Timp estimat pentru lectură: 10 minute
Astăzi vă aduc o rețetă simplă și delicioasă de gogoși de post, fără lapte sau ouă, dar extraordinar de pufoase și aromate! Aceste gogoși vegane sunt perfecte pentru zilele în care vreți să vă bucurați de ceva dulce, fără ingrediente de origine animală. Le puteți pudra cu zahăr vanilat sau umple cu gem, după pofta inimii.
Gogoșile de post sunt deserturi simple, cu ingrediente puține, dar sunt fascinante și sunt preferate mai ales de copii. Dacă vă plac rețetele de gogoși rapide vă recomand să încercați și rețeta mea de gogoși rapide cu iaurt, turnate cu lingura, iar dacă e primăvară și aveți salcâmi înfloriți prin preajmă, nu ratați rețeta de gogoși cu flori de salcâm. Sunt delicioase, deosebite și nu se pot face decât câteva zile pe an, atunci când găsim flori proaspete de salcâm.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru gogoși pufoase de post
- Cum facem gogoși pufoase din aluat de post - rețeta video detaliată
- Mod de preparare gogoși de post - rețeta pas cu pas
- Cum se umplu gogoșile cu gem, vanilie sau cremă de ciocolată
- Cum se servesc?
- Cum se păstrează?
- Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei:
- Întrebări frecvente
- Alte deserturi delicioase de post pe care să le încerci
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru gogoși pufoase de post
Ca pentru orice desert de post, și pentru gogoși avem nevoie de ingrediente puține, simple și ieftine pe care le avem tot timpul în casă. Pentru aproximativ 15 gogoși (depinde cât de mari le faceți) aveți nevoie de:
- 300 g făină – preferabil tip 000, pentru a obține aluatul fin și elastic. Nu folosiți făină integrală, gogoșile nu vor ieși la fel de moi și pufoase!
- 30 g zahăr – pentru un gust dulce echilibrat.
- 10 g zahăr Bourbon – adaugă un plus de aromă subtilă de vanilie.
- 10 g drojdie uscată – sau 25 g drojdie proaspătă.
- 20 ml ulei – ajută la obținerea unui aluat fin și fraged.
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie – pentru un parfum proaspăt, perfect în combinație cu vanilia.
- un praf de sare – potențează aromele și echilibrează gustul dulce. Nu o omiteți!
- 160 ml apă călduță – atenție, apa trebuie să fie doar ușor călduță, la maxim 40 de grade Celsius, pentru a activa corect drojdia. Puteți înlocui apa cu aceeași cantitate de lapte vegetal.
în plus vă mai trebuie:
- ulei pentru prăjit – aproximativ 500 ml, suficient cât să acopere bine gogoșile în tigaie. Dacă vreți să folosiți un ulei mai sănătos pentru prăjit, iată un articol cu informații despre uleiurile potrivite pentru gătit.
- zahăr pudră sau gem – pentru servit. Zahărul pudră vanilat sau gemul de caise sunt ideale.
Cum facem gogoși pufoase din aluat de post - rețeta video detaliată
Mod de preparare gogoși de post - rețeta pas cu pas
Când vine vorba de gogoși, trebuie să admitem că de fapt mâncăm doar aluat, așadar trebuie să vedem cum îl pregătim ca să obținem gogoși pufoase, cu gust, textură și aromă.
1. Începeți prin a cerne făina într-un bol încăpător. Adăugați zahărul, zahărul Bourbon, sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată. Amestecați toate ingredientele uscate ca să se distribuie uniform.
2. Turnați apa călduță și uleiul peste amestecul de făină și începeți să frământați aluatul. Dacă folosiți un robot de bucătărie, procesul va dura 5-8 minute. Manual, frământați timp de aproximativ 15 minute, până obțineți un aluat neted, elastic și care nu se mai lipește de mâini.
3. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț până își dublează volumul (aproximativ 1 oră). Acesta este un pas esențial pentru gogoși pufoase și bine crescute.
