Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Semifinala Arena Bucătarilor 2018. Și mai ales despre pasionați.

Publicat la 26 mai 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

Week-endul trecut am avut din nou bucuria să fiu invitată de către prietenii și colaboratorii mei de la Selgros la Semifinala Arena Bucătarilor 2018. Invitată ca spectator, să ne înțelegem! Spun asta din capul locului pentru că am primit multe felicitări și urări de succes pe Facebook de la oameni care credeau că mă număr printre concurenți. Nicidecum!

Nici nu ar fi posibil, pentru că Arena Bucătarilor este o competiție de un nivel foarte ridicat, destinată exclusiv bucătarilor profesioniști. Eu sunt doar un bucătar amator - dar pasionat - care atunci când are ocazia, trage cu ochiul la cei mari încercând să mai învețe câte ceva.

Semifinala Arena Bucătarilor

Înainte de toate, mica excursie la București a fost prilej de reîntâlnire cu o parte dintre dragile mele colege de breaslă și de proiecte culinare. M-am bucurat să o revăd pe Dana, ieșeanca de la Prăjiturici , pe Carmen, constănțeanca de la Garda Culinară și pe Cristina, bucureșteanca de la Divă în bucătărie. Deși suntem diferite, venim din alte colțuri de țară, gătim și ne povestim rețetele diferit, este evident că prietenia noastră este bazată pe ceea ce avem în coumun: pasiunea pentru bunătățuri.

Semifinala Arena Bucătarilor 2018

În următoarea fotografie, ne vedeți tot pe noi, onorate să ne aflăm în compania câtorva dintre membrii juriului de la Arena Bucătarilor: Chef Nico Lontras, Chef Marc Galais și Chef Victor Melian. Ultimul din dreapta, dar nici într-un caz cel din urmă, este simpaticul și foarte energicul Cosmin Dragomir de la GastroArt, cel care are grijă să ne servească tuturor istoria gastronomiei românești pe pâine 🙂

Apropo de Cosmin, mi-a făcut o mare bucurie! Am primit de la el, cu autograf, o carte absolut specială: prima carte a Editurii GastroArt. Se numește „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865” de Christ Iónnin, ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr. 

Ce e așa de special la această carte? Este singura carte de bucate publicată în vremea lui Alexandru Ioan Cuza și nu a mai fost niciodată reeditată. Și mai este specială pentru că editorul a ales să păstreze textul original al cărții. Rețetele, deși nu neapărat românești sau ceea ce am dori să numim tradiționale, păstrează în felul acesta aerul epocii. Este o carte-reper, aproape obligatorie în biblioteca gastronomică a oricărui pasionat și e pur și simplu o încântare să îi citești rețetele.

Ok, recunosc că am cam divagat de la subiect, dar vă mai spun doar că puteți cumpăra cartea online de la GastroArt, dar o mai găsiți și în magazinele Selgros, la Bistro de L‘Arte Brașov , la Băcănia Veche și la Bistro Voila în București.

Semifinala Arena Bucătarilor 2018

Gata, acum revin la subiect: Semifianala Arena Bucătarilor 2018. V-am mai povestit pe blog despre acest concurs, despre finala de anul trecut și despre ce am învățat din experiența mea de spectator. Încă găsesc interesant acel articol și mă raportez destul de des la ceea ce am învățat privind din tribună. Dacă vreți să îl citiți și voi, îl găsiți aici: Câteva lucruri pe care le-am învăţat la Arena Bucătarilor.

De data asta lucrurile au stat cumva la fel: un concurs de înaltă clasă și un juriu format din chefi celebri care sunt în realitate mai drăguți decât par la televizor. Dar numai cu spectatorii! 🙂 Concurenții însă, au cam avut de furcă cu un asemenea juriu. Și dacă ar fi să spun ce anume am învățat de la această ediție, aș spune că am învățat cel mai mult din greșelile concurenților taxate fără milă de juriu.

De exemplu, în calitate de simpli cetățeni, voi vedeți ceva în neregulă în fotografia de mai jos? Nu? Nici eu n-am văzut!

Semifinala Arena Bucătarilor

În schimb a văzut juriul! Se pare că ținuta unui adevărat chef e compusă din tunică, bonetă și...pantaloni negri! Nu blugi, nu pantaloni maro, nu altă culoare. Negri!

