză și mixați din nou să se încorporeze.

Spumă de albușuri încorporată în budinca de cuscus pentru o textură pufoasă

5. Separat, bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare și încorporați-le ușor în compoziție, cu o spatulă, ca la chec.

Compoziția de budincă de cuscus cu brânză turnată în tava pregătită pentru cuptor

6. Turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu griș sau pesmet.

Budincă de cuscus cu brânză în tavă rotundă, coacere în cuptor

7. Coaceți budinca la 180°C, timp de 35-40 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea și se rumenește frumos.

Budincă de cuscus proaspăt scoasă din cuptor, rumenită uniform

8. Lăsați să se răcească puțin înainte de servire. E delicioasă și caldă, și rece!

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Laptele se poate înlocui complet sau parțial cu apă, dacă vreți un desert mai ușor.
  • Brânza de vaci poate fi înlocuită cu urdă sau ricotta, dar aveți grijă la umiditate.
  • Iaurtul grecesc se poate omite sau înlocui cu smântână fermentată.
  • Stafidele pot fi înlocuite cu merișoare, cubulețe de prune sau caise uscate, dar merge și cu fructe proaspete sau congelate, de exemplu afine sau vișine.
  • Pentru o variantă fără zahăr, folosiți un îndulcitor termostabil.
  • Dacă nu aveți coajă de lămâie la borcan, merge și portocală sau esență de rom.

Cum se servește budinca de cuscus cu brânză

Budinca de cuscus e bună oricum: caldă, la temperatura camerei sau rece de la frigider. Merge perfect:

  • simplă, cu un praf de zahăr pudră deasupra,
  • cu un sos de fructe sau dulceață de afine, caise, vișine,
  • sau cu smântână dulce sau iaurt alături.

Merge excelent la mic dejun sau gustare, și e ușor de pus la pachet pentru școală sau serviciu. Vedeți și această rețetă de budincă de macaroane cu brânză - e pe același principiu.

Două felii de budincă de cuscus cu brânză și stafide, cu textură pufoasă și stafide vizibile

Cum se păstrează

  • Budinca de cuscus cu brânză dulce gătită la cuptor se păstrează foarte bine timp de 3-4 zile la frigider, acoperită.
  • Dacă doriți să o mâncați caldă, vă recomand să o încălzită la cuptor sau la microunde.
  • Nu vă recomand congelarea, pentru că textura se schimbă, mai ales din cauza brânzei.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Fierbeți cuscusul exact cât scrie pe ambalaj - nici prea puțin, nici prea mult.
  • Nu clătiți dacă nu e nevoie - amidonul ajută la legare.
  • Brânza trebuie să fie bine scursă - dacă e prea apoasă, stoarceți-o în tifon.
  • Albușurile bătute spumă dau o textură mai aerată - nu săriți peste ele!
  • Nu exagerați cu zahărul - stafidele și vanilia aduc dulceață suficientă.
  • Gustați compoziția înainte de coacere - puteți ajusta aromele după preferințe.

Întrebări frecvente

Pot adăuga ouă întregi, fără să separ albușurile?

Da, dar budinca nu va fi la fel de pufoasă. Albușurile bătute fac diferența.

Pot folosi cuscus marocan în loc de cel românesc?

Nu, pentru că cel marocan nu necesită fierbere și are altă textură. Rămâne prea moale pentru budincă.

Alte deserturi ușoare de casă

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao - felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao - rețeta ungurească de clătite „alunecate" cum n-ai mai mâncat!
  • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
    Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
  • papanași fierți cu pesmet rumenit
    Cea mai simplă rețetă de papanași, 3 variante de servire
  • budinca de gris insiropata cu lapte
    Budincă de griș însiropată cu lapte

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Detaliu cu textura budincii de cuscus cu brânză și stafide

Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide - simplă, rapidă și hrănitoare

