Nu știu dacă usturoiul murat în oțet cu mirodenii se încadrează neapărat în categoria conservelor pentru iarnă. Eu l-aș încadra mai degrabă în categoria delicateselor bune să le ai la îndemână oricând, așa cum sunt și roșiile uscate în cuptor, spre exemplu.
Cu câțiva căței de usturoi murat lângă o friptura vei impresiona orice musafir. Ca și ceapa roșie în oțet, prin marinare, usturoiul rămâne crocant, dar își pierde puțin din gustul și mirosul specific. Capătă în schimb alte arome grozave împrumutate de la condimentele din borcan și asta îl va face irezistibil pentru amatorii de delicii usturoiate.
Nu pun cantități mari de usturoi la oțet, 2 borcănele îmi sunt suficiente. Nu consumăm chiar așa de mult, dar îmi place să le am acolo, în cămară, mai ales pentru mesele de sărbătoare. Usturoiul se marinează mai greu decât alte legume, e gata cam în 14 zile, depinde și de temperatura la care îl ținem, dar cu cât stă mai mult, cu atât mai bine intră aromele în căţeii de usturoi și cu atât mai bun va fi. Așa că dacă îl puneți de pe acum și aveți răbdare să nu dați iama în el, de Crăciun va fi perfect lângă un cotlet de porc la cuptor 😉
Usturoiul murat poate fi folosit exact la fel ca şi cel proaspăt, în salate, sandvişuri, sosuri, garnituri, etc. Această reţetă poate fi de altfel şi o metodă de conservare dacă cumva aţi avut o recoltă prea bogată şi nu aveţi unde depozita usturoiul în condiţii optime să nu încolţească până în primăvară.
L-am făcut anul ăsta în două variante: un borcănel de 200 g cu rozmarin și piper roșu și încă unul cu cimbru și piper negru. Ar mai merge cu boabe de muștar, cu coriandru, cu crenguțe de oregano sau busuioc și cu rondele de ardei iute sau fulgi de chilli. De fapt merge cam cu orice vă place vouă. Combinați mirodeniile preferate și va fi perfect!
Mod de preparare usturoi murat în oţet cu mirodenii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Usturoi murat în oţet cu mirodenii
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 3-4 căpățâni de usturoi (cam 200 g)
- 100 ml de oțet de 9 grade
- 1 linguriță de sare grunjoasă (neiodată)
- 1 linguriță de zahăr
- 200 ml de apă
- la alegere: piper negru (piper roșu, boabe de muștar sau coriandru)
- la alegere: rozmarin (cimbru, oregano, busuioc)
Instrucțiuni de preparare
- Se curăţă usturoiul şi se clătesc căţeii sub un jet de apă ca să fim siguri că nu a mai rămas nicio cojiţă.
- Se aşează usturoiul in borcane, împreună cu mirodeniile preferate, iar borcanele se aşează pe un suport metalic.
- Se pune la fiert apa cu oţetul, sarea şi zahărul. Când amestecul se apropie de temperatura de fierbere se toarnă în borcane, peste usturoi.
- Se înfiletează bine capacele, se lasă borcanele să se răcească, apoi se depozitează în cămară pentru cel puţin 10 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Spor la pregătit usturoi murat în oţet cu mirodenii!
>>> VEZI AICI INTREAGA COLECTIE DE CONSERVE PENTRU IARNA <<<
Delia a zis
Buna ziua, mie mi s-a inverzit. Ce pot face data viitoare sa evit aceasta reactie chimica?
Iuliana Sbîrnea a zis
Cred că e de vină soiul de usturoi. Mi se întâmplă și mie să mi se înverzească și la gătit.
Anca V a zis
Si eu am patit exact acelasi lucru acum. Am respectat reteta, am pus 2 borcane de cate 300ml. In unul am folosit usturoi de tara, in altul usturoi romanesc din Mega. Ambele borcane s-au inverzit. Cred ca mai curand trebuie gasit un otet mai potrivit.
Alexandru Fodor a zis
Nu știu unde incap atâtea ingrediente in 2borcane de 200 g, usturoi,100g/borcan,apa,..100g/borcan, plus oțet, zahar,etc!!!😊
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu-i nimic! Nimeni nu le stie pe toate! Rămâne să încercați.
Gabriela D a zis
Merita incercat! Si reteta, si rezultatul. O sa studiez si ceapa rosie in otet..:) Felicitari si asteptam in continuare minunatii.
Iuliana a zis
Chiar merita incercat. Rezultatul e...interesant 🙂 Sper sa fie pe gustul vostru.
Claudia a zis
Nu stiu cum e usturoiul dar pozele sunt superbe! Iti vine sa il mananci 😉
Iuliana a zis
Multumesc, Claudia! 🙂