Aflați din această rețetă toate secretele pentru cu chec de post cu cacao extraordinar de moale, pufos, aromat și cu o culoare minunată!
Checurile sunt printre cele mai ușoare și mai îndrăgite rețete de desert, iar cele de post surprind mereu prin textura lor moale și ușor umedă și prin miezul pufos, deși nu conțin nici lapte, nici ouă sau unt.
Acest chec de post marmorat cu cacao are aromă intensă de citrice pentru că sucul proaspăt de portocale este ingredientul vedetă în această rețetă.
Am mai folosit sucul de portocale ca ingredient și la rețeta de cozonac de post, dar și la mucenicii moldovenești de post. De fiecare dată a adus multă aromă și o culoare plăcută în aluat.
Prăjiturile de post sunt delicioase, cred că v-am convins de asta de-a lungul timpului. Iar dacă aruncaţi o privire în secţiunea de deserturi de post de pe blog veţi vedea că sunt chiar şi foarte aspectuoase.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă simplă de chec pufos de post.
Câteva cuvinte despre ingredientele principale:
- făină - alegeți o făină albă de patiserie, tip 000
- agent de creștere - vom folosi atât praf de copt, cât și puțin bicarbonat
- oțet - de 9 grade
- suc de portocale - pentru cea mai plăcută aromă folosiți suc proaspăt stors
- cacao - pentru aromă intensă și o culoare frumoasă, folosiți cacao neagră, cu procent mare de grăsimi din unt de cacao
- turmenic (curcuma) - o cantitate foarte mică colorează minunat aluatul
- opțional - stafide, migdale mărunțite, fulgi de migdale
Cum facem chec de post cu cacao - rețeta pas cu pas
Este foarte ușor de făcut acest chec pufos de post. Nu avem nevoie nici măcar de mixer, veți vedea că ne descurcăm de minune doar cu un tel de mână!
1. Într-un castron puneți: 500 ml suc de portocale, oțetul și bicarbonatul. Amestecați.
2. Adăugați apoi uleiul, coaja rasă de portocale, turmericul, sarea și zahărul și amestecați din nou.
3. În alt vas amestecați făina cu praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
4. Turnați ¾ din aluat într-o tavă de chec unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați stafidele (nehidratate) și amestecați cu o furculiță să se distribuie în aluat.
5. Amestecați pudra de cacao cu 50 ml de suc de portocale până obțineți o pastă. Turnați amestecul peste aluatul rămas în castron, puneți aici și migdalele și omogenizați.
6. Turnați aluatul cu cacao în tavă și amestecați cu o furculiță ca să se amestece cele 2 culori și să obțineți un chec marmorat. Deasupra presărați fulgii de migdale.
7. Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade (static) pentru aproximativ 50-55 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că e copt la interior.
8. Lăsaţi-l să se răcească în formă pentru 10 minute, apoi îl răsturnați pe un grătar. Pudrați cu zahăr și feliaţi checul după ce se răcește.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să adaptați rețeta gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână, vă las mai jos câteva sugestii:
- suc de portocale - îl puteți înlocui cu alt suc de fructe, de exemplu zeama unui compot de ananas sau cu apă plată sau minerală.
- migdale - puteți folosi nuci sau fistic
- ulei - eu am folosit ulei simplu, de floarea soarelui, dar pentru arome mai deosebite puteți folosi ulei de măsline sau de cocos
- stafide - puteți folosi și alte fructe uscate, de exemplu merișoare sau cireșe coniate sau le puteți înlocui cu picături de ciocolată termostabilă
Cum se păstrează
Păstrați checul de post cu cacao la temperatura camerei, învelit în folie alimentară. În acest fel nu se va usca și se va menține fraged, moale și delicios chiar și 3-4 zile.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Checul crește destul de mult la cuptor, de aceea aveți grijă să folosiți o formă înaltă, pe care să o umpleți cu aluat doar pe jumătate!
- Nu puneți prea mult turmeric! În cantitate mică, dă o culoare frumoasă în aluaturi, dar în cantitate mare duce la o culoare nefirească.
- Dacă checul se rumenește prea tare, deschideți ușa cuptorului, îl acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
- Înainte să scoateți checul din cuptor, faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că tortul este bine copt în mijloc.
Alte rețete de chec de post
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec de post cu cacao, pufos și aromat - rețeta cu suc de portocale
Rețeta Video
Ingrediente
- 450 g făină (tip 000)
- 10 g praf de copt (un pliculeț)
- ½ linguriță bicarbonat
- 2 linguri de oțet (de 9 grade)
- 100 g zahar
- 100 g ulei
- 550 ml suc de portocale
- ½ linguriță sare
- 20 g cacao
- coaja rasă dela o portocala
- ¼ linguriță turmenic (curcuma)
- 50 g stafide
- 15 g migdale (mărunțite)
- 10 g fulgi de migdale
- zahăr pudră - opțional (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Într-un castron puneți: 500 ml suc de portocale, oțetul și bicarbonatul. Amestecați.
- Adăugați apoi uleiul, coaja rasă de portocale, turmericul, sarea și zahărul și amestecați din nou.
- În alt vas amestecați făina cu praful de copt și le încorporați puțin câte puțin în ingredientele lichide, amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Turnați ¾ din aluat într-o tavă de chec unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Presărați stafidele (nehidratate) și amestecați cu o furculiță să se distribuie în aluat.
- Amestecați pudra de cacao cu 50 ml de suc de portocale până obțineți o pastă. Turnați amestecul peste aluatul rămas în castron, puneți aici și migdalele și omogenizați.
- Turnați aluatul cu cacao în tavă și amestecați cu o furculiță ca să se amestece cele 2 culori și să obțineți un chec marmorat. Deasupra presărați fulgii de migdale.
- Coaceți checul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade (static) pentru aproximativ 50-55 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că e copt la interior.
- Lăsaţi-l să se răcească în formă pentru 10 minute, apoi îl răsturnați pe un grătar. Pudrați cu zahăr și feliaţi checul după ce se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de chec de post cu cacao pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
parbrize a zis
fac si eu chec dar nu de post, mi se pare mai gustos
Claudia a zis
Tare bine mi-ar prinde si mie acum o bucatica. A mai ramas ceva si pentru colindatori? 🙂
Iuliana a zis
Pentru colindatori avem oricand, numai sa vina! 🙂