• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu dovleac

Negresă pufoasă cu cremă de dovleac

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 mai 2020 · Publicată: 21 sept. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 24 comentarii
261 shares
Mergi la rețetă

Fie că e de post sau de dulce, nu refuz niciodată o negresă şi o prepar cu plăcere mereu. Prăjitura asta ciocolatoasă este sus de tot în topul preferinţelor mele, iar reţeta de azi de negresă pufoasă cu cremă de dovleac e cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată! Blatul aromat cu rom, e foarte pufos, dar rămâne totuşi puţin umed, doar atât cât trebuie, iar peste el vine un strat bogat de cremă de dovleac cu aromă subtilă de scorţişoară. Combinaţia e nemaipomenit de savuroasă şi vă recomand din suflet să o încercaţi, mai ales că reţeta asta se face foarte uşor, iar dovlecii sunt mulţi şi ieftini în pieţe în această perioadă.

Negresă pufoasă

Mod de preparare negresă pufoasă cu cremă de dovleac

Negresă pufoasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Negresă pufoasă cu cremă de dovleac

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o tavă de 20 x 35 cm

crema de dovleac

  • 1 dovleac plăcintar de aprox. 1 kg
  • 200 g cremă fină de brânză (gen Philadelphia)
  • 50 g zahăr pudră
  • ¼ linguriţă de scorţişoară (de preferat proaspăt rasă pentru că e mult mai aromată)

blatul

  • 200 g unt
  • 50 ml de lapte
  • 100 g ciocolată neagră (min. 75% cacao)
  • 100 g cacao
  • 4 ouă
  • 1 sticluţă de esenţă de rom
  • 100 g făină
  • 150 g zahăr
  • 1 pliculeţ de praf de copt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Crema de dovleac
  • Dovleacul se curăţă de coajă, se taie cuburi şi se pune la fiert pentru aproximativ 20 de minute. E gata când cuburile de dovleac sunt moi şi intră uşor furculiţa în ele.
  • Se scurge dovleacul de apa în care a fiert şi se pasează cu blenderul vertical. Se lasă să se răcească.
  • Se adaugă crema de brânză, zahărul pudră şi scorţişoara şi se omogenizează.
  • Blatul
  • Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 grade Celsius.
  • Ciocolata se rupe bucăţele şi se pune la topit la foc mic, împreună cu untul tăiat cuburi. Amestecaţi din când în când să se omogenizeze. Se lasă la răcit.
  • Gălbenuşurile se freacă cu zahărul până încep să se albească, se adaugă laptele, esenţa de rom şi pudra de cacao, apoi se amestecă cu untul şi ciocolata topită.
  • Separat se bat albuşurile spumă până când nu mai cad de pe teluri. Se amestecă spuma de albuşuri cu compoziţia de mai sus şi se omogenizează amestecând încet.
  • Se adaugă făina şi praful de copt şi se încorporează folosind un tel în formă de pară, cu mişcări de jos în sus pentru ca amestecul să rămână aerat.
  • Se păstrează deoparte 6 linguri de aluat, iar restul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se nivelează.
  • Peste aluat se întinde uniform crema de dovleac, apoi se pun din loc în loc cele 6 linguri de aluat păstrate deoparte.
  • Cu ajutorul unei furculiţe de amestecă aluatul cu crema de dovleac ca să obţinem un efect frumos marmorat, ca în poza de mai jos.
  • Se dă negresa la cuptor pentru 35-40 de minute. Testul cu scobitoarea nu va fi relevant, deoarece crema de dovleac va rămâne umedă, iar scobitoarea nu va ieşi curată, aşa încât e mai bine să încercaţi să încercaţi marginile prăjiturii ca să vă convingeţi că e coaptă.
  • Lăsaţi negresa să se răcească, apoi tăiaţi-o în pătrate.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sper că pozele sunt concludente şi reflectă bogăţia de arome şi culori şi mai ales sper că vă vor convinge să încercaţi reţeta asta de negresă pufoasă şi cremoasă. Abia aştept să-mi spuneţi cum v-a plăcut 🙂

Negresă pufoasă

Poftă bună la negresă pufoasă cu cremă de dovleac!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • reteta de prajitura turnata cu dovleac
    Prăjitura turnată cu dovleac - rețeta pas cu pas
  • rulouri cu dovleac și ciocolata alba
    Rulouri cu dovleac și ciocolată albă
  • Ștrudel cu dovleac și scorțișoară
261 shares

Comentarii

  1. Mariana a zis

    decembrie 31, 2023 at 3:12 pm

    Este foarte buna prăjitura!!! Am avut puțin emoții cu blatul, dar a ieșit pufos, cu toate că e umed.
    Dovleacul l-am calit cu un pic de zahar, in loc sa il fierb - iese mai aromat.Cred că dovleacul merge și fără crema de brânză, poate cu un pic de griș să îl lege. Incerc data viitoare :))

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 01, 2024 at 10:42 am

      Mă bucur că a ieșit bine!

      Răspunde
  2. Nico a zis

    decembrie 12, 2021 at 4:14 pm

    5 stars
    Este deja a doua oară când prepar aceasta delicioasă prăjitură și vreau sa îți mulțumesc pentru ca ai împărțit rețeta și cu noi. Sănătate și tot ce e mai bun și mai frumos!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 12, 2021 at 4:35 pm

      Dragă Nico, mă bucur mult că îți place rețeta și îți mulțumesc mult pentru comentariu. Numai bine!

