• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Murături

Castraveţi în saramură pentru iarnă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 31 iul. 2022 · Publicată: 17 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
2661 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Reţeta tradițională de castraveţi în saramură pentru iarnă. Castraveţii rămân fermi, crocanţi şi foarte aromaţi până primăvara.

castraveti murati

Această reţetă de castraveţi muraţi este a mamei mele, dictată prin telefon şi respectată cu sfinţenie, ca şi cea de gogoşari la oţet pentru iarnă . Nu pot să nu remarc că mamele noastre aveau o reţetă sfântă pentru orice. Una şi bună pe care o repetau an de an, care le ieşea mereu impecabil şi de la care, deci, nu avea rost să se abată.

Dacă este vară, neapărat încercați și rețeta de castraveți murați de vară. Sunt acei castraveți acriți la soare în doar câteva zile, extraordinar de aromați și de gustoși!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se așează castraveții în borcan
  • Cum se face saramura pentru castraveți murați
  • Cum se toarnă saramura în borcane
  • Întrebări frecvente
  • Câteva rețete de mâncăruri la care să serviți acești castraveți în saramură
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Castraveţi în saramură pentru iarnă

Ingrediente

Avem nevoie de:

  • castraveţi
  • morcovi
  • usturoi
  • hrean
  • boabe de piper
  • mărar uscat
  • apă
  • sare grunjoasă, neiodată
  • oţet de 9 grade

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Ca mai toate murăturile, şi acești castraveţi în saramură sunt o experienţă foarte personală...până la un punct. Vă puteţi juca cu aromele care vă plac: usturoi, hrean, crenguţe de mărar, de cimbru sau de vişin cum am pus eu la pepenii muraţi. Mai puteţi pune: ardei iuţi, rondele de morcovi, bucăţele de ţelină, boabe de piper, boabe de muştar, de coriandru, foi de dafin, etc.

Cum se așează castraveții în borcan

Castraveţi în saramură pentru iarnă

După ce aţi spălat şi curăţat castraveții și restul ingredientelor, începe partea cea mai "dificilă": convingerea castraveţilor să stea aliniaţi soldăţeşte în borcan. Din experienţă vă spun că dacă înclinaţi borcanul şi începeţi să cladiţi pe orizontală (cu borcanul culcat) şi nu pe verticală, va fi mai simplu 😉

Puneți pe fundul borcanului tije şi flori de mărar uscat, căţei de usturoi, rondele de morcov şi fire de hrean (răzuite cu instrumentul de curăţat cartofi).  La fel şi deasupra.

Hreanul va menţine castraveţii tari şi crocanţi, iar rondele de morcov vor da un aspect frumos și vor înveseli borcanul.

Cum se face saramura pentru castraveți murați

Pentru saramură nu trebuie decât să măsurați apa, ținând cont de capacitatea borcanelor și de faptul că vor fi pe trei sferturi pline cu castraveți. Calculați și cantitatea de sare corespunzătoare. Se pune 1 lingură de sare la 1 litru de apă.

Puneți sarea în apă, apoi puneți apa la fiert amestecând până se dizolvă sarea.

Cum se toarnă saramura în borcane

Castraveţi în saramură pentru iarnă

Lăsați saramura să se răcească, trebuie să fie doar ușor călduță atunci când o turnați în borcan.

Așezați borcanele pe o tavă care să preia, eventual, diferența de temperatură şi turnați saramura călduţă peste castraveţi. Nu va intra toată saramura, păstrați deoparte ce rămâne.

Acoperiți borcanele cu o farfurioară și lăsați-i la temperatura camerei până a doua zi. Se va forma deasupra o spumă deasupra care nu trebuie îndepărtată!

spuma de fermentatie

A doua zi, dacă nivelul saramurii în borcan a scăzut, completați cu saramura păstrată deoparte până când acoperă bine castraveții.

