Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Chifteluțe de post în sos de roșii aromat

Publicat la 16 aprilie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2165 shares
Mergi la rețetă

Ții post sau ești vegan? Atunci mâncarea asta e pentru tine! Nu ții post și nici vegan nu ești? Nu-i nimic, aceste chifteluțe de post în sos de roșii aromat sunt atât de bune, încât nici nu vei simți că-ți lipsește carnea din meniu!

Chifteluțe de post în sos de roșii

De fapt ideea meniului de azi pornește de la rețeta de falafel (click pe link) , adică chifteluțe din năut crud, la care am mai adăugat doar de data aceasta un cartof crud pentru o textură mai moale și mai plăcută.

Chifteluțele le-am prăjit, conform rețetei clasice de falafel, în baie de ulei bine încins. În acest fel, năutul nu absoarbe mult ulei. Chifteluțele de năut, după cum știți nu sunt deloc uleioase sau grase, dimpotrivă, sunt uscate și crocante la exterior.

falafel

Dar dacă nu sunteți fanii prăjitului în baie de ulei, să știți că puteți face rețeta aceasta de chifteluțe de post din năut cu sos de roșii și dacă le coaceți în cuptor. Se mai reduce astfel uleiul folosit pentru prăjire, iar rețeta va fi, firește, mai dietetică. Vezi aici cum se fac chifteluțele de năut (falafel) la cuptor.

Avem rețeta de chifteluțe de năut în ambele variante - la cuptor sau prăjite - și pe canalul de YouTube. O puteți viziona cu un click pe poza de mai jos. Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canal ca să nu le ratați. Click aici pentru abonare!

Folosiți mult pătrunjel proaspăt în compoziție, acesta dă un gust minunat chifteluțelor. În ciuda faptului că primăvara încă nu s-a instalat definitiv, am avut noroc să găsesc la piață un pătrunjel de grădină, din acela mărunțel, cu frunze mici, extraordinar de aromat.

Chifteluțe de post în sos de roșii

Așadar am prăjit chifteluțele, apoi le-am scăldat într-un sos de roșii în care am pus aromele care-mi plac mie: câțiva fulgi de chili, usturoi, cimbru uscat, o frunză de dafin, puțină pastă de ardei kapia și aproape un borcan cu cuburi de roșii pus în cămară de astă vară (vezi aici rețeta).

Desigur, rețeta se poate adapta la ceea ce aveți: de exemplu roșii cu pulpă dintr-o conservă sau suc de roșii.

sos tomat

Chifteluțele sunt deja gătite, fie că sunt prăjite sau făcute la cuptor, așa că nu au nevoie decât de câteva minute de stat în sos, cât să se îmbibe cu aromele lui minunate, apoi sunt gata de servit.

Chifteluțe de post în sos de roșii

Puteți servi chifteluțele de post în sos de roșii lângă un piure de cartofi, sau chiar o scordolea usturoiată (vezi rețeta), lângă un pilaf de orez cu roșii și pătrunjel (rețeta aici) sau fără altă garnitură, simplu, doar lângă o salată de primăvară cu multă ceapă verde și ridichi, așa cum am făcut noi.

Chifteluțe de post în sos de roșii

Mod de preparare chifteluțe de post în sos de roșii aromat

Din cantitățile specificate în rețeta de mai jos, veți obține cam 26-28 de chifteluțe, depinde cât de mari le faceți. Eu am păstrat o parte din chifteluțe uscate, pentru a le avea la micul dejun.

Ingredientele pentru sos sunt suficiente cam pentru 12-15 chifteluțe. Dacă doriți să le faceți pe toate cu sos, va trebui să faceți mai mult sos, adică să multiplicați corespunzător cantitățile.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chifteluțe de post în sos de roșii

Chifteluțe de post în sos de roșii aromat

Chifteluțe de post din năut, scăldate în sos de roșii aromat. O mâncare de post simplă, ieftină și delicioasă.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie
tigaie de fontă

Ingrediente
 

pentru chifteluțe

  • 250 g năut boabe uscat
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 cartof alb, mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură de făină, la nevoie
  • ½ linguriță chimen măcinat
  • sare și piper după gust
  • ulei pentru prăjit

pentru sosul de roșii

  • 500 g roșii cu pulpă din conservă
  • 1 lingură pastă de ardei kapia (opțional)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • fulgi de chili
  • sare și piper

în plus

  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

Pentru chifteluțe

  • Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
  • Scurgeți bine năutul de apă, curățați și tăiați cartoful și puneți-le în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă și mixați până obțineți o pastă fină și omogenă.
  • Luați puțină pastă și modelați-o în palme. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
  • Prăjiți chifteluțele în ulei încins, întorcându-le pe ambele părți pentru a se prăji uniform. Când sunt gata, scoateți chifteluțele pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Dacă optați pentru varianta de a coace chifteluțele la cuptor, așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați-la la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Coaceți chifteluțele timp de 20 de minute, apoi le întoarceți pe partea cealaltă și le mai coaceți încă 10 minute.
  • Veți obține în jur de 26-28 chifteluțe. Eu am păstrat o parte din ele așa, uscate, pentru a le avea a doua zi la micul dejun. Doar jumătate din chifteluțele prăjite le-am făcut cu sos. Dacă doriți să le faceți pe toate cu sos, va trebui să dublați ingredientele de la sosul de roșii.

Pentru sosul de roșii aromat

  • Zdrobiți usturoiul, apoi căliți-l 1 minut în uleiul de măsline împreună cu fulgii de chili.
  • Adăugați pasta de ardei și amestecați să se desfacă în tigaie. Săriți peste acest pas dacă nu folosiți pasta de ardei.
  • Turnați sucul de roșii, adăugați condimentele și lăsați sosul la foc mic, să dea câteva clocote.
  • Adăugați chifteluțele și lăsați-le maxim 10 minute pe foc, întorcându-le pe ambele părți că să împrumute din aroma sosului de roșii.
  • Serviți chifteluțele cu sos de roșii cât sunt calde, presărate cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Puteți pune alături un piure de cartofi, o garnitură de orez, sau le puteți servi simple, doar lângă o salată cu ceapă verde și ridichi.
Valori nutriționale
Chifteluțe de post în sos de roșii aromat
Valori per porție
Calorii
585
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
30
g
46
%
Carbohidrați
 
69
g
23
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
17
g
34
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chifteluțe de post în sos de roșii

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
2165 shares

Comentarii

  1. Anca a zis

    iunie 25, 2019 at 9:54 am

    Nautul uscat doar se inmoaie in apa, si apoi se prajeste? Nu se si fierbe, asa este reteta sau este o omisiune?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 25, 2019 at 10:25 am

      Nu, nu este omisiune. Nautul doar se hidrateaza in apa timp de cel putin 12 ore, apoi se macina la blender si se formeaza chiftelutele.
      Aceasta este reteta clasica de falafel. O gasiti si aici https://bucate-aromate.ro/2018/12/falafel/ si in varianta la cuptor, aici https://bucate-aromate.ro/2019/03/chiftelute-de-naut-la-cuptor/
      Succes! 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x