      Răspunde
  3. Ramona a zis

    octombrie 02, 2018 at 1:53 pm

    Am respectât reteta pas cu pas si nu à iesit decat o chestie care nu avea forma nu a crescut deloc gustul nu avea cum sa fie rau ,cred ca e normal din mom ce am
    Pus atatea ingrédients . Am Găsit retete minunate pe care le am încercat si au meritat reținute . Aceasta nuuu

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 02, 2018 at 2:02 pm

      Imi pare rau, Ramona 🙁 Nu stiu de ce sa nu fi iesit. Negresele sunt in general retete simple, la care nu ai ce gresi. Intr-adevar nu cresc spectaculos avand atata unt in compozitie, ci , raman mai degraba umede.
      Poate a fost doar o...nepotrivire de caracter intre tine si prajitura asta....

      Răspunde
  4. MIKI a zis

    septembrie 28, 2016 at 5:42 pm

    Buna ziua as dori si eu sa stiu dimenisunile tavii in care se coace prajitura

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 28, 2016 at 8:42 pm

      Tava de 20x35 cm

      Răspunde
  5. ella a zis

    februarie 01, 2016 at 11:16 am

    arata f.bine.eu am dovlaecul la congelator oare ime iese prajitura?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 01, 2016 at 3:32 pm

      Sigur ca iese, important e sa nu fie prea apos. Scurge-l bine si amesteca-l cu o branza mai grasa.

      Răspunde
  6. Jorjette C a zis

    ianuarie 14, 2016 at 11:19 pm

    A iesit incredibila! De ceva timp aveam salvata aceasta pagina si in sfarsit mi-am facut curaj, mai ales ca aveam la pastrat un bostan de vreo 10 kg. Am folosit o cacao mai neagra si asa a iesit si blatul, iar combinatia e extraordinar de delicioasa!! Designul a iesit perfect, imi faceam griji ca poate nu o sa iasa la cum era textura blatului, dar mi-a reusit.

    Multumesc de reteta, chiar merita incercata! Gustul de esenta de rom nu se simte prea tare, zic eu.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 15, 2016 at 7:10 am

      Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂

      Răspunde
      • Jorjette C a zis

        ianuarie 15, 2016 at 11:18 pm

        Foarte mult! O sa mai fac, cu siguranta!

        Răspunde
  7. larisa a zis

    octombrie 18, 2014 at 4:33 pm

    multumesc frumos, m ai lamurit, sper ca a doua tura sa fie si aspectuoasa nu numai gustoasa: ) weekend fain!

    Răspunde
  8. larisa a zis

    octombrie 18, 2014 at 8:26 am

    buna am facut o si eu si in afara de faptul ca crema de dovleac s- a cam scufundat prajitura a avut un gust minunat si as vrea sa o repet asa ca vreau sa ma lamuresc cu ceva: la ingrediente spui o sticluta de esenta de rom, eu am pus mult mai putin, cam o lingurita si totusi a iesit prea aromata , poate voiai sa spui o fiola in loc de o sticluta? si pe plicul de praf de copt scrie ca tre folosit la 500gr de faina, in compozitie intra numai 120 or so, un pliculet cum spui tu nu i prea mult? cam atat ar fi, multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 18, 2014 at 9:02 am

      Eu am pus o sticluta mica de rom, nu o fiola. Am uitat de la ce firma era, dar nu a fost deloc prea aromata. Daca folosesti o esenta mai puternica, pune mai putin, sau poti renunta de tot la rom, nu e nicio problema.
      Stiu ca asa scrie pe praful de copt, dar cantitatea data acolo e pentru atunci cand faci alt tip de aluat, cu mai putine ingrediente, cum ar fi pandispanul sau ceva de patiserie, in care ai in compozitie preponderent faina. Compozitia negresei e mai grea, contine mult unt, lapte, cacao, ciocolata, etc, deci praful de copt trebuie sa ajute intrega compozitie sa creasca.

      Răspunde
  9. Angela a zis

    octombrie 04, 2014 at 7:52 am

    Arata.... nemaipomenit! O incerc si eu.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 04, 2014 at 8:25 am

      Succes! Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂

      Răspunde
    • Goncan Iuliu a zis

      noiembrie 05, 2023 at 4:02 pm

      Am văzut această rețetă identic redată în altă postare, așadar nu știu care este cea originală.
      Postarea ei în format video la fel ca cea de rulori cu ciocolată albă ar fi o idee excelentă și binevenită

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        noiembrie 05, 2023 at 5:05 pm

        Rulourile le găsiți în format video, aici https://youtu.be/9R3O6mCFRyY?si=Y7YjcmWGgjEnTJ7Z

        Răspunde
  10. simonacallas a zis

    septembrie 22, 2014 at 1:11 pm

    Arata minunat, imi place mult combinatia asta de culori si de arome 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 22, 2014 at 2:25 pm

      Multumesc, Simona! 🙂

      Răspunde
  11. Claudia a zis

    septembrie 21, 2014 at 7:35 pm

    Daca nu fac prajitura asta pana dispar dovlecii de pe piata cred ca o sa visez un an de zile la ea :))
    Tare as mai vrea o bucatica chiar acum 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 21, 2014 at 7:54 pm

      Ti-as trimite telegrafic, dar nu au mai ramas nici macar firimiturile din ea, atat de buna a fost 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.