Reţeta asta frumoasă de tort cu multă frişcă şi piersici din compot aşteaptă cam de multişor în drafturile blogului. Mereu i-au luat-o înainte alte reţete care mi s-au părut mai potrivite cu momentul respectiv.
Da, cam aşa se întâmplă în blogging, sau cel puţin aşa se întâmplă aici, pe Bucate Aromate. Reţetele care apar nu sunt neapărat făcute ieri, ci multe dintre ele au stat cuminţi în culise chiar şi 1-2 luni aşteptându-şi rândul la publicare.
Cu toate că a trecut ceva timp de când l-am făcut, acum, uitându-mă la poze parcă tare m-aş apuca să îl fac din nou! E un tort tare uşor din toate punctele de vedere. Uşor de făcut, dar şi uşor de mâncat. Are blat pufos din pandişpan, multă frişcă naturală, cremoasă şi untoasă şi multe fructe. E desertul ideal pentru toate ocaziile, dar mai ales pentru perioada asta a anului când parcă vrem să cam terminăm stocurile de prin cămară şi congelator.
Ca mâine apar fructele proaspete, deci este exact momentul propice să sacrificăm un compot de piersici şi ce se mai găseşte prin congelator pentru decor. La mine s-au găsit câteva coacăze roşii. Am profitat de ocazie şi am mai tuns menta din ghiveci ca să se regenereze, iar frunzuliţele proaspete le-am folosit de asemenea la decor. Frumoasă şi veselă combinaţie de culori, nu-i aşa? 🙂
Mod de preparare tort cu multă frişcă şi piersici din compot
Vă spuneam că avem azi o reţetă simplă şi aşa este. Dar ca la orice reţetă simplă, cu puţine ingrediente, calitatea acestora este cheia succesului. Blatul acestui tort este cel mai simplu blat cu putinţă: un pandişpan. Tocmai pentru că avem un blat atât de simplu, l-am aromatizat cu pudră de vanilie naturală, altfel pandişpanul ar fi doar o pâine dulce. Aşadar, nu uitaţi de vanilia din blat, de preferat naturală, nu sintetică! Sfatul meu ar fi să vă faceţi singuri zahărul vanilat acasă (reţeta aici) şi să îl folosiţi în locul celui cumpărat.
Pandişpanul se pretează minunat la a fi însiropat. Fiind foarte aerat absoarbe excelent lichidele. Pentru însiropare am folosit zeama compotului de piersici, în care am pus o linguriţă de extract (esenţă) de vanilie făcut de mine, în casă, 100% natural. Poate vi se pare că insist prea mult cu vanilia naturală şi aveţi dreptate. Dar dacă veţi începe să o folosiţi, veţi vedea diferenţa de gust şi de aromă.
Despre frişcă vreau să cred că nu are niciun rost să insist. Folosiţi doar frişcă naturală, făcută din smântână, da? Am detaliat aici ce este şi cum se face frişca naturală.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul -pentru o forma de 18 cm
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină
- ½ linguriţă pudră de vanilie
- un praf de sare
pentru însiropat
- 150 ml de sirop din compot
- 1 linguriţă de extract de vanilie
umplutura
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 2 linguriţe de zahăr pudră (sau după gust)
- 1 linguriţă de pudră de vanilie
- 1-2 piersici decojite din compot (tăiate cubuleţe)
decor
- piersici din compot
- alte fructe proaspete sau congelate
- frunze proaspete de mentă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 18 cm.
- Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou, devin lucioase, iar zahărul este complet dizolvat.
- Încoporaţi gălbenuşurile pe rând, apoi făina cernută şi pudra de vanilie.
- Lăsaţi blatul să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.
umplutura şi asamblarea tortului
- Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă cremoasă, dar fermă, care nu cade de pe teluri.
- Aşezaţi jumătate de blat pe un platou şi însiropaţi-l cu puţină zeamă de compot în care aţi pus 1 linguriţă de extract de vanilie.
- Peste blat puneţi jumătate din cantitatea de frişcă.
- Presăraţi piersici din compot tăiate cubuleţe.
- Aşezaţi al doilea blat peste stratul de frişcă şi fructe şi îl insiropaţi cu siropul rămas.
- Decoraţi cu frişca rămasă, fructe şi frunzuliţe proaspete de mentă.
- Lăsaţi tortul la rece cel puţin 2 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Amy a zis
Blogul arata minunat! Ce delicatese ies din mainile tale, yummy! <3
Spor la prajiturit, se vede ca ai inclinatie spre asa ceva! 🙂
Iuliana a zis
Multumesc, Amy! Te mai astept pe la mine 🙂
Sinziana a zis
Iuliana, cred ca pot sa iti compun o oda! Tortul e tot mai bun cu fiecare ora care trece! Eu l-am facut cu cirese, si desi compotul a 'patat' blatul, nu prea ne pasa. Este usor, racoritor, de rasfat! Unde mai pui ca mi-a ramas si niste frisca pentru cafea! 🙂
Ce inspirata ai fost cand ai postat acest tort! A fost extrem de usor de facut si me-ri-ta din plin!
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂
Sinziana a zis
Multumesc mult de tot pentru urari! Sa stii ca torturile (si tot ce prezinti pe blog, de fapt) sunt aparte: au o eleganta anume, dar si o simplitate care aduce a 'acasa'. Acum blatul este la cuptor si de-abia astept dimineata sa ma delectez cu o felie de tort insiropat, si cu multa frisca... :)))
Iuliana a zis
Buna dimineata!
Sper ca tortul tau este gata si iti face ziua mai frumoasa 🙂
Multumesc mult pentru aprecieri.
Sinziana a zis
Doamne, cat de frumos este tortul! Sunt foarte insarcinata (astept un bebe in cateva zile) si acest tort mi-a picat cu tronc. Am trimis sotul sa imi cumpere ingredientele si il voi face in aceasta seara.
Esti o maestra a torturilor, Iuliana!
Iuliana a zis
Sinziana, draga, m-ai facut sa zambesc! 🙂
Iti doresc un bebe sanatos si mancacios. Iar tie, nastere usoara si recuperare rapida.
Imbratisari si numai bine de la mine!
Iulia a zis
Arata minunat, Iuliana! Si e intr-adevar simplu, poate ma voi incumeta si eu. De Paste 🙂
Iuliana a zis
Asta e chiar cel mai usor tort. Nu ai ce gresi la el. Deci, curaj! 🙂