Chorizo este un cârnat spaniol, făcut dintr-un amestec de cărnuri de porc, destul de grase, asezonat din plin cu boia de ardei, de unde şi culoarea lui roşiatică specifică. Mai poate conţine eventual şi usturoi sau alte ierburi aromatice şi în general sunt destul de picanţi. În Spania, Chorizo se găseşte şi afumat, dar şi neafumat. Cel afumat se serveşte de obicei ca tapas (gustare tradiţională spaniolă) fără a mai fi gătit. Nu ştiu dacă la noi se găseşte undeva Chorizo crud, eu una nu am văzut în supermarketuri decât afumat. Zilele trecute, când l-am văzut, l-am şi luat acasă şi i-am pus gând rău într-o combinaţie italo-spanilolă de zile mari.
Am avut paste italiene de la mama lor, produse de Divella, o firmă italiană care face paste din...1890. Adică de fix 124 de ani! Şi mă gândesc că nu poţi rămâne pe piaţă 124 de ani, in indiferent ce domeniu, decât dacă faci foarte bine ceea ce faci. Dar mai cu seama daca produci paste in...Italia!
Pe lângă paste am mai avut şi un sos pesto, care la origine e tot italian, parmezanul presărat la final, tot italian şi el, iar cireaşa de pe tort au fost cârnaţii chorizo care au îmbrăcat pastele şi sosul într-o aromă picantă de afumătură, absolut irezistibilă. Cred că v-am făcut poftă, nu-i aşa? Trecem la treabă? 🙂
Mod de preparare spaghete picante cu chorizo şi parmezan
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii generoase
- 300 gr spaghete
- 3 roşii mari tocate cubuleţe (sau o conservă de roşii)
- 200 g carnați chorizo (puteţi înlocui cu alţi cârnaţi picanţi)
- 2 căţei de usturoi
- 50 gr parmezan ras
- 2 linguriţe de sos pesto
- o lingură de ulei de măsline extravirgin (eu am folosit tot Divella)
- sare (garlic pepper (sau piper alb dacă nu aveţi) - după gust)
- un vârf de cuţit de nucşoară
- busuioc proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi pastele la fiert conform instrucţiunilor de pe pachet. Eu am folosit spaghete Divella nr. 8 pe care le-am fiert 7 minute, atât cât scria pe pachet şi au fost perfecte, puţin al dente, aşa cum sunt pastele italiene care se respectă.
- Într-o tigaie, de preferat antiaderentă, puneţi la fript (deci fără ulei) cârnaţii Chorizo tăiaţi felii. Lăsaţi-i să se rumenească pe ambele părţi şi când sunt gata, îi scoateţi pe o farfurie.
- Mai adăugaţi două linguri de ulei de măsline peste cel lăsat de cârnaţi, adăugaţi usturoiul zdrobit şi lăsaţi-l să se călească numai un minut, cât să îşi dezvolte aroma.
- Adăugaţi în tigaie roşiile tăiate cuburi (sau conserva), nucşoara şi sosul pesto. Potriviţi de sare şi piper după gust. Eu am folosit garlic pepper pentru a avea o aromă mai pronunţată de usturoi, dar dacă nu aveţi, piperul normal e la fel de bun. Lăsaţi sosul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.
- Adăugaţi feliile de cârnaţi şi mai lăsaţi 5 minute la fiert.
- Ideal ar fi ca în acest moment să fie gata şi pastele. Le scurgeţi de apă şi adăugaţi peste ele sosul de roşii şi cârnaţii. Amestecaţi şi lăsaţi 5-7 minute pentru ca spaghetele să absoarbă sosul şi aromele.
- Serviţi cu parmezan ras din belşug şi frunzuliţe proaspete de busuioc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPoftă bună la spaghete picante cu chorizo şi parmezan!
Lasă un comentariu