• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 dec. 2023 · Publicată: 5 dec. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
129 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de turte subţiri şi crocante. Turte făcute la tigaie cu maia naturală. Ideale pentru hummus, guacamole, salată de vinete, etc.

Doamnelor (şi domnilor), voi ce mai faceţi cu maiaua naturală? Am citit la cineva că face gogoşi , la altcineva că face cozonaci... dar cum astea trebuiesc dospite bine, deci lăsate să crească multe ore, momentan nu mă încumet să le fac. Poate în vacanţa de iarnă, când timpul va fi mai milostiv cu mine. Deocamdată, tot cu de-astea rapide mă ocup, cum ar fi turtele astea subţiri şi crocante pe care le-am copt în tigaie.

Dacă aveţi vreo idee tot aşa simplă şi rapidă cu maia naturală, vă rog, lăsaţi-o în comentarii. Mi-ar plăcea mult să mai descopăr şi alte reţete.

Turte subţiri şi crocante la tigaie

De turte nu citisem la nimeni, aşa că mi-am zis să fiu originală şi să le încerc eu, mai ales că nici nu aveau nevoie de prea mult timp de dospire. Zis şi înfăptuit cu succes, după cum vedeţi în imagini 🙂

Vezi aici cum se face maiaua naturală

N-am făcut decât să amestec maia cu apă şi făină după cum mi s-a părut mie că ar fi bine. Din fericire am avut noroc şi am nimerit din prima o formulă care s-a dovedit corectă. A rezultat un aluat cu hidratare mică, de doar 33% cu care a fost foarte uşor de lucrat. Am reuşit să îl întind în foi subţiri, subţiri de tot şi foarte fine, care nu se rup uşor. Mă gândesc acum că foile astea aşa fine ar merge şi la plăcinte. De încercat data viitoare!

Turte subţiri şi crocante la tigaie
Turte subţiri şi crocante la tigaie

Bacteriile alea harnice şi sănătoase din maiaua naturală au fost la datorie şi au ridicat ici şi colo câteva băşicuţe în turtele mele. De gust nu vă mai spun! Sunt bune, bune! Merg de minune cu salată de vinete, cu hummus libanez, cu pastă de măsline, cu guacamole şi în general cu orice aperitiv din ăsta gen pastă de întins pe pâine.

Merg şi cu brânzeturi, dar şi unse cu miere sau cu dulceaţă. Sunt minunate, ce să mai vorbim! Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu le încercaţi! 🙂

Aici găsești o rețetă de turte fragede, făcute tot la tigaie din excesul de maia naturală rămasă după hrăniri

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Mod de preparare turte subţiri şi crocante la tigaie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 120 g maia naturală 100%
  • 60 g apă
  • 150 g făină tip 650
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol, amestecaţi maiaua, cu apa şi făina. Nu e nevoie să frământaţi acum, doar amestecaţi cu o lingură, apoi lăsaţi aluatul deoparte timp de 15 minute să se hidrateze făina si să se dezvolte glutenul.
  • După cele 15 minute, presăraţi sarea şi începeţi să frământaţi aluatul timp de 3-5 minute, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini şi de pereţii bolului.
  • Împărţiţi aluatul în bile puţin mai mari decât o nucă (sau cât doriţi voi de mari) şi lăsaţi-le să se odihnească 15 minute acoperite cu un prosop.
  • Presăraţi făină pe blatul de lucru şi folosind sucitorul de lemn, întindeţi fiecare bilă de aluat cât de subţire puteţi.
  • Coaceţi turtele pe ambele părţi într-o tigaie antiaderentă. Eu le-am copt la foc mediu ca să aibă timp să se usuce aluatul şi să rămână crocante. Fiind foarte fine şi subţiri, la foc iute se ard repede, dar nu apucă să se usuce bine şi după ce se răcesc se vor înmuia.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Turte subţiri şi crocante la tigaie

Poftă bună la turte!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
129 shares

Comentarii

  1. Morar Viorica a zis

    martie 18, 2020 at 6:36 pm

    Multumesc f mult. La painea cu f de secara folosesc si eu maiaua combinata pe care am facut- o data cu tine. Putin ma deranjeaza ca trebuie sa arunc multa maia de la 2 borcane. Nu prea stiu la ce sa mai folosesc maiaua ramasa. Inca o data multumesc pt explicatii. Oseara frumoasa.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2020 at 7:24 pm

      Eu strâng într-un borcan maiaua pe care ar trebui să o arunc. Nu o mai hrănesc, doar pun acolo resturile de fiecare dată.
      Din când în când, folosesc resturile din borcan la clătite, waffles, brioșe, turte, în general la aluaturi care nu trebuie să crească prea mult.
      Am făcut și pâine cu aceste resturi, am pus foarte putina drojdie, apă, făină din ochi și am încercat să văd ce iese. Mi-au ieșit 2 păinici frumușele și bune la gust.

      Răspunde
  2. Morar Viorica a zis

    martie 18, 2020 at 11:27 am

    Draga Iuliana sunt Omi si te rog sa ma ajuti la o problema ce ma framanta: care maia naturala este mai buna pt paine? Cea din faina de secara sau cea din faina alba .Eu am o maia de secara care este f densa. Multumesc mult.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2020 at 12:17 pm

      Bună Omi!
      Orice maia activă este la fel de bună. Ea e doar o "colecție" de bacterii care fac aluatul să crească.
      Într-adevăr, maiaua de secară este foarte densă. E un pic mai greu de lucrat cu ea, dar face treabă foarte bună 🙂
      Eu până acum am folosit o maia din faină albă. Acum, am început să combin făina albă cu cea de secară. Pâinea crește la fel de frumos cu amândouă.
      Succes!

      Răspunde
  3. Ileana Ristoiu a zis

    martie 08, 2019 at 4:37 pm

    Pai ar trebui sa incercam si un aluat cu maia si OUA! 😊

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2019 at 4:40 pm

      Categoric! Ii vine si lui randul! 🙂

      Răspunde
  4. Ileana Ristoiu a zis

    martie 08, 2019 at 4:18 pm

    Multumesc pentru raspuns!
    Am facut si eu ieri. Sunt foarte gustoase! Dar era normal sa fie! Ca doar au maia! 😉
    Si pe unele dintre ele le-am umplut cu un amestec de branza de vaci, telemea si ou si le-am rulat (ca pe clatite), apoi le-am uns cu ou batut si le-am bagat la cuptor. O minune!
    Si as vrea se te intreb, Iuliana, daca ai folosit cumva maia si la un aluat care sa aiba si ou in compozitie.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2019 at 4:33 pm

      Vaaaiii, nu m-am gandit sa le umplu si sa le bag la cuptor!! Excelenta idee, multumesc! 🙂
      Nu am folosit ou la aluat cu maia, dar am vazut ca sunt o multime de retete de cozonac, mucenici, etc., deci sigur merge si n-ar trebui sa fie prea greu, doar ca nu stiu de ce am eu asa, o teama de aluaturile mai complexe...

      Răspunde
  5. Ileana Ristoiu a zis

    martie 05, 2019 at 9:59 pm

    Cele 120 g de maia naturala 100% reprezinta maia hranita si lasata sa isi dubleze volumul (ajunsa la expansiune)?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 05, 2019 at 10:28 pm

      Da, maia cu 100% hidratare, dupa hranire.

      Răspunde
  6. imprimante etichete a zis

    decembrie 13, 2017 at 11:42 am

    absolut gustoase turtele cu maia.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 14, 2017 at 11:03 pm

      Nu-i asa? :))

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.