Prăjitura asta cu nucă de cocos e una dintre cele mai bune pe care le ştiu. E pufoasă, cremoasă, ce mai, e delicioasă de te lingi pe degete şi la propriu şi la figurat. Imaginaţi-vă blatul de bezea cu cocos combinat cu crema bogată şi aromată de vanilie, ce răsfăţ! Sau mai bine, nu vă imaginaţi nimic, ci apucaţi-vă de treabă şi vă veţi convinge. Reţeta nu e deloc complicată, nu are cine ştie ce ingrediente scumpe sau deosebite, deci nu aveţi niciun motiv să nu o faceţi. V-am convins? 🙂
Mod de preparare prăjitură cu nucă de cocos şi vanilie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă tipică de aragaz (a mea are 35x35cm, masurata la interior)
blatul
- 8 albuşuri
- 120 g nucă de cocos răzuită
- 120 g făină
- 250 g zahăr
- 1 linguriţă de praf de copt
- un praf de sare
crema de vanilie
- 8 gălbenuşuri
- 350 ml de lapte
- 200 g zahăr
- 5 linguri de amidon alimentar
- 200 g de unt
- o sticluţă de esenţă de vanilie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
crema
- Galbenuşurile se amestecă cu zahărul, amidonul şi 100 ml de lapte.
- Restul de 300 ml de lapte se pun la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun).
- Când laptele începe să se umfle, turnăm amestecul de gălbenuşuri şi lăsăm crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
- Dăm deoparte şi adăugăm untul tăiat cuburi şi esenţa de vanilie. Amestecăm până când untul este încorporat uniform, apoi lăsăm crema să se răcească complet.
- Pentru o cremă mai fermă, ideal ar fi să o lăsaţi 3-4 ore la frigider, sau să o faceţi de seara pentru dimineaţa.
blatul
- Se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare, până când spuma nu mai cade de pe teluri.
- Se adaugă zahărul, fiecare lingură pe rând şi se bate în continuare până când spuma este din nou fermă.
- Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi nuca de cocos. Se încorporează cu un tel de mână, cu miscări uşoare de jos în sus, astfel încât compoziţia să rămână aerată.
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade şi o tavă pregătită cu hârtie de copt.
- Se toarnă compoziţia în tavă şi se nivelează cu dosul unei linguri.
- Se coace aproximativ 15 minute, până când începe să se rumenească pe margini. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că blatul este copt.
- Se lasă să se răcească complet înainte de asamblarea prăjiturii.
asamblarea
- Blatul se taie în două părţi egale pe lungime.
- Se pune jumătate din cantitatea de cremă peste primul blat.
- Deasupra se aşează al doilea blat, peste care se pune restul de cremă.
- Se nivelează crema cu dosul unei linguri şi se se presară un strat generos de nucă de cocos.
- E de preferat să lăsaţi prăjitura la rece câteva ore înainte să o tăiaţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
M-am aprovizionat cu o cantitate consistentă de nucă de cocos de la Green Sense pentru că la noi în familie dulciurile care o conţin sunt printre preferate şi nu-mi place deloc când mă apuc de treabă şi constat că mi s-a terminat ingredientul principal. Întotdeauna punguţele cu cocos răzuit din supermarketuri mi se par prea mici, vouă nu? 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură cu nucă de cocos şi vanilie pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Nico a zis
Super, insa am folosit crema de vanilie( creme patiserie) in care am pus fulgi de cocos.
A iesit VIS!
Diana a zis
Explica-ne cum l-ai impartit in doua ... 🙂
Iuliana a zis
Corect, multumesc pt observatie! Pe lungime, nu din grosime ca la blatul de tort 🙂
Mery a zis
Mărimea tăvii folosită la blat?
Iuliana a zis
Am folosit tava din dotarea aragazului, cam 30x35 mm.
Claudia a zis
Gata, m-ai convins 🙂 O fac si eu cat de curand 🙂