Rețeta simplă de prăjitură răsturnată cu cireșe, cu blat de pandișpan și un strat generos de frișcă naturală, cremoasă și delicioasă.
Ce belșug colorat și aromat e în aceste zile pe tarabele din piețe! Sunt pline de căpșuni, cireșe și caise! Cred că anotimpul ăsta e raiul tuturor iubitorilor de deserturi cu fructe, printre care mă includ și pe mine, chiar destul de sus în clasament.

Ieri m-am întors din piață cu 2 kg de cireșe mari, negre, pietroase și nemaipomenit de dulci. Abia așteptam să ajung acasă și să ascund o parte din ele într-o prăjitură răsturnată, cu blat pufos și vanilat. Am tot stat în cumpănă dacă să o acopăr cu un strat de frișcă sau să o las "natur". Ba da, ba nu... După ce s-a răcit de tot am decis că o asemenea prăjitură merită straie de sărbătoare și i-am desenat niște cârlionți din frișcă naturală.


Dacă scototciți puțin prin secțiunea de deserturi a blogului, veți găsi o mulțime de rețete cu fructe, toate la fel de ușor de făcut, bune, ușoare și frumoase. Am făcut prăjituri răsturnate și cu caise (vezi aici rețeta), dar și una cu ananas și cireșe care a avut un aspect spectaculos (rețeta aici).
În general prăjiturile cu fructe se fac ușor. Au la bază un pandișpan, un blat genoise sau un blat cu unt și cam asta e tot. E important ca blatul să fie aerat și aromat, nu doar o pâine dulce ca suport pentru fructe. Fiți pretențioși cu aromele pe care le folosiți. Încercați să renunțați la plicurile cu zahăr vanilinat din magazine și folosiți păstăi de vanilie, sau pudră/pastă de vanile naturală și veți simți diferența! Sau și mai simplu, faceți acasă propriul vostru zahăr vanilat pe care să îl folosiți la prăjituri (găsiți aici modul de preparare).
La fel de ușor se face și extractul de vanilie natural cu care să înlocuiți eternele sticluțe cu esențe sintetice (rețeta extractului, aici)

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu cireșe
Modul de preparare este foarte simplu. Se pun cireșele în tavă, presărate cu zahăr brut (sau cu zahăr alb, dar cel brut are un gust mai bun) și câteva fâșii de unt. Peste ele se toarnă blatul. Când prăjitura este coaptă, se desprind marginile trecând de jur împrejur cu lama unui cuțit, se așează peste tavă un platou potrivit ca mărime și se răstoarnă prăjitura cu o mișcare scurtă și hotărâtă. Nu e loc de emoții aici! Dacă vă faceți curaj și o răsturnați brusc, nu vor rămâne deloc cireșe lipite de tavă.

După ce am răsturnat prăjitura, arăta ca în fotografia de mai jos. Cireșele s-au caramelizat în contact cu zahărul brut și untul topit și s-au transformat într-un strat delicios, dulce-acrișor foarte potrivit cu blatul pufos de dedesubt.
Prăjitura arată foarte îmbietor chiar și așa, neornată. În funcție de gusturile voastre sau de musafirii pe care îi aveți la masă, o puteți duce la alt nivel, adăugându-i fie un glob de înghețată de vanilie, fie câteva moțuri de frișcă.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu cireșe. Decorată cu frișcă sau nu
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă de 35x25 cm
stratul de fructe
- aprox. 600 g cireșe fără sâmburi
- 4 linguri de zahăr brut (sau tos)
- 50 g unt rece
blatul
- 6 ouă
- 180 g zahăr
- 150 g făină
- 20 g unt topit și răcit
- ½ linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
opțional
- 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
- 60 g zahăr pudră
- un vârf de linguriță pudră de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o tavă potrivită ca mărime.
- Puneți cireșele în tavă, presărați zahărul brut și puneți din loc în loc fâșii de unt rece.
- Dați tava la cuptor pentru 10-15 minute cât timp vă ocupați de blat.
- Mixați ouăle întregi împreună cu zahărul și un praf de sare până când se albesc și își triplează volumul.
- Adăugați untul topit și răcit și vanilia și omogenizați.
- Încorporați făina folosind telul de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate aerul încorporat în spuma de ouă.
- Turnați aluatul peste cireșele din tavă și dați prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute, până când aluatul este bine copt și puțin rumenit.
- Răsturnați prăjitura pe un platou și lăsați-o să se răcească.
- Dacă doriți, puteți orna prăjitura cu frișcă naturală obținută din smântâna bătută cu zahăr pudră și vanilie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Nu-i așa că v-am convins să încercați prăjitura răsturnată cu cireșe? Să îmi spuneți dacă i-ați pus și frișcă sau poate ați servit-o cu înghețată de vanilie? Sunt curioasă! 🙂
Lasă un comentariu