Fie că e de post sau de dulce, nu refuz niciodată o negresă şi o prepar cu plăcere mereu. Prăjitura asta ciocolatoasă este sus de tot în topul preferinţelor mele, iar reţeta de azi de negresă pufoasă cu cremă de dovleac e cea mai bună pe care am mâncat-o vreodată! Blatul aromat cu rom, e foarte pufos, dar rămâne totuşi puţin umed, doar atât cât trebuie, iar peste el vine un strat bogat de cremă de dovleac cu aromă subtilă de scorţişoară. Combinaţia e nemaipomenit de savuroasă şi vă recomand din suflet să o încercaţi, mai ales că reţeta asta se face foarte uşor, iar dovlecii sunt mulţi şi ieftini în pieţe în această perioadă.
Mod de preparare negresă pufoasă cu cremă de dovleac
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de 20 x 35 cm
crema de dovleac
- 1 dovleac plăcintar de aprox. 1 kg
- 200 g cremă fină de brânză (gen Philadelphia)
- 50 g zahăr pudră
- ¼ linguriţă de scorţişoară (de preferat proaspăt rasă pentru că e mult mai aromată)
blatul
- 200 g unt
- 50 ml de lapte
- 100 g ciocolată neagră (min. 75% cacao)
- 100 g cacao
- 4 ouă
- 1 sticluţă de esenţă de rom
- 100 g făină
- 150 g zahăr
- 1 pliculeţ de praf de copt
Instrucțiuni de preparare
- Crema de dovleac
- Dovleacul se curăţă de coajă, se taie cuburi şi se pune la fiert pentru aproximativ 20 de minute. E gata când cuburile de dovleac sunt moi şi intră uşor furculiţa în ele.
- Se scurge dovleacul de apa în care a fiert şi se pasează cu blenderul vertical. Se lasă să se răcească.
- Se adaugă crema de brânză, zahărul pudră şi scorţişoara şi se omogenizează.
- Blatul
- Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 grade Celsius.
- Ciocolata se rupe bucăţele şi se pune la topit la foc mic, împreună cu untul tăiat cuburi. Amestecaţi din când în când să se omogenizeze. Se lasă la răcit.
- Gălbenuşurile se freacă cu zahărul până încep să se albească, se adaugă laptele, esenţa de rom şi pudra de cacao, apoi se amestecă cu untul şi ciocolata topită.
- Separat se bat albuşurile spumă până când nu mai cad de pe teluri. Se amestecă spuma de albuşuri cu compoziţia de mai sus şi se omogenizează amestecând încet.
- Se adaugă făina şi praful de copt şi se încorporează folosind un tel în formă de pară, cu mişcări de jos în sus pentru ca amestecul să rămână aerat.
- Se păstrează deoparte 6 linguri de aluat, iar restul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se nivelează.
- Peste aluat se întinde uniform crema de dovleac, apoi se pun din loc în loc cele 6 linguri de aluat păstrate deoparte.
- Cu ajutorul unei furculiţe de amestecă aluatul cu crema de dovleac ca să obţinem un efect frumos marmorat, ca în poza de mai jos.
- Se dă negresa la cuptor pentru 35-40 de minute. Testul cu scobitoarea nu va fi relevant, deoarece crema de dovleac va rămâne umedă, iar scobitoarea nu va ieşi curată, aşa încât e mai bine să încercaţi să încercaţi marginile prăjiturii ca să vă convingeţi că e coaptă.
- Lăsaţi negresa să se răcească, apoi tăiaţi-o în pătrate.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că pozele sunt concludente şi reflectă bogăţia de arome şi culori şi mai ales sper că vă vor convinge să încercaţi reţeta asta de negresă pufoasă şi cremoasă. Abia aştept să-mi spuneţi cum v-a plăcut 🙂
Mariana a zis
Este foarte buna prăjitura!!! Am avut puțin emoții cu blatul, dar a ieșit pufos, cu toate că e umed.
Dovleacul l-am calit cu un pic de zahar, in loc sa il fierb - iese mai aromat.Cred că dovleacul merge și fără crema de brânză, poate cu un pic de griș să îl lege. Incerc data viitoare :))
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că a ieșit bine!
Nico a zis
Este deja a doua oară când prepar aceasta delicioasă prăjitură și vreau sa îți mulțumesc pentru ca ai împărțit rețeta și cu noi. Sănătate și tot ce e mai bun și mai frumos!
