Cum să faci cele mai bune frigănele! Mic dejun dulce sau sărat cu felii de pâine prăjită cu ou.
Când cauți un răsfăț de weekend fără efort, frigănelele sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Se fac ușor și rapid și nu le refuză nimeni pentru că sunt cu adevărat delicioase. În plus, sunt ușor de personalizat și în funcție de preferințe se pot servi atât în varianta dulce, cât și în cea sărată.
Mergi direct la:
Ce sunt frigănelele
Frigănelele sunt de fapt felii de pâine veche îmbibate în lapte și ou, apoi prajite în ulei. Sunt foarte iubite nu doar în țara noastră, ci sunt un mic dejun apreciat și servit pe toată planeta. În funcție de țară, le veți găsi denumite ca: "pain perdu", "tostées dorées", „torrija”, „arme ritter”,"french toast", etc.
Aflată la un moment dat într-o delegație într-o țară străină, la hotel ni se ofereau doar două variante de mic dejun: english breakfast clasic, cu fasole și cârnați și french toast, adică frigănelele pe care le știam atât de bine pentru că ani de zile au fost mic dejunul de duminică ale mamei mele. E de la sine înțeles ce am ales, nu-i așa? 🙂
Pe o porție de frigănele exact ca cea din fotografia de mai jos, atât de mică și cu exact atâtea fructe, am dat 15 dolari! De ce atât de mult? Pentru că aceste banale felii de pâine prăjită cu ou sunt de fapt un produs à la carte, făcut pe loc, adică proaspăt, natural și scump, așadar!
Ingrediente
Să faci frigănele e cea mai simplă treabă din lume! Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple, pe care le vedeți în fotografia de mai jos.
- câteva felii de pâine - folosim de preferat pâine albă, mai veche ca să absoarbă mai bine laptele și oul
- ouă
- lapte
- sare
pentru servit
- zahăr tos sau zahăr pudră
- pudră de scorțișoară
- dulceața preferată
- miere
- fructe proaspete - căpșuni, zmeură, mure, afine, felii de banane, etc.
- brânză rasă
Mod de preparare frigănele (pâine prăjită cu ou)
Modul de preparare nu e doar simplu, ci și intuitiv:
- Tăiați pâinea în felii de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă sunt felii mari, tăiați-le în jumătate ca să vă încapă mai bine în tigaie.
- Într-o farfurie bateți ouăle cu un praf de sare. Într-o altă farfurie puneți laptele.
- Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie încăpătoare.
- Treceți pâinea mai întâi prin lapte, apoi prin ou bătut. Puneți feliile de pâine la prăjit când uleiul este foarte bine încins.
- Prăjiți pâinea la foc mediu până se rumenește pe ambele părți. Ar trebui să dureze aprox. 2-3 minute pe fiecare parte.
- Scoateți pâinea prăjită cu ou pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviți frigănelele calde, cu topping dulce sau sărat, după preferință.
Cât de rumenite trebuie să fie frigănelele, e doar chestie de gust. Mie îmi plac mai blonde. Soțul meu mereu mi le cere mai rumenite. Putem face frigănele pentru toate gusturile, ajustând pur și simplu timpul de prăjire.
Cum se servesc
Pentru că la noi în familie frigănelele au fost întotdeauna dulci, așa au rămas și în sufletul meu. Dar știu că în alte zone ale țării sau în alte familii, frigănelele se serveau alături de mâncarea de mazăre sau de mâncarea de spanac. Am mai aflat și de frigănele presărate cu telemea rasă. E incredibil cât de gustoase pot fi și acestea, în simplitatea lor!
Avantajul este că odată făcute și aduse la masă, fiecare membru al familiei le poate servi după pofta inimii cu ce dorește: cu zahăr pudră, zahăr tos, miere de albine și fructe proaspete, cu dulceață, cu cașcaval sau brânză rasă, cu scorțișoară, etc.
Extra-sfaturi pentru cele mai bune frigănele
- Tăiați pâinea în felii groase, dacă sunt prea subțiri, nu veți obține același mijloc moale și pufos și este posibil ca pâinea să se rupă.
- Înmuiați pâinea suficient de mult în lapte și apoi în ou, astfel încât să fie cremoasă la interior, nimănui nu-i plac frigănelele uscate.
- Dacă faceți doar frigănele dulci, puteți adăuga în lapte zahăr vanilat Bourbon sau esență de vanilie pentru mai multă aromă.
- Puneți pâinea la prăjit doar atunci când uleiul este foarte bine încins! În acest fel oul va crea imediat o peliculă care va îmbrăca feliile de pâine și nu veți avea frigănele grase și uleioase.
- Frigănelele nu se prăjesc în baie de ulei. Totuși, trebuie să vă asigurați că există suficient ulei în tigaie. Primele felii de pâine cu ou arată întotdeauna grozav, dar dacă nu avem suficient ulei bine încins, următoarele felii se vor arde ușor.
- Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți omite laptele din rețetă sau îl puteți înlocui cu un lapte vegetal, de exemplu lapte de migdale făcut în casă, de ovăz sau de cocos.
