Ții post sau ești vegan? Atunci mâncarea asta e pentru tine! Nu ții post și nici vegan nu ești? Nu-i nimic, aceste chifteluțe de post în sos de roșii aromat sunt atât de bune, încât nici nu vei simți că-ți lipsește carnea din meniu!
De fapt ideea meniului de azi pornește de la rețeta de falafel (click pe link), adică chifteluțe din năut crud, la care am mai adăugat doar de data aceasta un cartof crud pentru o textură mai moale și mai plăcută.
Chifteluțele le-am prăjit, conform rețetei clasice de falafel, în baie de ulei bine încins. În acest fel, năutul nu absoarbe mult ulei. Chifteluțele de năut, după cum știți nu sunt deloc uleioase sau grase, dimpotrivă, sunt uscate și crocante la exterior.
Dar dacă nu sunteți fanii prăjitului în baie de ulei, să știți că puteți face rețeta aceasta de chifteluțe de post cu sos de roșii și dacă le coaceți în cuptor. Se mai reduce astfel uleiul folosit pentru prăjire, iar rețeta va fi, firește, mai dietetică. Vezi aici cum se fac chifteluțele de năut (falafel) la cuptor.
Avem rețeta de chifteluțe de năut în ambele variante - la cuptor sau prăjite - și pe canalul de YouTube. O puteți viziona cu un click pe poza de mai jos. Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canal ca să nu le ratați. Click aici pentru abonare!
Folosiți mult pătrunjel proaspăt în compoziție, acesta dă un gust minunat chifteluțelor. În ciuda faptului că primăvara încă nu s-a instalat definitiv, am avut noroc să găsesc la piață un pătrunjel de grădină, din acela mărunțel, cu frunze mici, extraordinar de aromat.
Așadar am prăjit chifteluțele, apoi le-am scăldat într-un sos de roșii în care am pus aromele care-mi plac mie: câțiva fulgi de chili, usturoi, cimbru uscat, o frunză de dafin, puțină pastă de ardei kapia și aproape un borcan cu cuburi de roșii pus în cămară de astă vară (vezi aici rețeta).
Desigur, rețeta se poate adapta la ceea ce aveți: de exemplu roșii cu pulpă dintr-o conservă sau suc de roșii.
Chifteluțele sunt deja gătite, fie că sunt prăjite sau făcute la cuptor, așa că nu au nevoie decât de câteva minute de stat în sos, cât să se îmbibe cu aromele lui minunate, apoi sunt gata de servit.
Puteți servi chifteluțele de post în sos de roșii lângă un piure de cartofi, sau chiar o scordolea usturoiată (vezi rețeta), lângă un pilaf de orez cu roșii și pătrunjel (rețeta aici) sau fără altă garnitură, simplu, doar lângă o salată de primăvară cu multă ceapă verde și ridichi, așa cum am făcut noi.
Mod de preparare chifteluțe de post în sos de roșii aromat
Din cantitățile specificate în rețeta de mai jos, veți obține cam 26-28 de chifteluțe, depinde cât de mari le faceți. Eu am păstrat o parte din chifteluțe uscate, pentru a le avea la micul dejun.
Ingredientele pentru sos sunt suficiente cam pentru 12-15 chifteluțe. Dacă doriți să le faceți pe toate cu sos, va trebui să faceți mai mult sos, adică să multiplicați corespunzător cantitățile.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe de post în sos de roșii aromat
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru chifteluțe
- 250 g năut boabe uscat
- 2 cepe mijlocii
- 1 cartof alb, mare
- 2-3 căței de usturoi
- pătrunjel proaspăt
- 1 lingură de făină, la nevoie
- ½ linguriță chimen măcinat
- sare și piper după gust
- ulei pentru prăjit
pentru sosul de roșii
- 500 g roșii cu pulpă din conservă
- 1 lingură pastă de ardei kapia (opțional)
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- fulgi de chili
- sare și piper
în plus
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
Pentru chifteluțe
- Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
- Scurgeți bine năutul de apă, curățați și tăiați cartoful și puneți-le în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă și mixați până obțineți o pastă fină și omogenă.
- Luați puțină pastă și modelați-o în palme. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
- Prăjiți chifteluțele în ulei încins, întorcându-le pe ambele părți pentru a se prăji uniform. Când sunt gata, scoateți chifteluțele pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Dacă optați pentru varianta de a coace chifteluțele la cuptor, așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați-la la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Coaceți chifteluțele timp de 20 de minute, apoi le întoarceți pe partea cealaltă și le mai coaceți încă 10 minute.
- Veți obține în jur de 26-28 chifteluțe. Eu am păstrat o parte din ele așa, uscate, pentru a le avea a doua zi la micul dejun. Doar jumătate din chifteluțele prăjite le-am făcut cu sos. Dacă doriți să le faceți pe toate cu sos, va trebui să dublați ingredientele de la sosul de roșii.
Pentru sosul de roșii aromat
- Zdrobiți usturoiul, apoi căliți-l 1 minut în uleiul de măsline împreună cu fulgii de chili.
- Adăugați pasta de ardei și amestecați să se desfacă în tigaie. Săriți peste acest pas dacă nu folosiți pasta de ardei.
- Turnați sucul de roșii, adăugați condimentele și lăsați sosul la foc mic, să dea câteva clocote.
- Adăugați chifteluțele și lăsați-le maxim 10 minute pe foc, întorcându-le pe ambele părți că să împrumute din aroma sosului de roșii.
- Serviți chifteluțele cu sos de roșii cât sunt calde, presărate cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Puteți pune alături un piure de cartofi, o garnitură de orez, sau le puteți servi simple, doar lângă o salată cu ceapă verde și ridichi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Anca a zis
Nautul uscat doar se inmoaie in apa, si apoi se prajeste? Nu se si fierbe, asa este reteta sau este o omisiune?
Iuliana a zis
Nu, nu este omisiune. Nautul doar se hidrateaza in apa timp de cel putin 12 ore, apoi se macina la blender si se formeaza chiftelutele.
Aceasta este reteta clasica de falafel. O gasiti si aici https://bucate-aromate.ro/2018/12/falafel/ si in varianta la cuptor, aici https://bucate-aromate.ro/2019/03/chiftelute-de-naut-la-cuptor/
Succes! 🙂