Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor

172 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Căutați o idee de prânz gustos și sățios? Încercați această rețetă de musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor. Este absolut delicioasă!

V-am adus astăzi rețeta mea specială de musaca la cuptor, ușor diferită de cea tradițională. Este o variantă care se face la fel de simplu, însă e mult mai savuroasă pentru că are arome noi care o duc pur și simplu la un alt nivel. Îmi veți da dreptate dacă o încercați! 🙂

Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor

Musacaua are origini arăbești și este o mâncare care alternează straturile de cartofi sau de vinete cu cele de carne tocată. În variata cu cartofi, musacaua este o mâncare destul de calorică și de sățioasă, de aceea este potrivită mai mult în lunile reci ale anului.

Pe blog veți găsi și o rețetă de musca de cartofi cu carne de pui și ciuperci un pic mai ușoară și absolut delicioasă! Iar dacă nu vă surâde combinația de carne și cartofi, puteți încerca rețeta de musaca de vinete cu carne de pui, care este cea mai dietetică variată cu putință și se poate mânca și rece.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Întrebări frecvente
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
  • Alte rețete cu carne tocată
  • Din aceeași categorie

Ingrediente

Ingrediente pentru musaca de cartofi

O musaca bună se construiește din câteva straturi:

  • cartofi - folosiți cartofi roz sau din cei special pentru fiert. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți pentru musaca pentru că se sfărâmă ușor. Cartofii trebuie se fierb în coajă, cu câteva ore înainte ca să aibă timp să se răcească bine, altfel nu se pot felia frumos.
  • sosul de carne tocată - eu folosesc pentru musaca sosul bolognese care după mine este mai gustos și mai bogat în arome decât modul tradițional de preparare al sosului de carne tocată. Pe blog găsiți rețeta de sos bolognese explicată cu toate detaliile necesare.
  • smântână și ouă - în locul clasicului sos bechamel cu făină, eu prefer să fac un amestec din smântână și ouă, condimentat simplu, doar cu sare și piper, pe care îl torn peste ultimul strat de cartofi.
  • cașcaval - sau brânză cheddar, mozzarella. Orice brânză care se topește frumos în cuptor este numai bună de presărat peste musaca.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Ce puteți schimba în rețetă

  • Cartofii din musaca pot fi fierți - așa cum am făcut eu în rețeta de astăzi - copți, fripți pe grătar sau prăjiți.
  • Puteți face musaca și cu cartofi fierți, dați pe răzătoare sau cu piure de cartofi.
  • Dacă nu vă plac cartofii sau doriți să reduceți conținutul de carbohidrați, îi puteți înlocui cu felii de vinete sau de dovlecei.
  • În locul sosului de ouă și smântână pe care l-am făcut eu, puteți folosi un sos bechamel făcut cu unt și făină.
Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor

Întrebări frecvente

De ce să folosești sos bolognese la musaca?

Pentru că e mai bogat, având și legume în compoziție: morcov și țelină.
E fiert pe îndelete, în supă de vită și sos de roșii, ceea ce îi conferă un gust superior. Și mai ales pentru aroma pregnantă de vin roșu care este atât de plăcută și care face o mare diferență.

Câte calorii are o porție de musaca

O porție de musaca cu cartofi și carne tocată amestec porc și vită are aproximativ 500 kcal.

Se poate congela musacaua?

Da, puteți congela musacaua înainte sau după coacere. Când vreți să o serviți, o lăsați să se decongeleze până la temperatura camerei, apoi o gătiți la cuptor sau doar o încălziți, după caz.

Cu ce se servește musacaua?

Fiind o mâncare sățioasă, un pic de pătrunjel proaspăt tocat fin și presărat peste musaca este suficient. Merge bine cu castraveți murați de vară, cu o salată verde sau cu câțiva gogoșari în oțet.

Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Musaca cu carne tocata la cuptor_reteta

Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor

Căutați o idee de prânz gustos și sățios? Încercați această rețetă de musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor. Este absolut delicioasă!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 20 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru sosul de carne (bolognese)

  • 500 g carne amestec porc și vită (60-70% să fie carne de vită)
  • 2 buc ceapă uscată
  • 1 morcov
  • 1 felie țelină (opțional)
  • 3 căței usturoi (opțional)
  • 30 ml ulei
  • 30 ml vin roșu
  • 200 ml suc de roșii
  • 100 ml supă de vită (sau apă )
  • sare, piper, cimbru, dafin - după gust

pentru musaca

  • 900 g cartofi fierți și răciți
  • 2 ouă
  • 150 g smântână fermentată
  • 60 g cașcaval ras
  • sare și piper după gust
  • ½ legătură pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

sos de carne tocată (bolognese)

  • Tocați carnea prin mașina de tocat sau la robot. Dacă folosiți carne tocată congelată, lăsați-o să se dezghețe peste noapte în frigider.
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Puneți în tigaie legumele tăiate cubulețe mici sau date pe răzătoare. Presărați un praf de sare și lăsați legumele să se călească timp de 3-4 minute până se înmoaie puțin. Amestecați din când în când.
  • Puneți carnea tocată și amestecați să desfaceți bulgărașii care se formează. Veți observa că pe măsură ce se gătește, carnea se albește.
  • Turnați vinul, apoi sucul de roșii și condimentați cu sare, piper, dafin și cimbru uscat după gust.
  • Puneți și supa de vită în tigaie. Fierbeți carnea timp de 30-40 de minute la foc moderat, cu capac, amestecând din când în când.

musaca

  • Cartofii se fierb întregi, în coajă și se lasă se răcească foarte bine. Se taie apoi rondele de 0.5 cm grosime.
  • Bateți ouăle cu puțină sare și puțin piper, apoi amestecați-le cu smântâna.
  • Pe fundul unei tăvi cu diametrul de aprox. 22 cm puneți 2 linguri din amestecul de mai sus și 2 linguri de sos de carne. Amestecați puțin să se combine.
  • Așezați jumătate din rondelele de cartofi pe fundul tăvii.
  • Turnați tot sosul de carne. Nivelați.
  • Peste stratul de carne așezați restul de felii de cartofi.
  • Turnați deasupra sosul de smântână și ouă care v-a mai rămas și presărați cașcavalul ras.
  • Dați musacaua la cuptor, la 180 de grade pentru 35-40 de minute până când se rumenește frumos deasupra. Cuptorul să fie preîncins!
  • Serviți musacaua caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat fin. Dacă mai rămâne pentru a doua zi, se păstrează la frigider și se încălzește la cuptor sau la microunde.
Valori nutriționale
Musaca de cartofi cu carne tocată la cuptor
Valori per porție
Calorii
505
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Colesterol
 
138
mg
46
%
Carbohidrați
 
30
g
10
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
23
g
46
%
Vitamina A
 
1888
IU
38
%
Calciu
 
150
mg
15
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte rețete cu carne tocată

Alte rețete simple și bune în care carnea tocată este vedeta. Sper să le

  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • placinta cu carne tocata
    Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
  • Bărcuţe de dovlecei cu carne tocată
    Bărcuţe de dovlecei cu carne tocată

Din aceeași categorie

Rețeta de musaca face parte din colecția mea de rețete cu carne. Aruncați o privire, sigur veți găsi și alte rețete care să vă inspire!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
172 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.