• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Usturoi murat în oţet cu mirodenii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 ian. 2022 · Publicată: 6 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 9 comentarii
422 shares
Mergi la rețetă

Nu știu dacă usturoiul murat în oțet cu mirodenii se încadrează neapărat în categoria conservelor pentru iarnă. Eu l-aș încadra mai degrabă în categoria delicateselor bune să le ai la îndemână oricând, așa cum sunt și roșiile uscate în cuptor , spre exemplu.

Cu câțiva căței de usturoi murat lângă o friptura vei impresiona orice musafir. Ca și ceapa roșie în oțet, prin marinare, usturoiul rămâne crocant, dar își pierde puțin din gustul și mirosul specific. Capătă în schimb alte arome grozave împrumutate de la condimentele din borcan și asta îl va face irezistibil pentru amatorii de delicii usturoiate.

usturoi-murat-in-otet-1

Nu pun cantități mari de usturoi la oțet, 2 borcănele îmi sunt suficiente. Nu consumăm chiar așa de mult, dar îmi place să le am acolo, în cămară, mai ales pentru mesele de sărbătoare. Usturoiul se marinează mai greu decât alte legume, e gata cam în 14 zile, depinde și de temperatura la care îl ținem, dar cu cât stă mai mult, cu atât mai bine intră aromele în căţeii de usturoi și cu atât mai bun va fi. Așa că dacă îl puneți de pe acum și aveți răbdare să nu dați iama în el, de Crăciun va fi perfect lângă un cotlet de porc la cuptor 😉

Usturoiul murat poate fi folosit exact la fel ca şi cel proaspăt, în salate, sandvişuri, sosuri, garnituri, etc. Această reţetă poate fi de altfel şi o metodă de conservare dacă cumva aţi avut o recoltă prea bogată şi nu aveţi unde depozita usturoiul în condiţii optime să nu încolţească până în primăvară.

L-am făcut anul ăsta în două variante: un borcănel de 200 g cu rozmarin și piper roșu și încă unul cu cimbru și piper negru. Ar mai merge cu boabe de muștar, cu coriandru, cu crenguțe de oregano sau busuioc și cu rondele de ardei iute sau fulgi de chilli. De fapt merge cam cu orice vă place vouă. Combinați mirodeniile preferate și va fi perfect!

Mod de preparare usturoi murat în oţet cu mirodenii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Usturoi murat în oţet

Usturoi murat în oţet cu mirodenii

5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 5 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane de 200 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3-4 căpățâni de usturoi (cam 200 g)
  • 100 ml de oțet de 9 grade
  • 1 linguriță de sare grunjoasă (neiodată)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 200 ml de apă
  • la alegere: piper negru (piper roșu, boabe de muștar sau coriandru)
  • la alegere: rozmarin (cimbru, oregano, busuioc)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se curăţă usturoiul şi se clătesc căţeii sub un jet de apă ca să fim siguri că nu a mai rămas nicio cojiţă.
  • Se aşează usturoiul in borcane, împreună cu mirodeniile preferate, iar borcanele se aşează pe un suport metalic.
  • Se pune la fiert apa cu oţetul, sarea şi zahărul. Când amestecul se apropie de temperatura de fierbere se toarnă în borcane, peste usturoi.
  • Se înfiletează bine capacele, se lasă borcanele să se răcească, apoi se depozitează în cămară pentru cel puţin 10 zile.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Usturoi murat în oţet

Spor la pregătit usturoi murat în oţet cu mirodenii!

 

>>>  VEZI AICI INTREAGA COLECTIE DE CONSERVE PENTRU IARNA <<< 

Conserve pentru iarna

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
422 shares

Comentarii

  1. Delia a zis

    aprilie 06, 2023 at 10:29 am

    Buna ziua, mie mi s-a inverzit. Ce pot face data viitoare sa evit aceasta reactie chimica?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 06, 2023 at 8:03 pm

      Cred că e de vină soiul de usturoi. Mi se întâmplă și mie să mi se înverzească și la gătit.

      Răspunde
    • Anca V a zis

      octombrie 30, 2023 at 8:49 pm

      Si eu am patit exact acelasi lucru acum. Am respectat reteta, am pus 2 borcane de cate 300ml. In unul am folosit usturoi de tara, in altul usturoi romanesc din Mega. Ambele borcane s-au inverzit. Cred ca mai curand trebuie gasit un otet mai potrivit.

      Răspunde
  2. Alexandru Fodor a zis

    iunie 26, 2022 at 11:44 am

    Nu știu unde incap atâtea ingrediente in 2borcane de 200 g, usturoi,100g/borcan,apa,..100g/borcan, plus oțet, zahar,etc!!!😊

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 26, 2022 at 12:50 pm

      Nu-i nimic! Nimeni nu le stie pe toate! Rămâne să încercați.

      Răspunde
  3. Gabriela D a zis

    octombrie 10, 2016 at 1:40 pm

    Merita incercat! Si reteta, si rezultatul. O sa studiez si ceapa rosie in otet..:) Felicitari si asteptam in continuare minunatii.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 10, 2016 at 1:59 pm

      Chiar merita incercat. Rezultatul e...interesant 🙂 Sper sa fie pe gustul vostru.

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    octombrie 06, 2016 at 4:59 pm

    Nu stiu cum e usturoiul dar pozele sunt superbe! Iti vine sa il mananci 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 06, 2016 at 9:41 pm

      Multumesc, Claudia! 🙂

      Răspunde
5 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.