Mai ales dacă locuiți la bloc și nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, vă recomand ca după ce completați saramura, să puneți în borcan și o lingură mare de oţet. Apoi înfiletați capacul sau acoperiți borcanul cu celofan în două straturi, legat cu sfoară și îl mutați în cămară. 

Întrebări frecvente

Cum se aleg castraveții pentru murat

E foarte important să cumpăraţi castraveţi micuţi şi foarte proaspeţi. Trebuie să fie fermi la atingere, fără urme de lovituri, cu coaja ușor aspră şi înţepătoare. Dacă sunt păliţi, ofiliţi sau culeşi de câteva zile, mai bine nu îi cumpăraţi, caci se vor înmuia şi vor fi seci.

Câtă sare se pune la saramura pentru castraveți murați

Proporţia de sare este de 1 lingură cu vârf  la 1 litru de apă şi trebuie neapărat să folosiți sare grunjoasă, neiodată, pentru că altfel riscaţi să se înmoaie castraveţii.

De e bine să pui un pic de oțet la castraveții în saramură

Dacă nu aveți o cămară răcoroasă în care să păstrați conservele, este bine după ce turnați saramura, să puneți în borcan și o lingură de oţet.
Oţetul nu va afecta gustul castraveţilor, ci are rolul de a corecta ph-ul saramurii și ajută castraveţii să nu se înmoaie și să rămână crocanți timp îndelungat.

Cât durează să se mureze castraveții pentru iarna?

În funcţie de temperatura din cămara în care sunt păstrați, fermentația poate dura în jur de 4-6 săptămâni.

Ce facem dacă se "băloșesc" castraveții

Dacă după ce deschideți borcanul cu castraveți, observați că saramura a devenit tulbure, se întinde, adică dă semne de "băloșire", înseamnă că trebuie să vânturați sau "să pritociți" castraveții. Scurgeți saramura din borcan într-un alt vas, apoi o turnați la loc. În acest fel saramura se oxigenează.
Dacă borcanul e prea greu și nu puteți scurge saramura, introduceți un furtun în borcan sau în bidon și suflați cu putere de câteva ori ca să introduceți aer - și implicit oxigen - în saramură. Apoi puneți capacul la loc.

Unde găsim sare neiodată pentru murături

Sare neiodată găsiți de obicei în piețe, ambalată de obicei la pungi de un kilogram. Pe pungă trebuie să scrie "sare neiodată pentru conserve (murături)". Mai găsiți sare neiodată și în farmacii sau la magazinele naturiste.sare neiodată pentru murături

Câteva rețete de mâncăruri la care să serviți acești castraveți în saramură

  • tocanita de ceapa cu carne de pui
    Tocăniță de ceapă cu carne de pui
  • Musaca cu carne tocata la cuptor_reteta
    Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor
  • Pui intreg la cuptor
    Pui întreg la cuptor cu legume și unt aromat
  • Pulpa de curcan in tava cu cartofi
    Curcan la cuptor marinat în iaurt, cu cartofi și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Castraveţi în saramură pentru iarnă

Castraveţi în saramură pentru iarnă

Rețeta de castraveți murați în saramură care țin toată iarna și rămân crocanți, fie că locuiți la casă sau la bloc.
5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 1 borcan de 3 litri
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru 1 borcan de 3 litri

  • 2 kg de castraveţi
  • 2 morcovi
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1 rădăcină de hrean
  • 1 lingură de boabe de piper
  • mărar uscat
  • 2 litri de apă
  • 2 linguri cu vârf de sare grunjoasă, neiodată
  • 1 lingură de oţet de 9 grade