În fotografia următoare, după ce se anunțase ingredientul obligatoriu pe care trebuie să îl conțină preparatele pentru concurs, aspiranții la titlu și-au luat coșurile și au plecat să facă aprovizionarea. Li s-a pus în vedere că au de pregătit 6 porții și că nu trebuie să facă risipă de ingrediente. Ei bine, unii dintre concurenți nu au reușit să aprecieze corect cantitățile și...au fost, firește, taxați. Unii pentru că au consumat mai mult decât era necesar, alții pentru că, dimpotrivă, au făcut porțiile sub standard, adică prea mici ca gramaj.

Semifinala Arena Bucătarilor

Probabil că remarcați în fotografia de mai jos că în bucătărie se lucrează cu mănuși. Nu e nicidecum cazul concurentului din fotografie - care de altfel este unul dintre finaliști - dar unii concurenți au mai fost depunctați pe motive de...igienă sau de "ordine și curățenie la locul de muncă". Da, exact expresia aceea de care râdem noi uneori! 🙂

Un alt motiv de scădere a punctajului au fost...farfuriile reci. Farfuriile pe care se prezentau preparatele trebuiau în prealabil încălzite. Probabil că chefii sau pasionații de bucătăreli casnice mai avansați și mai riguroși decât mine, știu foarte bine unele lucruri. Eu una abia acum am înțeles că nu poți pune un preparat cald, cum e de exemplu, peștele, pe o farfurie rece. Și acum, că am aflat, mi se pare logic și firesc. Nu zic că o să fac așa acasă, în schimb știu la ce trebuie să mă aștept atunci când merg la restaurant.

Semifinala Arena Bucătarilor

Și am mai avut o bucurie: la această ediție am avut doi concurenți de susținut: unul din Galați, Chef Nichi Mărăcine și unul din Brăila, Chef Inci Kenan. I-am încurajat, am fost alături de ei, le-am ținut pumnii strânși și am avut emoții odată cu ei. Chiar dacă de data aceasta nici unul dintre ei nu a fost între cei trei finaliști, am fost tare mândră de gălățeanul și brăileanul meu. Ambii au avut o prestație foarte bună, au avut platouri frumoase și preparate creative și interesante.

Semifinala Arena Bucătarilor
Nichi Mărăcine - concurentul din Galați
Semifinala Arena Bucătarilor
Inci Kenan - concurentul din Brăila

Este o competiție foarte grea. Să gătești pentru un juriu atât de pretențios, sub lumina reflectoarelor, filmat, fotografiat din toate părțile și spionat permanent de doi membri ai juriului tehnic care își notau tot ce făceai greșit, trebuie să fie extrem de stresant! De aceea am o mare admirație pentru oamenii care au curajul și tăria să se înscrie la un astfel de concurs.

Spre deosebire de show-urile comerciale pe care le vedem cu toții la televizor, aici nimic nu era regizat, nimic nu era dublat, șansa care li se dădea concurenților era una singură.

Semifinala Arena Bucătarilor

Semifinala Arena Bucătarilor

Nici nu știu dacă să îi invidiez sau să îi compătimesc pe membrii juriului care au avut de degustat 16 preparate într-o singură zi de concurs. Vă las mai jos câteva mostre din "greutățile" pe care le-au avut de înfruntat. Nu-i așa că nici lor nu le-a fost ușor? 😀

Semifinala Arena Bucătarilor 2018

Semifinala Arena Bucătarilor 2018

Semifinala Arena Bucătarilor

Semifinala Arena Bucătarilor

Semifinala Arena Bucătarilor

Dragilor, sper că v-a plăcut. De fapt sper că măcar unul, doi temerari vor ajunge să citească și ultimele rânduri! Pentru că mie mi-a plăcut mult și nu pot vorbi în cuvinte puține despre lucrurile și oamenii care mă bucură.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare

Comentarii

  1. Ovidiu a zis

    mai 26, 2018 at 10:19 pm

    Minunat scris si poze superbe, ca de obicei!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 26, 2018 at 10:23 pm

      Multumesc, Ovidiu! Pozele sunt facute cu telefonul, si eu m-am minunat ce bine au iesit unele dintre ele 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.