Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt

Publicat la 6 februarie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

35 shares
Mergi la rețetă

Multă vreme pentru ignoranta de mine, noţiunea despre portocale a fost că sunt...portocalii şi atât. Am aflat că ar exista şi portocale roşii de pe o cutie de suc şi n-am fost chiar convinsă că nu e de fapt suc colorat artificial 😀  Apoi am văzut pe internet reţete de tarte şi prăjituri cu portocale roșii şi abia aşa m-am convins că minunile astea de fructe chiar există.

Numai că portocalele roşii nu le găsim totuşi în magazine tot timpul anului, precum pe suratele lor, portocalele clasice. Le găsim doar iarna, timp de 1-2 luni. Spre fericirea mea am găsit chiar acum câteva zile portocale roşii la Carrefour.

prajitura rasturnata cu portocale rosii si blat de unt

Portocalele roşii sunt şi ele de mai multe feluri, după cum aveam să aflu tot de pe internet. Se pare că eu am avut noroc şi am găsit exact soiul cel mai colorat, Moro. Portocalele mele au avut o culoare vibrantă şi intensă, un fel de roşu-sângeriu. Au avut şi o aromă deosebită, uşor amăruie şi mai pregnantă decât a portocalelor obişnuite.

Observaţi că tot vorbesc despre ele la trecut. Asta pentru că le-am investit aproape pe toate într-o minunată prăjitură  răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt. 

prajitura rasturnata cu portocale rosii si blat de unt

Blatul prăjiturii a fost dens, uşor umed şi l-am aromatizat cu extract de vanilie făcut în casă (click pentru reţetă) . S-a potrivit de minune cu stratul acrişor de portocale de deasupra, inundat cu sirop gros de portocale şi zahăr muscovado. O crenguţă mică de rozmarin a potenţat aroma deosebită a siropului de portocale roşii. Mi-nu-nat!

Ca să fie decadenţa completă, noi am servit prăjitura şi cu câte un moţ de frişcă naturală pe fiecare felie. Nu e obligatoriu, dar v-aş sfătui să nu renunţaţi la ea. Face toţi banii!

Eu v-aş mai ţine de vorbă să vă povestesc despre prăjitura asta, dar mă gândesc că poate vă grăbiţi să plecaţi la supermarket după portocale roşii. Acum, repede, până nu se termină iarna şi nu le mai găsim în magazine până anul viitor! Succes! 🙂

prajitura rasturnata cu portocale rosii si blat de unt

Mod de preparare prăjitură  răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 5 minutes minutes
Număr de porții: 6 -8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă de tort / cratiță de 20 cm

siropul

  • sucul de la 6-8 portocale roşii
  • 2 portocale roşii tăiate felii
  • 3 linguri de zahăr muscovado (sau zahăr brut, zahăr tos)
  • 1 crenguţă de rozmarin

blatul

  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 150 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • 100 g iaurt
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 250 g făină
  • 1 linguriţă de praf de copt

în plus

  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță de zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

siropul

  • Stoarceți portocalele. Dacă doriți un sirop mai fin, puteți strecura sucul. Mie îmi place să simt și pulpa fructului, așa că nu l-am strecurat, am îndepărtat doar sâmburii.
  • Puneți toate ingredientele din lista într-o crăticioară și lăsați să fiarbă 10-15 minute pană se înmoaie puțin feliile de portocală.
  • Scoateți feliile și lăsați-le la răcit.

blatul

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt o formă rotundă de 20 cm. Așezați feliile de portocală circular pe fundul formei.
  • Turnați peste feliile de portocală cam 80-100 ml din siropul obținut.
  • Mixați untul cu zahărul până când acesta devine cremos, iar zahărul este complet dizolvat.
  • Încorporați ouăle unul câte unul, apoi adăugați iaurtul și extractul de vanilie. Omogenizați.
  • La final turnați făina amestecată cu praful de copt. Veți obține o compoziție ca o smântână groasă.
  • Turnați aluatul în formă, peste feliile de portocale, nivelați și dați la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că blatul este bine copt.
  • Lăsați prăjitura să se odihnească 5-10 minute în formă, apoi o răsturnați pe un platou și turnați deasupra jumătate din sosul de portocale.
  • Bateți smântâna cu zahărul vanilat până obțineți o frișcă cremoasă așa cum am explicat aici.