Rețete asemănătoare
Doriți și alte rețete simple și bune care să vă amintească de copilărie? Iată mai jos câteva exemple!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Frigănele - rețeta de pâine prăjită cu ou și lapte
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 4-5 felii de pâine (mai veche)
- 2 ouă (mari)
- 150 ml lapte
- un praf de sare
pentru servit
- zahăr tos sau zahăr pudră
- scorțișoară
- dulceață
- miere
- fructe proaspete
- brânză rasă
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați pâinea în felii de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă sunt felii mari, tăiați-le în jumătate ca să vă încapă mai bine în tigaie.
- Într-o farfurie bateți ouăle cu un praf de sare. Într-o altă farfurie puneți laptele.
- Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie încăpătoare.
- Treceți pâinea mai întâi prin lapte, apoi prin ou bătut. Puneți feliile de pâine la prăjit când uleiul este foarte bine încins.
- Prăjiți pâinea la foc mediu până se rumenește pe ambele părți. Ar trebui să dureze aprox. 2-3 minute pe fiecare parte.
- Scoateți pâinea prăjită cu ou pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviți frigănelele calde, cu topping dulce sau sărat, după preferință.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mirela a zis
Ce "pain perdu" sau "french toast"? La noi le numea mama "pâine tăvălită prin ou" și erau neapărat dulci. Și apoi, 15 euro? Nu știu unde ai fost, dar occidentalii ăștia, câteodată exagerează rău. Știu că cer pe un "macaron" 2-3 euro, dar și pe o felie de pâine dată în jumătate, să ceară atât, e prea de tot. Dar asta e! Noi ne facem acasă și dăm 2 bani 😏. Și, unde mai pui, că se face în doi timpi și trei mișcări 😀. Îți mulțumesc mult pentru că mi-ai amintit, în asa cuvinte meșteșugite, și de rețeta asta simplă, dar foooaaarte gustoasă! ❤️
Iuliana a zis
Pai nu? Eu parca nici nu pot pronunta "pain perdu" :))
15 Euro era micul dejun in Singapore. M-am cazat la un hotel fara mic dejun inclus si a trebuit sa il platesc separat. Nu-ti spun cat i-am blagoslovit in gand cand m-am trezit ca trebuie sa dau atatia bani ori pe fasole, ori pe paine cu ou! Plus ca eu mi-s romanca, nu mi-a ajuns french toast-ul lor nici pe-o masea, mi-ar fi trebuit cam de la 3 felii in sus :))
Mirela a zis
😀😂Just! Și încă ceva: și de asta te ador eu pe tine, pentru că ai un minunat și inteligent simț al umorului. 💕❤️
Iuliana a zis
❤️❤️❤️
Cleo a zis
Atingi suflete scriind despre mancaruri banale... ma duc sa fac paine cu ou. Nu stiam ca li se spune friganele cu toate ca am mancat tone la viata mea! Pe la noi era paine cu ou si atat. Nu avea alt nume.
Iuliana a zis
Nici pe la noi nu aveau nume, tot de paine cu ou am stiut si eu 🙂
maria a zis
Dap, eu n-am mancat niciodata friganele dulci :)) (sunt din nordul Moldovei)
Le mancam intotdeauna cu "branza de oi" (cas de oaie sfaramat si framantat cu sare pe care mama il punea in borcane pentru iarna). Friganelele erau unele din delicatesele pe care mi le facea mama intotdeauna duminica dupa-amiaza.
Alte delicatese de duminica, pe la ora 5: turtite prajite in ulei; oua umplute (varianta cea mai simpla si cea mai delicioasa in care galbenusurile sunt frecate doar cu cativa stropi de ulei, cativa de otet, sare si marar tocat) cu salata de grausor - o planta culeasa din padure ce seamana cu niste baby spanac, dar are alt gust. Si mai sunt, dar nu mai ocup aici spatiu. Postarea ta depsre friganele m-a facut sa ma gandesc la toate. 🙂
Iuliana a zis
Deci tot duminica si la voi! 🙂
Turtite in ulei imi facea si mie mama. La noi se numeau scoverzi, cred ca sunt acelasi lucru. Stiu ca denumirea corecta e scovergi, dar la noi la Giurgiu asa se pronunta: scoverzi 🙂
Multumesc pentru vizita, Maria! Sper ca ai facut friganele azi 🙂
Georgeta a zis
Mult prea draga inimii mele,iubita Iuliana!
Absolut minunat comentariul! Absolut minunate friganelele!!!
Dor de copilărie fericita în aceasta toamna superba!Doar tu ești vinovataaaa☺Mâine e duminica și vor fi și friganele! Trimit reteta ta și "englezului"meu sa mai facă o pauza de la...micul dejun englezesc!
Îmbrățișări, inspirație cât cuprinde!
Georgeta
Iuliana a zis
Frigănelele de duminică! Și la noi vor fi mâine din nou, deși eu urăsc să prăjesc orice, dar la frigănele nu rezist!
Mă bucur că ți-am trezit amintiri. Uite că nu știu de ce nu m-am gândit până acum să trimit și eu rețeta englezului meu care...de somnoros ce este, cred că nici nu știe ce e ăla breakfast :)) Poate îl apucă și pe el nostalgiile și pune mâna pe tigaie :))
Îmbrățișări, Georgeta, dragă!