Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu gutui

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Publicat la 30 octombrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

764 shares
Mergi la rețetă

Dragii mei, v-am adus astăzi rețeta unui desert de toamnă delicios: prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Până și culoarea prăjiturii, brun-aurie, te duce cu gândul la toamnă!

Pe lângă culorile ei intense, prăjitura asta are un gust grozav de bun. Avem felii de gutui scăldate în sos de caramel, avem o aromă bogată de unt și un blat pufos în care am pus făină de migdale. Blatul se însiropează în cuptor cu sosul de caramel și va fi pătruns de arome irezistibile.

Prăjitură răsturnată cu gutui

Prăjitura asta se face foarte ușor. Este delicioasă datorită tuturor ingredientelor pe care le conține, nu că ar necesita cine știe ce tehnici complicate de preparare. Prăjiturile răsturnate sunt în general deserturi simple dar spectaculoase. Pot fi servite ca atare, lăsând fructele la vedere în toată splendoarea lor, sau le putem da un aspect mai festiv, dacă le decorăm cu frișcă naturală.

Priviți, de exemplu, cât de bine arată această prăjitură răsturnată cu cireșe. Poate fi un desert elegant, servit la orice masă de sărbătoare. Dar pentru că se apropie sezonul rece, când pentru scurt timp vor apărea în supermarketuri portocalele roșii, vă recomand să încercați neapărat prăjitura răsturnată cu portocale roșii și blat de unt. E plină de arome deosebite și nu o puteți face decât iarna, căci portocalele roșii ajung cu greu până la noi.Prăjitură răsturnată cu gutui

Cu toate că mă așteptam să fie foarte bună, știind că am pus în ea doar ingrediente de calitate, parcă tot am rămas fără grai atunci când am răsturnat prăjitura pe platou și am văzut frumusețea care s-a copt acolo! Chiar mi-a întrecut așteptările! Mai ales felul în care blatul pufos s-a îmbibat la exterior cu tot siropul ăla de zahăr caramelizat și unt a fost minunat!

Prăjitură răsturnată cu gutui

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Prăjitură răsturnată cu gutui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu gutui

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6 -8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm

gutui caramelizate

  • 1-2 gutui
  • 50 g zahăr tos
  • 50 g unt (25+25)
  • 1 praf de sare
  • 40 g zahăr brut de melasă (sau zahăr tos)

blatul

  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 35 g unt topit și răcit
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 ml de lapte
  • 175 g făină albă tip 000
  • 30 g făină de migdale
  • 8 g praf de copt
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Curățați gutuile și tăiați-le felii.
  • Puneți 50 g zahăr în cratiță, puneți cratița pe foc mic și amestecați până când zahărul este topit și are o culoare frumoasă de caramel. Atenție să nu fumege pentru că devine amar!
  • Peste zahărul caramelizat puneți 25 g de unt tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecați.
  • Puneți feliile de gutui în sosul format în cratiță, peste ele puneți restul de 25 g de unt tăiat cuburi și presărați zahărul brut (sau tos).
  • Dați cratița la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupați de blat.

blatul

  • Puneți într-un bol cele 3 ouă împreună cu zahărul și mixați 7- 8 minute până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
  • Adăugați untul topit și răcit, laptele, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să se omogenizeze compoziția.
  • La final adăugați făina albă, făina de migdale, praful de copt și sarea și le încorporați cu mișcări ușoare în compoziția de mai sus.
  • Scoateți cratița din cuptor și întoarceți fiecare felie de gutuie pe partea cealaltă. Acum este momentul să le aranjați cu grijă pentru ca prăjitura să aibă un aspect frumos la final.
  • Deși va părea că este prea mult sirop în cratiță și prea puțin aluat, nu e nici o problemă, așa trebuie să fie. Aluatul va crește foarte bine în cuptor și se va îmbiba delicios cu siropul de caramel.
  • Turnați, așadar, aluatul peste gutuile caramelizate, nivelați și dați forma la cuptor pentru 35-45 de minute, până când prăjitura e rumenită deasupra, blatul este elastic și trece testul cu scobitoarea.
  • Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o 2-3 minute să se odihnească în cratiță.
  • Treceți cu un cuțit de jur împrejurul prăjiturii, apoi puneți un platou peste cratiță și răsturnați cratița cu o mișcare fermă. Prăjitura va rămâne pe platou, iar feliile de gutui vor fi deasupra.
  • Dacă sunt felii de gutuie care s-au desprins de blat, așezați-le la locul lor cu vârful unui cuțit.
  • Atenție, prăjitura frige foarte tare! Lăsați-o să se răcească înainte de a o servi.
  • Merge de minune decorată cu un moț de frișca sau cu o cupă de înghețată.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Prăjitură răsturnată cu gutui

Dragilor, cred că v-am stârnit curiozitatea cu rețeta de azi. Sper din suflet să o încercați și să veniți să îmi spuneți dacă v-a plăcut. Vă doresc poftă bună la prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • mancare de post cu gutui si sos de caramel
    Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă
  • Gutui murate
    Gutui murate în oțet aromat
  • Mâncare de gutui cu carne de pui
    Mâncare de gutui cu carne de pui - rețeta de pulpe de pui cu gutui
  • Lichior de gutui
    Lichior de gutui aromat și parfumat - gutuiată de casă
764 shares

Comentarii

  1. Doina a zis

    noiembrie 11, 2018 at 10:11 pm

    Am facut prajitura si mi-a placut aroma deosebita a gutuilor caramelizate.
    De altfel, site-ul Dv., cu bucate aromate, este cel mai pe gustul meu din toate cele
    existente in peisajul românesc. Vă urmăresc cu mare plăcere! Felicitări!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 11, 2018 at 10:24 pm

      Ma bucur mult ca ati incercat prajitura cu gutui si mai ales ca v-a placut. Imi era teama ca nu ma crede nimeni cat e de buna 😀
      Multumesc din suflet pentru mesaj si pentru aprecieri.
      Va mai astept cu drag pe la mine.

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x