• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Articole utile

    Cartofi dulci. Ce gust au, cum îi alegem și cum îi gătim?

    Publicat la 5 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Cartofi dulci - ce sunt și ce gust au? Află cum să îi alegi și cum să îi gătești. Descoperă calitățile și beneficiile lor pentru sănătate!

    Despre cartofii dulci, numai de bine! Îi vedem adesea în lădițe pe rafturile magazinelor. Au forme alungită și culori ciudate pentru un cartof: sunt uneori mov, alteori portocalii.

    cartofi dulci portocalii
    Mergi direct la:
    • Ce sunt cartofii dulci?
    • Ce gust au cartofii dulci?
    • Cum se gătesc cartofii dulci?
    • Sunt cartofii dulci potriviți pentru diete?
    • Rețete cu cartofi dulci
    • Știați că?

    Ce sunt cartofii dulci?

    Cartoful dulce este o legumă originară de pe continentul american, destul de puțin cultivată in România. Cartofii dulci sunt înrudiți doar pe departe cu cei obișnuiți dar au, în schimb, o valoare nutritiva excepțională. Deși au aceeași cantitate de carbohidrați ca și cartofii obișnuiți, au mai multe fibre, de două ori mai multă vitamina C și mult mai multă vitamina A. 
    Miezul acestora poate avea culori de la alb, portocaliu și până la mov sau chiar maro. Soiurile cu pulpa alba sau galben deschis, sunt mai puțin dulci decât cele cu pulpa mov sau portocalie.

    tipuri de cartofi dulci

    Ce gust au cartofii dulci?

    Dacă vă plac cartofii obișnuiți, și dacă vă place dovleacul, atunci cu siguranță vă vor plăcea și cartofii dulci, pentru că par a fi o încrucișare reușită a celor două: textura de cartof, gust și culoare de dovleac.
    Fideli numelui lor, cartofii dulci au o aromă dulce naturală, care este îmbunătățită și mai mult prin metode de gătit precum prăjirea sau coacerea. 

    Cum se gătesc cartofii dulci?

    Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți: fierți, prăjiți sau gătiți în cuptor.
    Coaja cartofilor dulci este foarte hrănitoare, așa încât este de preferat să îi gătiți cu tot cu coajă, după ce în prealabil i-ați spălat bine.


    Fierberea cartofilor dulci reține mai mult beta-caroten și face nutrienții mai ușor de absorbit decât alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau prăjirea. 


    Până la 92% din nutrienți pot fi reținuți prin limitarea timpului de gătire - de exemplu fierberea într-o oală cu un capac timp de 20 de minute. Gătitul cartofilor dulci în coajă ajută de asemenea la minimizarea pierderii de nutrienți, inclusiv beta-caroten și vitamina C.

    cum se gatesc cartofii dulci

    Cum să alegi cartofii dulci buni pentru gătit?

    Căutați cartofi dulci de dimensiuni mici sau medii. În general, cu cât cartoful este mai mare, cu atât are mai mult amidon. 
    O culoare portocalie mai intensă indică la un conținut mai mare de vitamina A. 
    Evitați să cumpărați cartofi dulci cu tăieturi și lovituri, deoarece aceștia se vor strica mai repede. 
    Păstrați cartofii dulci într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămară sau balcon, (nu la frigider), timp de 1 săptămână de la cumpărare.

    Sunt cartofii dulci potriviți pentru diete?

    Cartofii dulci și-au câștigat numele de „super-aliment” datorită conținutului de nutrienți pe care îi au. Aproape nu conțin grăsimi, ceea ce îi face alimentul ideal pentru persoanele care sunt la dietă.
    Având un conținut scăzut de carbohidrați dar find bogați în fibre, cartofii dulci mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp și vă oferă toți nutrienții esențiali.

    calorii cartofi dulci

    Rețete cu cartofi dulci

    O porție de cartofi dulci la cuptor pot fi o gustare delicioasă și săracă în calorii. Îi puteți servi ca snack atunci când vreți doar să ronțăiți ceva la un pahar de bere cu prietenii sau îi puteți servi drept garnitură lângă friptura voastră preferată.

    Dacă vă plac supele cremoase, catifelate și ușoare, făcute din multe legume, atunci o supă cremă de cartofi dulci va fi exact pe gustul vostru! Trebuie neapărat să o încercați!

    Pentru un prânz delicios sau o cină lejeră în familie, rețeta de cartofi dulci umpluți cu cremă de brânză și somon afumat este ideală! Se face ușor și e plină de arome!

    Știați că?

    • Înainte ca George Washington să devină general președinte al SUA , el a fost fermier de cartofi dulci? 
    • Pe lângă rădăcină, frunzele și lăstarii de cartofi dulci sunt, de asemenea, comestibile și sunt consumate în mod obișnuit în unele țări?

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • amestec condimente pentru turta dulce
      Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.