Iuliana a zis
Dragă Nico, mă bucur mult că îți place rețeta și îți mulțumesc mult pentru comentariu. Numai bine!
Ramona a zis
Am respectât reteta pas cu pas si nu à iesit decat o chestie care nu avea forma nu a crescut deloc gustul nu avea cum sa fie rau ,cred ca e normal din mom ce am
Pus atatea ingrédients . Am Găsit retete minunate pe care le am încercat si au meritat reținute . Aceasta nuuu
Iuliana a zis
Imi pare rau, Ramona 🙁 Nu stiu de ce sa nu fi iesit. Negresele sunt in general retete simple, la care nu ai ce gresi. Intr-adevar nu cresc spectaculos avand atata unt in compozitie, ci , raman mai degraba umede.
Poate a fost doar o...nepotrivire de caracter intre tine si prajitura asta....
MIKI a zis
Buna ziua as dori si eu sa stiu dimenisunile tavii in care se coace prajitura
Iuliana a zis
Tava de 20x35 cm
ella a zis
arata f.bine.eu am dovlaecul la congelator oare ime iese prajitura?
Iuliana a zis
Sigur ca iese, important e sa nu fie prea apos. Scurge-l bine si amesteca-l cu o branza mai grasa.
Jorjette C a zis
A iesit incredibila! De ceva timp aveam salvata aceasta pagina si in sfarsit mi-am facut curaj, mai ales ca aveam la pastrat un bostan de vreo 10 kg. Am folosit o cacao mai neagra si asa a iesit si blatul, iar combinatia e extraordinar de delicioasa!! Designul a iesit perfect, imi faceam griji ca poate nu o sa iasa la cum era textura blatului, dar mi-a reusit.
Multumesc de reteta, chiar merita incercata! Gustul de esenta de rom nu se simte prea tare, zic eu.
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Jorjette C a zis
Foarte mult! O sa mai fac, cu siguranta!
larisa a zis
multumesc frumos, m ai lamurit, sper ca a doua tura sa fie si aspectuoasa nu numai gustoasa: ) weekend fain!
larisa a zis
buna am facut o si eu si in afara de faptul ca crema de dovleac s- a cam scufundat prajitura a avut un gust minunat si as vrea sa o repet asa ca vreau sa ma lamuresc cu ceva: la ingrediente spui o sticluta de esenta de rom, eu am pus mult mai putin, cam o lingurita si totusi a iesit prea aromata , poate voiai sa spui o fiola in loc de o sticluta? si pe plicul de praf de copt scrie ca tre folosit la 500gr de faina, in compozitie intra numai 120 or so, un pliculet cum spui tu nu i prea mult? cam atat ar fi, multumesc!
Iuliana a zis
Eu am pus o sticluta mica de rom, nu o fiola. Am uitat de la ce firma era, dar nu a fost deloc prea aromata. Daca folosesti o esenta mai puternica, pune mai putin, sau poti renunta de tot la rom, nu e nicio problema.
Stiu ca asa scrie pe praful de copt, dar cantitatea data acolo e pentru atunci cand faci alt tip de aluat, cu mai putine ingrediente, cum ar fi pandispanul sau ceva de patiserie, in care ai in compozitie preponderent faina. Compozitia negresei e mai grea, contine mult unt, lapte, cacao, ciocolata, etc, deci praful de copt trebuie sa ajute intrega compozitie sa creasca.
Angela a zis
Arata.... nemaipomenit! O incerc si eu.
Iuliana a zis
Succes! Sa-mi spui cum ti-a placut 🙂
Goncan Iuliu a zis
Am văzut această rețetă identic redată în altă postare, așadar nu știu care este cea originală.
Postarea ei în format video la fel ca cea de rulori cu ciocolată albă ar fi o idee excelentă și binevenită
Iuliana Sbîrnea a zis
Rulourile le găsiți în format video, aici https://youtu.be/9R3O6mCFRyY?si=Y7YjcmWGgjEnTJ7Z
simonacallas a zis
Arata minunat, imi place mult combinatia asta de culori si de arome 🙂
Iuliana a zis
Multumesc, Simona! 🙂
Claudia a zis
Daca nu fac prajitura asta pana dispar dovlecii de pe piata cred ca o sa visez un an de zile la ea :))
Tare as mai vrea o bucatica chiar acum 🙂
Iuliana a zis
Ti-as trimite telegrafic, dar nu au mai ramas nici macar firimiturile din ea, atat de buna a fost 🙂