Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Chec de post cu cacao, pufos și aromat - rețeta cu suc de portocale

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 iul. 2025 · Publicată: 20 dec. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 3 comentarii
968 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Aflați din această rețetă toate secretele pentru cu chec de post cu cacao extraordinar de moale, pufos, aromat și cu o culoare minunată!

elii de chec de post cu cacao pe farfurie langa un pahar cu suc de portocale

Checurile sunt printre cele mai ușoare și mai îndrăgite rețete de desert, iar cele de post surprind mereu prin textura lor moale și ușor umedă și prin miezul pufos, deși nu conțin nici lapte, nici ouă sau unt.

Acest chec de post marmorat cu cacao are aromă intensă de citrice pentru că sucul proaspăt de portocale este ingredientul vedetă în această rețetă.

Am mai folosit sucul de portocale ca ingredient și la rețeta de cozonac de post , dar și la mucenicii moldovenești de post. De fiecare dată a adus multă aromă și o culoare plăcută în aluat.

chec de post cu cacao

Prăjiturile de post sunt delicioase, cred că v-am convins de asta de-a lungul timpului. Iar dacă aruncaţi o privire în secţiunea de deserturi de post de pe blog veţi vedea că sunt chiar şi foarte aspectuoase.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem chec de post cu cacao - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete de chec de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă simplă de chec pufos de post.

ingrediente pentru rețeta de chec de post cu cacao

Câteva cuvinte despre ingredientele principale:

  • făină - alegeți o făină albă de patiserie, tip 000
  • agent de creștere - vom folosi atât praf de copt, cât și puțin bicarbonat
  • oțet - de 9 grade
  • suc de portocale - pentru cea mai plăcută aromă folosiți suc proaspăt stors
  • cacao - pentru aromă intensă și o culoare frumoasă, folosiți cacao neagră, cu procent mare de grăsimi din unt de cacao
  • turmenic (curcuma) - o cantitate foarte mică colorează minunat aluatul
  • opțional - stafide, migdale mărunțite, fulgi de migdale

Cum facem chec de post cu cacao - rețeta pas cu pas

Este foarte ușor de făcut acest chec pufos de post. Nu avem nevoie nici măcar de mixer, veți vedea că ne descurcăm de minune doar cu un tel de mână!

lingurita cu bicarbonat de sodiu

1. Într-un castron puneți: 500 ml suc de portocale, oțetul și bicarbonatul. Amestecați.

turmeric adaugat cu lingurita in castron

2. Adăugați apoi uleiul, coaja rasă de portocale, turmericul, sarea și zahărul și amestecați din nou.

aluat galben in castron

3. În alt vas amestecați făina cu praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.

stafide presarate in tava cu aluat de chec

4. Turnați ¾ din aluat într-o tavă de chec unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați stafidele (nehidratate) și amestecați cu o furculiță să se distribuie în aluat.

aluat de chec cu cacao in castron

5. Amestecați pudra de cacao cu 50 ml de suc de portocale până obțineți o pastă. Turnați amestecul peste aluatul rămas în castron, puneți aici și migdalele și omogenizați.

fulgi de migdale presaratti in tava peste chec cu cacao

6. Turnați aluatul cu cacao în tavă și amestecați cu o furculiță ca să se amestece cele 2 culori și să obțineți un chec marmorat. Deasupra presărați fulgii de migdale.

tava cu chec in cuptor

7. Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade (static) pentru aproximativ 50-55 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că e copt la interior.

chec de post cu cacao asezat pe gratar de racire

8. Lăsaţi-l să se răcească în formă pentru 10 minute, apoi îl răsturnați pe un grătar. Pudrați cu zahăr și feliaţi checul după ce se răcește.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă vreți să adaptați rețeta gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână, vă las mai jos câteva sugestii:

