Reţeta asta de sarmăluţe e preferata mea. Sunt delicioase şi aromate de se topesc în gură şi la propriu şi la figurat. Nu sunt deloc grase şi noi obişnuim să le facem mai ales de sărbători, atunci când pe de o parte vrem meniu tradiţional, dar pe de altă parte toate mâncărurile sunt grase şi grele. Măcar sarmalele să fie mai dietetice un pic. Mai ales dacă aveţi copii micuţi sau părinţi care din diferite motive ţin regim, reţeta asta e foarte potrivită şi va fi pe gustul tuturor, vă asigur! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 piept de curcan de aprox. 1 kg
- 100 g de orez
- 2 cepe mijlocii
- ½ de pahar de vin alb (poate fi şi roşu dacă nu aveţi alb)
- mărar sau pătrunjel verde
- 2 linguri de bulion
- ½ de cutie de roşii pasate
- 2 linguri de ulei
- 500 ml de apă fiartă
- sare (piper, boia de ardei după gust)
- foi de viţă de vie în saramură sau proaspete
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi frunze de viţă din saramură, acestea vor trebui să stea la desărat în apă călduţă cel puţin jumătate de oră. Dacă frunzele sunt proaspete, trebuiesc opărite în prealabil în apă cu sare, apoi lăsate la răcit.
- Se toacă carnea la robot sau la maşina de tocat. Aşa cum am spus şi la reţeta de cârnati de casă, nu vă recomand să cumpăraţi carnea gata tocată, oricât de comod ar părea.
- Se amestecă carnea tocată cu orezul spălat bine în mai multe ape, ceapa tocată cubuleţe mici, vinul şi bulionul. Adăugaţi verdeaţa tocată marunt şi potriviţi gustul de sare şi piper. Puteţi gusta puţin din compoziţie ca să vă daţi seama cât să puneţi.
- Puneţi câteva frunze de viţă pe fundul craţiţei în care veţi fierbe sarmalele.
- Puneţi câte o linguriţă cu vârf de compoziţie pe fiecare frunză de viţă, răsuciţi sarmalele cu capetele în interior ca să nu se desfacă şi aşezaţi-le circular într-o crăticioară, ca în poza de mai jos.
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 160 de grade. Turnaţi apa fierbinte cu un praf de sare peste sarmale. Apa nu trebuie să depăşească sarmalele, ci dimpotrivă, să fie cu un deget mai jos decât nivelul lor. Acoperiţi-le cu o farfurie sau un capac şi daţi crătiţa la cuptor pentru 35-40 de minute până ce apa a scăzut cam la jumătate.
- Amestecaţi într-un ibric roşiile pasate cu uleiul, un praf de sare şi puţin piper şi turnaţi sosul peste sarmale. Daţi din nou la cuptor, de data aceasta fără capac până când lichidul scade din nou şi primul strat de sărmăluţe începe să se rumenească.
- Se servesc calde, cu smântână sau dacă le vreţi mai dietetice, cu iaurt.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de sărmăluţe din piept de curcan pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Accesorii Auto
Le iubesc! Ca tot vin Sarbatorile 🙂
parbrize
de cand nam mai jucat sarmalute in foi de vita
Claudia
Bune sarmalutele mai ales daca sunt din carne de curcan. Anul asta de Craciun eu am ales varianta traditionala, ce cu carne de porc. Cu toate astea o sarmaluta cu carne de curcan, de le tine nu as refuza acum 😉