• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu gutui

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 dec. 2023 · Publicată: 30 oct. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
764 shares
Mergi la rețetă

Dragii mei, v-am adus astăzi rețeta unui desert de toamnă delicios: prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Până și culoarea prăjiturii, brun-aurie, te duce cu gândul la toamnă!

Pe lângă culorile ei intense, prăjitura asta are un gust grozav de bun. Avem felii de gutui scăldate în sos de caramel, avem o aromă bogată de unt și un blat pufos în care am pus făină de migdale. Blatul se însiropează în cuptor cu sosul de caramel și va fi pătruns de arome irezistibile.

Prăjitură răsturnată cu gutui

Prăjitura asta se face foarte ușor. Este delicioasă datorită tuturor ingredientelor pe care le conține, nu că ar necesita cine știe ce tehnici complicate de preparare. Prăjiturile răsturnate sunt în general deserturi simple dar spectaculoase. Pot fi servite ca atare, lăsând fructele la vedere în toată splendoarea lor, sau le putem da un aspect mai festiv, dacă le decorăm cu frișcă naturală.

Priviți, de exemplu, cât de bine arată această prăjitură răsturnată cu cireșe. Poate fi un desert elegant, servit la orice masă de sărbătoare. Dar pentru că se apropie sezonul rece, când pentru scurt timp vor apărea în supermarketuri portocalele roșii, vă recomand să încercați neapărat prăjitura răsturnată cu portocale roșii și blat de unt. E plină de arome deosebite și nu o puteți face decât iarna, căci portocalele roșii ajung cu greu până la noi.Prăjitură răsturnată cu gutui

Cu toate că mă așteptam să fie foarte bună, știind că am pus în ea doar ingrediente de calitate, parcă tot am rămas fără grai atunci când am răsturnat prăjitura pe platou și am văzut frumusețea care s-a copt acolo! Chiar mi-a întrecut așteptările! Mai ales felul în care blatul pufos s-a îmbibat la exterior cu tot siropul ăla de zahăr caramelizat și unt a fost minunat!

Prăjitură răsturnată cu gutui

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Prăjitură răsturnată cu gutui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu gutui

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6 -8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm

gutui caramelizate

  • 1-2 gutui
  • 50 g zahăr tos
  • 50 g unt (25+25)
  • 1 praf de sare
  • 40 g zahăr brut de melasă (sau zahăr tos)

blatul

  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 35 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 ml de lapte
  • 175 g făină albă tip 000
  • 30 g făină de migdale
  • 8 g praf de copt
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Curățați gutuile și tăiați-le felii.
  • Puneți 50 g zahăr în cratiță, puneți cratița pe foc mic și amestecați până când zahărul este topit și are o culoare frumoasă de caramel. Atenție să nu fumege pentru că devine amar!
  • Peste zahărul caramelizat puneți 25 g de unt tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecați.
  • Puneți feliile de gutui în sosul format în cratiță, peste ele puneți restul de 25 g de unt tăiat cuburi și presărați zahărul brut (sau tos).
  • Dați cratița la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupați de blat.

blatul

  • Puneți într-un bol cele 3 ouă împreună cu zahărul și mixați 7- 8 minute până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
  • Adăugați untul topit și răcit, laptele, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să se omogenizeze compoziția.
  • La final adăugați făina albă, făina de migdale, praful de copt și sarea și le încorporați cu mișcări ușoare în compoziția de mai sus.
  • Scoateți cratița din cuptor și întoarceți fiecare felie de gutuie pe partea cealaltă. Acum este momentul să le aranjați cu grijă pentru ca prăjitura să aibă un aspect frumos la final.
  • Deși va părea că este prea mult sirop în cratiță și prea puțin aluat, nu e nici o problemă, așa trebuie să fie. Aluatul va crește foarte bine în cuptor și se va îmbiba delicios cu siropul de caramel.
  • Turnați, așadar, aluatul peste gutuile caramelizate, nivelați și dați forma la cuptor pentru 35-45 de minute, până când prăjitura e rumenită deasupra, blatul este elastic și trece testul cu scobitoarea.
  • Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o 2-3 minute să se odihnească în cratiță.
  • Treceți cu un cuțit de jur împrejurul prăjiturii, apoi puneți un platou peste cratiță și răsturnați cratița cu o mișcare fermă. Prăjitura va rămâne pe platou, iar feliile de gutui vor fi deasupra.
  • Dacă sunt felii de gutuie care s-au desprins de blat, așezați-le la locul lor cu vârful unui cuțit.
  • Atenție, prăjitura frige foarte tare! Lăsați-o să se răcească înainte de a o servi.
  • Merge de minune decorată cu un moț de frișca sau cu o cupă de înghețată.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Prăjitură răsturnată cu gutui

Dragilor, cred că v-am stârnit curiozitatea cu rețeta de azi. Sper din suflet să o încercați și să veniți să îmi spuneți dacă v-a plăcut. Vă doresc poftă bună la prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • mancare de post cu gutui si sos de caramel
    Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă
  • Gutui murate
    Gutui murate în oțet aromat
  • Mâncare de gutui cu carne de pui
    Mâncare de gutui cu carne de pui - rețeta de pulpe de pui cu gutui
  • Lichior de gutui
    Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă
764 shares

Comentarii

  1. Doina a zis

    noiembrie 11, 2018 at 10:11 pm

    Am facut prajitura si mi-a placut aroma deosebita a gutuilor caramelizate.
    De altfel, site-ul Dv., cu bucate aromate, este cel mai pe gustul meu din toate cele
    existente in peisajul românesc. Vă urmăresc cu mare plăcere! Felicitări!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 11, 2018 at 10:24 pm

      Ma bucur mult ca ati incercat prajitura cu gutui si mai ales ca v-a placut. Imi era teama ca nu ma crede nimeni cat e de buna 😀
      Multumesc din suflet pentru mesaj si pentru aprecieri.
      Va mai astept cu drag pe la mine.

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.