Azi vă povestesc despre o reţetă foarte simplă dar cu rezultat delicios. Ciupercile gratinate cu legume şi brânză tofu pot fi o masă sănătoasă, uşoară şi foarte gustoasă. Se pot pregăti pentru prânz sau cină într-o zi de post, dar merg de minune oricând, chiar şi ca aperitive pe o masă de sărbătoare sau când avem musafiri. Eu le fac de obicei seara, pentru cină, iar pe cele care mai rămân le luăm a doua zi la pachetul de la birou. Sunt perfecte, pentru că se încălzesc frumos la cuptorul cu microunde.
Brânza tofu este mai puţin cunoscută şi apreciată la noi, dar este un aliment nelipsit de pe mesele asiaticilor. Procedeul de fabricare este oarecum similar cu cel pe care îl cunoaştem de la brânzeturile noastre tradiţionale, doar că se foloseşte laptele de soia care se încheagă folosind de obicei clorură de calciu.
Dacă nu aţi încercat încă tofu, să ştiţi că gustul său este foarte asemănător cu o brânză telemea mai slabă, doar textura aş zice că e puţin diferită. Este bogat în proteine şi fier şi are puţine calorii.
Poate v-ar plăcea să încercaţi şi reţeta de salată de spanac cu tofu crocant şi roşii cherry. E foarte uşoară, săţioasă şi gustoasă 🙂
Mod de preparare ciuperci gratinate cu legume şi brânză tofu
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 10 ciuperci Champignon cu pălăriile mari
- 1 ardei gras (eu am avut roşu)
- 2 roşii mari
- 3 căţei de usturoi
- 100 g brânză tofu tăiată cubuleţe
- 80 ml de ulei
- sare şi piper după gust
- ½ linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Se spală ciupercile şi se dau deoparte codiţele.
- Ardeiul şi roşia şi codiţele ciupercilor se taie cuburi cât mai mici, iar usturoiul se trece prin presă. Se asezonează cu sare, piper şi cimbru după gust.
- Se călesc legumele în ulei 2-3 minute doar până se înmoaie puţin iar la final dăm drumul şi cuburilor de tofu şi omogenizăm compoziţia.
- Se unge cu puţin ulei o tavă care va merge la cuptor.
- Se aşează pălăriile ciupercilor în tavă şi se umplu cu legumele călite.
- Se dă tava la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Ciupercile gratinate sunt gata cam în 20-30 de minute.
- Se servesc calde, presărate cu pătrunjel proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Desigur, dacă nu vă place tofu sau nu ţineti post, puteți folosi orice altă brânză vă place: de la mozzarella sau gorgonzola care se vor topi delicios, până la vreo brânză maturată cu gust pregnant. Mai toate brânzeturile se asortează bine cu umplutura de roşii şi ardei gras.
Ca alternativă la reţeta de astăzi găsiţi pe blog şi o altă variantă: ciuperci umplute cu legume şi brânzeturi. Click pe poza de mai jos pentru a vedea reţeta:
Laura C. a zis
Dap! Le-as incerca!
Iuliana a zis
Sa-mi spui daca ti-ai placut! 🙂
Claudia a zis
Mmm, cu branza tofu inca nu am incercat dar cred ca ies bune 🙂
Iuliana a zis
In zilele de post sunt excelente cu tofu. In rest, branza mai buna ca a noastra, nu exista 🙂