  • suc de portocale - îl puteți înlocui cu alt suc de fructe, de exemplu zeama unui compot de ananas sau cu apă plată sau minerală.
  • migdale - puteți folosi nuci sau fistic
  • ulei - eu am folosit ulei simplu, de floarea soarelui, dar pentru arome mai deosebite puteți folosi ulei de măsline sau de cocos
  • stafide puteți folosi și alte fructe uscate, de exemplu merișoare sau cireșe confiate sau le puteți înlocui cu picături de ciocolată termostabilă

mâini cu felie de chec marmorat cu cacao

Cum se păstrează

Păstrați checul de post cu cacao la temperatura camerei, învelit în folie alimentară. În acest fel nu se va usca și se va menține fraged, moale și delicios chiar și 3-4 zile.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Checul crește destul de mult la cuptor, de aceea aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
  • Nu puneți prea mult turmeric! În cantitate mică, dă o culoare frumoasă în aluaturi, dar în cantitate mare duce la o culoare nefirească.
  • Dacă checul se rumenește prea tare, deschideți ușa cuptorului, îl acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
  • Înainte să scoateți checul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.

Alte rețete de chec de post

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • trei felii taiate de chec cu nuci
    Chec cu mere și nuci - rețeta de post explicată pas cu pas
  • Chec vegan cu nucă de cocos și semințe de mac
    Chec de post cu nucă de cocos și semințe de mac
  • Chec cu unt de arahide și merișoare confiate
    Chec cu unt de arahide și merișoare confiate
  • Chec vegan cu banane și migdale
    Chec vegan cu banane. Banana bread de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

elii de chec de post cu cacao pe farfurie langa un pahar cu suc de portocale

Chec de post cu cacao, pufos și aromat - rețeta cu suc de portocale

Încearcă această rețetă simplă de chec de post cu cacao și stafide. Extraordinar de moale, pufos și aromat!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 15
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 450 g făină (tip 000)
  • 10 g praf de copt (un pliculeț)
  • ½ linguriță bicarbonat
  • 2 linguri de oțet (de 9 grade)
  • 100 g zahar
  • 100 g ulei
  • 550 ml suc de portocale
  • ½ linguriță sare
  • 20 g cacao
  • coaja rasă dela o portocala
  • ¼ linguriță turmenic (curcuma)
  • 50 g stafide
  • 15 g migdale (mărunțite)
  • 10 g fulgi de migdale
  • zahăr pudră - opțional (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron puneți: 500 ml suc de portocale, oțetul și bicarbonatul. Amestecați.
    lingurita cu bicarbonat de sodiu
  • Adăugați apoi uleiul, coaja rasă de portocale, turmericul, sarea și zahărul și amestecați din nou.
    turmeric adaugat cu lingurita in castron
  • În alt vas amestecați făina cu praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
    aluat galben in castron
  • Turnați ¾ din aluat într-o tavă de chec unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați stafidele (nehidratate) și amestecați cu o furculiță să se distribuie în aluat.
    stafide presarate in tava cu aluat de chec
  • Amestecați pudra de cacao cu 50 ml de suc de portocale până obțineți o pastă. Turnați amestecul peste aluatul rămas în castron, puneți aici și migdalele și omogenizați.
    aluat de chec cu cacao in castron
  • Turnați aluatul cu cacao în tavă și amestecați cu o furculiță ca să se amestece cele 2 culori și să obțineți un chec marmorat. Deasupra presărați fulgii de migdale.
    fulgi de migdale presaratti in tava peste chec cu cacao
  • Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade (static) pentru aproximativ 50-55 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că e copt la interior.
    tava cu chec in cuptor
  • Lăsaţi-l să se răcească în formă pentru 10 minute, apoi îl răsturnați pe un grătar. Pudrați cu zahăr și feliaţi checul după ce se răcește.
    chec de post cu cacao asezat pe gratar de racire
Nutrition Facts
Chec de post cu cacao, pufos și aromat - rețeta cu suc de portocale
Amount per Serving
Calorii
229
% Daily Value*
Grăsimi
 
7
g
11
%
Carbohidrați
 
38
g
13
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
11
g
12
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de chec de post cu cacao pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
968 shares

Comentarii

  1. parbrize a zis

    decembrie 30, 2014 at 6:09 pm

    fac si eu chec dar nu de post, mi se pare mai gustos

    Răspunde
  2. Claudia a zis

    decembrie 21, 2014 at 6:19 pm

    Tare bine mi-ar prinde si mie acum o bucatica. A mai ramas ceva si pentru colindatori? 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 21, 2014 at 7:37 pm

      Pentru colindatori avem oricand, numai sa vina! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.