Instrucțiuni de preparare
 

  • Sterilizaţi borcanul şi capacul la 150 de grade timp de 15 minute.
  • Spalaţi castraveţii şi tijele de mărar, curăţaţi morcovul şi hreanul de coajă şi tăiaţi-le fâşii sau rondele. Curăţaţi usturoiul.
  • Aşezaţi pe fundul borcanului 1-2 tije de mărar cu tot cu flori, 2-3 căţei de usturoi şi 2-3 fâşii de hrean.
  • Cu borcanul înclinat începeţi să aşezaţi castraveţii, încercând să umpleţi borcanul cât mai eficient cu puţinţă. Printre castraveţi puneţi rondele de morcov, căţei de usturoi şi fâşii de hrean.
  • Puneţi şi boabele de piper.
  • Încălziţi apa cu sarea până când începe să clocotească, apoi o lăsaţi să se răcorească puţin şi turnaţi saramura în borcan. Nu uitaţi să aşezaţi borcanul pe un suport metalic ca să nu cumva să crape în contact cu lichidul cald!
  • Saramura rămasă nu o aruncaţi, ci păstraţi-o deoparte până a doua zi.
  • Acoperiţi borcanul cu o farfurioară. A doua zi, dacă nu a fost foarte frig, veţi vedea că saramura s-a tulburat şi a scăzut. Dacă a fost prea frig, e posibil ca acest proces să dureze 2 zile.
  • Puneţi oţetul în borcan, completaţi cu saramură dacă mai este nevoie şi capsaţi borcanul, sau îl legaţi cu un celofan în 2 straturi.
  • Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
  • În funcţie de temperatură, fermentarea va dura mai mult de o lună, cam 5-6 săptămâni.
Nutrition Facts
Castraveţi în saramură pentru iarnă
Amount per Serving
Calorii
16
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
4
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • gogosari in sos de mustar cu miere
    Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.
2661 shares

Comentarii

  1. Ana a zis

    aprilie 16, 2021 at 1:37 am

    Buna. Nu vanturi saramura dupa 2-3 zile? Sau sa o mai fierbi o data? Cum reusesti? Eu daca nu fac asta mi se baloseste saramura. Unde gresesc? Fac totul exact ca in reteta ta, mai putin otetul de care nu stiam.
    Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 17, 2021 at 7:59 am

      Dacă pui oțetul nu mai e nevoie să o vânturi.

      Răspunde
  2. ELISA a zis

    august 21, 2019 at 11:27 am

    Vă rog să îmi spuneți și mie de unde cumpărați sare NEIODATA,deoarece eu nu găsesc de niciun fel! Este lege în România să se pună iod în orice sare comercializată...

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 21, 2019 at 11:53 am

      Sunt niste exceptii de la legea cu sarea iodata si comerciantii se folosesc de ele.
      Eu in Galati cumpar sare neiodata din piata, in zona halelor cu de toate. Este ambalata la pungi de 1 sau 2 kg si scrie pe ea "sare grunjoasa neiodata pentru muraturi". Daca intrebi vanzatoarele in piata din orasul tau, sigur gasesti. Cred ca o gasesti si online, pe eMag, am vazut.
      Sare neiodata mai folosesc si la painea cu maia. La paine folosesc sare de Himalaia sau sare de mare si o cumpar de la magazinele naturiste sau de la farmacie, ambalata de obicei la 500g.

      Răspunde
  3. Ionel Bonda a zis

    noiembrie 29, 2017 at 7:17 am

    rondele de morcov nu au alt rol decât să înveselească borcanul* Morcovul, cred eu, are rolul de a spori cantitatea de zahar din preparat si a ajuta fermentatia.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 29, 2017 at 7:25 am

      Se prea poate. Totusi, fermentatia are loc, iar castravetii se mureaza si daca nu punem morcovi in borcane, asa incat motivul meu e pur vizual 🙂

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    octombrie 17, 2016 at 9:24 am

    Chiar ca fiecare mama cu reteta ei 🙂 A mea nu pune otet si asa am mostenit si eu reteta, doar saramura si atat. Si tin foarte bine pana tarziu... in vara chiar.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 17, 2016 at 9:38 am

      Cred ca voi nu puneti otet pentru ca aveti beci sau camara racoroasa unde sa pastrati conservele. Mama zice ca la noi la bloc e mai sigur cu otet.

      Răspunde
5 from 13 votes (13 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.