mod de servire

  • Se servește la temperatura camerei, cu un moț de frișcă și extra-topping de sos de portocale.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Hei, dacă n-ai găsit portocale roșii, nu dispera! Prăjitura asta se poate face și cu portocale obișnuite. Sau poate iți place rețeta de prăjitură cu ciocolată, portocale și alte arome de iarnă din fotografia de mai jos. Click pe fotografie pentru rețetă. E foarte bună! 😉

Prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă
Prăjitură cu ciocolată, portocale şi alte arome de iarnă

prajitura rasturnata cu portocale rosii si blat de unt

Poftă bună la prăjitură  răsturnată cu portocale roşii şi blat de unt!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
35 shares

Comentarii

  1. relutza68 a zis

    martie 30, 2017 at 6:32 pm

    Mi-am dat seama ca nu ti-am spus cum a iesit minunatia asta de prajitura. Foarte needucat din partea mea, dar am avut o perioada de 7-7.Adiica plecat dimineata inainte de 7,venit seara dupa 7. Si am avut inca un motiv :nu am gasit portocale Moro. Dar, pana la urma am facut-o cu Rosaria si Sanguinello., au o nuanta mai rose. Ce pot sa-ti zic E MINUNATA! Dulceag acrisoara, fix cum imi place. Multumesc din suflet! O sa o fac si altadata.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 30, 2017 at 6:59 pm

      Hei, ce ma bucur ca ai revenit si ca ti-a placut prajitura.
      Multumesc si eu pentru feed-back si te mai astept pe la mine.

      Răspunde
      • relutza68 a zis

        martie 31, 2017 at 8:58 am

        Fara doar si poate! Trec de cate ori am un pic de timp. La prajitura ti-as fi trimis si foto dar nu stiu cum si nu am Facebook. Pupici.

        Răspunde
  2. relutza68 a zis

    februarie 18, 2017 at 11:38 pm

    Mamma mia!!!!! Ce minunatie! Ador portocalele Moro si zaharul Muscovado asa ca" ai lovit la tinta".Portocalele Moro se gasesc maxim 1-2 luni si aici in tara lor(Italia),iar anul asta chiar nu le-am vazut deja de 2-3 saptamani,poate si pentru ca in centrul si sudul peninsulei a fost o iarna teribila cu ger si zapada(nemaivazut la ei).Oricum am sa caut zilele astea si poate am sa mai gasesc vreo cateva,pentru ca tin sa fac reteta in aceasta versiune.Intre timp m-a delectez cu o delicioasa "torta di mele" pe care abia am scos-o din cuptor,dar cum sunt "dulciuri dependenta" o sa o prepar fara doar si poate saptamana viitoare.Te anunt cum a iesit.Sa ai o duminica placuta!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 18, 2017 at 11:50 pm

      Relutza, iti doresc din suflet sa gasesti portocale Moro! 🙂
      Te astept cu vesti bune. Duminica frumoasa si tie!

      Răspunde
  3. Victor a zis

    februarie 07, 2017 at 9:30 am

    Ce fain, din asta am avut şi noi ieri, cu menţiunea că a fost cu portocale normale, pe cele roşii, cumpărate pentru reţetă, terminându-le eu înainte de preparare. 😀 Noi am mai pus şi nişte stafide în blat, aşa, că tot le aveam prin cămară.
    Super, merge de minune la cafeaua de dimineaţă, după masa de prânz şi mai apoi seara, minim două felii.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 08, 2017 at 8:26 pm

      Gand in gand am fost! Si noi tot cate minim doua felii de caciula am savurat! 😀

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x