Timp estimat pentru citit: 7 minute
Vrei un desert simplu de post? Încearcă această rețetă de chec cu mere și nuci! Este moale, umed și extraordinar de bun! Se simte bine aroma merelor și textura nucilor, este pur și simplu minunat!

Să faci un chec delicios fără ouă, unt și lapte poate fi o adevărată provocare! Dar acest chec cu mere și nuci este dovada că dacă ai o rețetă bună, cu proporția corectă între ingrediente, chiar și un desert de post poate fi extraordinar!
Merele mențin acest chec ușor umed și fraged mai multe zile, iar nucile aduc textură și aromă.
Încercați rețeta și îmi veți da dreptate! Bucurați-vă de un desert simplu și atât de ușor de făcut! Și dacă vă place rezultatul, trebuie neapărat să încercați și alte checuri de post de pe blog!
Propunerile mele pentru voi: minunatul chec cu nucă de cocos și mac sau un chec cu unt de arahide și merișoare confiate.
Mergi direct la:
Ingrediente
În general deserturile de post au ingrediente simple și ieftine, din cele pe care le găsim mai mereu în orice bucătărie. Nici acest chec cu mere și nuci nu face excepție. Iată ce ne trebuie pentru el:

- făină - folosim faină obisnuită, de patiserie, tip 000
- praf de copt
- zahăr tos
- sare
- mere - orice soi de mere e la fel de bun
- miez de nucă - tocat grosier din cuțit ca să se simtă mai bine texturile
- arome - recomand o esența sau un extract de vanilie și coajă de lămâie ecologică
- apă minerală
- ulei
- opțional - zahăr pudră și scorțișoară pentru pudrat deasupra
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Manopera pentru această rețetă de chec e cum nu se poate mai simplă. Iată metoda de preparare pas cu pas:

Tocați nucile grosier, cu un cuțit. Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți-le într-o sită și le stoarceți de suc presându-le cu dosul unei linguri.

Într-un castron puneți: făina, praful de copt, sarea și ¾ din nucile mărunțite. În alt vas amestecați: apa minerală, uleiul, zahărul, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie.

Turnați ingredientele lichide în castron, peste cele solide. Puneți aici și merele rase și omogenizați.

Puneți compoziția într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați și presărați miezul de nucă rămas.

Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aprox. 60 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Lăsați-l să se răcească 10 minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou.

Tăiați checul numai după ce s-a răcit complet și opțional, presărați zahăr pudră amestecat cu scorțișoară.
Ce puteți înlocui în rețetă
Checurile de post sunt deserturi simple și versatile, care se pot adapta ușor ingredientelor disponibile. Iată ce ingrediente puteți înlocui în rețetă:
- mere - puteți folosi la fel de bine pere sau gutui
- nuci - le puteți omite sau se pot înlocui cu migdale sau alune de pădure
- coajă rasă de lămâie - o puteți omite dacă nu aveți sau nu vă place sau o puteți înlocui cu coajă de portocală
- apa minerală - se poate folosi apă plată sau un suc acidulat, dacă aveți. Dacă folosiți suc îndulcit, adaptați cantitatea de zahăr din rețetă!
- scorțișoară - eu am preferat să o amestec cu zahăr pudră și să o presar la final, dar o puteți pune și în aluat dacă vă place.
- ulei - puteți folosi un ulei cu gust neutru (floarea soarelui) sau un ulei mai aromat, cum este cel de cocos sau de nuci.

Cum se păstrează
Datorită merelor rase care sunt ușor umede, checul rămâne fraged și își menține umiditatea la interior timp de 2-3 zile.
Păstrați-l pe blatul de lucru, acoperit cu un șervet curat sau împachetat în folie alimentară.
La nevoie, checul de post cu mere și nuci se poate congela într-o pungă de plastic închisă etanș pentru 2-3 luni. Când vreți să îl consumați, lăsați-l să se dezghețe lent, la temperatura camerei.

Extra sfaturi
- Puneți merele rase într-o strecurătoare pentru paste și le stoarceți bine de sucul în exces apăsându-le cu dosul unei linguri. Nu aruncați sucul obținut, este o băutură excelentă și plină de vitamine!
- Checul cu mere este dens și umed, în funcție de cuptor timpul de coacere poate fi mai lung de 60 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt!
- Dacă nu e copt încă, dar s-a rumenit prea tare, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt și continuați coacerea.
- Lăsați checul să se răcească complet înainte să îl feliați.
Alte rețete grozave de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chec cu mere și nuci - rețeta de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 100 g miez de nucă
- 2 mere mari (aprox. 350 g)
- 400 g făină (tip 000)
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
- 300 ml apă minerală
- 80 ml ulei
- 160 g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- zahăr pudră și scorțișoară (pentru pudrat deasupra)
Instrucțiuni de preparare
- Tocați nucile grosier, cu un cuțit. Dați merele pe răzătoarea cu găuri mari. Puneți-le într-o sită și le stoarceți de suc presându-le cu dosul unei linguri.
- Într-un castron puneți: făina, praful de copt, sarea și ¾ din nucile mărunțite. În alt vas amestecați: apa minerală, uleiul, zahărul, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie.
- Turnați ingredientele lichide în castron, peste cele solide. Puneți aici și merele rase și omogenizați.
- Puneți compoziția într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt. Nivelați și presărați miezul de nucă rămas.
- Coaceți checul la 180 de grade pentru aprox. 60 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Lăsați-l să se răcească 10 minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou.
- Tăiați checul numai după ce s-a răcit complet și opțional, presărați zahăr pudră amestecat cu scorțișoară. Se păstrează la temperatura camerei.
Bine de știut:
- Puneți merele rase într-o strecurătoare pentru paste și le stoarceți bine de sucul în exces apăsându-le cu dosul unei linguri. Nu aruncați sucul obținut, este o băutură excelentă și plină de vitamine!
- Checul cu mere este dens și umed, în funcție de cuptor timpul de coacere poate fi mai lung de 60 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că e bine copt!
- Dacă nu e copt încă, dar s-a rumenit prea tare, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt și continuați coacerea.
- Lăsați checul să se răcească complet înainte să îl feliați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Grigore a zis
Buna ziua! Nu este specificat gramajul! Il ghicim?
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu e nevoie să îl ghiciți, e suficient să îl citiți pentru că este specificat în cardul rețetei. Mai mult chiar, puteți salva ingredientele și modul de preparare sau le puteți tipări.