E foarte bun acest cozonac de post cu suc de portocale! Este aromat și pufos, umplut cu o cremă delicioasă de migdale și merișoare confiate.
Nu e ușor să faci un cozonac de post care să aibă toate calitățile unuia făcut cu ouă și lapte. Totuși, cu ingredientele potrivite și cu puțină răbdare, iată că putem obține un cozonac minunat, cu miez pufos și aromat și mai ales cu multă umplutură delicioasă, așa cum ne place tuturor.
Aroma și culoarea acestui cozonac vegan vin de la sucul de portocale proaspăt stors și bineînțeles de la coaja rasă de portocală. Ele fac toată magia și datorită lor avem culoare și arome naturale! Nu avem nevoie să punem nici șofran, nici turmeric ca să "păcălim" culoarea aluatului.
Din aceleași ingrediente puteți face și mucenici de post din aluat cu suc de portocale.
Iar umplutura bogată a acestui cozonac pufos de post este absolut delicioasă! Am făcut o cremă fină și deosebit de gustoasă din gem de caise, cacao și făină de migdale de la Solaris peste care am presărat și câteva merișoare confiate care sunt dulci-acrișoare.
Făina de migdale nu conține nimic altceva decât migdale măcinate foarte fin, așa cum eu nu aș fi reușit acasă, cu robotul din dotare. De aceea, ca să obțin o cremă cât mai fină, am preferat să folosesc această pudră de migdale. Iar pentru un pic de textură crocantă, înainte să bag cozonacul la cuptor am presărat deasupra câteva migdale tocate grosier cu cuțitul.
Tot ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de cozonac de post cu suc de portocale
Eu folosesc suc de portocale stors proaspăt, din 4-5 portocale micuțe. Nimic nu se compară cu aroma naturală a portocalelor! Nu e greșit nici dacă folosiți un suc acidulat, cumpărat, ba chiar veți obține un miez mai pufos, doar că nu veți mai avea un desert 100% natural.
Puteți folosi orice fel de drojdie la acest cozonac: 25 g drojdie proaspătă/10 g drojdie uscată activă/7 g drojdie uscată instant. Pe blog găsiți un articol în care am explicat diferența dintre tipurile de drojdie. Găsiți acolo și un tabel cu conversia între ele.
Desigur, puteți face o umplutură simplă, cu nuci românești, ca la cozonacii clasici. La fel de bine, în loc de migdale ați putea folosi și nuci caju, alune, nuci pecan sau chiar fistic. Totuși, eu vă recomand ca măcar o dată să încercați rețeta exact așa cum este prezentată, cu această combinație de cremă de migdale cu gem de caise și merișoare acrișoare. Vă veți îndrăgosti și voi de ea!
Desigur, aluatul poate fi frământat mecanic: la robot sau la mașina de pâine timp de 10 minute sau de mână timp de 20 de minute sau până când aluatul este omogen, moale și nelipicios.
Cozonacul vegan se usucă mai repede decât cel clasic, dar va fi minunat timp de 2-3 zile dacă îl păstrați într-o pungă de hârtie.
Alte deserturi de post (vegane) pe care vă recomand să le încercați
Pentru că suntem în Postul Crăciunului sau pentru aceia dintre voi care au un stil de viață vegan, vă las mai jos alte câteva idei de deserturi de post delicioase, dar foarte simple, rapide și mai ales, preparate doar cu ingrediente naturale. Sunt sigură că veți dori să le încercați și că vor fi și pe gustul vostru:
- negresa de post cu gem de caise
- turte cu julfă (cânepă) pentru Ajunul Crăciunului
- prăjitura turnată cu mere rase
- cea mai simplă plăcintă cu mere - plăcinta creață
Mod de preparare cozonac de post cu suc de portocale și cremă de migdale (SCRIS + VIDEO)
Rețeta de cozonac vegan cu suc de portocale se face la fel de ușor ca și rețeta clasică de cozonac. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că de obicei, prin viu grai, mai beneficiezi și de câteva extra-sfaturi pentru reușita rețetei. Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cozonac de post cu suc de portocale și migdale
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul
- 500 g făină tip 000
- 7 g drojdie uscată instant ((25 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată activă))
- 90 g zahăr tos
- 20 g zahăr vanilat Bourbon
- coaja rasă de la o portocală
- 4 g sare
- 250 ml suc proaspăt de portocale
- 60 ml ulei
umplutura - cremă de migdale cu merișoare
- 100 g făină de migdale Solaris
- 250 g gem de caise
- 10 g cacao
- 100 g merișoare deshidratate
pentru uns deasupra
- 50 ml suc de portocale
- 20 g migdale crude Solaris
Instrucțiuni de preparare
pregătiri
- Puneți merișoarele să se hidrateze în apă rece cât sa le acopere bine.
