• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Pate de linte cu roşii uscate, rețeta delicioasă de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 iun. 2025 · Publicată: 1 dec. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
372 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Pate de linte cu roșii uscate, o gustare de post cu puține grăsimi și puține calorii. Se servește cu pâine prăjită sau sticksuri de legume.

Pate de linte cu roșii uscate

Reţeta aceasta de pate de linte cu roşii uscate are ingrediente simple și se face foarte ușor. Chiar dacă nu țineți post, pateul de linte va fi un mic dejun hrănitor și sățios, care vă va ține de foame câteva ore bune. Îl puteți servi și ca gustare, pe un platou de aperitive sau îl puteți pune în caserolă pentru pachetul de la serviciu .

Pateul de linte poate fi și o garnitură excelentă lângă o carne gătită la cuptor sau la grătar, așa că iată, și carnivorii familiei pot fi fericiți cu această rețetă! 😉

Pate de linte cu roșii uscate

Ce ingrediente folosim la pateul de linte cu roșii uscate

Spuneam că rețeta aceasta are ingrediente simple și așa este. Probabil că le aveți pe toate în casă chiar acum, așa că vă puteți apuca imediat de treabă. Iată care sunt ingredientele principale și condimentele pe care vă recomand să nu le omiteți din rețetă 😉

  • linte - și vă sfătuiesc să folosiți linte roșie pentru că fierbe mai repede, e mai ușor de transformat în pastă, e mai untoasă și în plus are și o culoare mai plăcută. Puteți citi aici mai multe despre cum și cât timp se gătește fiecare tip de linte.
  • roșii uscate - cele fără de care acest pate de linte nu ar fi la fel de delicios! Roșiile uscate vin cu aroma lor profundă de vară, cu un pic de aciditate și în plus contribuie și la o culoare intensă și frumoasă. Le puteți cumpăra din magazine dar mie îmi place să le fac acasă. Găsiți pe blog rețeta de roșii cherry uscate în cuptor.
  • legume: ceapă, morcov, usturoi - folosim legume fierte înăbușit pentru un plus de gust și o armă finală mai bogată a pateului. Eu am pus și o linguriță de amestec de legume deshidratate. Folosesc acest amestec mereu când vreau să îmbogățesc un sos sau orice fel de mâncare rapidă. Amestecul nu conține decât legume uscate și măcinate, nimic altceva, nici măcar sare. Îl găsiți în mai multe variante, la Solaris.
  • alune de pădure - sau orice alte nuci: caju, pecan, macadamia, nuci românești, migdale, etc. Vă recomand să folosiți alune coapte sau să le coaceți 3-4 minute într-o tigaie încinsă amestecând continuu. Vor fi mai crocante și vor avea o aromă mai intensă decât cele crude.
  • chimion măcinat - este condimentul la care tare mi-aș dori să nu renunțați! Se potrivește minunat în orice rețetă cu linte. Vine cu o aromă specifică și specială, ușor lemnoasă. Fără el, pateul acesta nu ar fi deloc la fel de bun.

pasta vegana

Mod de preparare pate de linte cu roşii uscate

E tare ușoară rețeta de  pate de linte roșie, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pate de linte cu roșii uscate

Pate de linte cu roşii uscate

Pate de linte cu roșii uscate, o gustare de post cu puține grăsimi și puține calorii. Se servește cu pâine prăjită sau sticksuri de legume.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g linte rosie
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov mic
  • 2 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 40 g alune de pădure coapte
  • 30 g roşii uscate
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 lingură amestec de legume deshidratate
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • sare și piper, după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Clătiți lintea sub un jet de apă, apoi o puneți la fiert în 500 ml de apă. În apa pentru fiert adăugați amestecul de legume deshidratate, sare și piper.
  • Lintea roșie fierbe foarte repede, cam în 20 de minute va fi gata. Puneți-o la scurs într-o sită și lăsați-o să se răcească.
  • Tocați mărunt ceapa, usturoiul și morcovul.
  • Într-o tigaie puneți uleiul la încins, apoi adăugați legumele. Lăsați-le să se călească 1 minut, cât să își dezvolte aromele, apoi presărați un praf de sare și adăugați 100 ml de apă. Lăsați legumele să fiarbă înăbușit timp de 10 minute.
  • În vasul robotului puneți lintea scursă, legumele călite, alunele de pădure și roșiile uscate. Adăugați condimentele: sare, piper, chilli, chimion, suc de lămâie și mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă.
  • Dacă pateul vi se pare prea uscat, puteți să mai adăugați 1-2 linguri din supa în care a fiert lintea.
  • Înainte de servire, presărați cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, pentru aspect puteți presăra și puțină boia de ardei.
  • Serviți pateul de linte pe felii de pâine prăjită sau cu sticksuri de lehume: morcov, ardei gras, tije de țelină, etc.
  • Puteți servi pateul de linte și ca garnitură lângă un tofu crocant sau lângă orice fel de carne gătită la grătar sau la cuptor.
Nutrition Facts
Pate de linte cu roşii uscate
Amount per Serving
Calorii
139
% Daily Value*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Carbohidrați
 
19
g
6
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pate de linte cu roșii uscate

Această rețetă a fost publicată inițial în decembrie 2014 și actualizată în august 2021. Fotografiile de mai jos sunt din 2014 🙂

Pasta de post cu rosii uscate
Pasta de post cu rosii uscate

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de pate de linte cu roşii uscate ca să o aveţi la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
372 shares

Comentarii

  1. viorel a zis

    februarie 18, 2022 at 2:13 pm

    5 stars
    De un an de zile am inceput sa consum linte verde si galbena ,creme , sosiri impreuna cu brocoli si legume.Multumesc .

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 19, 2022 at 7:29 am

      Lintea este un aliment extraordinar. La fel și broccoli!

      Răspunde
  2. simonacallas a zis

    decembrie 02, 2014 at 10:43 am

    Nu am mancat pateu de linte, arata asa de tentant, ca il pun pe lista 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 02, 2014 at 11:23 am

      Sunt sigura ca o sa-ti placa 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    decembrie 02, 2014 at 8:59 am

    Pateul de linte este favoritul meu insa pana acum nu l-am incercat in combinatia asta, cu rosii uscate.Cred ca e foarte bun si asa 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 02, 2014 at 9:55 am

      Mie imi place combinatia, ii da un gust un pic mai acrisor 🙂

      Răspunde
5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.