4. După dospire, întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Decupați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau a unui decupator special și așezați-le într-o tavă unsă ușor cu ulei. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să mai dospească 20 de minute la temperatura camerei.
5. Încălziți bine uleiul într-o tigaie adâncă și prăjiți gogoșile pe ambele părți, până devin aurii și pufoase. Scoateți-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
6. Gogoșile se servesc imediat, pudrate cu zahăr vanilat sau umplute cu gem. Sunt delicioase fierbinți, dar se pot savura și reci.
Cum se umplu gogoșile cu gem, vanilie sau cremă de ciocolată
Dacă vreți să umpleți gogoșile de post cu gem, cremă de vanilie sau cremă de ciocolată, iată o metodă simplă și eficientă:
Cum faceți:
- După ce ați prăjit gogoșile, lăsați-le să se răcească puțin, dar nu complet, ci doar cât să fie ușor de manipulat.
- Cu vârful unui cuțit mic, faceți o tăietură mică în fiecare gogoașă, în locul unde simțiți la mână că gogoașa este goală în interior. Nu trebuie să tăiați complet gogoșile, doar să faceți o mică deschidere.
- Folosiți un poș, o seringă de patiserie sau chiar o pungă de plastic pe care o umpleți cu gem, cremă de vanilie sau cremă de ciocolată.
- Tăiați vârful pungii sau al poșului și îl introduceți în tăietura făcută. Presați ușor pentru a injecta umplutura.
- Dacă doriți un efect decorativ, puteți lăsa puțină cremă să iasă din gogoașă, pentru un aspect mai apetisant.
Cum se servesc?
Aceste gogoși de post sunt perfecte atât calde, cât și reci. Dacă le umpleți cu gem, alegeți unul acrișor, cum ar fi cel de caise sau vișine, pentru a echilibra dulceața aluatului. Sunt delicioase alături de un ceai de fructe sau un pahar de lapte vegetal.
Cum se păstrează?
Gogoșile de post pot fi păstrate la temperatura camerei timp de 1-2 zile, într-un recipient bine închis sau acoperite cu folie alimentară pentru a nu se usca. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, le poți congela. După ce s-au răcit complet, pune-le în pungi sau recipiente speciale pentru congelator și le poți păstra astfel până la 2 luni.
Pentru a le reîncălzi, fie le lași să se dezghețe la temperatura camerei, fie le pui câteva minute în cuptorul preîncălzit la 180°C, până devin moi și pufoase din nou.
Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei:
- Fiind un aluat simplu, doar din apă și făină, aromele pe care le adăugăm fac toată diferența. Nu vă zgârciți nici cu vanilia, nici cu coaja rasă de lămâie.
- Lăsați aluatul să dospească suficient. Prima dospire se face până când aluatul își dublează volumul, indiferent cât de mult durează asta. Dacă e mai cald în bucătărie, poate dura 40 de minute, dacă e mai frig, poate dura 2 ore. A doua dospire, se face după ce ați decupat gogoșile, timp de 20 de minute. Dospirea face ca gogoșile noastre să fie pufoase și să facă acel gol în interior pe care îl putem umple cu gem.
- Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Folosiți o tigaie sau o cratiță adâncă și puneți în ea suficient ulei.
- Asigurați-vă că uleiul este bine încins înainte de a prăji gogoșile, altfel acestea vor absorbi prea mult ulei și nu vor fi la fel de pufoase. Faceți proba cu o bucățică mică de aluat pe care o puneți în tigaie. Dacă uleiul sfârâie imediat în jurul ei și dacă aluatul se ridică le suprafață, înseamnă că uleiul este suficient de bine încins.
- După ce decupați gogoșile, marginile rămase nu se aruncă, ci le vom refolosi. Marginile se frământă foarte puțin și aluatul se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte să întindem o nouă foaie din care să decupăm alte gogoși.
Întrebări frecvente
Nu vă recomand făina integrală în această rețetă, deoarece gogoșile nu vor mai fi la fel de pufoase.