- Mărunțiți din cuțit 20 g de migdale pe care le vom presăra deasupra.
- Dați pe răzătoare coaja de la o portocală.
- Stoarceți sucul de la 3-4 portocale până când obțineți 250 ml de suc.
- Încălziți foarte puțin sucul pe aragaz sau la microunde. Trebuie să fie ușor călduț când îl turnăm peste făină.
aluatul
- Puneți într-un bol: făina cernută, sarea, zahărul, coaja rasă de portocală și drojdia instant.
- Începeți să frământați aluatul, turnând alternativ suc de portocale și ulei. Frământați aprox. 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
- Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie poate dura 1-2 ore.
umplutura - cremă de migdale cu merișoare
- Amestecați într-un castron gemul de caise cu făina de migdale și pudra de cacao. Ajustați cantitatea de pudră de migdale în funcție de cât este de fluid gemul vostru. Trebuie să obțineți o cremă fermă, dar care se poate întinde cu ușurință.
- Scurgeți merișoarele de apa în care au stat.
umplere și împletire cozonac
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și împărțiți-l în 2 părți egale.
- Cu palmele ușor unse cu ulei întindeți o foaie dreptunghiulară cam de 25x35 cm.
- Ungeți foaia cu jumătate din crema de migdale și presărați jumătate din merișoarele hidratate, apoi o rulați strâns, formând un sul.
- Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat.
- Așezați cele 2 suluri de aluat în cruce, unul peste altul pe o foaie de hârtie de copt. Apoi răsuciți încă o dată sulurile în fiecare capăt.
- Ridicați cozonacul cu hârtia de copt și așezați-l în tavă. Acoperiți cozonacul cu un prosop de bucătărie umezit și lăsați-l să mai dospească încă 1 oră.
coacere cozonac de post
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți cozonacul cu puțin suc de portocale și presărați migdalele mărunțite.
- Coaceți cozonacul pentru aproximativ 10 minute la 180 de grade, apoi reduceți temperatura la 170 de grade și mai coaceți încă 35-45 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia.
- Dacă se rumenește prea tare deasupra, acoperiți-l cu o hârtie de copt și continuați coacerea. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
- Scoateți cozonacul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar culcat pe o parte, apoi din când în când răsuciți-l pe partea cealaltă.
- Tăiați cozonacul de post numai după ce s-a răcit complet și păstrați-l într-o pungă de hârtie ca să nu se usuce.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Roxana
Buna ziua. Un cozonac delicios, eu am pus nuca măcinată in loc de migdale. A ieșit foarte bun. Mulțumim pentru rețetă.
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că a ieșit bine și că v-a plăcut!
Letitia
Bună, Iuliana
Am o întrebare..
Care e secretul aluatului de cozonac ,care după coacere rămâne pufos și se rupe fâșii?
Iuliana
Grăsimea din aluat.
Elena M.
Am făcut cel mai bun cozonac! Nici nu zici că e de post, atât de frumos a ieșit, iar umplutura cu migdale e genială. Mulțumesc pentru rețetă!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult că ați încercat rețeta și mai ales că a ieșit bine și că v-a plăcut.
Mulțumesc și eu pentru comentariu. Numai bine!