Oricând îți dorești o gustare sănătoasă și cu puține calorii, o porție de cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi e alegerea perfectă!
Din când în când, încerc să dau câte o șansă unui ingredient nou în bucătăria mea. Unele mă conving...să nu le mai cumpăr niciodată 😀
Altele însă mă conving că e bine uneori să îți satisfaci curiozitățile culinare. Așa s-a întâmplat de a apărut rețeta de cartofi dulci la cuptor de astăzi.
Dacă vă plac cartofii obișnuiți și dacă vă place și dovleacul, atunci cu siguranță cartofii dulci vor fi pe gustul vostru pentru că au ce e mai bun din amândouă : textura de cartof, gust și culoare de dovleac.
De fapt, am citit despre cartofii dulci că miezul acestora poate avea culori de la portocaliu și până la mov sau chiar maro. Ai mei au fost, după cum vedeți, portocalii. Foarte portocalii! 🙂
Despre beneficiile lor, internetul abundă în laude la adresa acestei legume.
Tot pe internet am vazut multe rețete de desert în care se folosesc cartofii dulci: tarte, checuri, prăjituri, chiar și torturi. La mine cred că va trebui să mai treacă ceva timp până să mă împac cu ideea unui desert cu cartofi, așa că deocamdată îi prepar ca și pe cartofii obișnuiți, adică cel mai des, la cuptor sau piure.
Două dintre rețetele mele preferate cu cartofi dulci le găsiți și pe blog:
- supă-cremă de cartofi dulci fină, catifelată și delicioasă
- cartofi dulci umpluți cu brânză și somon afumat, o rețetă pe cât de simplă, pe atât de elegantă și delicioasă
Mod de preparare cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi
Am curățat cartofii de coajă, i-am tăiat felii subțiri, apoi i-am pus într-un castron. Am pus puțin ulei peste ei și condimentele care îmi plac: sare, piper, boia de ardei iute, cimbru, usturoi și rozmarin proaspăt.
I-am amestecat bine ca să ajungă uleiul și aromele peste tot și i-am răsturnat în tavă. I-am răsfirat, ca să se coacă în voie, să se rumenească și să se usuce cât mai uniform. Cam asta e tot. În jumătate de oră cartofii mei au fost gata, rumeni, crocanți, numai buni de servit alături de o salată.
Dacă nu țineți post și nici vegani nu sunteți, atunci e o idee bună să presărați peste cartofii dulci, înainte să îi băgați la cuptor, niște parmezan ras sau orice altă brânză grasă și bine maturată.
Cartofii dulci făcuți la cuptor merg bine și cu un sos de brânză sau iaurt sau...da, da, chiar și cu mujdei de usturoi! Minunată combinația dulce-usturoiat, n-aș fi crezut! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g cartofi dulci
- 30 ml ulei
- 3-4 căței de usturoi
- 3 crenguțe de rozmarin proaspăt
- ½ linguriță boia de ardei iute
- ½ linguriță de cimbru
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade.
- Curățați cartofii și tăiați-i felii mai groase, sau mai subțiri, după cum doriți.
- Puneți feliile de cartof într-un castron, adăugați uleiul, condimentele și usturoiul trecut prin presă. Amestecați pentru ca uleiul și mirodeniile să cuprindă toate feliile de cartofi.
- Puneți cartofii în tavă și dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute. Între timp, cam după 15-20 de minute, deschideți cuptorul și întoarceți cartofii folosindu-vă de o paletă. În acest fel se vor rumeni uniform.
- Serviți cartofii calzi, alături de o salată, cu sos de brânză, iaurt sau mujdei de usturoi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la cartofi dulci la cuptor cu rozmarin și usturoi!
Antonia a zis
Ahhh si mie mi-au placut din prima! Dar de mujdei sau sos de branza nu am stiut sa mearga! O sa incerc curand! Mersi! 🙂
Iuliana a zis
Merg de minune! Sau ma rog...mie imi plac, desi eu in general nu prea sunt amatoare de combinatii dulce-sarat, cartofii dulci chiar sunt o exceptie 🙂
Mirela Balaban a zis
Bună ziua,
V-am descoperit de două zile dar suficient cât să-mi placă să revin in fiecare zi.
Mi-aș dori să menționați la câte grade și ce program folosiți la prepararea rețetelor.
Mulțumesc,
Mirela Balaban
București
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună ziua. Mă bucur tare mult că vă plac rețetele mele.
Întotdeauna menționez la câte grade trebuie să fie cuptorul.
Poate să-mi fi scăpat la vreo rețetă?