Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Publicat la 5 decembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 12 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

129 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de turte subţiri şi crocante. Turte făcute la tigaie cu maia naturală. Ideale pentru hummus, guacamole, salată de vinete, etc.

Doamnelor (şi domnilor), voi ce mai faceţi cu maiaua naturală? Am citit la cineva că face gogoşi , la altcineva că face cozonaci... dar cum astea trebuiesc dospite bine, deci lăsate să crească multe ore, momentan nu mă încumet să le fac. Poate în vacanţa de iarnă, când timpul va fi mai milostiv cu mine. Deocamdată, tot cu de-astea rapide mă ocup, cum ar fi turtele astea subţiri şi crocante pe care le-am copt în tigaie.

Dacă aveţi vreo idee tot aşa simplă şi rapidă cu maia naturală, vă rog, lăsaţi-o în comentarii. Mi-ar plăcea mult să mai descopăr şi alte reţete.

Turte subţiri şi crocante la tigaie

De turte nu citisem la nimeni, aşa că mi-am zis să fiu originală şi să le încerc eu, mai ales că nici nu aveau nevoie de prea mult timp de dospire. Zis şi înfăptuit cu succes, după cum vedeţi în imagini 🙂

Vezi aici cum se face maiaua naturală

N-am făcut decât să amestec maia cu apă şi făină după cum mi s-a părut mie că ar fi bine. Din fericire am avut noroc şi am nimerit din prima o formulă care s-a dovedit corectă. A rezultat un aluat cu hidratare mică, de doar 33% cu care a fost foarte uşor de lucrat. Am reuşit să îl întind în foi subţiri, subţiri de tot şi foarte fine, care nu se rup uşor. Mă gândesc acum că foile astea aşa fine ar merge şi la plăcinte. De încercat data viitoare!

Turte subţiri şi crocante la tigaie
Turte subţiri şi crocante la tigaie

Bacteriile alea harnice şi sănătoase din maiaua naturală au fost la datorie şi au ridicat ici şi colo câteva băşicuţe în turtele mele. De gust nu vă mai spun! Sunt bune, bune! Merg de minune cu salată de vinete, cu hummus libanez, cu pastă de măsline, cu guacamole şi în general cu orice aperitiv din ăsta gen pastă de întins pe pâine.

Merg şi cu brânzeturi, dar şi unse cu miere sau cu dulceaţă. Sunt minunate, ce să mai vorbim! Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu le încercaţi! 🙂

Aici găsești o rețetă de turte fragede, făcute tot la tigaie din excesul de maia naturală rămasă după hrăniri

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Mod de preparare turte subţiri şi crocante la tigaie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 120 g maia naturală 100%
  • 60 g apă
  • 150 g făină tip 650
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol, amestecaţi maiaua, cu apa şi făina. Nu e nevoie să frământaţi acum, doar amestecaţi cu o lingură, apoi lăsaţi aluatul deoparte timp de 15 minute să se hidrateze făina si să se dezvolte glutenul.
  • După cele 15 minute, presăraţi sarea şi începeţi să frământaţi aluatul timp de 3-5 minute, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini şi de pereţii bolului.
  • Împărţiţi aluatul în bile puţin mai mari decât o nucă (sau cât doriţi voi de mari) şi lăsaţi-le să se odihnească 15 minute acoperite cu un prosop.
  • Presăraţi făină pe blatul de lucru şi folosind sucitorul de lemn, întindeţi fiecare bilă de aluat cât de subţire puteţi.
  • Coaceţi turtele pe ambele părţi într-o tigaie antiaderentă. Eu le-am copt la foc mediu ca să aibă timp să se usuce aluatul şi să rămână crocante. Fiind foarte fine şi subţiri, la foc iute se ard repede, dar nu apucă să se usuce bine şi după ce se răcesc se vor înmuia.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Poftă bună la turte!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
129 shares

Comentarii

  1. Morar Viorica a zis

    martie 18, 2020 at 6:36 pm

    Multumesc f mult. La painea cu f de secara folosesc si eu maiaua combinata pe care am facut- o data cu tine. Putin ma deranjeaza ca trebuie sa arunc multa maia de la 2 borcane. Nu prea stiu la ce sa mai folosesc maiaua ramasa. Inca o data multumesc pt explicatii. Oseara frumoasa.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2020 at 7:24 pm

      Eu strâng într-un borcan maiaua pe care ar trebui să o arunc. Nu o mai hrănesc, doar pun acolo resturile de fiecare dată.
      Din când în când, folosesc resturile din borcan la clătite, waffles, brioșe, turte, în general la aluaturi care nu trebuie să crească prea mult.
      Am făcut și pâine cu aceste resturi, am pus foarte putina drojdie, apă, făină din ochi și am încercat să văd ce iese. Mi-au ieșit 2 păinici frumușele și bune la gust.

      Răspunde
  2. Morar Viorica a zis

    martie 18, 2020 at 11:27 am

    Draga Iuliana sunt Omi si te rog sa ma ajuti la o problema ce ma framanta: care maia naturala este mai buna pt paine? Cea din faina de secara sau cea din faina alba .Eu am o maia de secara care este f densa. Multumesc mult.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2020 at 12:17 pm

      Bună Omi!
      Orice maia activă este la fel de bună. Ea e doar o "colecție" de bacterii care fac aluatul să crească.
      Într-adevăr, maiaua de secară este foarte densă. E un pic mai greu de lucrat cu ea, dar face treabă foarte bună 🙂
      Eu până acum am folosit o maia din faină albă. Acum, am început să combin făina albă cu cea de secară. Pâinea crește la fel de frumos cu amândouă.
      Succes!

      Răspunde
  3. Ileana Ristoiu a zis

    martie 08, 2019 at 4:37 pm

    Pai ar trebui sa incercam si un aluat cu maia si OUA! 😊

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2019 at 4:40 pm

      Categoric! Ii vine si lui randul! 🙂

      Răspunde
  4. Ileana Ristoiu a zis

    martie 08, 2019 at 4:18 pm

    Multumesc pentru raspuns!
    Am facut si eu ieri. Sunt foarte gustoase! Dar era normal sa fie! Ca doar au maia! 😉
    Si pe unele dintre ele le-am umplut cu un amestec de branza de vaci, telemea si ou si le-am rulat (ca pe clatite), apoi le-am uns cu ou batut si le-am bagat la cuptor. O minune!
    Si as vrea se te intreb, Iuliana, daca ai folosit cumva maia si la un aluat care sa aiba si ou in compozitie.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2019 at 4:33 pm

      Vaaaiii, nu m-am gandit sa le umplu si sa le bag la cuptor!! Excelenta idee, multumesc! 🙂
      Nu am folosit ou la aluat cu maia, dar am vazut ca sunt o multime de retete de cozonac, mucenici, etc., deci sigur merge si n-ar trebui sa fie prea greu, doar ca nu stiu de ce am eu asa, o teama de aluaturile mai complexe...

      Răspunde
  5. Ileana Ristoiu a zis

    martie 05, 2019 at 9:59 pm

    Cele 120 g de maia naturala 100% reprezinta maia hranita si lasata sa isi dubleze volumul (ajunsa la expansiune)?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 05, 2019 at 10:28 pm

      Da, maia cu 100% hidratare, dupa hranire.

      Răspunde
  6. imprimante etichete a zis

    decembrie 13, 2017 at 11:42 am

    absolut gustoase turtele cu maia.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 14, 2017 at 11:03 pm

      Nu-i asa? :))

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x