Încearcă această rețetă de tocăniță de ceapă cu carne de pui și mămăliguță! O mâncare simplă, cu puține ingrediente și foarte gustoasă.
O mâncare rustică, cu multă ceapă, ușor dulceagă și plină de arome. O puteți face cu pulpe sau copănele de pui și va fi prânzul perfect lângă o mămăliguță aburindă. Garantat va fi pe gustul întregii familii!
Ne plac mult astfel de mâncăruri simple și le includ destul de des în meniu. Facem des ciulama de pui cu smântână și usturoi pe care o servim la fel, alături de mămăliguță.
O rețetă foarte asemănătoare cu tocănița de ceapă de astăzi este cea de pulpe de pui la tigaie cu ceapă și roșii la care folosesc multă ceapă verde și multe roșii proaspete dacă este vară. Familia mea îmi cere des să le fac și papricaș de pui cu găluște de făină, o rețetă grozav de gustoasă, pe care o știu din copilărie.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele de bază pentru această rețetă sunt:
- ceapa uscată - puteți folosi ceapă galbenă, albă sau roșie
- carne de pui - cele mai potrivite sunt pulpele de pui, fie că le folosiți întregi sau doar părțile inferioare (copănele) sau superioare.
În plus, mai folosim:
- suc de roșii - firește e de preferat cel făcut în casă, ceva mai gros, eventual cu ceva pulpă de tomate
- ardei gras - va da o aromă deosebită în această mâncare
- ulei - în care vom căli pulpele și mai apoi ceapa
- vin alb - pentru o aromă deosebită
- condimente - sare, piper, chimen, boia dulce, dafin, usturoi, toate după gustul fiecăruia
Preparare
- Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare.
- Rumeniți pulpele de pui pe ambele părți cât să capete puțină crustă, nu trebuie să le gătiți de tot.
- Scoateți carnea pe o farfurie și păstrați-o la cald.
- În grăsimea rămasă în puneți ardeiul tăiat cubulețe, usturoiul tocat mărunt, semințele de chimen și boiaua de ardei. Căliți 1 minut.
- Puneți apoi ceapa tăiată solzișori și 100 ml de apă. Gătiți ceapa timp de 3-4 minute, amestecând din când în când până ce se înmoaie puțin.
- Adăugați vinul alb, sare, piper și dafin. Lăsați ceapa să se gătească la foc mic, acoperită cu capac pentru 15 de minute.
- Puneți sosul de roșii, amestecați, iar deasupra așezați pulpele de pui rumenite la început. Dați cratița în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 20-30 de minute.
Cum se servește
Tocănița de ceapă cu carne de pui se servește caldă, imediat ce o scoateți din cuptor, presărată cu pătrunjel proaspăt și de preferat alături de o mămăliguță caldă.
Firește, dacă nu vă place mămăliga, o puteți servi și cu pâine.
În caz de nevoie, pe blog găsiți o postare în care am explicat pas cu pas cum se face mămăliga.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tocăniță de ceapă cu carne de pui
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 4 buc pulpe inferioare de pui (aprox. 650 g în total)
- 700 g ceapă uscată
- 1 ardei gras
- 50 ml ulei
- 120 ml suc de roşii cu pulpă
- 120 ml vin alb
- ½ linguriță boia dulce
- ½ linguriță semințe de chimen
- 2 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță piper boabe
- sare, piper măcinat, după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță încăpătoare. Rumeniți pulpele de pui pe ambele părți cât să capete puțină crustă, nu e nevoie să le gătiți de tot.
- Scoateți carnea pe o farfurie și păstrați-o la cald.
- În grăsimea rămasă în puneți ardeiul tăiat cubulețe, usturoiul tocat mărunt, semințele de chimen și boiaua de ardei. Căliți 1 minut.
- Puneți apoi ceapa tăiată solzișori și 100 ml de apă. Gătiți ceapa timp de 3-4 minute, amestecând din când în când până ce se înmoaie puțin.
- Adăugați vinul alb, sare, piper și dafin. Lăsați ceapa să se gătească la foc mic, acoperită cu capac pentru 15 de minute.
- Puneți sosul de roșii, amestecați, iar deasupra așezați pulpele de pui rumenite la început. Dați cratița în cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 20-30 de minute.
- Serviți tocănița caldă, alături de o mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Valentin a zis
Gustul copilăriei mele! Tare mult îmi place aceasta mâncare.
Iuliana Sbîrnea a zis
Și eu tot din copilărie știu tocănița de ceapă. E tare gustoasă. Mulțumesc pentru vizită!
Doina Knutsen a zis
Bun,bun..????..mamica mea o facea la fel..???? ..un motiv in plus sa va urmaresc..????..multumum ????????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Rețele de la mame și bunici sunt magice, nu-i așa?
Doina Knutsen a zis
Scuze..in loc de emoticoane au aparut semne de intrebare..ciudat
Iuliana Sbîrnea a zis
Mda, nu știu de ce se întâmplă așa uneori. O fi o nepotrivire de caracter între dispozitive...