Deși rețeta este pentru gogoși prăjite, puteți încerca să le coaceți la 180°C pentru 15-20 de minute. Nu vor fi la fel de pufoase, vor semăna mai degrabă cu niște brioșe, dar vor fi mai ușoare.
Desigur, le puteți coace pentru aproximativ 8 minute la 180 de grade, dar nu vor crește la fel de bine și nu vor ieși la fel de pufoase.
Gogoșile se păstrează bine până a doua zi la temperatura camerei, într-un recipient acoperit. Dacă doriți să le păstrați mai mult timp, le puteți congela după ce s-au răcit complet. Pentru a le reîncălzi, puneți-le în cuptorul preîncălzit pentru câteva minute.
Alte deserturi delicioase de post pe care să le încerci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoşi pufoase de post
Echipamente necesare
Ingrediente
- 300 g făină
- 30 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon
- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 160 ml apă puțin călduță (sau lapte vegetal)
- 20 ml ulei
- zahăr pudră sau gem pentru servit
- ulei pentru prăjit (aprox. 500 ml)
Instrucțiuni de preparare
- Începeți prin a cerne făina într-un bol încăpător. Adăugați zahărul, zahărul Bourbon, sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată. Amestecați toate ingredientele uscate ca să se distribuie uniform.
- Turnați apa călduță și uleiul peste amestecul de făină și începeți să frământați aluatul. Dacă folosiți un robot de bucătărie, procesul va dura 5-8 minute. Manual, frământați timp de aproximativ 15 minute, până obțineți un aluat neted, elastic și care nu se mai lipește de mâini.
- Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț până își dublează volumul (aproximativ 1 oră). Acesta este un pas esențial pentru gogoși pufoase și bine crescute.
- După dospire, întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Decupați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau a unui decupator special și așezați-le într-o tavă unsă ușor cu ulei. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să mai dospească 20 de minute la temperatura camerei.
- Încălziți bine uleiul într-o tigaie adâncă și prăjiți gogoșile pe ambele părți, până devin aurii și pufoase. Scoateți-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Gogoșile se servesc imediat, pudrate cu zahăr vanilat sau umplute cu gem. Sunt delicioase fierbinți, dar se pot savura și reci.
Bine de știut:
- Fiind un aluat simplu, doar din apă și făină, aromele pe care le adăugăm fac toată diferența. Nu vă zgârciți nici cu vanilia, nici cu coaja rasă de lămâie.
- Lăsați aluatul să dospească suficient. Prima dospire se face până când aluatul își dublează volumul, indiferent cât de mult durează asta. Dacă e mai cald în bucătărie, poate dura 40 de minute, dacă e mai frig, poate dura 2 ore. A doua dospire, se face după ce ați decupat gogoșile, timp de 20 de minute. Dospirea face ca gogoșile noastre să fie pufoase și să facă acel gol în interior pe care îl putem umple cu gem.
- Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Folosiți o tigaie sau o cratiță adâncă și puneți în ea suficient ulei.
- Asigurați-vă că uleiul este bine încins înainte de a prăji gogoșile, altfel acestea vor absorbi prea mult ulei și nu vor fi la fel de pufoase. Faceți proba cu o bucățică mică de aluat pe care o puneți în tigaie. Dacă uleiul sfârâie imediat în jurul ei și dacă aluatul se ridică le suprafață, înseamnă că uleiul este suficient de bine încins.
- După ce decupați gogoșile, marginile rămase nu se aruncă, ci le vom refolosi. Marginile se frământă foarte puțin și aluatul se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte să întindem o nouă foaie din care să decupăm alte gogoși.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Raluca Bejan a zis
Ador rețetele dumneavoastră.❤️
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc foarte mult! ❤️
Claudia a zis
Exact gogosi am si eu in plan pentru astazi.
Si tot dupa reteta mamei care o stie de la mama ei si tot asa 🙂
Pofta buna sa avem 😉
Iuliana a zis
Hai fa si tu, ca ale mele sunt pe terminate :))