• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Ingrediente sănătoase

    Cartofi dulci. Ce gust au, cum îi alegem și cum îi gătim?

    Publicat la 5 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Cartofi dulci - ce sunt și ce gust au? Află cum să îi alegi și cum să îi gătești. Descoperă calitățile și beneficiile lor pentru sănătate!

    Despre cartofii dulci, numai de bine! Îi vedem adesea în lădițe pe rafturile magazinelor. Au forme alungită și culori ciudate pentru un cartof: sunt uneori mov, alteori portocalii.

    cartofi dulci portocalii
    Cuprins
    • Întrebări frecvente
    • Rețete cu cartofi dulci
    • Știați că?

    Întrebări frecvente

    Ce sunt cartofii dulci?

    Cartoful dulce este o legumă originară de pe continentul american, destul de puțin cultivată in România. Cartofii dulci sunt înrudiți doar pe departe cu cei obișnuiți dar au, în schimb, o valoare nutritiva excepțională.
    Miezul acestora poate avea culori de la alb, portocaliu și până la mov sau chiar maro. Soiurile cu pulpa alba sau galben deschis, sunt mai puțin dulci decât cele cu pulpa mov sau portocalie.
    tipuri de cartofi dulci

    Care este diferența dintre cartofii dulci și cei obișnuiți?

    Cartofii dulci, deși au aceeași cantitate de carbohidrați ca și cartofii obișnuiți, au mai multe fibre, de două ori mai multă vitamina C și mult mai multă vitamina A. 

    Ce gust au cartofii dulci?

    Dacă vă plac cartofii obișnuiți, și dacă vă place dovleacul, atunci cu siguranță vă vor plăcea și cartofii dulci, pentru că par a fi o încrucișare reușită a celor două: textura de cartof, gust și culoare de dovleac.
    Fideli numelui lor, cartofii dulci au o aromă dulce naturală, care este îmbunătățită și mai mult prin metode de gătit precum prăjirea sau coacerea. 

    Cum să alegi cartofii dulci buni pentru gătit?

    Căutați cartofi dulci de dimensiuni mici sau medii. În general, cu cât cartoful este mai mare, cu atât are mai amidon. 
    O culoare portocalie mai intensă indică la un conținut mai mare de vitamina A. 
    Evitați să cumpărați cartofi dulci cu tăieturi și lovituri, deoarece aceștia se vor strica mai repede. 
    Păstrați cartofii dulci într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămară sau balcon, (nu la frigider), timp de 1 săptămână de la cumpărare.

    Cum se gătesc cartofii dulci?

    Cartofii dulci se folosesc ca și cartofii obișnuiți: fierți, prăjiți sau gătiți în cuptor.
    Coaja cartofilor dulci este foarte hrănitoare, așa încât este de preferat să îi gătiți cu tot cu coajă, după ce în prealabil i-ați spălat bine.
    Fierberea cartofilor dulci reține mai mult beta-caroten și face nutrienții mai ușor de absorbit decât alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau prăjirea. 
    Până la 92% din nutrienți pot fi reținuți prin limitarea timpului de gătire - de exemplu fierberea într-o oală cu un capac timp de 20 de minute. Gătitul cartofilor dulci în coajă ajută de asemenea la minimizarea pierderii de nutrienți, inclusiv beta-caroten și vitamina C.
    cum se gatesc cartofii dulci

    Sunt cartofii dulci potriviți pentru diete?

    Cartofii dulci și-au câștigat numele de „super-aliment” datorită conținutului de nutrienți pe care îi au. Aproape nu conțin grăsimi, ceea ce îi face alimentul ideal pentru persoanele care sunt la dietă.
    Având un conținut scăzut de carbohidrați dar find bogați în fibre, cartofii dulci mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp și vă oferă toți nutrienții esențiali.
    calorii cartofi dulci

    Rețete cu cartofi dulci

    O porție de cartofi dulci la cuptor pot fi o gustare delicioasă și săracă în calorii. Îi puteți servi ca snack atunci când vreți doar să ronțăiți ceva la un pahar de bere cu prietenii sau îi puteți servi drept garnitură lângă friptura voastră preferată.

    Dacă vă plac supele cremoase, catifelate și ușoare, făcute din multe legume, atunci o supă cremă de cartofi dulci va fi exact pe gustul vostru! Trebuie neapărat să o încercați!

    Pentru un prânz delicios sau o cină lejeră în familie, rețeta de cartofi dulci umpluți cu cremă de brânză și somon afumat este ideală! Se face ușor și e plină de arome!

    Știați că?

    • Înainte ca George Washington să devină general președinte al SUA , el a fost fermier de cartofi dulci? 
    • Pe lângă rădăcină, frunzele și lăstarii de cartofi dulci sunt, de asemenea, comestibile și sunt consumate în mod obișnuit în unele țări?

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată
    • Fulgii de ovăz. Beneficii, calorii și idei de rețete
    • Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
    • Plante aromatice crescute în balcon

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.