Multă vreme pentru ignoranta de mine, noţiunea despre portocale a fost că sunt...portocalii şi atât. Am aflat că ar exista şi portocale roşii de pe o cutie de suc şi n-am fost chiar convinsă că nu e de fapt suc colorat artificial 😀 Apoi am văzut pe internet reţete de tarte şi prăjituri cu portocale roșii şi abia aşa m-am convins că minunile astea de fructe chiar există.
Numai că portocalele roşii nu le găsim totuşi în magazine tot timpul anului, precum pe suratele lor, portocalele clasice. Le găsim doar iarna, timp de 1-2 luni. Spre fericirea mea am găsit chiar acum câteva zile portocale roşii la Carrefour.
Portocalele roşii sunt şi ele de mai multe feluri, după cum aveam să aflu tot de pe internet. Se pare că eu am avut noroc şi am găsit exact soiul cel mai colorat, Moro. Portocalele mele au avut o culoare vibrantă şi intensă, un fel de roşu-sângeriu. Au avut şi o aromă deosebită, uşor amăruie şi mai pregnantă decât a portocalelor obişnuite.
Observaţi că tot vorbesc despre ele la trecut. Asta pentru că le-am investit aproape pe toate într-o minunată prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt.
Blatul prăjiturii a fost dens, uşor umed şi l-am aromatizat cu extract de vanilie făcut în casă (click pentru reţetă). S-a potrivit de minune cu stratul acrişor de portocale de deasupra, inundat cu sirop gros de portocale şi zahăr muscovado. O crenguţă mică de rozmarin a potenţat aroma deosebită a siropului de portocale roşii. Mi-nu-nat!
Ca să fie decadenţa completă, noi am servit prăjitura şi cu câte un moţ de frişcă naturală pe fiecare felie. Nu e obligatoriu, dar v-aş sfătui să nu renunţaţi la ea. Face toţi banii!
Eu v-aş mai ţine de vorbă să vă povestesc despre prăjitura asta, dar mă gândesc că poate vă grăbiţi să plecaţi la supermarket după portocale roşii. Acum, repede, până nu se termină iarna şi nu le mai găsim în magazine până anul viitor! Succes! 🙂
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru o formă de tort / cratiță de 20 cm
siropul
- sucul de la 6-8 portocale roşii
- 2 portocale roşii tăiate felii
- 3 linguri de zahăr muscovado (sau zahăr brut, zahăr tos)
- 1 crenguţă de rozmarin
blatul
- 150 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr tos
- 4 ouă
- 100 g iaurt
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 250 g făină
- 1 linguriţă de praf de copt
în plus
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 linguriță de zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
siropul
- Stoarceți portocalele. Dacă doriți un sirop mai fin, puteți strecura sucul. Mie îmi place să simt și pulpa fructului, așa că nu l-am strecurat, am îndepărtat doar sâmburii.
- Puneți toate ingredientele din lista într-o crăticioară și lăsați să fiarbă 10-15 minute pană se înmoaie puțin feliile de portocală.
- Scoateți feliile și lăsați-le la răcit.
blatul
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt o formă rotundă de 20 cm. Așezați feliile de portocală circular pe fundul formei.
- Turnați peste feliile de portocală cam 80-100 ml din siropul obținut.
- Mixați untul cu zahărul până când acesta devine cremos, iar zahărul este complet dizolvat.
- Încorporați ouăle unul câte unul, apoi adăugați iaurtul și extractul de vanilie. Omogenizați.
- La final turnați făina amestecată cu praful de copt. Veți obține o compoziție ca o smântână groasă.
- Turnați aluatul în formă, peste feliile de portocale, nivelați și dați la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că blatul este bine copt.
- Lăsați prăjitura să se odihnească 5-10 minute în formă, apoi o răsturnați pe un platou și turnați deasupra jumătate din sosul de portocale.
- Bateți smântâna cu zahărul vanilat până obțineți o frișcă cremoasă așa cum am explicat aici.
mod de servire
- Se servește la temperatura camerei, cu un moț de frișcă și extra-topping de sos de portocale.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Hei, dacă n-ai găsit portocale roșii, nu dispera! Prăjitura asta se poate face și cu portocale obișnuite. Sau poate iți place rețeta de prăjitură cu ciocolată, portocale și alte arome de iarnă din fotografia de mai jos. Click pe fotografie pentru rețetă. E foarte bună! 😉
relutza68 a zis
Mi-am dat seama ca nu ti-am spus cum a iesit minunatia asta de prajitura. Foarte needucat din partea mea, dar am avut o perioada de 7-7.Adiica plecat dimineata inainte de 7,venit seara dupa 7. Si am avut inca un motiv :nu am gasit portocale Moro. Dar, pana la urma am facut-o cu Rosaria si Sanguinello., au o nuanta mai rose. Ce pot sa-ti zic E MINUNATA! Dulceag acrisoara, fix cum imi place. Multumesc din suflet! O sa o fac si altadata.
Iuliana a zis
Hei, ce ma bucur ca ai revenit si ca ti-a placut prajitura.
Multumesc si eu pentru feed-back si te mai astept pe la mine.
relutza68 a zis
Fara doar si poate! Trec de cate ori am un pic de timp. La prajitura ti-as fi trimis si foto dar nu stiu cum si nu am Facebook. Pupici.
relutza68 a zis
Mamma mia!!!!! Ce minunatie! Ador portocalele Moro si zaharul Muscovado asa ca" ai lovit la tinta".Portocalele Moro se gasesc maxim 1-2 luni si aici in tara lor(Italia),iar anul asta chiar nu le-am vazut deja de 2-3 saptamani,poate si pentru ca in centrul si sudul peninsulei a fost o iarna teribila cu ger si zapada(nemaivazut la ei).Oricum am sa caut zilele astea si poate am sa mai gasesc vreo cateva,pentru ca tin sa fac reteta in aceasta versiune.Intre timp m-a delectez cu o delicioasa "torta di mele" pe care abia am scos-o din cuptor,dar cum sunt "dulciuri dependenta" o sa o prepar fara doar si poate saptamana viitoare.Te anunt cum a iesit.Sa ai o duminica placuta!
Iuliana a zis
Relutza, iti doresc din suflet sa gasesti portocale Moro! 🙂
Te astept cu vesti bune. Duminica frumoasa si tie!
Victor a zis
Ce fain, din asta am avut şi noi ieri, cu menţiunea că a fost cu portocale normale, pe cele roşii, cumpărate pentru reţetă, terminându-le eu înainte de preparare. 😀 Noi am mai pus şi nişte stafide în blat, aşa, că tot le aveam prin cămară.
Super, merge de minune la cafeaua de dimineaţă, după masa de prânz şi mai apoi seara, minim două felii.
Iuliana a zis
Gand in gand am fost! Si noi tot cate minim doua felii de caciula am savurat! 😀