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o tavă de ~ 22 cm diametru

  • 250 g cuscus (românesc, adică paste mici cu ou)
  • 500 ml lapte
  • un praf de sare
  • 300 g brânză de vaci (brânză dulce, de preferat grasă)
  • 4 ouă
  • 100 g iaurt grecesc
  • 50 g zahăr (sau după gust)
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 60 g stafide
  • 1 lingură unt moale (pentru uns tava)
  • 1 lingură griș sau pesmet (pentru tapetat tava)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Fierbeți cuscusul în lapte sau apă (500 ml lichid), cu un praf de sare, timp de 10 minute, cât scrie pe ambalaj.
    Dacă folosiți lapte, amestecați des ca să nu se prindă de fundul vasului.
    Dacă fierbeți în apă, puteți păstra budinca mai light, perfectă pentru un desert mai ușor.
    Dacă vreți să se răcească mai repede, mutați cuscus-ul într-o tavă.
    Cuscus românesc fiert în lapte, pregătit pentru budincă
  • După fierbere:
    NU clătiți dacă cuscusul e fiert perfect și nu s-a lipit - amidonul ajută la legarea budincii.
    Clătiți cu apă rece doar dacă s-a lipit sau a fiert prea tare - apoi lăsați la scurs.
    Cuscus fiert și lăsat la răcit într-o tavă înainte de preparare
  • Într-un bol mare, mixați brânza de vaci, gălbenușurile, zahărul, iaurtul grecesc, vanilia, coaja de lămâie și stafidele (hidratate și scurse dacă ați ales să le înmuiați).
    Brânză dulce amestecată cu gălbenușuri și zahăr pentru budinca de cuscus
  • Adăugați cuscusul răcit peste amestecul de brânză și mixați din nou să se încorporeze.
    Compoziție de budincă de cuscus cu brânză dulce, mixată cu mixerul
  • Separat, bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare și încorporați-le ușor în compoziție, cu o spatulă, ca la chec.
    Spumă de albușuri încorporată în budinca de cuscus pentru o textură pufoasă
  • Turnați amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu griș sau pesmet.
    Compoziția de budincă de cuscus cu brânză turnată în tava pregătită pentru cuptor
  • Coaceți budinca la 180°C, timp de 40-50 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea și se rumenește frumos.
    Budincă de cuscus cu brânză în tavă rotundă, coacere în cuptor
  • Lăsați să se răcească puțin înainte de servire. E delicioasă și caldă, și rece!
    Budincă de cuscus proaspăt scoasă din cuptor, rumenită uniform

Bine de știut:

  • Fierbeți cuscusul exact cât scrie pe ambalaj - nici prea puțin, nici prea mult.
  • Nu clătiți dacă nu e nevoie - amidonul ajută la legare.
  • Brânza trebuie să fie bine scursă - dacă e prea apoasă, stoarceți-o în tifon.
  • Albușurile bătute spumă dau o textură mai aerată - nu săriți peste ele!
  • Nu exagerați cu zahărul - stafidele și vanilia aduc dulceață suficientă.
  • Gustați compoziția înainte de coacere - puteți ajusta aromele după preferințe.
Nutrition Facts
Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide - simplă, rapidă și hrănitoare
Amount per Serving
Calorii
308
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Grăsimi saturate
 
5
g
31
%
Grăsimi nesaturate
 
0.01
g
Grăsimi polinesaturate
 
1
g
Grăsimi monosaturate
 
3
g
Colesterol
 
110
mg
37
%
Carbohidrați
 
41
g
14
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
10
g
11
%
Proteine
 
15
g
30
%
Net Carbohydrates
 
39
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă v-a plăcut această rețetă de budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide, nu uitați să o salvați pentru data viitoare sau să o distribuiți cuiva care are nevoie de idei rapide și gustoase. Iar dacă o încercați, spuneți-mi în comentarii cum v-a ieșit - îmi place tare mult să aflu cum adaptați rețetele după gustul vostru.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
10 shares

Comentarii

  1. Ramona a zis

    octombrie 05, 2025 at 8:18 pm

    5 stars
    Excelentă rețetă! Simplu și foarte bună a ieșit.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 06, 2025 at 7:57 am

      Mă bucur. Să vă fie de bine!

      Răspunde
5 from 1 vote

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.